2024. február 3.
Fábián Bettina olimpiai kvótát szerzett
Nyíltvízi úszónk a női 10 km-es számban kvalifikálta magát a párizsi nyári játékokra.

Szombaton a nők 10 kilométeres versenyével rajtolt el a dohai világbajnokság nyíltvízi viadala. Az FTC úszója, Fábián Bettina abban a reményben indult, hogy olyan pozíciót ér el, amellyel kiharcolja a nyári, párizsi olimpiára szóló kvótát. Emelte a tétet, hogy számára mindez csakis ezen a futamon volt elérhető.


A decemberi, madeirai Világkupán szenzációs úszással ezüstérmet szerző Fábián Bettinél felkészülése nem éppen ideálisan alakult, hiszen tüszős mandulagyulladás miatt 10 napot kihagyni kényszerült januárban. Az olimpiai kvalifikációhoz a legjobb 13-ban kellett végeznie Dohában. A szombati verseny rajtja után aztán Fábián minden erejét bevetve nagyszerűen küzdött és végül 12. helyen ért célba, amellyel meglett neki a kvóta.

"Nagyon nehéz verseny volt, ment a verekedés, a körülmények sem voltak a legjobbak, nyeltük a vizet folyamatosan. A fordulók rosszul jöttek ki, lenyomtak a víz alá, 6-7 másodpercig a víz alatt voltam, fulladoztam. Ahhoz képest jól kijött a beérkezés, hogy milyen nehéz volt a felkészülés, de nem fogom erre, nagyon-nagyon sokat ér nekem ez a helyezés. Össze kellett magam szedni fejben, egy hetem volt felkészülnöm erre, így hozta a sors, annyira sokan szurkoltak, annyira sokan biztattak, hogy már nem csak magamért, hanem miattuk is meg kellett csinálnom" – nyilatkozta könnyeivel küzdve a 19 éves Fábián Bettina."Rég izgultam ennyire egy verseny előtt és alatt, na és ez a célfotó a végén! Hihetetlen akaraterő van Bettinában, egy betegség után jött vissza így, ez egészen elképesztő. Minden képzeletet felülmúlt. Ha egészségesen készül, ez nem meglepetés senkinek, de így, ilyen körülmények után óriási bravúr. Elképesztően büszkék vagyunk rá, irány Párizs!" - mondta szakosztályvezetőnk, Orosz Andrea.

"Ezt mondtam neki is, egy hős, egy igazi hős! Ez az akarat próbája volt és Betti csillagos ötösre vizsgázott! Taktikus versenyzéssel végig az élmezőnnyel úszott és várta az alkalmat, hogy a végén egy jó helyezkedéssel kiharcolja a legjobb 13 hely egyikét. Megvan a jegyünk Párizsba! Innen már nincs megállás" -
nyilatkozta a FradiMédiának edzője, Kutasi Gergely.

Cikkajánló

Dobogós Dohában Fábián Bettina

Az FTC olimpiai kvótás úszója a csapatversenyben vett részt csütörtökön.

Több mint 100 érmet nyertek fiatal úszóink

A Ferencváros tehetségei taroltak az idei első Budapest Kupán.

Európa-bajnokink remekeltek a Győr Openen

A nemzetközi úszóversenyen Verrasztó Dávid és Mihályvári-Farkas Viktória is felállhatott a dobogó tetejére.

Fábián Bettina ezüstérmes a Világkupán, így vb-induló!

Az FTC úszója a portugáliai Nyíltvízi Világkupán parádés versenyzéssel nyert ezüstérmet 10 kilométeren.

Remek bronzérem Szlovéniából

Az FTC fiatal úszója 200 méteres pillangóúszásban ért el szép egyéni csúcsot.

Újabb éremdömping az FTC úszóitól - ezúttal 53 a vége

A BVSC Kupán 31, a Veszprém Kupán 22 érmet nyertek a ferencvárosi fiatalok.

Mihályvári-Farkas Viktória bronzérmével zárult az ob

Úszónk 800 méter gyorson állhatott fel a dobogóra a debreceni Rövidpályás Országos Bajnokság utolsó napján.

Jó az öreg a háznál: ob-győztes Verrasztó Dávid

35 éves úszónk nagy hajrával nyerte meg klubtársa, Kutasi Máté előtt a 200 méteres mellúszást Debrecenben.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin