2019. február 23.
Csodás ajándékkal lepték meg Gerendás Györgyöt!
Ma 65 éves olimpiai bajnok korábbi vízilabdázónk, szakosztályunk szakmai igazgatója, Gerendás György.

Gerendás egészen fiatalon, már ötéves korábban csatlakozott klubunkhoz. Első bajnoki érmét, egy bronzot tizenkilenc évesen szerezte, ezt pedig követte még három bronz és egy ezüst. A válogatottban 21 évesen mutatkozott be, 1976-ban olimpiai bajnoki címet ünnepelhetett a nemzeti csapattal. Később még egy olimpiai bronz, két vébé-ezüst, egy Eb-arany, egy Eb-ezüst és egy Világkupa-trófea került a klasszis játékos vitrinjébe. Aktuális klubcsapataival még két magyar bajnoki címet, két olasz bajnoki címet jegyzett, 1981-ben pedig őt választották az év magyar vízilabdázójának.

Edzőként dolgozott többek között az olasz sztárcsapat, a Possilipo Napolinál, majd a BVSC és az Eger után 2014 tavaszán hazatért a Ferencvároshoz, ahol szakmai igazgatóként folytatta a munkát. Eredményeit is hosszan lehetne sorolni: hatszoros magyar bajnok, ötszörös MK-győztes, BL-harmadik, Len Kupa-második és KEK-második is lett.

A 65. születésnap pedig nem lehetne szebb, hiszen női OB I-es csapatunk elképesztő bravúrt bemutatva pénteken 10-8-ra nyert a bajnoki ezüstérmes Dunaújváros otthonában. Gerendás Györggyel többek között erről a szép „ajándékról”, emlékezetes születésnapjáról, az elmúlt évek Fradi-sikereiről és a női szakosztály feltöréséről beszélgettünk.

"
"

- Szívből kívánunk nagyon boldog születésnapot! Gondolom, így még szebb, hogy a lányok ilyen hatalmas bravúrt értek el Dunaújvárosban.
- Köszönöm szépen! Igen, hiszen a csapat adott egy szép ajándékot ezzel a győzelemmel.

- Ha már a lányok így meglepték, kíváncsi vagyok, hogy volt-e az elmúlt években még emlékezetes születésnapja?
- Az 50. születésnapom mindenképpen ide tartozik. Szép kerek szám volt és egy meglepetés bulival kedveskedtek nekem. Akkor az összes régi vízilabdás és más barátom ott volt, akit nem is én hívtam meg, hanem a feleségem. Még olyan személy is megjelent, akire nem is számítottam. Aki ismer, az tudja, hogy nagyon szeretem a blues zenét, ezért Földes László, azaz Hobo is eljött a partira, sőt, külön nekem zenélt. Az egy nagyon emlékezetes este volt és nagyon meghatódtam.

- A nagy ünnepléseket vagy inkább a szűk, családi és baráti körben zajló köszöntéseket kedveli?
- Abszolút az utóbbi. Azért az ember, amikor egy bizonyos korba ér, akkor már nem nagyon vágyik a nagy felhajtásra. Még nem tudom pontosan, hogy a mai napom hogyan alakul, de szerintem nem lesz sokkal másabb, mint egy átlagos nap. 

- Az elmúlt öt évben, amióta visszatért a Ferencvároshoz rengeteg szép élményben volt része. Ki lehet egyáltalán emelni néhányat?
- Kettőt mindenképpen mondanék. Itt a Fradiban az igazi gátszakadás az volt, amikor a férficsapat újra nyert végre valamit, ugye 2017-ben az Euro Kupát. Ez volt az a pillanat, amikor a vezetők, az edzők és maguk a játékosok is elhitték, hogy ebből egy nagy csapat lesz. A másik pedig a mostani mindennapok élete, hogy tulajdonképpen egy vadonatúj részt indítottunk el a női szakosztállyal és pont a születésnapom előtti napra esett az első tényleges siker, amikor egy évek óta domináló csapatot győztünk.

- Maradva a női csapatunknál, azért azt nem szabad elfelejteni, hogy mennyi munkát tettek bele a sikerekbe. Gondolhatunk itt akár éppen a mostani győzelemre vagy a Magyar Kupa-bronzérmekre. 
- Valóban, de úgy érzem, hogy ez a normális. Ha már valaki elkezdett valamit, akkor azt nem lehet másképp csinálni. Vagy belerakunk kellő mennyiségű munkát, vagy egyáltalán nem szabad csinálni.

- Az ünnepeltnek ilyenkor mindig lehet egy kívánsága, amikor elfújja a gyertyát a tortáján. Bár ezt a kívánságot mindig megtartja magának, de ha nem vagyok tolakodó, akkor megkérdezhetem, hogy ön mit kívánna? 
- Nekem már nagyon egyszerűek a vágyaim, ezért nincsenek ilyen világrengető kívánságaim. Volt eddig egy csodás életem és hála istennek olyan sok minden jó megteremtődött benne, hogy nagy dolgokra már nem vágyom.

Az egész Fradi-család nevében kívánunk nagyon boldog születésnapot és további nagy, emlékezetes sikereket Gerendás Györgynek!

Gerendás Györggyel és lányával, női csapatunk játékosával, Matildával egy évvel ezelőtt már láthattak egy közös riportot a Fradi TV-ben. Ebben néhány emlékezetes történet mellett azt is elmesélték, mit szeretnek a másikban, hogyan működik közöttük az apa-lánya kapcsolat, illetve, hogy otthon mennyire központi téma a vízlabda az edzéseken és mérkőzéseken eltöltött hosszú órák után.

"
"
Cikkajánló

Győzelem az év első meccsén

Az FTC-Telekom Waterpolo női csapata tartalékos kerettel nyert 22-10-re a Tatabánya otthonában.

Tatabányán kezdjük 2024-et

A listavezető FTC-Telekom Waterpolo női csapata a 9. helyen álló együttes ellen folytatja a bajnokságot.

Csodás ajándékot kapott a 70 éves Gerendás György

A magyar és a ferencvárosi vízilabdázás ikonikus alakját klubunk is köszöntötte születésnapján - VIDEÓ

Gerendás 70 – Isten éltesse sokáig!

Ma ünnepli születésnapját az FTC olimpiai bajnoka, a női vízilabdacsapat vezetőedzője, Gerendás György.

Találkozzon a vb-ezüstérmesekkel!

Az FTC-Olympiakosz visszavágó előtt Vályi Vandáéktól lehet autogrammot és közös képet kérni.

Madaras: „Dohában kijött az, ami Eindhovenben nem”

A Magyar Vízilabda Szövetség is köszöntötte a vb-ezüstérmes és olimpiai kvótás női pólócsapatot.

Cukiság és édesség – hazaért az ezüstcsapat Dohából

A hat FTC-játékost is a soraiban tudó női pólóválogatott tagjait családjuk lepte meg a reptéren - VIDEÓ

VB 2024: Ezüstérmes Magyarország

Hiába kapaszkodtunk vissza 3-0-ról, 8-7-re nyert a végjátékban az Amerikai Egyesült Államok a vb-döntőben.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin