2022. szeptember 10.
Európa-bajnoki ezüstérmes Magyarország
Őrületes taktikai csatában, férfias küzdelemben kerekedett felül Horvátország a magyar válogatotton.

A bemelegítés és a bevonulás során lehetett látni az arcokon, hogy a megfiatalított magyar válogatott játékosai fejben és lélekben felkészültek életük egyik legnagyobb feladatára. Horvátország ellen játszani Splitben egy Európa-bajnoki döntőt nem mindennapi élmény és feladat.

Nem volt megilletődöttség egyik oldalon sem, a kezdő sípszó után azonnal egymásnak estek a felek. Az első támadásoknál kirajzolódott, hogy mindkét csapat arra játszik, hogy kivegye a játékból a másik kulcsembereit. Az első gólszerzési lehetőség nálunk adódott, de Angyal Dániel sajnos fölé lőtt, míg a túloldalon Fekete Gergő mutatta be a második blokkolást Harkovon. Egy támadással később ez már nem sikerült, a horvátok balkezes bombázója megszerezte a vezetést.

Rögtön sikerült válaszolni, miután Német Toni centerezése nyomán emberelőnybe kerültünk, Zalánki szétlóbálta a védelmet. Majd Vigvári Vendel blokkolt, Manhercz labdát szerzett, Molnár Erik pedig meglépett védőjétől, és tökéletesen fejezte be ziccerét Vigvári passzából (2-1). Egy pontatlan horvát lövést követően a kétgólos vezetés nem jött össze, mert Burián a kapufa élét találta el helyzetben, ellenben Buricsra tökéletesen játszottak ki egy emberelőnyt.

A magyar támadás kontrafaulttal végződött, majd Vogel Soma mutatott be két bravúrt Fatovics lövéseinél. Zalánki tévesztett távolról, melyből újabb horvát fór következett. Ezt szintén a falra játszották, ezúttal Krapics húzása talált utat flippergolyó módjára. A támadásunknál nem lehetett megjátszani a centert, ezért a jobb szélen Molnár Eriket hagyták lőni, ő pedig 19 életéve minden rutinjával át tudta verni a blokkokat és Bijacsot (3-3).

Az első negyed alapján nem volt megjósolható a végjáték, de az igen, hogy az emberelőny-kihasználásnak szerepe lesz az aranyérem eldöntésében. Ennek jegyében a második negyedben Harkov tudott bevágni egyet fórból, de rajta kívül nem volt senki, aki gólt tudott volna szerezni. Pedig mindkét oldal próbálkozott bőszen, ugyanakkor a blokkok és a kapusok is a helyükön voltak.

A félidőig Nagy Ádámnak és Fekete Gergőnek jött össze két hibája, és a felpörgő harmadik negyedben Fekete és Molnár Erik is kipontozódott. Az egyre élesedő helyzetben a játékvezetők is könnyebb síppal ítéltek, így például Burics ismét ott tudott maradni a kapufánál emberelőnyben (3-5). Alig pár pillanatig volt csak kétgólos előnye Horvátországnak, mert a középkezdés után Német Toni centerből szépített. A horvátok támadása kontrába torkollt, amit egy mezőnykiállítás követett. Varga Zsolt szövetségi kapitány rögtön időt is kért, de a dinamikusan megjáratott labda végül Bijacs kezében kötött ki.

De nem maradt el az egyenlítés, mert egy kapu előtti keveredésből büntetőhöz jutottunk, amit Manhercz értékesített (5-5). Ám nem sokkal később Burics harmadik ugyanolyan gólját is megszerezte (fórban a kapufától), erre Konarik tudott bravúrosan válaszolni a mi előnyünkből, két blokkot átverve, elhajlásból. Miután Harkovot még nem sikerült kipontozni, a vízben volt a horvátok következő emberelőnyénél, és mert a magyar védelem ezúttal „túlvédekezte” a belső embereket, élt a lehetőséggel. Egy repülő csere miatt veszni látszó támadásunk végén a 21. születésnapját ünneplő Vigvári intette csendre a spliti uszodát, amikor ütemtelenül, oda sem nézve lőtte ki távolról a rövid sarkot (7-7). Az utolsó gondolat Basicsé volt, aki a horvátok soron következő emberelőnyét irgalmatlan erővel és pontossággal zúdította a jobb felsőbe.

Hiába volt egy gól előnyük a házigazdáknak, teljesen nyílt volt a találkozó. Főleg, mert Jansik is megmutatta, hogyan kell befejezni egy előnyt a falból. Eszement tempóban zajlott a játék a vezetés megszerzéséért, és ebben a kapkodásban a védelmek működtek a legjobban. Blokkolt lövések, remek besegítések, kapusvédések… Mígnem az elképesztő mezőnymunkát végző Jansikra ráfújtak egy büntetőt, amit az addig nem villogó Marinics Kragics hibátlanul végzett el. A horvát kapu előtt mi is megkaptuk a lehetőséget, Német Toni fantasztikusan harcolt meg egy kiállításért, majd abból egy ötméteresért. Ezt ismét Manhercz vállalta, de a felső lécet találta telibe, ebből pedig megint eljöttek a horvátok, a vége megint büntető volt. Marinics Kragics pedig ismét jól célzott, gyakorlatilag 40 másodperc alatt eldöntötte az aranyérem sorsát (8-10).

Ekkor még két perc volt hátra, Varga Zsolt időt is kért, hogy felvázolja a bravúr forgatókönyvét. Az első fejezetnél Jansik lövését blokkolták, majd Vogel földön túli bravúrja tartotta életben a reményeket egy horvát ziccer után. Sajnos Jansik bemozgását szabálytalannak látták, ezért egy perccel a vége előtt a horvátok jöhettek, de Manhercz labdaszerzése nyomán sikerült büntetőhöz jutni. Ezt Jansik értékesítette, de a fennmaradó 32 másodpercben Horvátország remekül bújtatta el a labdát, és szerezte meg az Európa-bajnoki aranyérmet.

Varga Zsolt szövetségi kapitány és stábja, valamint a fiatal játékosok is letették névjegyüket, immáron világeseményen is. Öröm lesz követni ennek a csapatnak a fejlődését, aminek első állomása egy szépen csillogó Eb-ezüstérem. Szép volt, fiúk!

Európa-bajnokság, férfiak, döntő, Split

Magyarország-Horvátország 9-10 (3-3, 0-1, 4-4, 2-2)
Magyar gólszerzők: Molnár 2, Jansik 2, Német, Vigvári, Manhercz, Konarik, Zalánki

Az Európa-bajnokság végeredménye
1. Horvátország
2. MAGYARORSZÁG
3. Spanyolország
4. Olaszország
5. Görögország
6. Franciaország
7. Montenegró
8. Georgia
9. Szerbia
10. Románia
11. Hollandia
12. Izrael

Egyéni elismerés
Az Európa-bajnokság legjobb játékosa (MVP): Jansik Szilárd

A férfi vízilabda-válogatott Európa-bajnoki ezüstérmes kerete

Kapusok: Vogel Soma (FTC-Telekom Waterpolo), Lévai Márton (OSC)
Mezőnyjátékosok: Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Német Toni, Vigvári Vendel (FTC-Telekom Waterpolo), Ágh György (BVSC), Angyal Dániel (Szolnok), Batizi Benedek (BVSC), Burián Gergely (OSC), Konarik Ákos (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Nagy Ádám (Szolnok), Vadovics Viktor (Vasas), Zalánki Gergő (Pro Recco, olasz)

A férfiválogatott szakmai stábja
 
Sportszakma
Szövetségi kapitány: Varga Zsolt
Másodedző: Nyéki Balázs
Kapusedző: Gárdonyi András
Erőnléti edző: Pozsonyi Zsolt

Csapatmenedzsment
Csapatvezető: Székely Bulcsú
Csapatmenedzser: Katona Norbert
Technikai vezető: Tóth Szabolcs
 
Egészségügy
Orvos: dr. Tarjányi Zoltán
Sportpszichológus: dr. Goschi Gabriella, Németh Gergely
Fizioterapeuta: Ivicsics-Dienes Viktória
Táplálkozás tanácsadó: Haris Éva
Masszőr: Varga Sándor

Cikkajánló

Elvették szezonbeli veretlenségünket

Hiába küzdött az FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata, kikapott az Olympiakosz otthonában a BL-ben.

Harc az athéni katlanban

Akár már kedd este bejuthat a BL Final Fourba az FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata az Olympiakosz ellen.

A döntőért küzd mindkét csapatunk

Az FTC női együttesének a Dunaújvárost, a férfi pólósoknak az OSC-t kell legyőzniük a fináléért.

20/20 – veretlenül fordulunk rá a rájátszásra

Az FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata 16-7-re nyert a Kaposvár ellen a középszakasz utolsó fordulójában.

Már az elődöntőre és a BL-rangadókra készülünk

A bajnokság középszakaszának utolsó mérkőzését a Kaposvár együttese ellen játszák férfi pólósaink.

Vásárolj jegyet elővételben két BL-rangadóra is!

Május 3-án a Brescia, majd május 14-én a Barceloneta ellen küzdenek férfi pólósaink a Komjádiban.

Kiütéses siker a Honvéd otthonában

A BL-re készülő FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata 23-9-re legyőzte a Honvédot a bajnokság középszakaszában.

Nagy küzdelemre készülünk a Honvéd ellen

Két BL-rangadó előtt a Honvéd és a Kaposvár ellen zárják férfi pólósaink a bajnoki középszakaszt.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin