2019. június 19.
BL-győzelem, nyári tábor, kapusedzés
Az FTC-Telekom kapusa, Gárdonyi András a szezon befejeztével a nyári táborban segít és már tervezi jövőjét.

- Te is jártál nyaranta vízilabda táborokba?

- Természetesen! Gyerekként minden nyarat az uszodában töltöttem. Később aztán egyre komolyabban vettük ezeket a táborokat és mi is alapoztunk, mint a nagyok. Nagyon sokat úsztunk, pólóban, mackóalsóban, zokniban.

- Ez hányadik nyári táborod a Ferencvárosban?

- Harmadik éve segítem a táboroztatók munkáját. Szeretem ezt csinálni, és úgy érzem, hogy át tudnék adni valamit a gyerekeknek abból, amit tanultam. Nyilván, nem ebben a néhány hétben, amit velük töltök, hiszen más az, amikor egész évben mellettük vagy. Most csak azt akarom, hogy élvezzék a játékot és örüljenek, hogy itt lehetnek. Itt vannak a Népligetben reggeltől délutánig, ráadásul napi kétszer tudnak vízilabdázni, ezalatt pedig elsajátíthatnak olyan labdatechnikákat, amelyekre év közben nincs idő. Azok a gyerekek, akik külsősként jönnek hozzánk, aktív mozgással tölthetik a nyarat, új barátokat szerezhetnek és megismerkedhetnek a pólós közeggel.

Várjuk a jelentezőket az FTC Vízilabda Nyári Táborába, melynek következő heti turnusaira még lehet jelentkezni. További információért kattintson IDE! 

- Jól érzem a szavaidból, hogy készülsz a játékos-pályafutásod utáni időszakra?

- Elsősorban azért csinálom, mert örömömet lelem benne, de természetesen gondolok arra is, hogy évek múlva mit csinálok majd a karrierem után. Szeretnék a kapusokkal foglalkozni itt a Fradin belül, és akár az utánpótlás válogatottaknál is. Azt érzem, hogy lehetne fejlődni ezen a téren leginkább az utánpótlás csapatoknál, mert nagyon sokat számít az alapok elsajátítása. Fontos, hogy ne akkor kelljen foglalkozni a kapusiskolával, a különböző mozgásokkal, a jó helyezkedéssel, amikor odaérnek a játékosok az ifibe. Már jóval korábban át kell adni az alapokat ahhoz, hogy jó kapusok kerüljenek ki az utánpótlásból és ne legyen akkora szakadék az ifjúsági és a felnőtt korosztály között.

- Van hagyománya a kapusképzésnek a magyar vízilabdában?

- Azt látom, hogy nagyobb hangsúlyt lehetne fektetni a kapusokkal való foglalkozásra, hiszen nagyon sok csapatnál nincs is kapusedző. A mezőnyjátékosok tanítják meg a kapusokat a mozgásra, nyilván hibásan. Nem akarom ledegradálni a mezőnyjátékosokat, de ők nem ezt tanulták, hiszen én sem tudnám elmagyarázni Varga Dénesnek, hogyan mozogjon kint. Én egész életemben ezt csináltam, ezt tanultam olyan kapusoktól, mint Kósz Zoltán, Mátéfalvy Csaba, Béres Gergely, mellettük pedig rengeteget segített nekem Ambrus Tamás is. Ezt a tudást szeretném kamatoztatni és átadni a fiataloknak.

- Kipróbáltad már magad élesben?

- Már ebben a szezonban is segítettem például Varga Dánielnek a ifiknél és Nyéki Balázsnak a serdülő csapatnál, amely végül bajnokságot nyert ötméterespárbaj után. A csapat küzdeni tudása mellett érdemes kiemelni a kapusteljesítményt is, hiszen a döntő második meccsén Gyapjas Brendon nagyon jól védett, 17 percig nem kapott gólt. Visszatérve a kérdésre, úgy látom, hogy fogékonyak az utánpótlás kapusaink, ugyanakkor most még csak heti 1-2 edzésen tudtam velük dolgozni, ami nem kevés, de nem is túl sok. Próbáltuk ezalatt javítani a technikát, a kéztartást, a mozgást, a reflexet és figyeltünk arra, hogy az adott mérkőzésre topformába kerüljenek.

- Feltűnt, hogy amikor Vogel Soma védett a Ferencvárosban, mindig bíztattad a meccsek előtt és egy-egy védés után kinézett rád a kispadhoz.

- Fontos a kapusoknál, hogy nem csak egy jó, összetett edzést kell tartani, hanem fel kell készíteni mentálisan is. Persze, már az is rengeteget számít, ha figyel valaki a gyakorlatok helyes elvégzésére, de emellett pluszt jelenthet a lelki támogatás, ha motiválod a kapust és elhiteted vele, hogy jól fog védeni.

- Vogel Soma olyannyira jól védett, hogy a Bajnokok Ligája Final8-ben neki lett a legjobb védési mutatója. 55 lövésből 33-at hárított, ami 60%-os hatékonyság. Ezek után például neked is köszönetet mondott!

- Aranyos volt és ezt nagyon szeretem benne, hogy bármennyire is jó kapus, nem száll el magától, nem hálátlan. Persze, a legnagyobb részét saját magának köszönheti, de emellett tudja azt is, hogy kitől mennyit kapott és megköszöni mindazoknak, akik segítettek neki. El kell, hogy mondjam, hogy ez a szezon nagyon jól fel lett építve a kapusok szempontjából is. A legelején ugyanis leültünk Varga Zsolt vezetőedzőnkkel, aki azt találta ki, hogy ősszel én védek többet, míg ezalatt Soma nyugodtabban tudott edzeni és készülni, hogy mentálisan és fizikálisan is felépítse magát. Biztos vagyok benne, hogy ennek is köszönhető az, hogy ennyire jó formában védett a szezon legfontosabb szakaszában és amikor kellett, akkor Bajnokok Ligája győzelemhez segítette a Fradit.

A férfi vízilabda ob I 2018/19-es szezonjában az FTC-Telekom Waterpolo két kapusáé volt a lejobb védési hatékonyság! Gárdonyi András 196 lövésből 116-ot hárított, amely 59%-os mutató, míg Vogel 228 lövésből 128-at kivédett, amely 56%-ot jelent. 

Cikkajánló

Parádés siker Varga Dénes nélkül

A csapatkapitányát vesztő magyar vízilabda-válogatott rangadót nyert a világbajnokságon a spanyolok ellen.

Eltört Varga Dénes ujja!

Megsérült a magyar válogatott csapatkapitánya, Varga Dénes, aki valószínűleg nem játszhat többet a vb-n.

Vb-rekorddal kezdtek a férfi pólósok

Magabiztos, 24-4-es sikerrel kezdte a dél-koreai világbajnokságot a magyar férfi vízilabda-válogatott.

Fradisták a világbajnokságon

Hétfőn kezdődik a vb-n a férfi vízilabda torna, ahol az FTC-Telekom csapatából tizenegyen is játszanak majd.

Kezdődik a világbajnokság

Július 14-27. között rendeznek vízilabda mérkőzéseket a dél-koreai világbajnokságon. Íme a részletes program.

„Néhány hónapja benne volt, hogy tovább játszom, de…”

Klasszis vízilabdázónk, Gór-Nagy Miklós őszintén beszélt visszavonulásáról és jövőbeni terveiről – VIDEÓ!

Meghatódott a fradisták üzenetén új világklasszisunk

Tíz év után a Fradiért hagyta el a sztárcsapatot a görögök kapitánya, aki ezt várja az új szezontól – VIDEÓ!

Tizenkettő Fradi-játékos utazik a világbajnokságra

Kihirdette vb-keretét a magyar férfi vízilabda-válogatott kapitánya, aki nyolc Fradistát nevezett!

close
Facebook Youtube Instagram Linkedin
close
Fradi most
Fradi most