2019. május 25.
A bajnokcsapat számokban
A medence mellett több statisztikai mutatóban is az FTC-Telekom volt a 2018/19-es szezon legjobbja.

Az év talán legszínvonalasabb és legizgalmasabb mérkőzésével véget ért a 2018/19-es férfi ob I-es szezon, melyet – ki ne tudná – az FTC-Telekom Waterpolo nyerte meg az OSC elleni döntőben. A bajnokság végeztével összeszedtünk néhány adatot a statisztikák kedvelőinek.

BAJNOKCSAPAT

25 játékos mondhatja el magáról, hogy bajnok lett 2019-ben a Ferencvárossal. A tizenötös felnőtt keret mellett ugyanis az utánpótlásból is lehetőséget kaptak néhányan az idény során a Varga Zsolt-Nyéki Balázs edződuótól. Amellett, hogy a fiatalok megmutathatták, hogy mire képesek, játékperceikkel fontos pihenőidőt adtak a kulcsembereknek. Így fordulhatott elő az, hogy döntőben csúcsformában játszó Varga Dénes és Vámos Márton az alapszakasz 14 meccséből csak 6, illetve 10 találkozón vett részt. A keretes írásban megmutatjuk, hogy kik voltak azok a vízilabdázók, akik tagjai voltak a Fradi bajnokcsapatának. A listából az is kiderül, hogy Kállay Márk és Német Toni mind a 26 bajnokin ott volt.

Az FTC-Telekom Waterpolo bajnokcsapata (zárójelben a meccsszám)

Kállay Márk (26), Német Toni (26), Sedlmayer Tamás (25), Nikola Jaksic (25), Aaron Younger (24), Pohl Zoltán (24), Gór-Nagy Miklós (24), Jansik Szilárd (23), Vámos Márton (21), Varga Dénes (16), Stefan Mitrovic (16), Vogel Soma (15), Slobodan Nikic (14), Gárdonyi András (13), Mezei Tamás (13), Gál Dávid (11), Turnai András (11), Nyíri Balázs (6), Szabó Bence (4), Várkonyi Ádám (3), Jókai Miklós (2), Böröczky Marcell (1), Gyapjas Brendon (1), Goschi Ádám (1), Varga Bence (1)

MINDÖSSZE EGY VERESÉG

Szinte makulátlan teljesítménnyel nyerte meg a bajnokságot a Ferencváros, hiszen csak egy meccset nem tudott megnyerni a huszonhatból. Március 20-án az OSC legyőzött minket 9-7-re a Komjádiban a középszakasz során, ám azért a vereségért alaposan visszavágtunk, hiszen a két csapat további négy meccsét már megnyertük, így a döntőt is.

A legszorosabb bajnokink a finálé utolsó összecsapása volt, ahol 8-8 után ötméteresekkel diadalmaskodtunk. A legnagyobb arányú sikert pedig a Debrecen ellen értük el a Népligetben, ahol 22-7-re győztünk.

A LEGTÖBB GÓL

A Fradi volt a mezőny leggólerősebb csapata 340 találattal, ami tízzel több a listán és a bajnokságban is második OSC-nél. Az ezüstérmes újbudaiak kapták viszont a legkevesebb találatot (179), a Szolnok (183) és az FTC (187) előtt.

A szezon gólkirálya a ferencvárosi nevelésű Kolozsi Marcell lett, aki 55 találatot szerzett a Tatabányában. A bajnokcsapat legeredményesebb játékosa Varga Dénes volt 45 góllal, ami a lista 11. helyéhez volt elég. Érdemes azonban megjegyezni, hogy Dumi előtt olyan játékosok végeztek, akik egytől egyig 9-10 meccsel többet játszottak.

Vámos Mártonnak voltak idén gyengébb periódusai, amit ő maga is elismert nyilatkozataiban, de amikor igazán szükség volt rá a fináléban, akkor vezérré lépett elő. Világbajnok balkezesünk lőtte a legtöbb gólt a döntőbe: három meccs alatt 10 gól!

A kapusoknál a védett lövések száma alapján állított rangsort a waterpolo.hu, amiben Vogel Soma a 14. lett, Gárdonyi András pedig a 18. helyen zárt, de ha a védési hatékonyságot nézzük, akkor a Fradi két kapusa zárt az első két helyen. Gárdonyi 196 lövésből 116-ot hárított, amely 59%-os mutató, míg Vogel 228 lövésből 128-at kivédett, amely 56%-ot jelent. Ez persze a csapat védekezését is dicséri.

KÖZELÍTÜNK AZ ÚJPESTHEZ

Az FTC pólósai immár 23. bajnoki aranyérmüket nyerték meg, aminek köszönhetően háromra vannak az örökranglistát vezető Újpesttől (26). Legutóbb egyébként 56 éve sikerült a címvédés a Ferencvárosnak, amelyben akkor olyan legendák szerepeltek, mint Gyarmati Dezső és Kárpáti György.

AZ ELSŐ TRIPLA

Az azonban még a nagy elődöknek sem sikerült, amely a mostani Fradinak, vagyis hogy három hazai elsőséget is begyűjtsön az adott szezonban. Varga Zsolt együttese ugyanis aranyérmes lett a magyar bajnokságban, a Magyar Kupában és megnyerte a Magyar Szuperkupát. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez utóbbi trófeát nem is nyerhették volna meg Kárpáti Györgyék, hiszen csak 2016-ban hívta életre a Magyar Vízilabda Szövetség, ez azonban semmit nem von le a jelenlegi csapat érdeméből. Története során először triplázott a Ferencváros!

NÉZŐCSÚCS

Ahogy az előző szezonban, úgy most is a bajnoki döntő utolsó mérkőzésére látogattak ki a legtöbben. 1600 ember volt kíváncsi a május 22-i FTC-OSC fináléra a Császár-Komjádi Sportuszodában, amely telt házat jelentett. Ez a teljes szezont nézve is a legmagasabb nézőszám volt az ob I-ben.

Örömszavak a bajnoki cím megnyerése után:

Az FTC-OSC bajnoki döntő harmadik meccsének összefoglalója:

Névszponzorunk, a Telekom gratuláló videója:

Cikkajánló

Elvették szezonbeli veretlenségünket

Hiába küzdött az FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata, kikapott az Olympiakosz otthonában a BL-ben.

Harc az athéni katlanban

Akár már kedd este bejuthat a BL Final Fourba az FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata az Olympiakosz ellen.

A döntőért küzd mindkét csapatunk

Az FTC női együttesének a Dunaújvárost, a férfi pólósoknak az OSC-t kell legyőzniük a fináléért.

20/20 – veretlenül fordulunk rá a rájátszásra

Az FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata 16-7-re nyert a Kaposvár ellen a középszakasz utolsó fordulójában.

Már az elődöntőre és a BL-rangadókra készülünk

A bajnokság középszakaszának utolsó mérkőzését a Kaposvár együttese ellen játszák férfi pólósaink.

Vásárolj jegyet elővételben két BL-rangadóra is!

Május 3-án a Brescia, majd május 14-én a Barceloneta ellen küzdenek férfi pólósaink a Komjádiban.

Kiütéses siker a Honvéd otthonában

A BL-re készülő FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata 23-9-re legyőzte a Honvédot a bajnokság középszakaszában.

Nagy küzdelemre készülünk a Honvéd ellen

Két BL-rangadó előtt a Honvéd és a Kaposvár ellen zárják férfi pólósaink a bajnoki középszakaszt.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin