archív anyag
Honlapunk 2019. február 25-én megújult, de nem hagyjuk veszni a korábbi cikkeinket! Az itt látható anyag archív írás, ezért előfordulhat, hogy a benne található képek, illetve tartalmi beágyazások az új cikkektől eltérően jelennek meg.
2018. december 13.
65 éves az FTC kétszeres olimpiai bajnoka, Magyar Zoltán
Ma ünnepli 65. születésnapját az FTC kétszeres olimpiai bajnok tornásza, a Magyar Torna Szövetség jelenlegi elnöke, a friss Prima Primissima díjas Magyar Zoltán.

Magyar Zoltán 1953. december 13-án született Budapesten. 12 éves korától, 1965-től a Ferencvárosi Torna Club tornásza volt, egészen 1980-as visszavonulásáig, a Fradi volt tehát pályafutása egyetlen egyesülete. Az FTC színeiben húsz alkalommal nyert mesterfokú magyar bajnokságot.

Nem csak zöld-fehérben volt kiemelkedően eredményes sportoló: 1972 és 1980 között 33 alkalommal képviselhette Magyarország színeit a válogatottban. Ezalatt háromszor lett világbajnok (1974-ben, 1978-ban és 1979-ben) és Európa-bajnok (1973-ban, 1975-ben és 1977-ben), kétszer nyerte meg a Világkupát (1975-ben és 1978-ban), aranyérmet szerzett az 1977-es Universiadén, pályafutása koronájaként pedig aranyérmet szerzett az 1976-os montreali és az 1980-as moszkvai Olimpiai Játékokon is, így győzelmei emlékét mellszobra őrzi az utókor számára az FTC Népligeti Sportközpontban található Olimpiai Bajnokok Sétányán.

Pályafutása során háromszor lett az év magyar sportolója, 1973 és 1980 között zsinórban nyolcszor választották az év magyar tornászává, az FTC örökös bajnoka.

Neve nem csak eredményei miatt vált híressé, hanem azért is, mert fő számában, a lólengésben számos új technikai elemet dolgozott ki legendás edzőjével, Vígh Lászlóval közösen. Magyar Zoltán nevéhez fűződik az orsó, a szökkenő-vándor, és a róla elnevezett elem, a Magyar-vándor első bemutatása is.

Az aktív versenyzéstől 1980-as olimpiai győzelme után vonult vissza. A Testnevelési Főiskolán szakedzői képesítést szerzett, majd állatorvosként végzett az Állatorvostudományi Egyetemen. Sokáig szakmájában is dolgozott, állatorvosként, emellett 1986 és 1989 között a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke volt, a szervezetnek azóta is tagja, 2009-től elnökségi tagként. Számos más szervezet és alapítvány munkájában is aktívan részt vesz. 1994-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét, 1997-ben Magyar Örökség díjat, 1999-ben Ferencvárosért emlékérmet nyert. 2008 óta a magyar tornasport halhatatlanja, 2012-től Prima díjas, 2014-ben Pro Urbe Budapest díjat vehetett át. 2015-ben választották A Nemzet Sportolójává, 2016 óta Ferencváros díszpolgára. Legutóbbi elismerését nemrég vehette át: Prima Primissima díjjal tüntették ki.

Magyar Zoltánt Isten éltesse sokáig egészségben, boldog születésnapot kívánunk!


Cikkajánló

Sikeres szereplés a torna Világkupán

Závory Szilárd a VK döntőjében szerepelhetett.

Antalyában remekelt tornászunk

Závory Szilárd a Challenge Világkupa törökországi versenyén, gyűrűn szerzett ötödik helyet.

Két bronzérem férfi tornászaink hétvégi mérlege

Ifi-kadet összeállításunk csapatban, Péli Dominik egyéniben végzett a harmadik helyen.

Balázs Krisztiánnal negyedik a tornacsapat Antalyában

A magyar válogatott öt csapatból zárt negyedikként a törökországi nemzetközi férfi csapatversenyen.

Székely Zója magyar bajnok!

Klubunk tornásza felemáskorláton diadalmaskodott, de gerendán és ugrásban is remekül szerepelt.

Két FTC-ezüstérem a női torna Szuper CSB-n

Versenyzőink csapatban és egyéniben is a második helyen végeztek.

Balázs Krisztián dupla az országos bajnokság döntőjében

Versenyzőnk korláton és nyújtón végzett az élen.

Torna: harmadik lett az FTC a szuper csapatbajnokságon

A szuper csb első fordulója mellett a férfi felnőtt ob egyéni összetett versenyét is megrendezték.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin