archív anyag
Honlapunk 2019. február 25-én megújult, de nem hagyjuk veszni a korábbi cikkeinket! Az itt látható anyag archív írás, ezért előfordulhat, hogy a benne található képek, illetve tartalmi beágyazások az új cikkektől eltérően jelennek meg.
2015. június 22.
Egy életen át a Fradiért
Kárpáti György 80 éves! Puskás Öcsiről, Hofi Gézáról, a rekordokról, a sportról, a Fradiról beszélgettünk legendás vízilabdázónkkal - INTERJÚ!

Nyolcvan esztendeje született a Ferencvárosi Torna Club és az egyetemes magyar sport egyik legkiemelkedőbb alakja, Kárpáti György. Kárpáti játékosként háromszor, edzőként egyszer nyert olimpiát a magyar válogatottal, amellyel háromszor az Európa-bajnokságon is első lett. Az FTC elnöke, Kubatov Gábor múlt pénteken a "Gyurika - Egy pólós vallomásai" című dokumentumfilm díszbemutatóján már köszöntötte legendás vízilabdázónkat. Az alábbiakban az ünnepélyes esemény alkalmából készített interjúnkat olvashatják a Nemzet Sportolójával, a Fradisták Gyurikájával...

- Engedje meg, hogy gratuláljunk a 80. születésnapjához. Rengeteg élményt élt át, ennek ellenére hogy érzi, elröppent az elmúlt nyolc évtized?
- Igen, viszonylag hamar elmúlt - mondta a fradi.hu-nak Kárpáti György. - A sok olimpia, a rengeteg sportesemény nagyon gyorsan követték egymást. A sportpályafutásom az átlagosnál sokkal hosszabbra nyúlt, ami később több nehézséget is okozódott, de erről most ne beszéljünk.

- Melyik időszakra emlékszik a legszívesebben?
- Természetesen azokra az esztendőkre, amikor a legfiatalabb voltam (nevet - a szerk. megjegyzése). Például amikor 17 esztendősen Helsinkiben olimpiát nyertünk, vagy a melbourne-i ötkarikás játékokra, ahol szintén aranyérmesek lettünk. Fiatalok voltunk és rengetegszer győztünk. Ráadásul olyan sporttársaimmal lehettem sikeres, amilyen klasszisok azóta sem születtek.


- A legszebb emlékei mind a sporthoz kötődnek?
- Igen, hiszen szinte mindig sportoltam. Nem számoltam, de Puskás Öcsivel közösen talán miénk a leghosszabb sportpályafutás. Egy karrier általában 10-15 évig tart, a miénk legalább 25 esztendőig.

- Korábban többször is viccelődött azzal, hogy bár Ön is szerette a futballt, a labdarúgást meghagyta Öcsinek. Hadd legyen abban ő a legjobb.
- Persze, állandóan ugrattuk egymást. Puskásnál jobb voltam fociban, Hofinál jobban mondtam a vicceket, Bodrogi Gyulánál pedig jobban énekeltem, de ezeket mind meghagytam nekik. Én csak ilyen nagyszívű vagyok ( megint nevet - a szerk.).

- Hogyan emlékszik a Hofi Gézával és Puskás Öcsivel való barátságára?
- Hofi 35 évig volt a legjobb barátom. Én beszéltem rá, hogy jöjjön fel Debrecenből. Kivittem Melbourne-be egy hónapra, az ottani magyarok könyörögtek érte, öt-hat ezres teltházzal mentek az előadásai. Öcsi, Hofi és én - együtt Ausztráliában... Ők ketten állandóan zrikálták egymást. Az ember nem érezhette rosszul magát, amikor velük volt.


- Az állandó jó kedély amúgy is legendásan Önhöz tartozik.
- Valószínűleg ezért is tudtam eddig életben maradni. Nem engedtem a humorból. Nagyon tisztelem és szeretem a drámákat, de nálam Hofi, vagy Mr. Bean van a rangsor elején. Az élet általában olyan szomorú, pláne manapság, én viszont ezt sosem szerettem. A jókedv, a hülyéskedés az én pályám, és ennyi idősen már nem bújok ki ez alól.


- Játékosként és edzőként is nyert olimpiát. Hogyan lehet a kettőt összehasonlítani?
- Edzőként nehezebb volt. Gyarmati Dezsővel sikerült feljutnunk a legmagasabb szintre, hál' Istennek az is egy igazi aranykorszak volt. Nyertünk olimpiát, világbajnokságot is. Szerencse nélkül persze egyik sem sikerülhetett volna.

- Van, aki követte a hagyományokat a családjában, és vízilabdázó lett?
- A fiam, a lányom és a három unokám is sportolnak, de csak hobbi szinten. A lányunokáim az atlétikától az úszásig minden sportot szívesen kipróbálnak.

- Korábbi interjúnkban említette, hogy a futball is rendkívül közel állt Önhöz.
- Olyannyira szerettem focizni, hogy két évig játszottam is a Fradi kölyökcsapatában. Sőt, a György nevet az FTC akkori legjobb labdarúgója, Sárosi György után kaptam. Ezek után nem volt kérdés, hogy Fradista leszek-e.

- Futballszenvedélye miatt külön érdekes, hogy születésnapja mellett a mai a labdarúgó-csapat VVK-sikerének 50. évfordulója is.
- Gyönyörű siker volt az a mérkőzés. De nemcsak ezt a két eseményt ünnepeljük, hiszen ma van az olimpia napja is. Schmitt Pál mondta: 120 esztendeje azért határoztak az olimpiai eszme újjászületéséről, mert tudták, hogy egyszer lesz egy Kárpáti György nevű ember, aki ezen a napon születik. Én hiszek is ebben, legalábbis jólesik elhinni.

- Számolgatja a rekordokat, egyáltalán tudja, hogy mióta is Fradista?
- Nemrég ünnepeltük, hogy 70 esztendeje vagyok a Fradi tagja. Ha minden igaz, én vagyok a legrégebbi tag, ráadásul minden idők legeredményesebbje is. Annyi ilyen "minden idők..." rekorddal kapcsolatban említenek mostanában.

- Még egy ilyen rekord, hogy Ön az, aki minden idők legfiatalabb magyar vízilabdázójaként nyert olimpiát.
- Igaz, de senki sem lenne nálam boldogabb, ha jövőre ezt a rekordomat végre megdöntené valaki. Persze ez egyáltalán nem lesz könnyű. Mindig vannak nagy ellenfeleink, a szerbek, a horvátok, a montenegróiak, az olaszok... Attól félek, hogy vannak, akik még erősebbek egy kicsivel a mieinknél. Nagyon nehéz lesz a magyarok dolga, de nyerni mindig lehet.

- Vízilabdásként és Fradistaként is rengeteg tapasztalata van. Mit mondana a mai fiataloknak?
- Akinek van tehetsége a sporthoz, az legyen nagyon, nagyon szorgalmas. Csak dolgozzon, és várja, hogy a szerencse megtalálja őt.


Cikkajánló

Elvették szezonbeli veretlenségünket

Hiába küzdött az FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata, kikapott az Olympiakosz otthonában a BL-ben.

Harc az athéni katlanban

Akár már kedd este bejuthat a BL Final Fourba az FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata az Olympiakosz ellen.

A döntőért küzd mindkét csapatunk

Az FTC női együttesének a Dunaújvárost, a férfi pólósoknak az OSC-t kell legyőzniük a fináléért.

20/20 – veretlenül fordulunk rá a rájátszásra

Az FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata 16-7-re nyert a Kaposvár ellen a középszakasz utolsó fordulójában.

Már az elődöntőre és a BL-rangadókra készülünk

A bajnokság középszakaszának utolsó mérkőzését a Kaposvár együttese ellen játszák férfi pólósaink.

Vásárolj jegyet elővételben két BL-rangadóra is!

Május 3-án a Brescia, majd május 14-én a Barceloneta ellen küzdenek férfi pólósaink a Komjádiban.

Kiütéses siker a Honvéd otthonában

A BL-re készülő FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata 23-9-re legyőzte a Honvédot a bajnokság középszakaszában.

Nagy küzdelemre készülünk a Honvéd ellen

Két BL-rangadó előtt a Honvéd és a Kaposvár ellen zárják férfi pólósaink a bajnoki középszakaszt.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin