2021. december 28.
„Büszke vagyok rájuk”
Dolgoztak, fejlődtek és egyre hatékonyabbá váltak a tehetséges fiataljaink az ősszel.

Amikor az új évad keretét elkezdte megtervezni a szakvezetés, kicsit más összetételű, szellemiségű és korösszetételű csapatot álmodott meg.

Ennek az új csapatnak jelentik markáns vonalát a fiatalok, akik közül a mindenkori 13-14-nek a biztos tagja Fekete Gergő, Gábor Lőrinc, Molnár Erik, Nyíri Balázs és Vigvári Vendel is.

Sőt, szóhoz jutott az ősszel a felnőttek másodedzője, Nyéki Balázs felügyelte saját utánpótlásból Gál Sándor, Klár Gergely, Spitz Márk és Varga Vince is, azaz kiapadhatatlannak tűnik a forrás.

„Ez már kicsit nagyobb halmaz, mint a kapusoké, és két alegységre bontható: azokra, akik már legalább az előző idényben is itt voltak, illetve, akik most nyáron érkeztek – kezdte az ifjak első félévének áttekintését Varga Zsolt vezetőedző. – Megemlíthetjük azt is, hogy folyamatosan nézzük, miként fejlődnek a saját utánpótlásunkban a tehetségek, akik nagyon ügyesek, ám okosan el kell találnunk, mikor érnek meg a felnőttpólóra, mert nem mindegy például, hogy egy ifjú kapus izomzata, ízületei elbírnak-e már egy Vámos- vagy Merkulov-lövéssel…”

A legifjabbak főleg az ősz elején a kötelező bajnokikon és kupameccseken ugorhattak vízbe, a stabil ötösre viszont az egész félévben nagy feladatok vártak, talán még nagyobbak és több, mint amennyit az idény előtt sejteni lehetett.

Aztán elkezdtek sorjázni a rangadók, volt egy-két BL-találkozó, ami szó szerint fájdalmas tapasztalatokat is hozott a tehetségeinknek a világ legjobb és rutinos(abb) klasszisai ellen.

De gyorsan tanultak a mieink, így a télbe fordulva már a legnagyobb mérkőzéseken is hozzá tudtak járulni a sikerekhez, szemre is látványosat fejlődtek, aminek a jutalma többek között, hogy már a férfiválogatott év végi összetartására és érkeztek meghívók…

„Nekem is rá kellett jönnöm, miként tudjuk őket a leggyorsabban és -hatékonyabban fejleszteni, illetve én miként tudom ezt a keretet a legjobban használni – folytatta Varga Zsolt. – Volt egy-két meccs, amikor a fiatalok kevesebbet játszottak, amitől a többiek jobban elfáradtak és nem is voltunk olyan sikeresek. Ezek után használtunk mindenkit, aminek a súlyozását nehéz volt meglelni, de a végére egész jól sikerült, a fiatalok meccsről-meccsre egyre jobban tudtak élni a lehetőségeikkel.

A fejlődésük különböző, van, akinél erőt, állóképességet kell fejleszteni, van, akinél a csukló finomságán. Mindenkivel sokat foglalkoztunk, temérdek volt a munka és tudom, hogy nagyon kemény: előfordult, hogy kijöttek a vízből és hánytak…”

Tovább nehezített az őszi-téli hónapokon, hogy a felnőtt és korosztályos válogatott-világesemények miatt elmaradó, vagy legalábbis késő és szaggatott alapozás után jött a bajnokság, a hazai és nemzetközi kupa hármas terhelése, ebből nyilván a túlterheltség és sérülések.

Ez pedig azt is hozta, hogy sokaknak több poszton kellett megállniuk a helyüket, amit egyrészt jó hatásfokkal tettek, másrészt ezzel lehet mozogni a modern póló kívánalmai felé, hogy ne egyposztosak legyenek a játékosok.

Ennek a fejlesztése feltett szándéka a szakvezetőségnek.

„Gergőnek sok mindennel meg kellett küzdenie, nagyon jó szintre jutott el mostanra. Vendel és Balázs alig pihent a korosztályos világversenyek után, szó nélkül csinálták, nem kértek pihenőt, nyakig beleálltak a munkába. Erik és Lölő ugyanígy, az ő fejlődésük is látható – részletezte a teljesítményeket Varga Zsolt.

– Erik találkozott a világ legjobb centereivel, nagyon hasznos elöl is második centerként, sok poszton tud majd játszani. Lölő kizárólag centernek érkezett, többször volt beteg, ám év végére már többet lehetett használni, hozott kiállításokat és lőtt gólt is. Szeretném komplettebbé tenni mindkettejüket.

Senkinek sem egyenes az útja, lesznek emelkedők és kanyarok is. Büszke vagyok mindannyiukra, azért is, mert olyan klubokból jöttek, ahol központi szerepet kaptak, nálunk pedig mást kellett felvállalniuk. Ám ezek a fiúk nagyon keményen beletették a munkát: a tehetségen túl ez legalább olyan fontos.”

Cikkajánló

A hétközi feladat: a Dinamo Tbiliszi

Kezdődik a BL-csoportkör második fele, a cél nyilvánvalóan az újabb három pont megszerzése.

Mindenhol elsők vagyunk!

Uralkodnak vízilabdacsapataink: a férfiak és a nők is veretlenül, pontelőnnyel vezetnek a bajnokságban.

Vogel Soma: „A fiatalokban szinte saját magamat látom”

Az FTC vízilabdázója ifjú csapattársait is méltatta a Szolnok elleni győztes rangadó után - VIDEÓ

Újabb remeklés: a Szolnok is kipipálva!

Pontelőnnyel és egy meccset kevesebbet játszva is veretlenül vezetjük a bajnokságot!

Vissza a jövőbe: a Szolnok következik!

A decemberről elhalasztott rangadóra a mieink készülhetnek az MK-döntő kellemes emlékével.

Veretlenül az élen – kétszer

Párját ritkító bravúrként sem férfi, sem női csapatunkat nem győzték még le a bajnokságban!

Szép győzelem Egerben is

Az egész idényben veretlen csapatunk jó formában várhatja a Szolnok elleni csúcsrangadót.

Négyből négy a cél az Eger ellen

Ősszel a bajnokságban és két kupamérkőzésen is simán győztünk.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most