2022. június 8.
Olimpiai érmesek és fiatal magyar tehetségek érkeztek
Az FTC-Telekom Waterpolo női és férfi vízilabdacsapata is új igazolásokkal erősödött - VIDEÓ!

Bár jelentősen átalakult az FTC-Telekom Waterpolo férfi csapatának kerete a 2021/22-es szezonra, mivel heten távoztak és hat új játékos igazolt a Népligetbe, Varga Zsolt ismét remek munkát végzett, ami már az őszi idény végén megmutatkozott. A megfiatalított Ferencváros veretlenül hódította el a Magyar Kupát, melynek soproni négyes döntőjében előbb a Vasast, majd a Szolnoki Dózsát legyőzve nyerte meg sorozatban negyedszer is a trófeát. Erre az új évezredben még egyik csapat sem volt képes, a kiírás óta is csak egy alakulat nyert ennél többször egymás után, az UTE hat alkalommal, 1931-1936 között.

A bajnokságot is nagy kedvvel kezdte meg az FTC, egymást érték a győzelmek, többségében tíznél több lőtt, és ennél jóval kevesebb kapott góllal. Meghatározó játékosaik mellett a fiatalok, Fekete Gergő, Vigvári Vendel és Molnár Erik is egyre több játékidőt töltött a medencében, szinte fordulóról fordulóra lehetett látni rajtuk a fejlődést. A Bajnokok Ligája csoportküzdelmeibe három döntetlennel szálltak be a zöld-fehérek októberben, míg a bajnokságban ezzel párhuzamosan sikerrel vették az OSC elleni rangadót, izgalmas meccset játszottak a BVSC-vel, de decemberig nem veszítettek pontot, ekkor a Vasassal játszottak döntetlent.

Átfordulva a 2022-es naptári évre megmaradt az üzemi hőfok, a bajnokságban és a BL-ben is gyűltek a pontok. Január végén a csapatkapitány, Varga Dénes egészségügyi okok miatt kényszerült kihagyni fontos mérkőzéseket, kezelése és rehabilitációja egybeesett a csapat teljesítményében bekövetkező hullámvölggyel is. Ebben az időszakban csúsztak be nem kalkulált, vagy nem várt különbségű vereségek, melyek a bajnoki végjátékot nem veszélyeztették, de a Bajnokok Ligája nyolcasdöntőjében való részvételt kétségessé tették. A csapat erejét és a keret fejlődését mutatja, hogy Varga Dénes visszatérése után bravúrt bravúrra halmozva végül közel hibátlanul nyerte meg a bajnoki alapszakaszt, és végül bejutott a BL-nyolcasdöntőjébe a Novi Belgrád, az Olimpiakosz és a Kragujevác legyőzésével.

A bajnoki döntőbe jutáshoz az alapszakaszban elért eredmények alapján a Vasast kellett egyszer legyőznie a Fradinak, ez egy ötméterespárbajjal megnyert mérkőzésen sikerült is. A döntő első felvonásán és az azt követő utólsó BL-csoportmeccsen Varga Zsolt kiújuló szívproblémái miatt nem ülhetett le a kispadra, később egy rutinműtéten is átesett. Távollétében Nyéki Balázs másodedző meccselt; az OSC-t kiütéssel, a Brescia-t idegörlő meccsen győzte le a Ferencváros. A bajnoki döntő második meccsén szintén jelentős különbséggel győzött a Fradi, így már visszatérő edzőjét dobhatta a vízbe a társaság. 2019 után idehaza ismét duplázott a zöld-fehér csapat, azaz a Magyar Kupában és a bajnokságban is aranyérmes lett az FTC.

A Bajnokok Ligája nyolcasdöntőjében is érett a bravúr, a negyeddöntőben Jansik Szilárd góljával győzték le a Jug Dubrovnikot, az elődöntőben azonban a végső győztes Pro Recco nem hagyott esélyt. A harmadik helyért kiadott magából mindent a Ferencváros, a Brescia egyszer sem vezetett, így összességében minden várakozást felülmúló teljesítményt nyújtott Varga Zsolt együttese. Az FTC ezzel sorozatban harmadszor is éremmel tért haza a BL nyolcasdöntőjéről, hiszen a 2019-es arany és a tavalyi ezüst után, 2022-ben bronzéremmel zárt a magyar csapat. 

A női vízilabda csapat is remekül kezdte a szezont, a bajnokságban 2021. október 22 - 2022. március 12. között nem kapott ki, mindössze egy döntetlent játszott a BVSC-vel, miközben legyőzte idegenben a Dunaújvárost és a bivalyerős UVSE-t. Tavasszal a közvetlen rivális Dunaújvárosnak sikerült megtörnie a pazar sorozatot. A bajnoki hajrára fordulva azonban nem sikerült átmenteni az alapszakaszban nyújtott remek teljesítményt, a végeredmény így is egy csillogó bronzérem, sorozatban másodszor. A nemzetközi porondon is főpróbát tartott Gerendás György együttese.

Változások a csapatok összetételében

A 2022/23-as szezont szerkezeti változtatásokkal kezdi majd meg a Ferencváros férfi csapata. A balkezes Nyíri Balázs Fradi-játékos marad, de az idényt kölcsönszerződéssel egy hazai klubcsapatnál tölti. Valamint külföldön folytatja pályafutását Vámos Márton, aki az elmúlt öt évben mindent megnyert a csapattal, amit lehetett. A balkezes klasszisnak elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a Fradi a csúcsra ért és továbbra is a világ egyik legerősebb alakulatának mondhatja magát. Ezúton is szeretnénk megköszönni neki az alázatos munkát, amit a csapatért és a klubért tett, kitörölhetetlen fejezettel gazdagította a Fradi történelemkönyvét!

2022/23-ban a női felnőtt kerete komolyabb változtatáson esik át. Az idény végével hét játékos nem folytatja a játékot a Ferencváros tagjaként. Maud Koopman és Vályi Vanda aktív pályafutását más csapatban folytatja, Tóth-Csabai Dóra edzőként marad a Fradi-család tagja. Csehó-Kovácsné Kasó Orsolya szintén edző lesz egy másik klubnál, míg Kövesdi Vivien anyai örömök elé néz, Regős Maja és Valentin Kamilla később dönt pályája alakulásáról.

Hét új és egy visszatérő játékos csatlakozik az FTC-Telekom Waterpolo csapatához 

A férfiaknál visszatér nevelőegyesületébe Varga Bence, aki kölcsönszerződéssel töltött egy évet Kaposváron.  Az új igazolások mindegyike kopogtat a válogatott kapuján, rendszeresen kapnak meghívót a bő keretbe, és a legjobb sportolói korban vannak ahhoz, hogy komolyabb sikereket érhessenek el. A szélre érkezik a Vasasból a balkezes Vadovics Viktor, aki állandő tagja a válogatott bő keretének. Nagy Ádám is, aki a Szolnokkal nyert bajnokságot és Euro Kupát tavaly. Bekknek indult, de egyre univerzálisabb és gólerős játéka a Fradiban kiteljesedhet. A variációs lehetőségek tovább bővülnek egy légiós érkezésével, Stylianos Argyropoulos támadásban a pálya bármely pontján gólveszélyes, míg védekezésben az álló és a dinamikus feladatok megoldására is képes. Az univerzális játékos a görög válogatott meghatározó tagjaként ezüstérmet szerzett a tokiói olimpián, korábban nyert Bajnokok Ligáját, görög bajnokságot és kupát, valamint horvát bajnokságot is.

A női csapathoz igazol az OSC fiatal kapusa, Gresó Luca és a BVSC-ből a gólerős Farkas Tamara. A tokiói olimpián történelmi bronzérmet szerző válogatott két tagja is a Népligetben folytatja pályafutását. Leimeter Dóra a BVSC-ből, Gurisatti Gréta a Dunaújváros csapatából érkezik, mindketten évek óta meghatározó szereplői klubcsapataiknak és a magyar válogatottnak.

Az FTC-Telekom Waterpolo férfi csapatának kerete a 2022/2023-as szezonban
Kapusok: Szakonyi Dániel, Vogel Soma
Mezőnyjátékosok: Stylianos Argyropoulos, Fekete Gergő, Gábor Lőrinc, Jansik Szilárd, Luca Damonte, Molnár Erik, Nemanja Ubovic, Daniil Merkulov, Nagy Ádám, Német Toni, Pohl Zoltán, Vadovics Viktor, Varga Bence, Varga Dénes, Vigvári Vendel
Vezetőedző: Varga Zsolt
Másodedző: Nyéki Balázs

Érkezők: Stylianos Argiropoulos, Nagy Ádám, Vadovics Viktor, Varga Bence
Távozók: Nyíri Balázs (kölcsön), Vámos Márton (külföld)

NAGY ÁDÁM
Születési idő: 1998.05.19.
Poszt: bekk, átlövő
Nemzetiség: magyar

Korábbi klubcsapatai:
UVSE 2009-2015
OSC 2015-2017
Miskolc 2017-2020
Szolnoki Dózsa 2020-2022

Legnagyobb sikerei klubcsapataival: 
Euro Kupa-győztes (2021 – Szolnok)
Magyar bajnok (2021 – Szolnok)
2x Magyar bajnoki-bronzérmes (2016, 2017 - OSC)
3x Magyar Kupa-ezüstérmes (2020/21, 2021/22 – Szolnok; 2018/19 - Miskolc)
3x Magyar Kupa-bronzérmes

Sikerei a magyar válogatottal:
Világkupa-győztes (2018)
Ifjúsági világbajnok (2014)
Junior világbajnoki bronzérmes (2015)
Ifjúsági világbajnoki bronzérmes (2016)

Nagy Ádám: „Bízom benne, hogy egy bajnoki címvédő csapat tagja tudok lenni a következő szezonban! Remélem, sok játéklehetőségem lesz és be tudom biztosítani a helyem a csapatban. Ezen felül szeretnék jobban összeérni a válogatott csapattársaimmal, ebből remélem, a Fradi és a válogatott is profitálni tud.”

VADOVICS VIKTOR
Születési idő: 1998.06.24.
Poszt: balkezes szélső
Nemzetiség: magyar

Korábbi klubcsapatai:
UVSE 2009-2016
Miskolc 2016-2020
Vasas 2020-2022

Legnagyobb sikerei klubcsapataival: 
Magyar Kupa ezüstérmes (2018/19 – Miskolc)
3x Magyar Kupa bronzérmes (2020/21, 2021/22 – Vasas; 2019/20 - Miskolc)
Magyar bajnoki 3. hely (2022 – Vasas)
Ifjúsági országos bajnok (2015 – Miskolc)

Sikerei a magyar utánpótlás válogatottban:
Ifjúsági világbajnok (2014)
Ifjúsági világbajnoki bronzérmes (2016)

Vadovics Viktor: „Az FTC évek óta topcsapat Magyarországon, ez önmagában elég motiváció, hogy valaki ide igazoljon. A válogatott összetartásokon többször is meséltek a Fradisták, hogy a körülmények tökéletesek, a szakágak összetartanak, és valóban egy nagy család él a Népligetben, ezért örömmel csatlakozom a klubhoz. Szeretnék olyan szezont zárni, ami után elmondható, hogy mindent megtettünk a győzelemért, és remélhetőleg ez aranyérmekben fog megmutatkozni. Nem utolsósorban a válogatottban is szeretném kiharcolni a helyem és a Fradi megadhatja azt a hátteret, amire szükségem van.”

VARGA BENCE
Születési idő: 2002.04.08.
Poszt: bekk
Nemzetiség: magyar

Korábbi klubcsapatai:
FTC utánpótlás 2013-2021
Kaposvár 2021-2022 (kölcsönben)

Legnagyobb sikerei klubcsapataival:
Magyar bajnok (2019 - FTC)
2x Magyar Kupa-győztes (2019/20, 2020/21 - FTC)
Magyar bajnoki bronzérmes (2020/21 - FTC)
Ifjúsági bajnokság győztese (2020/21 - FTC)

Varga Bence: „Izgatott vagyok, mert ez az első szezonom egy topbajnokságban és egy topcsapatban, remélem, tudok élni a lehetőséggel. A csapat szempontjából örülnék, ha a korábbi években látott eredményesség és lendület meglenne. A játékkal kapcsolatban minden téren szeretnék fejlődni, már a nyári felkészülés alatt is.”

STYLIANOS ARGYROPOULOS
Születési idő: 1996.08.02.
Poszt: univerzális
Nemzetiség: görög

Korábbi klubcsapatai:
Etnikos 2014-2017
Olimpiakosz 2017-2021
Jug Dubrovnik 2021-2022

Legnagyobb sikerei klubcsapataival: 
Bajnokok Ligája-győztes (2018)
Bajnokok Ligája-ezüstérmes (2019)
Európai Szuperkupa-ezüstérmes (2018)
4x Görög bajnok (2018, 2019, 2020, 2021)
4x Görög kupa-győztes (2018, 2019, 2020, 2021)
3x Görög Szuperkupa-győztes (2018, 2019, 2020)
Horvát bajnok (2022)

Sikerei a görög válogatottal:
olimpiai ezüstérmes (2021, Tokió)
Világkupa-bronzérmes (2020)
világbajnoki 4. hely (2017)
Mediterrán játékok ezüstérmes (2018)

Egyéni elismerés:
olimpiai All Star-csapat tagja (2021)

 

Az FTC-Telekom Waterpolo női csapatának 2022/2023-as kerete (nem végleges):
Kapusok: Gresó Luca, Neszmély Boglárka
Mezőnyjátékosok: Dömsödi Dalma, Felkai Sára, Farkas Tamara, Gurisatti Gréta, Illés Anna, Kuna Szonja, Leimeter Dóra, Máté Zsuzsanna, Petik Panna, Pőcze Panna, + bajnoki bronzérmes serdülő és ezüstérmes ifjúsági játékosok
Szakmai stáb: Gerendás György (vezetőedző), Fehér András (másodedző), Karácsonyi Vazul (másodedző, technikai vezető), Tóth-Csabai Dóra (szakmai segítő)

Érkezők: Farkas Tamara, Gresó Luca, Gurisatti Gréta, Leimeter Dóra
Távozók: Csehó-Kovácsné Kasó Orsolya, Maud Koopman, Kövesdi Vivien, Regős Maja, Tóth-Csabai Dóra, Valentin Kamilla, Vályi Vanda

FARKAS TAMARA
Születési idő: 1998.09.24.
Poszt: átlövő
Nemzetiség: magyar

Korábbi klubcsapatai:
Szentes 2009-2017
BVSC 2017-2022

Legnagyobb sikerei klubcsapataival: 
Magyar bajnok (2014 – Szentes)
Magyar bajnoki ezüstérmes (2015 – Szentes)
2x Magyar bajnoki bronzérmes (2018, 2019 – BVSC)
Magyar Kupa ezüstérmes (2018/19 - BVSC)
4x Magyar Kupa bronzérmes (2013/14, 2016/17 – Szentes; 2017/18, 2020/21 - BVSC) 
Ifjúsági magyar bajnok (2017)

Sikerei a magyar utánpótlás válogatottban:
Ifjúsági világbajnoki bronzérmes (2014)
Universiade-győztes (2019)

Farkas Tamara: „Szerettem volna váltani és szintet lépni, a Fradiban minden adott ahhoz, hogy jó eredményeket érjünk el. Azzal lennék elégedett, ha a bajnokságban és a Magyar Kupában legalább döntőt tudnánk játszani, nemzetközi szinten  jussunk annyira messze, amennyire csak lehetséges.”

LEIMETER DÓRA
Születési idő: 1996.05.08.
Poszt: balkezes szélső
Nemzetiség: magyar

Korábbi klubcsapatai:
Honvéd 2009-2013
BVSC 2013-2022

Legnagyobb sikerei klubcsapataival: 
Magyar bajnoki ezüstérmes (2017)
3x Magyar bajnoki bronzérmes (2015, 2018, 2019)
3x Magyar Kupa ezüstérmes (2015/16, 2016/17, 2018/19)
3x Magyar Kupa bronzérmes (2014/15, 2017/18, 2020/21) 

Sikerei a magyar válogatottban:
Olimpiai bronzérmes (2021, Tokió)
Az Év-csapatának tagja (2021)
Európa-bajnoki bronzérmes (2020)
Európa-bajnoki 4. hely (2018)
Világbajnoki 4. hely (2019)
Universiade ezüstérem (2017)

Sikerei a magyar utánpótlás válogatottban:
Ifjúsági világbajnoki bronzérmes (2014)

Leimeter Dóra: "Úgy éreztem 9 év után, hogy szükségem van a váltásra és megtisztelőnek érzem, hogy a Fradi hamar megkeresett és szeretett volna a csapatban tudni és ezért mindent meg is tettek. A válogatott csapattársaimon keresztül pedig tudtam, milyen munka folyik a Népligetben, ezért örömmel mondtam igent. Az idei keret alkalmas arra, hogy valamelyik nemzetközi kupában bekerüljön a legjobb négy közé, a bajnokságban és a Magyar Kupában pedig döntőt játsszon. A non-plus-ultra az lenne, ha ezeket meg is tudnánk nyerni.”

GRESÓ LUCA
Születési idő: 2002.03.19.
Poszt: kapus
Nemzetiség: magyar

Korábbi klubcsapatai:
OSC 2014-2022
ASI 2015-2016 (kettős igazolás)
Tatabánya 2020-2022 (kettős igazolás)

Gresó Luca: „Gerendás György keresett meg, hogy lenne-e kedvem második számú kapusként játszani a Fradiban, természetesen igent mondtam. Ha már lehetőséget kaptam, szeretnék sokat fejlődni, és bekerülni a válogatottba. Ha érmet, érmeket nyerünk, talán erre is nagyobb lehetőségem van.”

GURISATTI GRÉTA
Születési idő: 1996. május 14.
Poszt: átlövő
Nemzetiség: magyar

Korábbi klubcsapata:
Dunaújváros saját nevelés - 2022

Legnagyobb sikerei klubcsapataival: 
Európai Szuperkupa-győztes (2018)
LEN Kupa-győztes (2018)
LEN Kupa-ezüstérmes (2022)
LEN Kupa-bronzérmes (2017)
Euroliga-ezüstérmes (2021)
3x Magyar Kupa-győztes (2013/14, 2020/21, 2021/22
6x Magyar bajnoki ezüstérmes (2013, 2015, 2016, 2019, 2021, 2022)
2x Magyar bajnoki bronzérmes (2014, 2017)

Sikerei a magyar válogatottban:
Olimpiai bronzérmes (2021, Tokió)
Az Év-csapatának tagja (2021)
Európa-bajnoki bronzérmes (2020)
Európa-bajnoki 4. hely (2018)
Világbajnoki 4. hely (2019)
Világbajnoki 5. hely (2017)
Universiade ezüstérem (2017)

Sikerei a magyar utánpótlás válogatottban:
Junior világbajnoki ezüstérmes (2012)
Ifjúsági világbajnoki bronzérmes (2014)
Ifjúsági Európa-bajnoki ezüstérmes (2012)
Junior Európa-bajnoki ezüstérmes (2011)
Junior Európa-bajnoki 4. hely (2015)

Egyéni elismerések:
Junior világbajnokság gólkirálya (2014)
Junior Európa-bajnokság gólkirálya (2015)

Gurisatti Gréta: „Amikor megérett bennem a gondolat, hogy 14 év után szeretnék váltani, minden szempontból a Fradi volt a legjobb döntés. Még viszonylag friss a női szakág a klubon belül, bízom benne, hogy az új igazolásokkal – velem együtt – még eredményesebb lesz, és már az új szezonban tudunk döntőket játszani vagy trófeát (trófeákat) nyerni. Kiemelném, hogy a Fradi-tábor példaértékű hangulatot varázsol a rangadókon, előfordult, hogy akkor is biztattak engem és a csapatomat, amikor még nem is volt szó az átigazolásomról. Remélem annyira várnak engem, mint amennyire én várom a találkozást és az újabb kihívásokat.”

Cikkajánló

Elvették szezonbeli veretlenségünket

Hiába küzdött az FTC-Telekom férfi vízilabdacsapata, kikapott az Olympiakosz otthonában a BL-ben.

Harc az athéni katlanban

Akár már kedd este bejuthat a BL Final Fourba az FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata az Olympiakosz ellen.

A döntőért küzd mindkét csapatunk

Az FTC női együttesének a Dunaújvárost, a férfi pólósoknak az OSC-t kell legyőzniük a fináléért.

20/20 – veretlenül fordulunk rá a rájátszásra

Az FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata 16-7-re nyert a Kaposvár ellen a középszakasz utolsó fordulójában.

Már az elődöntőre és a BL-rangadókra készülünk

A bajnokság középszakaszának utolsó mérkőzését a Kaposvár együttese ellen játszák férfi pólósaink.

Vásárolj jegyet elővételben két BL-rangadóra is!

Május 3-án a Brescia, majd május 14-én a Barceloneta ellen küzdenek férfi pólósaink a Komjádiban.

Kiütéses siker a Honvéd otthonában

A BL-re készülő FTC-Telekom Waterpolo férfi csapata 23-9-re legyőzte a Honvédot a bajnokság középszakaszában.

Nagy küzdelemre készülünk a Honvéd ellen

Két BL-rangadó előtt a Honvéd és a Kaposvár ellen zárják férfi pólósaink a bajnoki középszakaszt.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin