archív anyag
Honlapunk 2019. február 25-én megújult, de nem hagyjuk veszni a korábbi cikkeinket! Az itt látható anyag archív írás, ezért előfordulhat, hogy a benne található képek, illetve tartalmi beágyazások az új cikkektől eltérően jelennek meg.
2018. november 16.
A Fradi feltörekvő csillaga
Vívószakosztályunk egyik legtehetségesebb tőrözője, Szemes Gergő még csak 15 éves, de már a felnőttek között is letette a névjegyét – INTERJÚ!

Arany-, ezüst- és bronzérmek, országos bajnoki cím, világ- és Európa-bajnoki részvétel, nemzetközi siker. Szerencsére az elmúlt években több ferencvárosi sportoló is átélhette ezeket a szép élményeket, az utóbbi időszak egyik „legtermékenyebb” versenyzője azonban fiatal tőrvívónk, Szemes Gergő volt. A mindössze 15 éves Gergő a kadet korosztályban megnyerte az országos bajnokságot és a Magyar Kupát, az egy évvel idősebbek között, azaz a junioroknál rendre érmes helyen végzett, míg a felnőttekkel szeptember végén Magyar Kupa-ezüstöt szerzett.

Legutóbbi nagy eredményéről ITT beszámoltunk, amikor a legrangosabb európai versenyen, a Budapesten megrendezett EFC Kadet Körversenyen 259 (!) indulóból a harmadik helyen végzett. Gergővel a szenzációs eredményéről és sikerei receptjéről beszélgettünk.

- Szívből gratulálunk a bronzérmedhez. Bármeddig lehetne fokozni a jelzőket a teljesítményedre, hiszen 259 indulóból érmesként zárni egy nemzetközi versenyt, óriási eredmény!
- Köszönöm szépen! Pozitív csalódás volt a körverseny, mert nem gondoltam volna, hogy eljutok a harmadik helyig. A kadet válogatott edzőjével, a Fradiban szintén edzőként dolgozó Szabados Kristóffal nem beszéltünk a mezőnyről, kevés embert ismertünk, annak ellenére, hogy a korosztály legjobbjai közül is sokan itt voltak. Teszem hozzá, hogy ennél erősebb mezőnyt nehéz lett volna összerakni. Talán, ha még az amerikaiak is itt vannak.

- Az elmúlt egy évben korosztályod legjobbja lettél Magyarországon. Minek köszönhető ez a kirobbanó teljesítmény?
- Tényleg nagyon jól sikerült ez az egy év. Ez köszönhető annak is, hogy felköltöztem Budapestre. Azt tudni kell, hogy Kunszentmiklóson születtem, de mivel gimnáziumba már Pestre járok, így kollégista lettem és mióta itt élek, többet tudok foglalkozni a vívással. Hétkor kelek, elmegyek a reggeli edzésre, utána vissza a kollégiumba, majd az iskolába, amikor pedig vége van a tanításnak, irány a délutáni edzés. Gyakorlatilag napi két edzéssel készülök a hétvégi versenyekre.


- Az idősebbek között is megállod a helyed. Mennyire volt nehéz úgymond, liftezni a korosztályok között, hiszen nemrég még serdülőként versenyeztél, de van már érmed a felnőttek mezőnyében is.
- Egyértelműen nehéznek mondanám, mert minden korosztályban teljesen más stílusú vívásra kell számítani. Alapvetően támadóvívónak mondom magam, mert védekezésben még fejlődnöm kell. Erősségemnek érzem, hogy az asszókon belül már magabiztosabb vagyok. A körversenyen például a kiélezett szituációkban sokkal több tust adtam. Fejben is sokat fejlődtem, de azért még vannak kisebb kizökkenések, és fizikálisan is van még mit javulnom.

- Melyik versenyen szurkolhatunk neked legközelebb?
- November 24-én és 25-én indulok a kadet országos bajnokságon, amelyen szeretném megvédeni a címemet. December 15-én és 16-án a budapestihez hasonló körversenyen is vívok majd Halléban.

Molnár Péter


Cikkajánló

Aranyérmek a válogatókon

Az FTC vívói remek eredményekkel zárták a hétvégi kadet és junior előválogató versenyeket.

Szemes Gergő is utazik az Európa-bajnokságra!

Fiatal vívótehetségünk egyedüli fradistaként indul majd a plovdivi U23-as kontinensviadalon.

Egy ezüst és két bronz a serdülő magyar bajnokságról

Fiatal tőrvívóink három éremmel zárták a budapesti serdülő országos bajnokságot.

Két korosztályban nyert érmet a fradista vívó Brnóban

Tőrözőnk, Tölgyesi Zsófia egy-egy ezüsttel és bronzzal zárta a rangos prágai nemzetközi versenyt.

Felemás eredmények a világbajnokságon

Szemes Gergő három versenyszámban is indult a kadet és junior vívók világbajnokságán Torunban.

Hat érem a vívók Diákolimpiájáról

Az FTC vívószakosztálya három aranyat, két ezüstöt és egy bronzot nyert a hétvégi Országos Diákolimpián.

Újabb gyönyörű siker!

A tavalyi szezonhoz hasonlóan, idén is Szemes Gergő nyerte a kadet férfi törvívók Magyar Kupa sorozatát!

Arany és ezüst Ausztriából

Az FTC fiatal vívói két érmet szereztek egy rangos, ausztriai nemzetközi utánpótlás-versenyen.

close
Facebook Youtube Instagram Linkedin
close
Fradi most
Fradi most