2022. augusztus 17.
9+4 Fradi-játékos az Európa-bajnoki keretekben
A szövetségi kapitányok sajtótájékoztatón hirdették ki az utazók névsorát a spliti kontinensviadalra.

Bíró Attila, a női válogatott, valamint Varga Zsolt, a férfiválogatott szövetségi kapitánya megnevezte az augusztus 27. és szeptember 10. között megrendezésre kerülő Európa-bajnokságra utazó játékosokat. A világbajnoksághoz képest mindkét keretben van változás, melynek egyik oka, hogy 13 helyett 15 játékos nevezésére van lehetőség, közülük kell kijelölni az adott mérkőzésen szereplő tizenhármat.

A világbajnoki ezüstérmes női csapatában minimális a mozgás. Továbbra is a keret tagja Máté Zsuzsanna és Vályi Vanda, akik közvetlenül a Fradiból harcolták ki a kerettagságot. Új igazolásaink közül Leimeter Dóra és Gurisatti Gréta mellett ezúttal Farkas Tamara is bizonyhat a válogatott tagjaként.

A keretkijelöléssel és a célokkal kapcsolatban így fogalmazott Bíró Attila:
- Az Európa-bajnokságra tizenegy játékos maradt a világbajnoki ezüstérmes csapatból. Keszthelyi-Nagy Rita az elmúlt 14 évben minden világversenyen ott volt, jövőre ennél csak komolyabb, olimpiára kvalifikáló világversenyeink lesznek, ezért közösen úgy döntöttünk, kihagyja a kontinensviadalt. Ez volt az egyik legkönnyebb kerethirdetésem, még akkor is, ha a bő keretből két junior-válogatott kellett kihagynom. Neszmély Boglárka és Dömsödi Dalma már bizonyítottak, és lesz is még lehetőségük bizonyítani. Bízunk benne, hogy sem sérülés, sem a koronavírus nem fogja hátráltatni a további felkészülésünket, és az indulásra százszázalékosak leszünk.

A frissen kinevezett Varga Zsolt megfiatalított bő kerettel vágott neki első szövetségi kapitányi feladatának. Az utazó keretbe végül hét ferencvárosi került be, ezzel klubunk adja a legtöbb játékost a nemzeti csapat számára. Vogel Soma, Jansik Szilárd és Pohl Zoltán ott voltak a világbajnokságon, akár csak új igazolásunk, Nagy Ádám. Német Toni járt már világversenyen, Fekete Gergő és Vigvári Vendel Világliga mérkőzéseken szerepelt a felnőttek között, Molnár Erik két hete debütált Horvátország ellen, nagy tornán először kap lehetőséget a felnőttválogatottban. A stáb tagja Nyéki Balázs (másodedző), Gárdonyi András (kapusedző), Pozsonyi Zsolt (erőnléti edző) és Katona Norbert (csapatvezető).

Varga Zsolt az eddig eltelt szövetségi kapitányi időszakáról azt mondta:
- Azt ígértem „munka, munka, munka”, és úgy érzem, kimaxoltuk a rendelkezésre álló időt. Mindezt úgy, hogy ha el is fáradtak a játékosok, azért ne legyen kontraproduktív a felkészülés. Nehéz időszakon vannak túl a srácok, nagyon elégedett vagyok a hozzáállásukkal, sokszor száz százalék fölötti elszántsággal vetették bele magukat a feladatokba. Rövid volt az idő, ezért nem csak az elmúlt három hét alapján jelöltem ki a keretet, ebben a pillanatban úgy látom, a megnevezett 15 játékos képes a leghatékonyabban képviselni Magyarországot.

A csapat kapitánya, Jansik Szilárd már barátkozik új szerepkörével, és kitért a válogatott további programjára is:
- A világbajnokság után nehéz volt beleállni a munkába, de úgy érzem, sikerült elengedni és feldolgozni a hetedik helyet. Új impulzusokkal, új stábbal vágtunk neki a felkészülésnek, elindult egy nagyon komoly fiatalitás, számomra is sok újdonság van. Türelem kell a fiatalokhoz és a rutinosabb játékosokra is másfajta felelősség hárul. A Zsolt által meghirdetett munka, munka, munka szellemében a dolgunkat elvégeztük és folytatjuk. Most három napig itthon veszünk részt egy felkészülési tornán, majd a létező legerősebb ellenfélhez, Spanyolországba megyünk edzőtáborozni.

Az Európa-bajnokság előtt a BENU Kupán láthatjuk utoljára idehaza a férfiválogatottat. Szerdától péntekig a Margitszigeten játszik a csapat Franciaország, Japán és Hollandia ellen, mindhárom mérkőzés 19.00-kor kezdődik.

A női vízilabda-válogatott Európa-bajnoki kerete

Kapusok (2): Kiss Alexandra (Eger), Magyari Alda (UVSE)

Mezőnyjátékosok (13): Máté Zsuzsanna, Vályi Vanda (FTC-Telekom Waterpolo), Faragó Kamilla (UVSE), Farkas Tamara (BVSC), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Mahieu Geraldine (Dunaújváros), Leimeter Dóra (BVSC), Parkes Rebecca (Ethnikos, görög), Peresztegi-Nagy Kinga (UVSE), Rybanska Natasa (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros)

A női válogatott csoportmérkőzései
2022.08.27., 20.30: Magyarország-Görögország
2022.08.28., 19.00: Hollandia-Magyarország
2022.08.30., 11.30: Magyarország-Németország
2022.09.01., 17.30: Horvátország-Magyarország
2022.09.03., 10.00: Magyarország-Románia

A férfi vízilabda-válogatott Európa-bajnoki kerete

Kapusok (2): Vogel Soma (FTC-Telekom Waterpolo), Lévai Márton (OSC)

Mezőnyjátékosok (13): Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Német Toni, Pohl Zoltán, Vigvári Vendel (FTC-Telekom Waterpolo), Ágh György (BVSC), Angyal Dániel (Szolnok), Batizi Benedek (BVSC), Burián Gergely (OSC), Konarik Ákos (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Nagy Ádám (Szolnok), Zalánki Gergő (Pro Recco, olasz)

A férfiválogatott csoportmérkőzései
2022.08.29., 14.00: Magyarország-Szlovénia
2022.08.31., 19.00: Szerbia-Magyarország
2022.09.02., 09.00: Magyarország-Izrael

6. BENU Kupa
Férfi felkészülési torna, Margitsziget

Augusztus 17., 17.30: Hollandia-Japán
Augusztus 17., 19:00: Magyarország-Franciaország
Augusztus 18., 17.30: Franciaország - Hollandia
Augusztus 18., 19:00: Magyarország - Japán
Augusztus 19., 17.30: Japán-Franciaország
Augusztus 19., 19:00: Magyarország-Hollandia

Cikkajánló

Győztes rangadóval őrizzük veretlenségünket

Magabiztos, 15-12-es sikert aratott az FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata a Vasas elleni hazai bajnokin.

Rangadók hete

Három napon belül két bajnoki mérkőzést is játszik a Komjádiban az FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata.

Sikerült nyerni Bresciában!

Óriasi hajrával fordított az FTC-Telekom férfi pólócsapata, és két forduló után hibátlan a BL-csoportban.

Megtörnénk a jeget Bresciában

Szerda este a BL-szezon egyik legnehezebb feladata vár az FTC férfi vízilabdacsapatára.

Fölényes siker a rangadón

Kilenc góllal győzött a listavezető FTC-Telekom vízilabdacsapata a második helyen álló BVSC ellen.

Leszakíthatjuk üldözőinket

Két BL-rangadó között a bajnokságban is kiemelt meccs vár az FTC-Telekom Waterpolo férfi csapatára.

Gyászol a Fradi-család: elhunyt Wiesner Tamás

Életének 74. évében elhunyt az FTC egykori vízilabdázója, szakosztályvezetője, az Európa-bajnok Wiesner Tamás.

Telt ház, görögverés, varázslatos BL-este a Komjádiban

Férfi vízilabdázóink remekeltek a Bajnokok Ligája rangadóján az Olympiakosz ellen - VIDEÓ

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin