2022. május 12.
Edzőként is a maximumra törekszik Tóth-Csabai Dóra
Bajnoki bronzérmes csapatunk kapitánya játékospályafutása után az utánpótlásban is a csúcs felé tart edzőként.

Hogyan értékeled a szezonotokat?

Nagyon kevés időnk volt együtt készülni, a bajnokság kezdetén szinte nem volt olyan edzés, amin teljes lett volna a keret. Figyelni kellett, hogy a válogatott játékosok, akár felnőtt, akár utánpótlás korosztályról legyen szó, mentálisan és fizikálisan is megfelelő állapotban legyenek. Nem beszélve az összeszokottságról, illetve a taktikai elemek begyakorlásáról. Ahogy egyre többet volt együtt a csapat, a játék is felfelé menő ívet írt le. A Bajnokok Ligája szereplés nagyon sok előnnyel járt, hiszen a legjobb csapatok ellen méretettünk meg, sokat tudtunk tanulni a különböző szituációkból.

A nemzetközi színtéren nem tudtuk felvenni a versenyt, az ellenfeleink játékosállománya komplettebb volt a miénknél. Ezt követően egy sikeresebb széria következett, megvertük a bajnoki döntőt játszó két csapatot, ami bizakodásra adott okot. Sajnos a két legfontosabb meccsünkből egyet sem sikerült megnyernünk, így nem jutottunk be a döntőbe. Úgy érzem, több volt a csapatban, ami sajnos nem jött ki, amikor kellett volna. Meg kell tanulni ezeket a fontos pillanatokat megragadni és élni a lehetőséggel, amíg a saját kezünkben van a sorsunk!

 

Előfordulhat, hogy fogsz még játszani?

Ezt a kérdést nyitva hagynám. Soha ne mondd, hogy soha.

Mennyire volt egyértelmű számodra, hogy edző leszel?

Játékosként is érdekelt, mit miért csinálok a vízben, a konditeremben, vagy akár a mentális felkészülés során. Mindig is úgy éreztem, képes vagyok hatással lenni az emberekre, ami nagyon jó érzés! Szeretem magamból és másokból is kihozni a maximumot. Játékosként láttam sok jó és rossz példát is, ezért edzőként tudatosan választok különböző szituációkban akár fizikai, akár mentális, akár taktikai téren. Szinte mindent megtapasztaltam a saját bőrömön. Engem is motivál, ahogy fejlődnek a játékosaim az elvégzett munka hatására. Tudják, hogy sokat kérek, de csak azt várom el tőlük, amit magamtól is. Nagyon megszerettem a csapatomat, talán túlságosan is.

Az előző szezonban elkezdtem a nyári felkészülést az ifjúsági csapattal, ami nagyon nehéz volt, mert párhuzamosan a saját edzéseimen is részt vettem. Talán életem legnehezebb feladata volt, hogy mindkét téren a legjobbat hozzam ki magamból. Ha elvállalok valamit, azt teljes odaadással csinálom. A szervezésben nagyon sokat segített Gerendás György és természetesen a klub is. Gyuri bától egyébként nagyon sokat tanulok, remélem ez sokáig így is marad.

Az edzőid közül kik voltak hatással rád? Kiknek a filozófiáját vinnéd tovább magaddal?

Nagyon jó edzőim voltak, szinte mindenkitől ellestem valamit. Elég hosszú a lista, de pár nevet megemlítenék: Gerendás György, Áts Bertalan, Benczur Márton, Mihók Attila, utánpótlás koromban Petrovics Mátyás mutattak edzői oldalról olyat, amit biztosan beépítek a saját munkámba is. Talán azért érzem így, mert játékosként az ő hatásukra tudtam kihozni magamból a legtöbbet.

Milyen edzői pályát látsz magad előtt?

Szeretek az utánpótlásban dolgozni, és szeretnék minden korosztállyal dolgozni, mert minél több tapasztalatot szerzek, annál jobb edzővé válhatok. Jelenleg az ifi korosztály áll a legközelebb hozzám, talán mert közel van a felnőtthöz. Ambiciózus vagyok, igyekszem minél jobb lenni abban, amit csinálok. Talán egyszer felnőtt edző is lehetek, illetve utánpótlás válogatottal is szívesen foglalkoznék. Annak örülnék, ha a munkám és természetesen a játékosok beszélnének arról, milyen edző vagyok. Bármilyen visszajelzést szívesen fogadok, legyen az kemény kritika is, hiszen abból tanul az ember és azáltal válik jobbá.

Az FTC minden támogatást megad a közös célok megvalósításához, hálás vagyok, hogy egy ilyen klubnál dolgozhatok! Az edző kollégák között nagyon jó az összhang sokat segítenek nekem, jó velük együtt dolgozni. Az egyesületen belül szeretném megköszönni Csehó-Kovácsné Kasó Orsi, Gerendás György, Kádas Géza, Bata Kornél, Fehér András, Molnár Tamás, Vass László, Várkonyi Gabriella, Madaras Norbert, az irodában dolgozó szakemberek és nem utolsó sorban Nyíri Zoltán támogatását. A férjemtől is nagyon sok segítséget kapok, akár taktikai téren, akár pedagógiai dologról legyen szó. Ő edzőként nagyobb tapasztalattal rendelkezik, mint én. Megosztom vele a véleményem, nagyon őszinte velem, éles kritikát is megfogalmaz, ha arról van szó. Úgy érzem, ez kölcsönös kettőnk között. Nagyon jó edzőnek tartom, a munkája bizonyítja ezt, bármikor számíthatok rá, ő ismer a legjobban.

A hétvégén a nyolcas döntőben szerepeltek az ifjúsági csapattal. Hogy látod az esélyeiteket?

Másfél éve dolgozunk együtt, az elmúlt időszakban erre a három mérkőzésre készültünk. Minden meccsre úgy ugrunk be, hogy győzni szeretnénk, ez most is így van. Ügyesek a lányok, nagyon bizakodó vagyok.

A leány ifjúsági döntő programja
Margitsziget, Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda
2022.05.13. - Negyeddöntők

15.00: UVSE-KSI
16.30: FTC-Telekom-Eger
18.00: Szentes-DFVE
19.30: TVSE-BVSC

2022.05.14. - Elődöntők

2022.05.15. - Helyosztók

"
"
Cikkajánló

Most jön csak a java

A OB I alapszakaszának utolsó mérkőzését a BVSC ellen fogja játszani az FTC-Telekom női vízilabdacsapata.

Fölényes győzelem Szegeden

Készülve a bajnoki elődöntőre, magabiztosan nyertek női pólósaink 20-6-ra Szegeden.

Jön az alapszakasz utolsó idegenbeli meccse

Tíz napon belül másodszor is találkozik az FTC-Telekom női vízilabdacsapata a Szegeddel.

A vége fölényes győzelem lett

Magabiztos, 15-10-es sikert aratott az FTC-Telekom női vízilabdacsapata a III. kerületi TVE otthonában.

Már az elődöntőre hangolódunk

Szombat este 18 órakor a III.Kerületi TVE otthonába látogat a FTC-Telekom női vízilabdacsapata.

Fiatalokkal a csapatban nyertünk a Népligetben

18-7-es magabiztos győzelmet aratott az FTC női vízilabdacsapata a Szeged elleni bajnokin.

Kezdődik az alapszakasz hajrája

Szerda este a Szegedet fogadja a Népligetben az FTC-Telekom női vízilabdacsapata.

Vereség az UVSE ellen

Női vízilabdacsapatunk 15-9-re kikapott az UVSE vendégeként.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin