2022. április 30.
Tudásszomj és kalandvágy
Két sikeres év után Vályi Vanda úgy érzi, most jött el az ideje új kultúrát megismernie.

Vályi Vanda a 2020-as szezonban érkezett a Ferencváros csapatához, innen került be a tokiói olimpián történelmi bronzérmet szerző női válogatottba. Gyorsasága, gólerőssége, játékintelligenciája miatt többféle játékstílusban is otthonosan mozog, nem csoda, hogy felfigyeltek rá máshol is. A FTC-s korszakáról az érzelmi vetületeket is megvilágítva beszélgettünk.

Mi jut eszedbe az elmúlt két évről?

Az első szó, ami eszembe jut, hogy családias. Ehhez itt kell lenni, benne kell lenni, úgy érezhető, mi az a zöld-fehér szív. A csapattársak és a szakmai stáb alkotják az egyik részét a családnak. Ezzel párhuzamosan elképesztően komoly háttérmunka zajlik, a teljes klub azon dolgozik, hogy akár csak egy-egy játékos be tudjon kerülni a válogatottba. Amikor ez sikerül, akkor az az egész egyesület és minden benne dolgozó közös sikere.

Hogy látod az eredményeiteket?

Objektíven nézve ugyanazt értük el, mindkétszer bronzérmesek lettünk. A két szezon alatt úgy éreztem, meccsről meccsre előre léptünk, az egészben volt egy felfelé ívelő tendencia, ami azt gondolom, jövőre is folytatódni fog. Az, hogy Gerendás Gyuri bácsival tudtunk dolgozni és tanulni tőle, óriási megtiszteltetés volt nekem. Olyan oldalát mutatta meg a vízilabdának, amit korábban nem ismertem, nagyon sokat köszönhetek neki. Ezek miatt összességében mindkét éremnek nagyon örülök!

A válogatottal is szép sikereket értél el eddig. Mire számítasz a nyáron?

A jelen a fontos, a nulláról indulunk, ugyanúgy végig kell csinálnom a felkészülést teljes fókusszal, mint amikor első alkalommal kaptam meghívót. Ahogy az olimpiára, úgy remélem, egy hazai rendezésű világbajnokságra is sikerül kijutnom. Ehhez az alapot és a munka nagy részét a Fradiban végeztem el, ha kerettag leszek, úgy fogom érezni, Fradi játékosként vagyok a válogatottban.

Mégis a váltás mellett döntöttél. Mi a döntésed oka és merre mész tovább?

Az elmúlt négy évben mindig lett volna lehetőségem külföldre menni, de eddig nem éreztem, hogy élnem kéne vele. Most azonban igen. Június elejéig csak ennyit árulhatok el. Szeretnék megismerni más játékkultúrát és kultúrát, tovább szeretnék fejlődni, mint játékos és mint ember is. Amikor ez a döntés megérett bennem, igyekeztem ezt korrekt módon kommunikálni a klub felé, és nagyon örültem neki, hogy támogató hozzáállást kaptam. Az utolsó napok nagyon furcsák voltak. Hétfőn vége lett a bajnokságnak, kedden pihentünk, szerdán volt a szezonzáró vacsoránk. Elköszöntünk egymástól, de persze közben azt is tudtuk, hogy így is, úgy is találkozni fogunk még mindenkivel, mert a női vízilabda közeg azért nagyon zárt. Csütörtökön lementem edzeni és összeszedni a cuccaimat. Az irodában is elköszöntem mindenkitől és megköszöntem a közös munkát. Aztán jött a legfurcsább rész. A teljesen üres uszodában úsztam pár hosszt, és amikor végeztem, egy picit el is pityeredtem. Azóta már eltelt néhány nap és tudatosult bennem, lezártam életemnek ezt a szakaszát, itt az ideje továbblépni. De azért pityeredtem el, mert jó érzéssel megyek tovább, úgy, hogy nincs mögöttem felégetve egyetlen híd sem.

Hálásak vagyunk Vandának az FTC-Telekom Waterpolo női csapatánál eltöltött szezonokért és további sok sikert és élményeket kívánunk neki!

"
"
Cikkajánló

Máté Zsuzsanna: „Amikorra kell, csúcsformában leszünk.”

Ráhangolódás után keményen készül a budapesti világbajnokságra a női válogatott, a keretben 5 FTC-játékossal.

Edzőként is a maximumra törekszik Tóth-Csabai Dóra

Bajnoki bronzérmes csapatunk kapitánya játékospályafutása után az utánpótlásban is a csúcs felé tart edzőként.

Női póló: öt játékosunk lehet ott a vb-n

Bíró Attila válogatottjában öt ferencvárosi játékos küzdhet meg helyéért az idei nyár csúcseseményére.

30 személyi hibás meccsen győzelem a görögök ellen

Az 5. helyért játszhat szombaton a válogatott a világliga európai selejtezőjében.

Vízből a partra, de továbbra is aktívan

Csehó-Kovácsné Kasó Orsolya boldog emlékeket visz magával a Népligetből

„Két rémisztő oka van, amiért idén nem kaptam pirosat”

Női vízilabdacsapatunk vezetőedzője, Gerendás György exkluzív környezetben mesélt az elmúlt szezonról - VIDEÓ

Mozgalmas nyár vár Dömsödi Dalmára

Bajnoki bronzérmes centerünk a felnőttválogatottságra hajt, de addig még több fontos meccsen is érdekelt.

Heten nem folytatják női csapatunkban az új idényben

Hivatalos, kik nem folytatják a női csapatunkban - hálásak vagyunk a munkájukért!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most