2022. augusztus 27.
Indul az Európa-bajnokság!
A nőknél 6, a férfiaknál 8 Fradi-érintettségű játékos képviseli hazánkat Splitben. Program, lebonyolítás.

A nemzetközi versenynaptár szempontjából aligha lehetett volna ennél megterhelőbb nyarat összerakni vízilabdázóink számára; a klubidény végével részben fedésben már Világliga selejtezőket játszottak, de közben először a budapesti világbajnokság, majd a spliti Európa-bajnokság volt fókuszban. A Világliga női szuperdöntőjét végül nem tartották meg, ettől függetlenül a válogatott sportolóknak a nyár egy nagy edzőtábor, világversenyekkel „fellazítva”.

Splitben szombaton megkezdődik az Európa-bajnokság a női csoportmérkőzésekkel, a magyar válogatottba új igazolásaink közül Farkas Tamara, Leimeter Dóra és Gurisatti Gréta került be, közvetlenül a Fradiból pedig Máté Zsuzsanna, Vályi Vanda és Dömsödi Dalma. Dömsödi az utolsó pillanatban kapta meg a lehetőséget, ugyanis Rybanska Natasát sérülése megakadályozta abban, hogy a válogatott rendelkezésére álljon. 18 éves centerünknek az U19-es Európa-bajnokság volt a mindenképpen tervezhető feladata (ezüstérmet szerzett), de Bíró Attila szövetségi kapitány a felnőtt válogatott bő keretébe is folyamatosan meghívta, sőt, az utolsó rostáig bent is tartotta.

A változással és az Európa-bajnoksággal kapcsolatban Dalma elmondta:

- Meglepett Bíró Attila hívása kedden, de természetesen nagyon örülök a lehetőségnek. Jó formában vagyok, tulajdonképpen az egész nyarat végig edzettem a válogatottal. A saját korosztályom Európa-bajnokságán sikeresen szerepeltünk, aztán csatlakoztunk Neszmély Bogival a világbajnokságon szintén csodálatosan szereplő felnőtt válogatotthoz. Volt egy kemény négyhetes felkészülésünk, a végén egy tornával Szardínián, ami még jobban összekovácsolta a nagyon jó energiájú csapatot. Splitben pedig már edzhettünk a versenyhelyszínen, fantasztikusan megcsinálták az uszodát, biztos jó hangulat lesz. Még nem tudom, mennyi lehetőségem lesz, de azért van bennem drukk, mégis csak ez lesz életem első felnőtt világversenye.

Az Európa-bajnoki címvédő férfiválogatottunknál komoly változások történtek a nyár folyamán; a hetedik hellyel zárult világbajnokság után Varga Zsoltot, csapatunk vezetőedzőjét nevezték ki szövetségi kapitánynak. Ezzel megkezdődött egy komolyabb fiatalítás is, melynek nyomán hat játékos a Fradiból került be az utazó keretbe. Vogel Soma, Jansik Szilárd (csapatkapitány), Német Toni, Fekete Gergő, Vigvári Vendel és Molnár Erik, valamint új igazolásunk, Nagy Ádám. Pohl Zoltán is utazóként volt megjelölve, azonban combsérülése miatt nem lehet ott Splitben, helyére a szintén friss Fradi-játékos, a balkezes Vadovics Viktor került be az utolsó pillanatban, aki ugyanúgy a kerettel edzett végig, a héten a spanyolországi edzőtáborban is ott volt.

Vadovics a kerettagsággal és az elvárásaival kapcsolatban így fogalmazott:

- Természetesen meglepett a döntés, de azt már tudtuk előző héten, hogy Zolinak sérülése van, ezért is mentem én helyette Barcelonába. Ezúton is szeretnék neki mihamarabbi jobbulást kívánni! Bár ez egy fiatalabb keret, a játékosok már viszonylag régebb óta ismerik egymást, a hangulat nagyon jó. Az elvárásaim általában ugyanazok, beletenni a százszázalékot, ha ez megvan, akkor nem hiszem, hogy csalódottan jövünk haza.

Az Európa-bajnokság lebonyolításának sajátossága, hogy a szövetségi kapitányok 15 játékost jelölhettek ki, akik közül 13 játékost nevezhetnek az egyes mérkőzésekre. Tehát lehetőség van forgatni a keretet, így a nevezettek közül ketten mindig pihenni fognak a meccsek alatt.

A nők két hatos csoportban kezdik meg a tornát, mindenki játszik mindenkivel. Öt játéknap után kialakul a sorrend; az ötödik és hatodik helyezettek a 9-12. pozícióért folytatják, az első négy csapat keresztbe játszik az érmekért. A magyar válogatott csoportellenfelei sorrendben: Görögország, Hollandia, Németország, Horvátország, Románia. Papíron a legerősebbekkel kezdenek a hölgyek, tehát rögtön az elején élesnek kell lenniük.

A férfiak négy csoportban, csoportonként négy csapattal indulnak neki az Európa-bajnokságnak, a csoportelső automatikusan a legjobb nyolc közé jut és kap egy pihenőnapot, a második és harmadik helyezettek keresztbe játszanak a további negyeddöntős helyekért. Magyarország ellenfelei sorrendben: Szlovénia, Szerbia, Izrael. A csoportelsőség szempontjából a szerbek elleni meccs lesz a döntő, a továbbjutás ettől függetlenül nem lehet kérdés.

A női válogatott Európa-bajnoki kerete

Kapusok: Kiss Alexandra (Eger), Magyari Alda (UVSE)
Mezőnyjátékosok: Dömsödi Dalma, Máté Zsuzsanna, Vályi Vanda (FTC-Telekom Waterpolo), Faragó Kamilla (UVSE), Farkas Tamara (BVSC), Garda Krisztina (Dunaújváros), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Leimeter Dóra (BVSC), Mahieu Geraldine (Dunaújváros), Parkes Rebecca (Ethnikos, görög), Peresztegi-Nagy Kinga (UVSE), Szilágyi Dorottya (Dunaújváros)

A női válogatott csoportmérkőzései
2022.08.27., 20.30: Magyarország-Görögország
2022.08.28., 19.00: Hollandia-Magyarország
2022.08.30., 11.30: Magyarország-Németország
2022.09.01., 17.30: Horvátország-Magyarország
2022.09.03., 10.00: Magyarország-Románia

A férfi vízilabda-válogatott Európa-bajnoki kerete

Kapusok: Vogel Soma (FTC-Telekom Waterpolo), Lévai Márton (OSC)
Mezőnyjátékosok: Fekete Gergő, Jansik Szilárd, Molnár Erik, Német Toni, Vigvári Vendel (FTC-Telekom Waterpolo), Ágh György (BVSC), Angyal Dániel (Szolnok), Batizi Benedek (BVSC), Burián Gergely (OSC), Konarik Ákos (Szolnok), Manhercz Krisztián (OSC), Nagy Ádám (Szolnok), Vadovics Viktor (Vasas), Zalánki Gergő (Pro Recco, olasz)

A férfiválogatott csoportmérkőzései
2022.08.29., 14.00: Magyarország-Szlovénia
2022.08.31., 19.00: Szerbia-Magyarország
2022.09.02., 09.00: Magyarország-Izrael

Cikkajánló

Elvették szezonbeli veretlenségünket

Hiába küzdött az FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata, kikapott az Olympiakosz otthonában a BL-ben.

Harc az athéni katlanban

Akár már kedd este bejuthat a BL Final Fourba az FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata az Olympiakosz ellen.

A döntőért küzd mindkét csapatunk

Az FTC női együttesének a Dunaújvárost, a férfi pólósoknak az OSC-t kell legyőzniük a fináléért.

20/20 – veretlenül fordulunk rá a rájátszásra

Az FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata 16-7-re nyert a Kaposvár ellen a középszakasz utolsó fordulójában.

Már az elődöntőre és a BL-rangadókra készülünk

A bajnokság középszakaszának utolsó mérkőzését a Kaposvár együttese ellen játszák férfi pólósaink.

Vásárolj jegyet elővételben két BL-rangadóra is!

Május 3-án a Brescia, majd május 14-én a Barceloneta ellen küzdenek férfi pólósaink a Komjádiban.

Kiütéses siker a Honvéd otthonában

A BL-re készülő FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata 23-9-re legyőzte a Honvédot a bajnokság középszakaszában.

Nagy küzdelemre készülünk a Honvéd ellen

Két BL-rangadó előtt a Honvéd és a Kaposvár ellen zárják férfi pólósaink a bajnoki középszakaszt.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin