2022. augusztus 28.
Dupla magyar arany az U16-os világbajnokságon!
Óriási siker, a lányok és a fiúk is Görögországot győzték le a döntőben.

A két siker külön-külön, önmagában is nagyon erős, de az, hogy egy korosztályban mindkét szakág csúcsára azonos nemzet érjen fel, egészen egyedülálló. Márpedig ez történt az U16-os vízilabda-világbajnokságon, melyet kísérleti jelleggel szerveztek meg, Görögországban, azon belül Larisszában (leány torna) és Voloszon (fiú torna). A kísérlet – részünkről – remekül sikerült, Magyarország két aranyéremmel utazhat haza.

A lányok hibátlanul jutottak a döntőbe, a csoportmeccsek során, és a negyeddöntőben is Hollandia fejtette ki a legnagyobb ellenállást (7-4 és 10-7), majd az elődöntőben jött egy körömrágós spanyol meccs. Az elején szerzett előny kitartott (5-4-es siker), így jöhetett a döntő a házigazda Görögország ellen.

A fináléban egy pillanatnyi kételyt sem hagytak Sike József tanítványai, végig fegyelmezetten, taktikusan, céltudatosan, koncentráltan mozogtak – a felkészültség és a magabiztosság már a bemutatásnál is látszott a parton.

Az első negyedben gyakorlatilag erődemonstrációt tartott a csapat: az ellenfelet elbizonytalanító védekezésből lendületes megérkezésekkel minden pillanatban veszélyesek voltak a lányok a görög kapu előtt, miközben Torma Luca büntetőt hárított. Tiba Panna második góljával már 4-0 volt, és bár a mérkőzés derekán 5-3, 6-4 és 7-5 is volt, valójában már nem tudtak visszakapaszkodni a házigazdák a meccsbe. A végére el is fáradtak, így a magyar lányok joggal fürdethették edzőjüket.

A fiúknak rögösebben indult az út (11-9 Törökország ellen), de aztán simán hozták a kötelezőket Dél-Afrika és az Egyesült Államok ellen. A legjobb nyolc között Olaszországon egy fantasztikus harmadik negyeddel tudtak átlépni a srácok (12-9). Majd jött a szerbek elleni elődöntő, amit többször is kétgólos hátrányból sikerült döntetlenre menteni, és a lélektani előnyt kihasználva ötméteres-párbajban megnyerni.

A döntő izgalma – bár véget ért rendes játékidőben – erre is rátett egy lapáttal. A szintén hibátlan, tomboló hazai közönség előtt játszó Görögország ellen a hideg fej volt a kulcs. Bár mi kezdtük a gólgyártást, a különbséget soha nem sikerült megnyugtatóra hízlalni. A vezetést egyedül a második negyed végén tudta átvenni a görög csapat egy rövid időre, de harmadik játékrész közepén már megint nálunk volt a vezetés (7-6). Sőt, a Fradi-nevelésű Simon Sebestyén góljával egyetlen egyszer két gól is volt a különbség, amiből csak egy maradt a záró felvonásra.

Amely elképesztő izgalmakat, blokkolt lövéseket, kapusvédéseket, kapufákat és jól záró zónákat hozott a bírók megengedőbb, szabad felfogása mellett. Az első gólt a görögök lőtték, két és fél perccel a vége előtt, ekkor már jó ideje nem volt semmilyen játékmegszakítás. A döntetlent eredményező szusszanás után folytatódott a kemény mezőnymunka, az utolsó percbe lépve Dávid Zoltán időt kért. A kétcenteres játékból végül kívülről kellett lőni, a kipattanóra Tóth András csapott le, és a meglepett védő és kapus mellett eldöntötte a világbajnoki aranyérem sorsát. A görögök a fennmaradó 24 másodpercben nem tudtak mit kezdeni az időkérésük után, így világbajnok lett a magyar U16-os válogatott.

A Ferencvárost a lányoknál Gulyás-Oldal Emma, a fiúknál Simon Sebestyén képviselte, de nálunk folytatja pályafutását Haverkampf Bence és Lugosi Csongor is. Minden elismerés a lányoknak, a fiúknak, edzőiknek és a szakmai stáboknak!

Az U16-os világbajnok leány válogatott

Gulyás-Oldal Emma, Torma Luca, Zantleitner Helga, Kardos Laura, Horváth Zsófi, Sóti Lili, Lendvai Natasa, Hajdú Kata, Varró Eszter, Kardos Dominika, Lendvay Zoé, Tiba Panna, Varga Nóra
Vezetőedző: Sike József
Edző: Csicsáky Vince
Kapusedző: Béres Gergely
Utánpótlás szövetségi kapitány: Biros Péter

Az U16-os világbajnok fiú válogatott

Simon Sebestyén, Haverkampf Bence, Lugosi Csongor, Kiss Gergely, Borbély Sándor, Balogh Botond, Tóth András, Doroszlai Zalán, Mérő Alex, Tóth Martin, Tátrai Tamás, Regős Vince, Nagy Zalán
Vezetőedző: Dávid Zoltán
Kapusedző: Bisztritsányi Dávid
Utánpótlás szakmai vezető: Cseh Sándor

Cikkajánló

Elvették szezonbeli veretlenségünket

Hiába küzdött az FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata, kikapott az Olympiakosz otthonában a BL-ben.

Harc az athéni katlanban

Akár már kedd este bejuthat a BL Final Fourba az FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata az Olympiakosz ellen.

A döntőért küzd mindkét csapatunk

Az FTC női együttesének a Dunaújvárost, a férfi pólósoknak az OSC-t kell legyőzniük a fináléért.

20/20 – veretlenül fordulunk rá a rájátszásra

Az FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata 16-7-re nyert a Kaposvár ellen a középszakasz utolsó fordulójában.

Már az elődöntőre és a BL-rangadókra készülünk

A bajnokság középszakaszának utolsó mérkőzését a Kaposvár együttese ellen játszák férfi pólósaink.

Vásárolj jegyet elővételben két BL-rangadóra is!

Május 3-án a Brescia, majd május 14-én a Barceloneta ellen küzdenek férfi pólósaink a Komjádiban.

Kiütéses siker a Honvéd otthonában

A BL-re készülő FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata 23-9-re legyőzte a Honvédot a bajnokság középszakaszában.

Nagy küzdelemre készülünk a Honvéd ellen

Két BL-rangadó előtt a Honvéd és a Kaposvár ellen zárják férfi pólósaink a bajnoki középszakaszt.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin