archív anyag
Honlapunk 2019. február 25-én megújult, de nem hagyjuk veszni a korábbi cikkeinket! Az itt látható anyag archív írás, ezért előfordulhat, hogy a benne található képek, illetve tartalmi beágyazások az új cikkektől eltérően jelennek meg.
2015. június 20.
Filmet kapott Kárpáti György
Bemutatták a Kárpáti Györgyről készült "Gyurika - Egy pólós vallomásai" című dokumentumfilmet.

Nagy tapsot kapott a díszbemutatón a 80. születésnapját jövő kedden (június 23-án, az olimpia napján) ünneplő Kárpáti Györgyről, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázóról, a Nemzet Sportolójáról készült, "Gyurika - Egy pólós vallomásai" című dokumentumfilm.

Káel Csaba 50 perces alkotásának péntek esti, az Uránia Nemzeti Filmszínházban megtartott zártkörű vetítésén az egykori olimpiai aranyérmes csapattársak - Ambrus Miklós és Bodnár András - mellett a magyar sport és a vízilabdázás kiemelkedő alakjai, klubja, a Ferencváros vezetői, valamint barátok és családtagok vettek részt. Többek között Kásás Zoltán és fia, Tamás, Gyarmati Andrea, valamint Fenyvesi Csaba is jelent volt.


A színpadon először Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja köszöntötte közvetlen hangú beszédében az ünnepeltet, miután több évtizedes barátság is fűzi őket egymáshoz. Ezután Orbán Viktor levelét olvasták fel, amelyből kiderült, hogy a miniszterelnök mennyire elismeri és tiszteli Kárpáti György sportban elért eredményeit.


A rendező Káel Csaba a díszbemutatón azt mondta, a forgatások kapcsán egy évet tölthetett el a pólóslegenda társaságban, s ezt az időszakot nagy élménynek nevezte. Az utánozhatatlan humoráról ismert Kárpáti György a filmben sem hazudtolta meg magát, egyéniségéhez hűen számos érdekes történeten keresztül idézte fel életét és sikerekben gazdag pályafutását. A főszereplő a forgatás kedvéért maga is vízbe szállt - igaz, már csak labda nélkül.

A robbanékonyságáról híres Kárpáti elmondása szerint vizes karrierjét műugróként kezdte, úszóként folytatta, csak ezután tért át a vízilabdázásra, s utóbbi sportágnak máig ő a legfiatalabb olimpiai bajnoka. A film egyik üde színfoltja, hogy a stáb elkísérte "Gyurikát" Rómába, amikor meglátogatta barátját Carlót, vagyis Bud Spencert, aki az olasz vízilabda-válogatott tagjaként többször játszott Kárpáti ellen. Carlo Pedersoli a találkozó során az általa ismert legnagyobb sportembernek nevezte a háromszoros olimpiai bajnok magyar vízipólóst, akinek pályafutásáról és erényeiről a közelmúltban elhunyt csapattárs, Konrád János is beszél a filmben.

Káel Csaba alkotása Kárpáti György visszaemlékezései, valamint archív felvételek alapján felidézi az emlékezetes 1956-os melbourne-i magyar-szovjet mérkőzést, amely az olimpiai aranyéremről döntött. A pólós bevallotta: tulajdonképpen jó viszonyban voltak az ellenfél játékosaival, ám az 1956-os forradalom szovjet hadsereg általi vérbefojtása különös jelentőséget adott annak az összecsapásnak. Elismerte: az ott történteket a média akkor kissé eltúlozta. A pólós megemlítette még azt is, hogy Melbourne után néhány hónapig az Egyesült Államokban élt, s az 1957 tavaszi amnesztia idején, a vízipólózás, valamint későbbi első felesége iránt érzett szerelme miatt tért haza.

A meghívottak a filmbemutató után köszöntötték fel közelgő 80. születésnapja alkalmából Kárpátit, a pohárköszöntőt Kubatov Gábor, a Ferencvárosi Torna Club elnöke mondta. A sportvezető úgy fogalmazott, Gyurika egy intézmény a Ferencvárosban, s egyúttal kiemelte, hogy már hét évtizede hű a zöld-fehér klubhoz.
(mti)


Cikkajánló

Rangadók hete

Három napon belül két bajnoki mérkőzést is játszik a Komjádiban az FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata.

Sikerült nyerni Bresciában!

Óriasi hajrával fordított az FTC-Telekom férfi pólócsapata, és két forduló után hibátlan a BL-csoportban.

Megtörnénk a jeget Bresciában

Szerda este a BL-szezon egyik legnehezebb feladata vár az FTC férfi vízilabdacsapatára.

Fölényes siker a rangadón

Kilenc góllal győzött a listavezető FTC-Telekom vízilabdacsapata a második helyen álló BVSC ellen.

Leszakíthatjuk üldözőinket

Két BL-rangadó között a bajnokságban is kiemelt meccs vár az FTC-Telekom Waterpolo férfi csapatára.

Gyászol a Fradi-család: elhunyt Wiesner Tamás

Életének 74. évében elhunyt az FTC egykori vízilabdázója, szakosztályvezetője, az Európa-bajnok Wiesner Tamás.

Telt ház, görögverés, varázslatos BL-este a Komjádiban

Férfi vízilabdázóink remekeltek a Bajnokok Ligája rangadóján az Olympiakosz ellen - VIDEÓ

Legyőztük az Olympiakoszt!

Az FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata hatalmasat játszva győzte le a görög sztárcsapatot 11-9-re.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin