2024. június 17.
Az Európa-bajnok Fábián Bettina: „Már tarthatnak tőlem”
Az Eb-n két érmet nyerő úszónk alig várja, hogy a felkerüljön a neve a népligeti márványtáblára – INTERJÚ!

Mint arról korábban beszámoltunk, csodálatosan alakultak úszónk, Fábián Bettina számára a Belgrádban zajló Európa-bajnokság nyílt vízi versenyei. A Fradi sportolója előbb 10 kilométeren ötödik lett, majd 5 kilométeren fantasztikus bronzérmet szerzett, amelyet a váltóval nyert aranyéremmel fejelt meg. Úszónk azóta már hazaért, a FradiMédiának pedig családja körében adott interjút.

- Már otthon? Vagy megnézitek a medencés versenyeket is?
- Nem, már itthon vagyok, jöttünk vissza a verseny után. A családom körében töltöttem az elmúlt napokat, pihentem, de holnaptól már zajlik tovább a munka.

- Fantasztikus napok állnak mögötted. Hogyan élted meg a három versenyt?
- Így visszagondolva biztosan nem csinálnék semmit másként. Kezdődött a 10 kilométerrel, ahol azt éreztem, hogy tényleg bedobtak a mélyvízbe. Életem első felnőtt Európa-bajnoksága volt, de szerintem már az elejétől fogva jól alkalmazkodtam. A lányok sem nyomták meg a távot, okosan, pihenősen versenyeztek, ezt gyorsan felvettem én is, a sor végén versenyeztem. Hozzá kell tenni, hogy egyáltalán nem voltam csúcsformában, szóval ez az ötödik hely nagy meglepetés volt számomra.

- Aztán következett a bronzéremmel záruló öt kilométer. Ez mennyire volt benne a pakliban?
- Nagyon örültem a végén, boldog voltam, mert éreztem, hogy ebből lehet valami. De ami a legjobb volt ezen a távon, az az elképesztő szurkolás a magyaroktól. Hallottam végig, utólag néztem még videókat is róluk, ahogyan drukkoltak. Elképesztő volt, nagyon köszönöm nekik, nélkülük nem biztos, hogy sikerült volna.

- Zárásként pedig az évek óta ostromolt dobogó felső fokára végre Magyarország állhatott fel.
- Állandóan ott keringtünk az első hely közelében. Mondtuk egymásnak, hogy most már jó néhányszor körbe álltuk a dobogó tetejét balról, jobbról, jó lenne most már felállni a tetejére. És sikerült! Nagyon boldogok voltunk, azt hiszem, ez az aranyérem tökéletes megkoronázása volt ennek az Eb-nek.

- Lehet különbséget tenni az Eb-arany és a világbajnoki ezüstérem között?
- Mindkettő nagyon különleges a szívemnek, de a világbajnoki arany egy kicsit előrébb helyezkedik el, ami a nagy eredményeimet jelenti. Azért ott mégiscsak a világ legjobbjai között sikerült másodikoknak lennünk. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a nyílt vízi úszásban főleg az európai országok dominálnak, így ez az aranyérem jócskán felértékelődik. Nagyon jól néz majd ki az eredményeim között.

- Az elmúlt évek, főleg az elmúlt világversenyek egyéni, illetve csapateredményei után kijelenthető, hogy tarthatnak tőled az ellenfelek majd Párizsban?
- Ez egy olyan sportág, amelyben tényleg mindenki tart mindenkitől. Bárki tud nagyot úszni, meglepetést okozni. Persze, azért most már felismernek, azt érzem, hogy úgy tekintenek rám verseny előtt és közben is, hogy nemcsak egy átlagos úszó vagyok, hanem igenis veszélyes ellenfél. Tarthatnak? Igen! Biztosan az olimpián is végig szem előtt leszek.

- Ami a Fradi illeti. Amellett, hogy óriási dicsőséget szereztél a klubnak, már biztosan vár rád egy különleges cím is. Hamarosan ott lesz a neved a népligeti uszoda falán található márványtáblán.
- Ó, igen! Már gondoltam is rá a verseny után, hogy ezzel az eredménnyel már biztosan felkerül a nevem a márványtáblára. Óriási megtiszteltetés lesz! Mivel minden nap a nagy táblák előtt sétáltam el, sokszor gondoltam rá, hogy most már jó lenne felkerülni oda, és ez az álmom is valóra válik hamarosan.

- Már szinte nyakunkon az olimpia. Csak edzésekkel telik addig az idő?
- Sok edzés lesz, igen, de versenyzünk is. Első körben a Balatonnál edzőtáborozunk majd. Ez jól szolgálja majd a felkészülést, mert édesvízben régen versenyeztem és erre a Balaton tökéletes lesz. Indulunk majd az országos bajnokságon is, igaz, azt egy jó edzésnek vesszük. Az olimpiáig pedig munka, munka és munka.

(Fotók: MUSZ)

Cikkajánló

FTC-arany és -bronz 1500 méteren

Mihályvári-Farkas első, Fábián harmadik helyen ért célba Szegeden.

Eb után ob-arany: Fábián Betti magyar bajnok!

Az FTC úszója a nyíltvízi országos bajnokságon 10 kilométeren nyert aranyérmet.

Fábián Bettina az Eb után az olimpián is nagyot alkotna

Nyíltvízi úszónk arany- és bronzéremmel térhetett haza az Eb-ről.

Mihályvári-Farkas: Nem sikerült a kvótaszerzés

Úszónk negyedikként zárt 1500 méteren az Európa-bajnokságon.

Úszó Eb: Mihályvári-Farkas Viktória döntős 1500 méteren

Egyesületünk úszója péntek este döntőzik Belgrádban.

Úszó Eb: nincs ferencvárosi döntős az első két nap után

Gálicz László 800, Mihályvári-Farkas Viktória 400 vegyesen maradt le a fináléról a belgrádi kontinensviadalon.

Európa-bajnok a magyar nyíltvízi úszó vegyesváltó!

Fábián Bettinával a csapatban nyert aranyérmet a magyar csapat a belgrádi kontinensviadalon.

Fábián Bettina Eb-bronzérmes 5 km-en

19 éves úszónk fantasztikus hajrával harmadikként csapott a célba a belgrádi kontinensviadalon.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin