2020. január 5.
Tornagyőzelem az Eb előtt egy héttel
Döntetlent ért el a magyar válogatott a világbajnok otthonában, az olaszországi felkészülési torna döntőjében.

Annak ellenére, hogy nem egy világesemény, hanem „csak” egy felkészülési torna döntőjét játszotta az olasz és a magyar férfi vízilabda-válogatott, több szempontból is pikánsnak ígérkezett a mérkőzés. Egyrészt a két csapat legutóbb 2019 nyarán találkozott a világbajnokság elődöntőjében, ahol Olaszország nyert 12-10-re, majd az aranyérmet is elhódította. Másrészt ott volt a vízben a világ jelenlegi két legjobb vízilabdázója, Varga Dénes illetve Francesco Di Fulvio, akik a Total Waterpolo versenyében az első két helyen végeztek.

Már csak ezek miatt is érthető volt, hogy a torna fináléjára teljesen megtelt a cuneói uszoda lelátója. Az első gólt a hazaiak szerezték Di Fulvio révén, de Erdélyi Balázs, Varga Dénes és Zalánki Gergő találataival fordítottunk (1-3). A első negyed a miénk volt, a második viszont az olaszoké, hiszen átvették a vezetést 4-3-nál, a nagyszünetre pedig 6-5-ös előnnyel mehettek.

Remekül kezdtük a meccs második felét, melyben brillíroztak a Fradi-játékosok, Pohl Zoltán, majd Vámos Márton életerős löketével fordítottunk (6-7). Vámos újabb találata után Zalánki Gergő lőtt egy olyan gólt szinte a víz alól, hogy még az olasz publikum is tapsban tört ki (8-9). Felkészülési meccs ide, vagy oda, hatalmas csata zajlott a vízben, győzni akart mindkét válogatott az Eb előtti utolsó mérkőzésen.

Sajnos az utolsó negyed első támadásából újra az olaszoknál volt az előny (10-9), és ugyan egalizáltunk 10-10-nél, majd 11-11-nél is, nem sikerült kezünkbe venni az irányítást. Indulatoktól sem volt mentes a meccs, hiszen a játékosok többször is összeszólalkoztak a vízben. Di Fulivo szép góljával már 13-11 volt a hazaiaknak, de a magyar csapat nem adta ilyen könnyen magát. Három perccel a meccs vége előtt Sedlmayer Tamás csökkentett a hátrányunkon (13-12), majd Vámos egyenlített egy vízre pattintós labdával 13-13-ra. Ekkor másfél perc volt még vissza. Egyértelmű volt, hogy sikerült kibillentettük a vb-címvédőt a játékból, aminek következtében Jansik Szilárd ötméterest harcolt ki, Varga Dénes pedig magabiztosan értékesítette azt, így 8-9 után 13-14-nél ismét vezettünk. Kevesebb, mint egy támadásnyi ideje maradt az olaszoknak az egyenlítésre, és amikor már úgy tűnt, hogy nem tudnak Nagy Viktor kapujába találni, a Pro Recco sztárja, Pietro Figlioli hatalmas kapufás gólt lőtt 2 tized másodperccel a dudaszó előtt. Ezzel 14-14-es döntetlennel zárult a mérkőzés, de jobb gólkülönbségének köszönhetően Magyarország nyerte a tornát.

„Nagyon jó meccset játszottunk, talán igazságos is a döntetlen, hiszen mindkét csapat volt előnyben még a vége felé is. Nagyon jó felkészülési mérkőzés volt ez az Európa-bajnokság előtt. Elégedett vagyok ezzel a meccsel is és az egész tornával" - mondta a tornáról vlv.hu-nak Märcz Tamás. 

A szövetségi kapitány a hazaérkezés után nevezi meg azt a 13 játékost, akik ott lesznek a január 12-én kezdődő budapesti Európa-bajnokságon a magyar válogatottban. A 17-es bő keretben kilenc ferencvárosi játékos szerepel, közülük Német Toni nem vett részt a felkészülési tornán. Vogel Soma a három meccsből a másodikon játszott és meggyőzően védett a görögök ellen, míg mezőnyjátékosaink zsákszámra termelték a gólokat. A magyarok 39 góljából 28-at Fradista szerzett.

Borítókép: vlv.hu

FÉRFI VÍZILABDA NEMZETKÖZI FELKÉSZÜLÉSI TORNA (Cuneo, Olaszország)

Döntő, 2020.01.05. vasárnap

Olaszország – Magyarország 14-14 (1-3, 5-2, 3-4, 5-5)

Gólszerzők: Aicardi 4, Di Fulvio 3, Figlioli 3, Luongo 2, Figari 2, ill. Vámos 3, Zalánki 3, Varga D. 3, Erdélyi 2, Pohl 2, Sedlmayer

A magyar férfi vízilabda válogatott 15-ös cuneói kerete:

Kapusok: Nagy Viktor (Szolnok), Vogel Soma (FTC)

Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Szolnok), Erdélyi Balázs (OSC), Hárai Balázs (OSC), Hosnyánszky Norbert (Eger), Jansik Szilárd (FTC), Mezei Tamás (FTC), Manhercz Krisztián (OSC), Nagy Ádám (Miskolc), Pohl Zoltán (FTC), Sedlmayer Tamás (FTC), Varga Dénes (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (FTC)

Cikkajánló

„Tudtam száz százalékra, hogy megnyerjük az Eb-t!”

Az Európa-bajnok Fradi-játékosok örömszavai a Spanyolország elleni győzelem után.

Európa és a Fradi hősei - 9 Fradi-sportoló lett Eb-első

Felejthetetlen hétvége, ami bekerül az FTC-történelemkönyvébe: kilenc Fradi-sportoló is Európa-bajnok lett!

Fradisták vezetésével Európa-bajnok Magyarország!

A magyar vízilabda-válogatott ötméteresekkel legyőzve Spanyolországot Európa-bajnok lett!

Montenegrón is túl - Eb-döntő és olimpiai kvóta!

A magyar vízilabda-válogatott Montenegrót is legyőzte az Eb-n, ezzel döntős lett és olimpiai kvótát szerzett!

6000 ember köszöntötte Varga Zsoltot

Díjazták az FTC férfi vízilabdacsapatával minden létező klubtrófeát begyűjtő Varga Zsoltot!

EB2020: Egy lépésre a döntő – jöhet Montenegró

Egy percig nem volt kérdés a magyar férfi vízilabda-válogatott továbbjutása a négy közé az Európa-bajnokságon.

A meccs, amit még az Év Csapata sem hagyhatott ki!

Férfi vízilabdázóink mielőtt beléptek volna az Év Sportolója Gálára, még egy valamire összegyűltek – VIDEÓ!

EB2020: Csoportgyőzelemmel a negyeddöntőbe jutottunk

Gólparádét rendezett a magyar férfi vízilabda-válogatott Málta ellen az Eb utolsó csoportmeccsén.

close
Facebook Youtube Instagram Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most