2021. augusztus 7.
Olimpiai bronzérmes a magyar női vízilabda-válogatott!
Vályi Vanda minden ráúszásnál megszerezte a labdát, fontos gólokkal járultak hozzá a fradisták a sikerhez.

A spanyolok ellen elveszített elődöntőt követően - Peking, London és Rió után - Tokióban is a bronzéremért játszott a két FTC-játékossal, Illés Annával és Vályi Vandával kiálló magyar női vízilabda-válogatott, amely magyarországi idő szerint szombat reggel mérkőzött meg az orosz együttessel. Bíró Attila szövetségi kapitány együttesét többszörösen is fűthette a reváns vágya, a csoportmeccsek nyitányán ugyanis 10-10-es döntetlent játszott az orosz gárdával, öt éve pedig szintén a harmadik helyért csatázott a két csapat.

Az első ráúszásnál Vályi Vanda szerezte meg a labdát, Rybanska Natasa révén pedig Magyarország ragadta magához a vezetést. Ezt követően Glizina egyenlített, a 3. percben, Vahitova emberelőnyös gólját követően pedig már az oroszok vezettek, de Keszthelyi megpattanó lövésével még az első negyedben egalizáltunk. Illés fórban a kapufára lőtt, majd mindkét oldalon kimaradtak az emberelőnyös helyzetek, így 2-2-vel ért véget az első felvonás.

A második negyedben megint Vályi volt a leggyorsabb, Garda Krisztina góljával újra vezettünk (3-2), majd Vályi Vanda góljával kisvártatva kétgólos lett az előnyünk. Erre reagálva az oroszok szépítettek, de Keszthelyi Rita válaszolt, ezzel 5-3-ra vezettünk 13 percnyi játék után. Amikor Vályi értékesítette az újabb fórt, már három volt a különbség a javunkra, ez tartotta is magát egy gyors gólváltást követően. A játékrész vége előtt aztán Glizina faragott a hátrányból (7-5).

A harmadik szakaszban is Vályi Vandáé lett az első labdaérintés, de a korábban látottakkal ellentétben ekkor egy ötösből szerzett orosz gól nyitotta a negyedet (7-6). A magyar helyzetek kimaradtak, így előbb 7-7-re, majd 7-8-ra módosult az állás, azaz a háromgólos előnyünkből egygólos hátrány lett a bronzcsata záró szakasza előtt.

Vályi Vanda 4/4-es ráúszási mutatóval zárt, majd jobbról, éles szögből volt eredményes, 8-8-ra módosítva a részeredményt. Eztán Gurisatti Gréta góljával visszavettük a vezetést, ám ennek nem örülhettünk sokáig, mert Timofejeva jól fejezett be egy emberelőnyös szituációt. Hárommal a vége előtt, egy időkérést követően hasonló helyzetből Illés Anna talált be (10-9).

Az utolsó percekben a meccsre nevezett egyetlen magyar kapus, a 20 esztendős Magyari Alda védései is nagyon kellettek ahhoz, hogy ne essen újabb orosz találat. Az oroszoknak az utolsó másodpercekben is megvolt az esélye az egyenlítésre, a végén azonban Magyari hárított, majd a kitámadás miatt üres orosz kapuba találva gólt szerzett, kialakítva a felek közti kétgólos különbséget, egyszersmind a 11-9-es végeredményt.

A női válogatott a legutóbbi három olimpián a negyedik helyen végzett, most viszont történelmet írt, hiszen a magyar vízilabdasport első női érmét szerezte meg a nyári játékokon.

TOKIÓ 2020

Női vízilabda, bronzmérkőzés

Magyarország–Orosz csapat 11-9 (2-2, 5-3, 0-3, 4-1)

A fradista gólszerzők: Vályi 3, Illés 1

Cikkajánló

Megünnepelték hazatérő paralimpikonjainkat

Elégedett tokiói szereplésével a Ferencváros két sportolója, Lévay Petra és Ocelka Róbert is.

Újabb nyolcadik hely zárásként a paralimpián

Parakerékpározónk, Ocelka Róbert és guide-ja, Nagy Gergely az országúti mezőnyversenyben szerepelt.

Fradista nyolcadik hely az ikonikus vulkán tövében

Parakerékpározónk, Ocelka Róbert és Nagy Gergely újabb szép eredményt ért el a tokiói paralimpián.

Volt tartalék: hatalmas futás és 9. hely a paralimpián

Paratriatlonozónk, Lévay Petra nagyszerűen szerepelt élete első paralimpiáján - VIDEÓ!

Egyéni csúcs és 9. hely a paralimpián

Ocelka Róbert és Nagy Gergely büszkén tekint vissza az eddigi tokiói teljesítményére.

Hatalmas országos csúcs kezdésnek a paralimpián

Parakerékpározónk, Ocelka Róbert és guide-ja, Nagy Gergely a 10. helyen zárta első versenyét Tokióban.

Ekkor szurkolhatunk a fradistáknak a paralimpián!

Elsőként parakerékpározónk, Ocelka Róbert és guide-ja, Nagy Gergely kezdi meg a küzdelmeket Tokióban.

Megható gesztus paralimpikonjaink eskütételén

Az FTC paratriatlonozója és parakerékpározója is ott volt az ünnepélyes pillanatok során.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin