2020. december 31.
2020 FRADI-PILLANATAI: A TÖRTÉNELMI 10. KUPA
Az FTC-Telekom Waterpolo megvédte címét a Magyar Kupában, ezzel sorozatban 10. trófeáját hódította el.

A 2020-as év első hónapjában elkényeztettek minket pólósaink, hiszen az Év Csapata és az Év Edzője díj után, előbb a női válogatott lett bronzérmes az Európa-bajnokságon, majd a férfiak értek fel a csúcsra és nyertek 21 év után újra aranyat a kontinenstornán hét Fradi-játékossal a soraiban, ezzel együtt pedig az olimpiára is kijutott nemzeti csapatunk. Ezután azonban a koronavírus-járvány felülírt mindent a sport világában is, hiszen eltörölték a szezon további küzdelmeit, pedig Varga Zsolt együttese nagy eséllyel szállt volna vízbe minden sorozatban a címvédésért, majd a tokiói ötkarikás játékokat is elhalasztották.

ÚJ SZEZON, MÁS CSAPAT

Az ínséges, meccs nélküli hónapok után kezdetét vette az új szezon a Magyar Kupával, ahol azonban két meghatározó játékosára nem számíthatott a Ferencváros, mivel Varga Dénes és Zalánki Gergő is térdsérülést szenvedett. Csapatunk azonban a két válogatott klasszis távollétében, és a Pro Reccóba igazoló Aaron Younger nélkül is szépen építette fel játékát és minden meccsét megnyerve, könnyedén vette az akadályokat a sorozat négyes döntőjéig. Az FTC-t érintő koronavírus-fertőzés miatt ugyan el kellett halasztani a végjátékot, ám a nyár utolsó hetén sikerült megtartani a Margitszigeten a kétnapos eseményt.

ISMÉT DOBBANT A FRADI-SZÍV

Az elődöntőben a Vasas nem jelentett gondot, a mieink ugyanis magabiztosan nyertek 13-9-re, a Szolnok elleni finálé azonban már nem volt mentes a drámai fordulatoktól. Az első két negyedben fej-fej mellett haladt a két rivális, a szünetre viszont 9-7-re meglépett a szerb világklasszis, Filip Filipovic vezette Dózsa. A negyedik játékrész elején Jansik Szilárd góljával visszavettük a vezetést 11-10-nél, de hiába volt többször is meccslabdánk, nem tudtuk eldönteni az összecsapást. A nagyot küzdő Szolnok ezt könyörtelenül kihasználta és megfordította az állást 13-12-re másfél perccel a vége előtt. Úgy tűnt, már minden veszve van és véget ér a Fradi nagy sorozata. Az utolsó támadásra azonban Varga Zsolt beküldte azt a Kállay Márkot, aki a szezon előtt már elköszönt a csapattól, de Zalánki sérülése miatt mégis maradt a klubnál. A korábban többször is nyerőembernek bizonyuló balkezes játékosunk pedig most is bizonyította, hogy mekkora szíve van. Három másodperccel a végső dudaszó előtt ki más, mint Kállay egyenlített, amivel büntetőpárbajra mentette a döntőt. Nem tudom, hogy a televízió mutatta-e a ferencvárosi kispadot az ötméteresek előtt, de én ott a helyszínen, néhány méterrel a csapat mellett nem akartam hinni a szememnek. Egy ilyen kiélezett pillanatban Varga Zsolt rámosolygott a játékosokra, akik elképesztő higgadtsággal bólintottak és tudták, hogy ezt a döntőt is megnyerik. Így is történt, és a hétgóllal záró Giannis Fountoulis büntetőjével az FTC-Telekom nyerte 2020-ban a Magyar Kupát, amivel zsinórban már a 10. trófeáját hódította el.

A TÖRTÉNELMI SOROZAT

Bármilyen statisztikát böngésztünk, nem találtunk még egy ilyen teljesítményt, mint amit az FTC férfi vízilabdacsapata véghezvitt az elmúlt bő két és fél évben. Az nem példanélküli a történelemben, hogy egy klub tíz bajnokságot nyerjen zsinórban, az viszont már egyedülálló, hogy egy csapat hazai és nemzetközi porondon is veretlen maradjon és így nyerjen sorozatban tíz kupát. A Ferencváros pólósainak ez sikerült.

Varga Zsolt csapata fantasztikus utat járt be az Euro Kupa megnyerése óta, hiszen 2018 tavaszától kezdve alig hagyta el vesztesen a medencét, de ha mégis így történt, akkor sem a legfontosabb pillanatokban jött a vereség. A Szolnok elleni 2018-as bajnoki fináléban egymás után kétszer kapott ki a Fradi, de a mindent eldöntő ötödik meccsen már győzni tudott. De ott volt például egy évvel később a BL-csoportkörben vagy a bajnokság középszakaszában néhány igen kellemetlen vereség. Az FTC azonban mindig képes volt kilábalni a gödörből és a legfontosabb találkozókra csúcsformába került, mind fizikálisan, mind mentálisan. Visszavágott az OSC-nek, majd a Bajnokok Ligája hannoveri négyes döntőjében újoncként értünk fel a csúcsra. Vezetőedzőnk szerint a tíz kupa közül talán a legutolsót volt a legnehezebb megnyerni, pedig ott volt a már említett Szolnok elleni döntős párharc, vagy az Olympiakosz Pireusszal ötméterespárbajba torkolló Európai Szuperkupa és a BL-finálé is. De ha mindent mérlegre teszünk, akkor a körülmények tényleg most voltak a legkedvezőtlenebbek. Ott volt a tavaszi szezonleállás és bizonytalanság a koronavírus-járvány miatt, Varga Dénes és Zalánki Gergő súlyos sérülése, a karanténba vonulás a pozitív esetek miatt, illetve az-az el nem hanyagolható tény, hogy fenntartsák a motivációt a játékosokban kilenc megnyert trófea után is. Na és ne felejtsük el azt sem, hogy négy másodperccel a Magyar Kupa-döntő vége előtt 13-12-re még a Szolnok vezetett.

Pólósaink örökre beírták magukat a Ferencvárosi Torna Club történelemkönyvébe, hiszen fantasztikus sikereik mellett azt is megmutatták, hogy ilyen egy igazi CSAPAT, amely a győzelemre született.

Cikkajánló

Már az elődöntőre és a BL-rangadókra készülünk

A bajnokság középszakaszának utolsó mérkőzését a Kaposvár együttese ellen játszák férfi pólósaink.

Vásárolj jegyet elővételben két BL-rangadóra is!

Május 3-án a Brescia, majd május 14-én a Barceloneta ellen küzdenek férfi pólósaink a Komjádiban.

Kiütéses siker a Honvéd otthonában

A BL-re készülő FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata 23-9-re legyőzte a Honvédot a bajnokság középszakaszában.

Nagy küzdelemre készülünk a Honvéd ellen

Két BL-rangadó előtt a Honvéd és a Kaposvár ellen zárják férfi pólósaink a bajnoki középszakaszt.

Megszenvedtünk ezért a sikerért

Ismét nagy csatára kényszerítette a Szolnok Nyéki Balázs csapatát, amely végül 12-9-re nyert.

A Szolnok ellen zárjuk a meccsdömpinget

A bajnoki elődöntő szempontjából is fontos lehet, hogy férfi pólósaink nyerjenek szombaton a Komjádiban.

Óriási BL-rangadót nyertünk meg Barcelonában!

Hatalmas csata után 10-8-ra győzött az FTC-Telekom a Barceloneta otthonában a BL második csoportkörében.

Nyerni megyünk Barcelonába!

A BL-csoportban két győzelemmel álló férfi pólósaink újabb lépést tennének a Final4 felé.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin