2024. június 7.
Bajnokok Ligája-győztes az FTC!
2019 után nyerte meg a BL-t az FTC-Telekom, amely letaszította a trónról a háromszoros címvédő Pro Reccót.

EURÓPA TRÓNJÁN A FRADI!

A szezon elején tudtuk, hogy ha Bajnokok Ligáját akarunk nyerni, akkor előbb-utóbb az összes nagy riválist le kell győznünk a sorozat valamely szakaszában. A csoportkörökben begyűjtöttük az Olympiakosz, a Brescia és a Barceloneta skalpját is, a máltai Final Four első meccsén pedig a tavalyi ezüstérmes Novi Beogradot is legyűrtük, ötméterespárbaj után. A döntőben jött a legnehezebb feladat, a címvédő Pro Recco. Mindenki azt mondta előzetesen, hogy az olasz sztárcsapatot jóformán lehetetlen megfogni, főleg egy fináléban, de mi hittünk benne, hogy sikerülhet.

Ahogy az elődöntőben, úgy most is Vigvári Vendel szerezte meg a vezetést az FTC-nek, a Pro Recco azonban gyorsan fordított (1-2). Érezhetően mindkét fél tartott a másiktól, ez pedig azt eredményezte, hogy rengeteg emberelőny maradt kihasználatlanul. A negyed utolsó Fradi-támadásánál viszont gyönyörűen sikerült megjáratni a labdát és Dusan Mandics passzából Edoardo Di Somma egyenlített közvetlen közelről (2-2).

A szünet után is fej-fej mellett haladt a két rivális. Előbb szerb világklasszisunk bombázott a címvédő kapujába, Marco Del Lungo ugyan beleért a labdába, de akkora erő volt a lövésben, hogy az olasz világbajnoknak esélye sem volt (3-2). Sajnos, korábbi játékosunk, Aaron Younger is megmutatta lövőerejét (3-3), de volt válaszunk rá és Jansik Szilárd révén megint vezetéshez jutottunk (4-3). Ezt még egalizálta a Recco, de 4-4 után felrúgtuk a sormintát. Jansik robogott végig a jobb oldalon és mivel senki nem lépett ki rá, fantasztikus mozdulattal átejtette a kapus fölött a labdát (5-4), rögtön utána pedig Mandics villant másodszor a meccsen, így 6-4-es vezetéssel fordulhattunk rá a döntő második felére. Ilyenre még nem volt példa a Recco elleni meccseinken, hogy a félidőben két találattal vezessünk. Ki kellett használni ezt a lélektani előnyt!

A rekordbajnok a harmadik negyed elején 6-5-re zárkózott, de ez nem fogta meg Nyéki Balázs együttesét, Argiropulosz és Varga Dénes találataival sikerült ellépnünk 8-5-re. Ekkor Zalánki Gergőék is megmutatták, hogy mire képesek, egy találatra csökkentették a különbséget (8-7). A harmadik negyed vége viszont a miénk volt, Vogel vezérletével összeállt a védekezésünk, támadásban pedig Argiropulosz a bal szélről hatalmas gólt vágott (9-7). Megfogtuk a Pro Reccót! „Mindent bele, mindent bele!” – zúgott a Fradi-tábor a lelátón. Tudtuk, hogy ez a mi napunk lehet és megfoghatjuk a 11-szeres BL-győztest.

De rengeteg volt még ez a nyolc perc, egy teljes negyed, ami ekkor hátra volt a mérkőzésből, nem lehetett egy pillanatra sem elveszteni a koncentrációt. Jöttek a kiállítások, de sikerült kettős emberelőnyt kivédekeznünk Merkulov fenomális blokkjával. A következő támadásnál azonban ötméterest kapott a Pro Recco, amit Younger értékesített (9-8), majd négy perccel a vége előtt 9-9-nél egyenlítettek. Jött azonban egy újabb fordulat! A játékvezetők videózás után elvették az olaszok gólját és brutalitás miatt kiállították az előző év legjobbjának megválasztott Zalánki Gergőt. Így négyperces emberelőnyt és ötméterest kaptunk, amit Mandics bevágott. 9-9 helyett 10-8 lett a javunkra az állás, azonban gyorsan jött az olasz válasz, amire Varga kontrázva megszerezte második találatát (11-9). Őrült négy perc vette kezdetét, amikor is hármas emberelőnyből Di Fulvio betalált a kapunkba, azonban szerb világklasszisunk, Dusan Mandics a csapatkapitányunk átadásából hatalmas gólt lőtt és hiába kaptunk a negyed hátralévő részében egészen elképesztő módon 7 kiállítást és szépített a Pro Recco, végül pokoli csatában 12-11-re győzedelmeskedtünk.

BEBIZONYÍTOTTUK, HOGY MINDENRE KÉPESEK VAGYUNK!

Történelmi sikert ért el az FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata a Bajnokok Ligája máltai döntőjében, ahol a csúcstartó és a legutóbbi három év győztese, a Pro Recco ellen tudott nyerni és ezzel 2019 után újra elhódította a legrangosabb európai klubtrófeát. Nyéki Balázs pályafutása első vezetőedzői szezonjában csúcsra vezette a Fradit, amely a Magyar Kupában, a bajnokságban és végül a BL-ben aranyérmes lett. Csapatunk 41 szezonbéli tétmérkőzéséből mindössze egyet nem nyert meg. 

 

GRATULÁLUNK A JÁTÉKOSOKNAK ÉS A SZAKMAI STÁBNAK!

Játékosok: Sztilianosz Argiropulosz-Kanakakisz, Luca Damonte, Edoardo Di Somma, Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Dusan Mandics, Danyiil Merkulov, Molnár Erik, Nagy Ádám, Nagy Ákos, Német Toni, Pohl Zoltán, Szabó Bence, Szakonyi Dániel, Varga Dénes, Varga Vince, Vigvári Vendel, Vogel Soma

Vezetőedző: Nyéki Balázs, másodedző: Korényi Balázs, kapusedző: Gárdonyi András, csapatmenedzser: Katona Norbert 

FÉRFI VÍZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA FINAL FOUR

Döntő, 2024. június 7., péntek 21:00

Málta, National Pool Complex

PRO RECCO (olasz) – FTC-TELEKOM WATERPOLO (magyar) 11-12 (2-2, 2-4, 3-3, 4-3)

Gólszerzők: Mandics 4, Argiropulosz 2, Jansik 2, Varga D. 2, Di Somma, Vigvári 1-1

Cikkajánló

„Nem szabad most összeesni, erőt kell meríteni”

Az olimpiára készülő magyar válogatott két Fradi-játékosa nyilatkozott az olaszok elleni vereség után - VIDEÓ!

Megajándékoztuk az U18-as világbajnokainkat

A Buenos Airesből hazatérő vb-győzteseket a Népligetben köszöntötték - VIDEÓ!

VILÁGBAJNOK AZ U18-AS VÁLOGATOTT

Korényi Balázs vb-aranyig vezette Buenos Airesben az öt FTC-játékossal felálló magyar csapatot.

Párizs 2024: hat FTC-játékos került be a magyar keretbe

Az olimpiai aranyért küzdő magyar férfi vízilabda-válogatott majd’ felét a BL-győztes Fradi adja.

Szűcs Levente: Felülmúltuk az elvárásainkat!

Három érmet szerzett az FTC-Telekom Waterpolo fiú utánpótlása a 2023/24-es szezonban.

Ötméteresekkel kaptunk ki a vb-címvédőtől

Az olimpiára készülő magyar férfi vízilabda-válogatott 16-15-re kapott ki a horvátoktól.

A BL-győztesek adhatnak energiát a válogatottnak

21 fős bő kerettel, közte tíz FTC-játékossal készül a párizsi olimpiára a magyar férfi vízilabda-válogatott.

VB-bronzérmes az U16-os válogatott

Öt FTC-játékossal a keretben nyert világbajnoki bronzot az U16-os magyar fiú vízilabda-válogatott.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin