2022. november 5.
A Világliga döntőjében a magyar válogatott!
A címvédő Egyesült Államokat sikerült legyőzni az elődöntőben egy fantasztikus meccsen.

Mintaszerűen kezdődött az Egyesült Államok elleni elődöntő a tenerifei Világliga Szuperdöntőben. Vályi Vanda elhozta a ráúszást, majd átlőtte az amerikai zónát. A mérkőzés természetesen nem alakulhatott ennek a mintának az alapján, de ahogy az első, úgy az utolsó poén is a miénk volt.

Az első negyed ezen felül Máté Zsuzsanna és Hannah Shabb gólpárbaját hozta, mindkét átlövő tisztes távolságból tesztelte a hálóőröket. Kettejük csatája, és az eredmény is döntetlen volt az első negyed végén, két-két óriási góllal terhelték meg az ellenfél kapuját (3-3).

Az tisztán látszott, félig komolyan vett lövések nem fognak eredményt hozni, Magyari Alda és Amanda Longan is kiemelkedő teljesítménnyel rukkolt elő. A különbséget a félidőig a blokkok jelentették: ebben a Világliga címvédő amerikai csapat állt össze jobban, ezért három perc alatt el tudott lépni két találattal (5-3). Ekkor jött tökéletes ütemmel, nagy bátorsággal Gurisatti Gréta, aki egy veszni látszó emberelőnyt tudott váratlan módon a kapuba lőni.

Ezen felbátorodott a 16 esztendős Hajdú Kata is, aki szintén fórból talált be, majd a negyed utolsó másodpercében Szilágyi Dorottya lepte meg majdnem félpályáról Logant, így egygólos magyar előnnyel fordultak a felek. A nagyon kemény ütközések és a rengeteg úszás miatt az is körvonalazódott, a végjátékra fontos lesz, kinek hosszabb a padja.

Ebben segített például Pőcze Panna, aki támadásban nem jutott lehetőséghez, de a védekezésben jól vállalta fel a centereken való mozgást, valamint Leimeter Dóra is a mezőnyben volt aktívabb – labdaszerzésekkel és kulcspasszokkal segítette a csapatot. Szükség is volt ezekre, mert a kevés adódó lehetőséggel az amerikaiak sáfárkodtak jobban, két értékesített emberelőnnyel átvették a vezetést. A döntés viszont a negyedik negyedre maradt, mert a sokadik lefordulásunkat ezúttal helyzetig tudtuk vinni, Szilágyira jött ki a befejezés (7-7).

A negyedik negyedben Máté passzából Keszthelyi lógott meg, és a saját maga által kiharcolt büntetővel visszavette a vezetést. Erre rögtön jött a válasz, Flynn emberelőnyös kapufás gólja után ismét egyenlő volt az állás. De jött ismét a fiatal Hajdú, aki bátran lőtte át az amerikai zónát, majd sikerült kivédekezni egy emberhátrányt időkérés után. Két perccel a vége előtt egy türelmesen kipasszolt fórunk végén Szilágyi volt a lövő, 10-8-ra vezettünk.

A hátralévő időben a menetrendszerűen érkező amerikai előnyt Jordan lőtte be, de innentől okos játékkal már nem hagytunk lehetőséget az ellenfélnek visszajönni a meccsbe. Azon felül, hogy ezzel az eredménnyel Magyarország döntőt játszik, az Egyesült Államok 2014 óta először nem tudja megvédeni Világliga-elsőségét.

A győzelem azért is fontos, mert az egyeduralkodó Egyesült Államok az elmúlt időszakban csak kétszer kapott ki: az olimpia csoportkörében, és most is Magyarország tudott felülkerekedni, mindkétszer 10-9 arányban. Biztató jelek a párizsi olimpiára.

Női Világliga Szuperdöntő, Tenerife
Elődöntő
Egyesült Államok-Magyarország 9-10 (3-3, 2-3, 2-1, 2-3)
A magyar válogatott gólszerzői: Szilágyi 3, Máté, Hajdú 2-2, Gurisatti, Vályi, Keszthelyi

Spanyolország-Hollandia 14-10

Helyosztók

13.00: A 3. helyért: Egyesült Államok-Hollandia

14.40: Döntő: Magyarország-Spanyolország

"
"
Cikkajánló

Bejuthatunk a döntőbe

A bajnoki elődöntő második mérkőzését Dunaújvárosban játssza az FTC női vízilabdacsapata.

Egy lépéssel közelebb a döntőhöz

17-10-es győzelmet aratott az FTC női vízilabdacsapata az elődöntő első felvonásán a Dunaújváros ellen.

A szezon legfontosabb szakaszához értünk

A bajnoki elődöntőben a Dunaújváros ellen küzd meg az FTC-Telekom női vízilabdacsapata.

Fölényes győzelem az alapszakasz zárómeccsén

Az FTC-Telekom Waterpolo női csapata 16-9-re nyert a BVSC ellen az alapszakasz utolsó fordulójában.

Most jön csak a java

A OB I alapszakaszának utolsó mérkőzését a BVSC ellen fogja játszani az FTC-Telekom női vízilabdacsapata.

Fölényes győzelem Szegeden

Készülve a bajnoki elődöntőre, magabiztosan nyertek női pólósaink 20-6-ra Szegeden.

Jön az alapszakasz utolsó idegenbeli meccse

Tíz napon belül másodszor is találkozik az FTC-Telekom női vízilabdacsapata a Szegeddel.

A vége fölényes győzelem lett

Magabiztos, 15-10-es sikert aratott az FTC-Telekom női vízilabdacsapata a III. kerületi TVE otthonában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin