2019. augusztus 8.
Aranyéremért utaznak az Eb-re
Négy ferencvárosi játékossal kezdi meg szereplését vasárnap a magyar válogatott az U17-es Európa-bajnokságon.

Remek előjelekkel várja a vasárnap kezdődő tbiliszi Európa-bajnokságot az U17-es magyar fiúválogatott, hiszen ezen a nyáron egy ezüstöt és egy aranyérmet nyert két rangos nemzetközi tornán. Először Miskolctapolcán mérette meg magát Székely Bulcsú és Tóth Kálmán vezette csapat, melyben hat ferencvárosi játékos kapott helyet. Gyapjas Brendon, Nyíri Balázs, Szabó Bence, Varga Bence, Várkonyi Ádám, Vass Benedek. Hozzájuk csatlakozott volna minden bizonnyal Böröczky Marcell is, ám a balkezes pólós a serdülő döntőben sérülést szenvedett. A felkészülés első állomásán, a háromnapos OMW-kupán ugyan második helyen végzett 2002-es csapatunk, de nem voltak a játékosok elégedettek. Bár a szerbeket legyőztük (7-6), utána kikaptunk az olaszoktól (11-13), majd döntetlent értünk el a horvátokkal (14-14). „Az OMW-kupán nyújtott játékunk elég messze volt attól, amire ez a csapat képes, akár az egyéneket, akár az összképet nézem. A sebesség, a dinamika és az agresszivitás hiányzott talán a legjobban, ez meglátszott a védekezésen és a támadáson is.” – mondta el véleményét utólag Nyíri Balázs, majd elmesélte, mit csináltak másként a Mediterrán-kupáig. „Mielőtt elutaztunk Olaszországba, az edzéseken sokat pörgettünk, próbáltunk élesebbek lenni fejben, mert ez volt az előrelépés kulcsa. A következő tornán már teljesen más volt. Magasabb fokozatra kapcsolt az egész társaság, először a védekezésnek kellett összeállnia, onnan jött a támadás is.”

Nyíri Balázs (kék sapkában)

SIKERES FŐPRÓBA

A Cagliariban rendezett tornán már a szűkített, Eb-re utazó keret vett részt. Gyapjas Brendon, Nyíri Balázs, Szabó Bence és Várkonyi Ádám bekerült, Varga Bence valamint Vass Benedek kikerült a válogatottból. A Mediterrán-kupa már igazi főpróbának volt tekinthető, hiszen a kontinenstornával szinte megegyező mezőny gyűlt össze. A csoportkörben sorrendben Montenegrót (16-8), Máltát (18-6), majd Szerbiát is (9-7) magabiztosan győzték le fiataljaink. A negyeddöntőben a görögök (9-4) sem jelentettek akadályt, majd jöttek a horvátok, akikkel Miskolctapolcán nem bírt el a magyar válogatott. Ezúttal viszont ellenállhatatlanul játszva 14-5-re nyertünk és bejutottunk a fináléba, ahol a rossz kezdés ellenére (1-4) sikerült fordítani és legyőzni a házigazda olaszokat 8-7-re! „Úgy gondolom, az olasz torna megmutatta a csapatnak,hogy ha a mi akaratunk érvényesül, jöhet szembe bárki, nincs akadály.” – nyilatkozta kapusunk, Gyapjas Brendon, majd így folytatta. „Persze, ez csak egy rész siker volt, az igazi cél mindenkinek az Eb-arany, ami véleményem szerint egy reális cél csapatunknak.”

Gyapjas Brendon

TEHER ALATT NŐ A PÁLMA

A veretlenül megvívott torna és az olaszok ellen mutatott teljesítménnyel az Európa-bajnokság egyik nagy esélyesévé lépett elő a magyar válogatott és ezt tudják Várkonyi Ádámék is. „Azok a vélemények, amiket alkotnak rólunk, hogy ez a csapat bármire képes lehet, nagy motivációt ad mindenkinek. Ugyanakkor egy kis nyomás is helyeződik ránk, hiszen nagy az elvárás felénk, de nem gondolom, hogy ez negatív hatással lenne a csapatra. Mindenki tudja a dolgát, és ha összeszedetten és koncentráltan játszunk, akkor annak meg lesz az eredménye!”

Várkonyi Ádám

A csapat Szerbiával, Szlovákiával és Hollandiával küzd majd meg a csoportkörben a továbbjutásért, ami papíron nem jelenthet gondot. A felnőtt világbajnokságon is láthattuk, hogy a torna érdemi része majd a kieséses szakaszban következik, ahol kiderül, hogy ki marad igazán éles a döntő szituációkban. „Az olaszokkal lesz a legnehezebb, ha összekerülünk velük.” – kezdte Szabó Bence. „Láthattuk ellenük a két nyári mérkőzésen is, hogy nagyon jól szervezett és agresszív csapat, de igazából mindenkire oda kell figyelni, mindenki okozhat meglepetést. A horvátok főleg, mert velük játszottuk eddig a legtöbb meccset, és jól ismernek minket.”

Szabó Bence (fehér sapkában)

De hogy mi a magyarok erőssége? Gyapjas Brendon szerint csapatunk igazi ereje a védekezésben rejlik. A jó kapusteljesítmény és a blokkok megalapozhatják a támadások sikerességét. Bizakodásra adhat okot továbbá Nyíri Balázs véleménye is. Balkezes szélsőnk úgy gondolja, hogy az olaszországi tornán meccsről-meccsre egyre jobb játékot mutatott a válogatott, de az Európa-bajnokságra még élesebben még inkább felkészültebben utaznak majd ki pénteken.

EDZŐI VÉLEMÉNY

Kíváncsiak voltunk Varga Dániel véleményére is, hiszen aki az FTC-Telekom ificsapatának edzőjeként az elmúlt szezonban végig látta az Eb-re utazó négy pólósunk munkáját. „Először is el kell mondjam, sajnálom, hogy az egész évben kerettag Böröczky Marcell nem tudott csatlakozni a válogatotthoz vállsérülése miatt. Rajta kívül Varga Bence és Vass Benedek sem lesz ott az Európa-bajnokságon, de nem érzem kudarcnak, hogy nem kerültek be a tizenötbe. Figyelemmel követtem a válogatott edzéseket is, ahol olyan munkát végeztek, ami a fejlődésüket szolgálta. Ugyan nem játszanak majd az Eb-n, de az öthetes felkészülés alatt nagyot léptek előre.”

Gyapjas Brendonék érthető okokból önbizalommal telve kezdik majd meg a kontinensviadalt, ám a játékosként olimpiát és világbajnokságot nyerő klasszis óva int a túlzott elbizakodottságtól. „Egy dolog a nyári felkészülés, és teljesen más egy világverseny. Nincs ebben még tapasztalatuk, és változó, hogy ki tud jobban reagálni az új szituációkra. Hozzáteszem, hogy mind a négy Fradi játékosban benne van, hogy meccseket döntsenek el és a csapat nyerőemberei legyenek.”

Varga Dániel szerint, jó eredményt érhetünk el az ifjúsági Európa-bajnokságon, de ami ennél is fontosabb az a jövő. Hogy ebből a csapatból, hány olyan játékos lesz, akik felnőtt válogatottságig jutnak. „Van néhány olyan sokra hivatott srác, akikből lehet felnőtt válogatott. Egyelőre olyan életkorban vannak, hogy nehéz megmondani, hogy ki az, aki elérheti a legmagasabb szintet, hiszen az előttük álló 2-3 év vízválasztó lehet. Nem csak az ob I, de ezek a nemzetközi megmérettetések is lökést adhatnak és adott esetben váratlan nagy fejlődést mutathat a játékos.”

Sok sikert kívánunk a Fradistáknak és a magyar csapatnak!

Az U17-es Európa-bajnokságon résztvevő magyar válogatott kerete:

Gyapjas Brendon, Hörömpő Botond, Lantos István, Gábor Lőrinc, Eppel Barnabás, Szabó Bence, Kevi Bendegúz, Mészáros Mátyás, Molnár Erik, Nyíri Balázs, Szeghalmi Zsombor, Várkonyi Ádám, Vígvári Vince, Pető Attila, Vismeg Zsombor. 

Edzők: Székely Bulcsú, Tóth Kálmán, Cseh Sándor

Csapatvezető: Madaras Norbert

Cikkajánló

Már az elődöntőre és a BL-rangadókra készülünk

A bajnokság középszakaszának utolsó mérkőzését a Kaposvár együttese ellen játszák férfi pólósaink.

Vásárolj jegyet elővételben két BL-rangadóra is!

Május 3-án a Brescia, majd május 14-én a Barceloneta ellen küzdenek férfi pólósaink a Komjádiban.

Kiütéses siker a Honvéd otthonában

A BL-re készülő FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata 23-9-re legyőzte a Honvédot a bajnokság középszakaszában.

Nagy küzdelemre készülünk a Honvéd ellen

Két BL-rangadó előtt a Honvéd és a Kaposvár ellen zárják férfi pólósaink a bajnoki középszakaszt.

Megszenvedtünk ezért a sikerért

Ismét nagy csatára kényszerítette a Szolnok Nyéki Balázs csapatát, amely végül 12-9-re nyert.

A Szolnok ellen zárjuk a meccsdömpinget

A bajnoki elődöntő szempontjából is fontos lehet, hogy férfi pólósaink nyerjenek szombaton a Komjádiban.

Óriási BL-rangadót nyertünk meg Barcelonában!

Hatalmas csata után 10-8-ra győzött az FTC-Telekom a Barceloneta otthonában a BL második csoportkörében.

Nyerni megyünk Barcelonába!

A BL-csoportban két győzelemmel álló férfi pólósaink újabb lépést tennének a Final4 felé.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin