2024. február 3.
Fábián Bettina olimpiai kvótát szerzett
Nyíltvízi úszónk a női 10 km-es számban kvalifikálta magát a párizsi nyári játékokra.

Szombaton a nők 10 kilométeres versenyével rajtolt el a dohai világbajnokság nyíltvízi viadala. Az FTC úszója, Fábián Bettina abban a reményben indult, hogy olyan pozíciót ér el, amellyel kiharcolja a nyári, párizsi olimpiára szóló kvótát. Emelte a tétet, hogy számára mindez csakis ezen a futamon volt elérhető.


A decemberi, madeirai Világkupán szenzációs úszással ezüstérmet szerző Fábián Bettinél felkészülése nem éppen ideálisan alakult, hiszen tüszős mandulagyulladás miatt 10 napot kihagyni kényszerült januárban. Az olimpiai kvalifikációhoz a legjobb 13-ban kellett végeznie Dohában. A szombati verseny rajtja után aztán Fábián minden erejét bevetve nagyszerűen küzdött és végül 12. helyen ért célba, amellyel meglett neki a kvóta.

"Nagyon nehéz verseny volt, ment a verekedés, a körülmények sem voltak a legjobbak, nyeltük a vizet folyamatosan. A fordulók rosszul jöttek ki, lenyomtak a víz alá, 6-7 másodpercig a víz alatt voltam, fulladoztam. Ahhoz képest jól kijött a beérkezés, hogy milyen nehéz volt a felkészülés, de nem fogom erre, nagyon-nagyon sokat ér nekem ez a helyezés. Össze kellett magam szedni fejben, egy hetem volt felkészülnöm erre, így hozta a sors, annyira sokan szurkoltak, annyira sokan biztattak, hogy már nem csak magamért, hanem miattuk is meg kellett csinálnom" – nyilatkozta könnyeivel küzdve a 19 éves Fábián Bettina.



"Rég izgultam ennyire egy verseny előtt és alatt, na és ez a célfotó a végén! Hihetetlen akaraterő van Bettinában, egy betegség után jött vissza így, ez egészen elképesztő. Minden képzeletet felülmúlt. Ha egészségesen készül, ez nem meglepetés senkinek, de így, ilyen körülmények után óriási bravúr. Elképesztően büszkék vagyunk rá, irány Párizs!" - mondta szakosztályvezetőnk, Orosz Andrea.

"Ezt mondtam neki is, egy hős, egy igazi hős! Ez az akarat próbája volt és Betti csillagos ötösre vizsgázott! Taktikus versenyzéssel végig az élmezőnnyel úszott és várta az alkalmat, hogy a végén egy jó helyezkedéssel kiharcolja a legjobb 13 hely egyikét. Megvan a jegyünk Párizsba! Innen már nincs megállás" -
nyilatkozta a FradiMédiának edzője, Kutasi Gergely.

Cikkajánló

Tíz érem a Gyermek Országos Bajnokságról

Az FTC úszói öt-öt ezüstöt és bronzot nyertek a hódmezővásárhelyi magyar bajnokságon.

FTC-arany és -bronz 1500 méteren

Mihályvári-Farkas első, Fábián harmadik helyen ért célba Szegeden.

Eb után ob-arany: Fábián Betti magyar bajnok!

Az FTC úszója a nyíltvízi országos bajnokságon 10 kilométeren nyert aranyérmet.

Fábián Bettina az Eb után az olimpián is nagyot alkotna

Nyíltvízi úszónk arany- és bronzéremmel térhetett haza az Eb-ről.

Mihályvári-Farkas: Nem sikerült a kvótaszerzés

Úszónk negyedikként zárt 1500 méteren az Európa-bajnokságon.

Úszó Eb: Mihályvári-Farkas Viktória döntős 1500 méteren

Egyesületünk úszója péntek este döntőzik Belgrádban.

Úszó Eb: nincs ferencvárosi döntős az első két nap után

Gálicz László 800, Mihályvári-Farkas Viktória 400 vegyesen maradt le a fináléról a belgrádi kontinensviadalon.

Az Európa-bajnok Fábián Bettina: „Már tarthatnak tőlem”

Az Eb-n két érmet nyerő úszónk alig várja, hogy a felkerüljön a neve a népligeti márványtáblára – INTERJÚ!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin