2019. július 3.
Tizenkettő Fradi-játékos utazik a világbajnokságra
Kihirdette vb-keretét a magyar férfi vízilabda-válogatott kapitánya, aki nyolc Fradistát nevezett!

A FTC-Telekom Waterpolo férfi csapatának a fele ott lesz a magyar válogatott tagjaként a világbajnokságon! A 15-ös keretünkből ugyanis nyolc játékosunkat nevezett a szövetségi kapitány a dél-koreai tornára:

Jansik Szilárd, Mezei Tamás, Pohl Zoltán, Sedlmayer Tamás, Varga Dénes, Vámos Márton, Vogel Soma, Zalánki Gergő

A nyarat még 27 fős kerettel kezdte meg a válogatott, melybe benne volt Kállay Márk, Gór-Nagy Miklós és Német Toni, akik a belgárdi Világligán szerepeltek, utóbbi pólósunk pedig ott volt a fentebb olvasható játékosok mellett a szűkített csapatban is a BENU-kupán. A magyar válogatott magabiztosan nyerte meg a margitszigeti tornát, ahol a franciákat, a hollandokat és a görögöket győzte le.  Märcz Tamás ezek után hirdette ki a 13-as névsort, döntéséről pedig így nyilatkozott a waterpolo.hu-nak:

„Nagyon nagy verseny volt a csapatba kerülésért, talán nagyobb, mint az elmúlt években. Annak ellenére, hogy a felkészülés elején ketté lett választva a keret, folyamatosan igyekeztem figyelni mindenki teljesítményét, így igyekeztem meghozni az adott helyzetben a legjobb szakmai döntést. Végül emellett a 13 játékos mellett döntöttem. Minden posztra van alternatívánk, erősek leszünk. Hozzáteszem, akik kimaradtak, akár már korábban, a belgrádi Világliga Szuperdöntő után, akár most, a BENU-kupa után, többnyire szintén jó teljesítményt nyújtottak. Többen közülük nagyon közel voltak ahhoz, hogy akár az utazó kerettagságot is kiharcolják. Ez azt gondolom, garantálja, hogy a jövőben is nagy csata lesz a csapatba kerülésért, ami feltétlen segíti a magyar vízilabdát.”

VB-ÉRMESEK ÉS VB-ÚJONCOK

Az utazó keretben többen is olyanok, akik játszottak korábban nagy világeseményen. A csapatkapitány Varga Dénes a legrutinosabb, hiszen olimpiai és világbajnoknak mondhatja magát. A 2013-as barcelonai vb-t megnyerő válogatottban ott volt rajta kívül a jelenlegi keretből Nagy Viktor, Bátori Bence, Hárai Balázs és Vámos Márton is, míg a 2017-es budapesti vb-ezüstérmes csapatban már játszott Mezei Tamás, Manhercz Krisztián és Zalánki Gergő is. Vannak hárman, Vogel Soma, Jansik Dávid és Pohl Zoltán, akiknek a tavalyi Európa-bajnokság volt az első nagy válogatott tornájuk, míg ketten abszolút újoncok ilyen téren. Jansik Szilárd és Sedlmayer Tamás ugyanis „csak” Világligán, Világkupán, vagy Európa Kupán szerepelt. Összességében elmondható tehát, hogy a magyar válogatottban nyolcan vb-érmes, míg öt kerettagnak ez lesz az első világbajnoksága.

Magyarország Új-Zéland ellen kezdi meg a vb-t július 15-én, majd Spanyolország és Dél-Afrika következik a csoportban, ahonnan az első helyezett rögtön bejut a legjobb nyolc közé, míg a második helyezettnek még játszania kell egy meccset a nyolcaddöntőben. A torna részletes programjáról külön cikkben írunk majd a fradi.hu-n.

A magyar férfi vízilabda-válogatott világbajnoki csapata:

Kapusok: Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)

Mezőnyjátékosok:  Bátori Bence (Szolnok), Hárai Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Jansik Szilárd (FTC),  Mezei Tamás (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC/Szolnok)

(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelölte meg a Magyar Vízilabda Szövetség, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

EGY FRADISTA A NŐKNÉL

A magyar női vízilabda-válogatottba egy játékost ad a Ferencváros. Tóth-Csabai Dórát, akinek ez lesz a második világbajnoksága. Az Európa-bajnok pólós a nemzeti együttes egyik legrutinosabb és legfontosabb tagjának számít, így nem volt kérdéses a kerettagsága. Bíró Attila azt a csapatot nevezte a dél-koreai tornára, amely a margitszigeti Diapolo-kupán ezüstérmes lett. 

A lányok július 14-én játszák első mérkőzésüket a tornán a házigazda Dél-Korea ellen, majd a folytatásban Kanadával és Oroszországgal találkoznak a csoportban. A lebonyolítás a férfiakéhoz hasonló, tehát első hely esetén a negyeddöntőbe jutna válogatottunk. 

A magyar női vízilabda-válogatott világbajnoki csapata:

Kapusok: Gangl Edina (UVSE), Magyari Alda (Honvéd/POLO SC)

Mezőnyjátékosok: Tóth-Csabai Dóra (FTC), Gurisatti Gréta (Dunaújváros), Gyöngyössy Anikó (BVSC), Horváth Brigitta (Dunaújváros), Illés Anna (BVSC), Keszthelyi Rita (UVSE), Leimeter Dóra (BVSC), Rybanska Natasa (UVSE), Parkes Rebecca (UVSE), Szilágyi Dorottya (Eger), Vályi Vanda (Dunaújváros)

(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelölte meg a Magyar Vízilabda Szövetség, amelyből kiharcolták a kerettagságot)

CÉLKERESZTBEN AZ OLIMPIA

A világbajnokságon az érmek mellett olimpiai indulást is lehet szerezni, hiszen a döntőbe jutó csapatok kiharcolják a részvételt a 2020-as tokiói játékokra. A rendező Japán automatikusan megkapta kvótát mindkét nemnél, míg a Világliga megnyerésével a szerb férfi válogatott és Egyesült Államok női csapata is biztosította helyét a jövő évi ötkarikás eseményen.

LÉGIÓSAINK A VILÁGBAJNOKSÁGON

A magyarokon kívül további három Fradi játékos szereplését is figyelemmel követhetjük a világbajnokságon. Nikola Jaksic ott van a friss Világliga-győztes szerb válogatottban, rajta kívül pedig Aaron Younger Ausztrália, míg Giannis Fountoulis (a képen) Görögország csapatkapitányaként harcol majd a minél jobb eredmény eléréséért. Az FTC-Telekom női együttesétől távozó Lena Mihailovic az ausztrál válogatott színeiben játszik majd.

Cikkajánló

Parádés siker Varga Dénes nélkül

A csapatkapitányát vesztő magyar vízilabda-válogatott rangadót nyert a világbajnokságon a spanyolok ellen.

Eltört Varga Dénes ujja!

Megsérült a magyar válogatott csapatkapitánya, Varga Dénes, aki valószínűleg nem játszhat többet a vb-n.

Vb-rekorddal kezdtek a férfi pólósok

Magabiztos, 24-4-es sikerrel kezdte a dél-koreai világbajnokságot a magyar férfi vízilabda-válogatott.

Fradisták a világbajnokságon

Hétfőn kezdődik a vb-n a férfi vízilabda torna, ahol az FTC-Telekom csapatából tizenegyen is játszanak majd.

Kezdődik a világbajnokság

Július 14-27. között rendeznek vízilabda mérkőzéseket a dél-koreai világbajnokságon. Íme a részletes program.

„Néhány hónapja benne volt, hogy tovább játszom, de…”

Klasszis vízilabdázónk, Gór-Nagy Miklós őszintén beszélt visszavonulásáról és jövőbeni terveiről – VIDEÓ!

Meghatódott a fradisták üzenetén új világklasszisunk

Tíz év után a Fradiért hagyta el a sztárcsapatot a görögök kapitánya, aki ezt várja az új szezontól – VIDEÓ!

Az összeomlás széléről a csúcsra – alelnöki interjú

A pestisracok.hu készített vízilabdás interjút klubunk ügyvezető alelnökével, Nyíri Zoltánnal – LAPSZEMLE!

close
Facebook Youtube Instagram Linkedin
close
Fradi most
Fradi most