2020. december 30.
Balázs Krisztián és Szemes Gergő: klasszis születik?
Ez történt egyéni szakosztályainkkal idén októberben, novemberben és decemberben – VIDEÓK!

Bár a koronavírus-járvány miatt tavasszal egy időre megállt a sportélet, idővel újraindultak az edzések és a versenyek, amelyek után több sportágban is kiválóan teljesítettek a ferencvárosi versenyzők. Négyrészes összeállításunkban idén is felidézzük egyéni és kisebb szakosztályaink teljesítményét. A negyedik, záró részben októbertől decemberig tekintjük át a történéseket.

Birkózás

A serdülő országos bajnoksággal indult az utolsó negyedév, ahol László Koppány kötöttfogású +85 kilóban győzni tudott. Miközben fontos gyermek és diák versenyeken is záporoztak az érmek, a felnőttek az év legfontosabb versenyére készültek. Váncza István és Muszukajev Iszmail képviselték az FTC-t a decemberi belgrádi pénzdíjas Világkupán, amelyet a több birkózó nagyhatalom a járvány miatti távolmaradása következtében elmaradó világbajnokság helyett rendeztek. Muszukajev a szabadfogásúak 65 kilós mezőnyében elképesztő birkózással menetelt a fináléig, és végül Világkupa-ezüsttel tért haza.

Curling

Jól sikerült az év vége a szakosztály számára: egy harmadik és egy negyedik hellyel zártuk a Vegyes Páros OB-t, míg a Magyar Kupában az FTC Girl Jam csapata bronzérmet szerzett.

Kerékpár

Október közepén már 30. alkalommal rendezték meg Tatabányán a kerékpárosok rangos Turul Kupáját. A 70 kilométeres versenyen a nők abszolút mezőnyében és az elit kategóriában egyaránt ezüstérmes lett Marton Orsolya (a képen). A 30 kilométeres távon a férfiaknál Kovács Bercell abszolútban és korosztályában, az U17-esek között is a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Korcsolya

Nem zajlott zökkenőmentesen az év vége sem a sportág számára. Nem csak a nemzetközi versenyeket, de az október közepére tervezett országos bajnokságot is elhalasztották a felnőttek mezőnyében, így abban az időpontban az utánpótlás részére Tesztversenyt tartottak, amit kilenc éremmel, közte három arannyal zárt az FTC. Novemberben a hagyományos, 27. Csizmadia Memorial Trophyval zárult a versenyév érdemi része. A hagyományoknak megfelelően a Csizmadia Kupát a fiúknál és a lányoknál is a Junior C korosztály legjobbjai nyerik, idén mindkét serleg ferencvárosi sportolóhoz került, Végi Diána Laura és Wu Jiawei Dávid vihették haza a trófeákat. Az ő sikereiken túl is számos szép ferencvárosi eredmény született.

Szinkronúszás

November végén közel egy év után rendeztek versenyt a szinkronúszók számára, így igencsak felértékelődött az érdi Awuatic CEWE Kupa. Az U15-ös korosztályban a FINA egyéni versenyében Kovács Klaudia bronzérmet nyert, míg Csanád Zita éppen lemaradva a dobogóról negyedik lett. Párosban is bronzot ünnepelhett az FTC, ugyanis a Fáczán Zsófia, Danóczy Réka duó a dobogó legalsó fokára állhatott fel. A gyerek mezőnyben csapatunk (a képen) remekelt. A Fradi kombinációs kűrben bemutatott gyakorlata szintén bronzérmet ért.

Torna

Október közepén a Népligetben rendezett Albert Kupával tíz hónap után indult újra a tornaszezon. A Fradi utánpótláskorú versenyzői szinte ontották a dobogós helyeket, ahogy a lányok is az akrobatikus torna Csapatbajnokságon, ahol négy érmet szereztek. Októberben a férfi tornászok naptárat is készítettek a 2021-es idényre, míg Babos Ádámtól elbúcsúztak az FTC-nél hivatalosan is. Mindkét eseményen ott járt a Fradi TV kamerája.

A serdülő és gyermek fiú országos bajnokságon, és a Leány Utánpótlás Csapatbajnokságon is remek eredmények születtek fradista szempontból, ahogy a fiú ifjúsági és kadet OB-n begyűjtött 5 arany-, 4 ezüst- és 5 bronzérem is rendkívül impozáns. Serdülő és gyermek tornászaink megnyerték a Csapatbajnokságot is a fiúknál, majd jött decemberben a felnőttek itthoni fő versenye, a mesterfokú országos bajnokság Győrben. Az első napon rögtön remek siker született, az FTC-Telekom bronzérmes lett a szupercsapatbajnokságban. Az akrobatikus tornászok szezonja a hagyományos Albert Kupával ért véget, a hazai rendezésű versenyen öt érmet szereztünk. Jött az év fő versenye, a decemberi Európa-bajnokság a törökországi Mersinben, ahol Balázs Krisztián és Kovács Márton is az utazó keret tagja volt a junioroknál. És jöttek a sporttörténelmi sikerek: a junior válogatott ezüstérmes lett a csapatversenyben, ez minden idők legjobb magyar szereplése! Nem volt még vége a szenzációnak: Balázs Krisztián előbb bronzérmes lett egyéni összetettben, majd a szerenkénti döntőkben nyújtón Európa-bajnoki címet szerzett! Sikeréről és hazatérése utáni fogadtatásáról a Fradi TV riportja számolt be.

Triatlon

Duatlonos sikerekkel zárult triatlon szakosztályunk számára az év. Október elején a veresegyházi Duatlon és Paraduatlon Országos Bajnokságon 11 érmet nyertünk, míg a balatonboglári duatlon Országos Bajnokság zárta az idényt, ahol igazi fradista éremeső következett, több országos bajnoki címet is ünnepelhettünk.

Úszás

Október végén rendezték a hosszútávúszók medencés országos bajnokságát, ahol több remek fradista eredmény is született. A legfigyelemreméltóbb Gálicz Péteré volt, aki 10 kilométeren ezüstérmes lett, megelőzve a világ- és Európa-bajnok Rasovszky Kristófot is. Mihályvári-Farkas Viktória is remekelt, 1500 és 5000 méteren is győzött.

A felnőttek számára az október november a Duna Arénában megrendezett International Swimming League-ről szólt, a versenyzők több héten át tartózkodtak buborékban a zárt kapus nemzetközi viadal ideje alatt. Az International Swimming League sorozatában fordulóként egyszerre négy csapat küzd egymással. A lebonyolítás szerint minden csapatban nemenként 12-12 klasszis úszó vesz részt egy viadalon, de két-két további versenyző is bevethető váltókban. Egy versenyszámban klubonként két úszó versenyez, a helyezések alapján pontokat kapnak a csapatok, így alakul ki a végső sorrend. Az egyéni számokban 9, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1 pontot lehet szerezni, de, ha valaki bizonyos előnnyel nyer, akkor akár pontokat rabolhat a többiektől. A váltók dupla szorzóval járnak. Rendeznek még úgynevezett csillagszóró futamot, amelyben az 50 méter gyorsot egymás után háromszor kell leúszniuk a versenyzőknek, de mindegyik végén feleződik a mezőny, így akár triplázni is lehet. Az idén induló klubokban két ferencvárosi klasszis, Verrasztó Dávid és testvére, Verrasztó Evelyn is szerepel. A háromszoros Európa-bajnok Verrasztó Dávid Hosszú Katinka csapatában, a Team Ironban, míg Evelyn az olasz sztár, Federica Pellegrini által fémjelzet Aqua Centurionsban úszik. Európa-bajnokunk több fordulót is meg tudott nyerni 400 vegyesen, értékes pontokat szerezve ezzel a Team Ironnak.

Közben az utánpótlás ismét parádézott, tíz magyar bajnoki címet hoztunk el a Serdülő-Ifi Országos bajnokságról a Tüskeuszodából. November végén a korábban még Shane Tusup segítségével a tokiói olimpiára készülő, új technikát fejlesztő Szilágyi Liliána váratlanul bejelentette, szünetelteti pályafutását, döntése hátteréről a fradi.hu-nak adott interjúban mesélt. Az év utolsó nagy versenye az országos bajnokság volt, ahol a Ferencváros sportolói az ob során összesen egy aranyat, öt ezüstöt és három bronzot szereztek.

Vívás

Az utolsó negyedév a Magyar Kupa és a magyar bajnokság jegyében telt. Október elején Zsoldosi Karolina és Szemes Gergő is megnyerte a junior egyéni versenyt a kupában, majd a felnőttek első fordulójában a férfi csapatunk óriási sikert elérve harmadik lett. A második fordulóban a fiúknál kadet korosztályban Horváth Keán, juniorban pedig Horváth Soma és Zsoldosi Karolina is bronzérmes lett. Ekkor jött Szemes Gergő, aki ismét villant, és megnyerte a második fordulót a felnőtt férfiaknál. Szemes a csapat tagjaként is remekelt, ezúttal második lett az FTC. November végén jött a harmadik forduló: kadet korosztályban Skorka Csongor, míg juniorban Zsoldosi Karolina lett harmadik, míg szintén juniorban Szemes Gergő ismét győzni tudott. Szemes a felnőtteknél is dobogóra állt, harmadik lett egyéniben és a csapat tagjaként is. A negyedik fordulóban a junioroknál megjött Szemes harmadik aranya is, míg a gyermek korosztályban is szereztünk szép sikereket, Yue Ruhan első lett az újonc lányoknál, Márkus Boglárka második a gyermekeknél, míg az újonc fiúknál Bebesi Kolos bronzéremnek örülhetett.

Következett az év főversenye, a felnőtt országos bajnokság. Szemes Gergő ismét megvillantotta klasszisát, második lett felnőtt férfi egyéniben.

Cikkajánló

Arany- és bronzérem a tőrvívó MK 5. fordulójában

Szemes Gergő az első, Horváth Soma a harmadik helyen zárt a junior férfi tőrvívók Magyar Kupa versenyén.

Vívni tanította a Fradi TV riporterét az FTC tehetsége

Zsoldosi Karolina nem csak sportolóként és műsorvezetőként, de vívóoktatóként is helytállt – VIDEÓ!

Két bronzérem 2020 utolsó versenyéről

Az FTC két női tőrözője bronzérmet szerzett a Fradi vívótermében megrendezett felnőtt versenyen.

Két negyedik és egy hatodik hely a vívó-csapatversenyen

A női, és a férfi FTC 1-es csapat a negyedik, az FTC 2 a hatodik helyen zárt a vasárnapi csapatversenyen.

Szemes Gergő ezüstérmet nyert a felnőtt ob-n

A hölgyek között Jeszenszky Szilvia 7., Zsoldosi Karolina pedig 9. lett a Vívó Országos Bajnokságon.

Arany-, ezüst- és két bronzérem a Magyar Kupában

Az FTC fiatal vívói négy éremmel zárták a Fülöp Mihály Magyar Kupa első, hódmezővásárhelyi versenyét.

Már harmadik aranyát nyerte a fradista a Magyar Kupában

Fiatal vívónk, Szemes Gergő újabb sikert aratott a junior tőrözők versenysorozatában.

Szemes Gergővel az élen két FTC-bronz az MK-ban

Férfi vívóink remekeltek a felnőtt tőr Magyar Kupa 3. fordulójában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most