2023. november 7.
Íme a 2024-es dohai vízilabda-világbajnokság csoportjai
Női válogatottunk könnyebb négyesbe került, a férfiak viszont már a csoportban találkoznak az olaszokkal.

Kedd délután rendezte meg a World Aquatics (vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség) a 2024-es dohai vízilabda-világbajnokság csoportjainak sorsolását. A férfi ágon Magyarország címvédőként és biztos olimpiai résztvevőként fog harcba szállni, a nőknél viszont az Eb-n, legrosszabb esetben a februári vb-n kell megszerezni a kvótát a Mihók, Cseh páros vezette csapatnak.

Női válogatottunk csoportja a világbajnokságon:

Ausztrália, Új-Zéland, MAGYARORSZÁG, Szingapúr

Első ránézésre nem tűnik megoldhatatlan feladatnak, hogy Leimeter Dóráék elsőként jussanak tovább ebből a négyesből, viszont az egyenes kieséses szakaszban nehezebb dolgunk lesz, hiszen várhatóan a 2022-es vb-győztes Egyesült Államok, vagy vb-címvédő Hollandia lesz az ellenfelünk. Ugyanakkor azt hozzá kell tenni, hogy mindkét együttes biztosította már helyét a párizsi ötkarikás játékokon, így nekik nem élet-halál harc lesz a torna.

Mihók Attila szövetségi kapitány reakciója a sorsolás után (forrás: waterpolo.hu)

„Ezt mondtam a kinevezésünk idején is: ellentétben a korábbi évekkel, amikor az olimpiai selejtezőtornán azokkal kellett megvívni a helyekért, akik még nem kvalifikáltak, most a világbajnokság keretén belül előfordulhat, hogy a döntő mérkőzésekig nem találkozunk hasonló helyzetben lévő, közvetlen riválissal, és ez megbolondíthatja a rendszert. Végül is épp így alakult a sorsolás – de ezt tudtuk, hogy benne van a pakliban. Noha mindenkitől azt halljuk, hogy nehezebb nem kijutni, mint igen, azt finoman jelezném: ez igaz lenne, ha a három fennmaradó helyért az olasz-görög-magyar-kanadai négyes egymással küzdene kizárólag. De felesleges ezen gondolkodni – megyünk tovább, ha kell, fejjel a falnak, aztán lesz, ami lesz. Jelenleg azon dolgozunk az összetartásokon, hogy játékos minőségben érjünk el egy maximális szintet, ami után a keret kijelölése garancia arra, hogy egy minden idegszálával a győzelemre törő, a legnagyobb riválisokkal szemben is esélyes csapatot formálhassunk januárra és februárra.”

A 2024-es párizsi olimpiára kvalifikált női válogatottak:

Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Dél-Afrika, Franciaország, Hollandia, Kína, Spanyolország

CÍMET VÉDENÉNK DOHÁBAN

Varga Zsolt csapata nyugodtabban utazik majd ki a vb-re, hiszen már biztosította helyét a jövő évi párizsi olimpián, így teher nélkül küzdhetünk a címvédésért. Nyilván a sorsolás miatt sem kellett annyira izgulnunk, de így is lesz pikáns párharc a csoportban, hiszen a Luca Damontéval és Edoardo Di Sommával felálló olaszokkal kerültünk egy négyesbe.

Férfi csapatunk csoportja a világbajnokságon:

Olaszország, Kazahsztán, MAGYARORSZÁG, Eb-ről kvalifikáló csapat

Varga Zsolt szövetségi kapitány reakciója a sorsolás után (forrás: waterpolo.hu)

„Első ránézésre látszik, hogy egyfelől a mi csoportunk is válhat nehézzé, ha idekerülne akár a horvát, akár a montenegrói együttes. Viszont a továbbjutás szempontjából döntő a csoportelsőség megszerzése, hiszen ez esetben egy jóval könnyebbnek ígérkező meccs vár ránk a nyolc között, ellenkező esetben a szerb-amerikai és horvát vagy montenegrói hármasból kell játszanunk valakivel már a negyeddöntőbe jutásért. Azaz óriási különbség, hogy ebben a csoportban elsők vagyunk vagy sem – és az olaszoknak sem mindegy, hogyha még nincs kvótájuk, akkor bekerülnek-e egy ilyen darálóba vagy sem. Mi mindenesetre dolgozunk tovább, erős csapattal akarunk részt venni a világbajnokságon, de természetesen az olimpiai szereplésnél semmi sem fontosabb.”

Abban biztosak lehetünk, hogy hatalmas harc lesz a vb-n, hiszen olyan nemzetek sem szereztek még kvótát, mint a 2022-es vb-döntős Spanyolország és Olaszország, valamint Horvátország, Szerbia, vagy Montenegró

A 2024-es párizsi olimpiára kvalifikált férfi válogatottak:

Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Dél-Afrika, Franciaország, Görögország, Japán, MAGYARORSZÁG

Az izraeli háborús helyzet miatt még helyszín nélküli Európa-bajnokságon egy-egy kvótát osztanak, míg a vb-n a férfiaknál négy, a nőknél két nemzet kap indulási jogot. A dohai világbajnokság vízilabda tornáját 2024. február 4. és 17. között rendezik.

"
"
Cikkajánló

Keményen alapozik a magyar női válogatott

Öt FTC-játékossal készül az olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságra a női vízilabda-válogatott.

Ismét a hajrában nyertünk

Kurucz-Gurisatti gólparádéjával győzött az Ethnikosz ellen női vízilabdacsapatunk az év utolsó BL-mérkőzésén.

BL-rangadóval zárjuk az évet

Az FTC-Telekom Waterpolo női csapata az Ethnikosz Pireuszt látja vendégül szombaton a Népligetben.

Győzelem a BVSC ellen

Az FTC-Telekom Waterpolo női csapata nyerni tudott a bajnokság 9. fordulójában.

A BVSC ellen kezdünk új fejezetet

Az elvesztett Magyar Kupa-döntő után újra a győzelem útjára térne az FTC-Telekom Waterpolo női csapata.

Öt FTC-játékos került be a válogatott keretébe

Huszonhárom játékossal kezdi meg a felkészülést a 2024-es Eb-re és vb-re a magyar női vízilabda-válogatott.

Ez ám a Fradi-sztori! Hármasikrekkel rohamoz csapatunk!

Ismerjék meg a Ditzmann-család történetét, amely nem akármilyen testvérekről szól! - VIDEÓ

Megvan a végső döntés: Lesz Eb!

A férfiak Zágrábban és Dubrovnikban küzdenek majd, női válogatottunk Eindhovenben szerezhet olimpiai kvótát.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin