2022. november 6.
Világliga ezüstérmes a női vízilabda-válogatott!
Ötméterespárbajban maradt alul a fantasztikusan játszó női válogatottunk Spanyolországgal szemben.

Elképesztően izgalmas, fizikai és taktikai csatát hozott az utolsó alkalommal kiírt női vízilabda Világliga Szuperdöntője! A magyar válogatott az utóbbi években egyeduralkodó Egyesült Államok legyőzésével jutott a fináléba, míg a házigazda Spanyolország a hollandokon lépett túl könnyedén.

Az Európa-bajnoki címvédő spanyolok, és a világbajnoki ezüstérmes magyarok meccse Pőcze Panna tökéletesen kivitelezett lövésével indult, a Fradi védője az egész tornán magabiztosan játszott, a döntőben is kijött neki a lépés.

Merthogy második gólunkat is ő szerezte, közte Anni Espar és Bea Ortiz egy-egy átlövése talált utat a magyar kapuba. Keszthelyi Rita és Paula Leiton szépségdíjas emberelőnyös góljaival nem volt különbség a két csapat között az első negyed végén. A félidőig felváltva vezetett a két csapat, az emberelőnyök értékesítése volt a mi fegyverünk, és sokáig a kétgólos vezetésért is támadhattunk, de a spanyolok Ortiz és Irene Lopez váratlan húzásaival átvették a vezetést. A játékrész végén Hajdú Kata szemfüles labdaszerzése nyomán Keszthelyi tudott ismét egyenlíteni (6-6).

Az elképesztő iramot a házigazdák növelték a harmadik negyed elején, de Szilágyi Dorka előbb emberelőnyből, majd büntetőből talált be, ezzel 8-7 volt ide. A védekezésünk ekkorra érte el csúcsformáját, egy spanyol emberelőny alatt két blokk és egy Magyari Alda védés akadályozta meg az egyenlítést. A támadásainkban benne volt, hogy sikerül ellépni két góllal, de sajnos nem jött össze, viszont a hajrában megint előtérbe kerültek a fórok. Ebből a spanyolok kettőt, mi egyet tudtunk értékesíteni, így az utolsó negyedre maradt a döntés.

A felfokozott hangulatban a játékosok már nem csak úszáshoz és labdakezeléshez használták a kezüket. A játékvezetők pedig úgy gondolták, a fegyelem megtartásának leghatékonyabb módja, ha nem hagyják a magyar válogatottat támadni. A záró felvonásban öt alkalommal láttak támadó szabálytalanságot nálunk, míg a spanyoloknál a víz feletti ütés sem ért cserés kiállítást. Percekig állt a játék egy kakaskodás után, ám érdemi döntés nem született.

Ellenben főszereplővé lépett elő az addig nem villogó Judith Forca, és két emberelőny értékesítésével először a meccsen két gólos különbséget rakott össze Spanyolországnak. A végjátékra Bíró Attila egy lapra tett fel mindent, a megmaradt két időkérést két hét a hat elleni akcióra használta fel – a kapus, Magyari is felúszott támadni. Az első végén Leimeter Dórára maradt a befejezés – óriási kapufás gólt lőtt -, majd egy labdaszerzés után Gurisatti Gréta vállalkozott, védte a kapus. A kipattanó ismét hozzá került, és a dudaszó pillanatában elengedett lövése átcsúszott a gólvonalon!

Jöhettek a mindent eldöntő ötméteresek, ebből Magyari rögtön megfogott kettőt, de sajnos Szilágyi és Máté is tévesztett. A második kör utolsó párjáig már senki nem hibázott, Gurisatti lövése viszont a kapus ujjbegyeiről a kapufát is érintve megállt a gólvonalon, így a házigazda Spanyolország nyerte a Világligát.

A magyar válogatott fantasztikusan játszott, minden külső és belső tényezőn felülkerekedve, igazi csapatként küzdve szerzett egy rendkívül értékes ezüstérmet. Bíró Attila válogatottja a 2022-es felborult idényben három világversenyen két érmet szerzett, ami kiemelkedő teljesítmény.

Női Világliga Szuperdöntő, Tenerife
Döntő
Magyarország-Spanyolország 18-19 (3-3, 3-3, 3-3, 2-2, ötméteresekkel: 7-8)
A magyar válogatott gólszerzői: Keszthelyi 5, Pőcze 3, Szilágyi 3, Gurisatti 2, Hajdú 2, Leimeter, Parkes, Máté 1-1

 

Helyosztók

A 3. helyért: Egyesült Államok-Hollandia 16-15 (ötméteresekkel)
Az 5. helyért: Olaszország-Ausztrália 13-11
A 7. helyért: Új-Zéland-Kanada 6-13

A 2022-es Világliga Szuperdöntő végeredménye

1. Spanyolország
2. Magyarország
3. Egyesült Állomok
4. Hollandia
5. Olaszország
6. Ausztrália
7. Kanada
8. Új-Zéland

"
"
Cikkajánló

„Menekült” az uszodából, mára vb-ezüstérmes kapus lett

Neszmély Boglárkának egy fogócska változtatta meg a karrierjét, ráadásul nem is a kapuban kezdett - VIDEÓ

Vereséggel zártuk a BL-t

Fordulatos meccsen 9-8-ra kikapott az FTC női vízilabdacsapata Egerben.

Zárjuk győzelemmel a BL-t!

A BL-ben tét nélküli lesz az Eger-FTC csata, de a női ob I rájátszása miatt nem mindegy az eredmény.

A Szentes sem okozott gondot

18-7-re nyert idegenben az FTC-Telekom női pólócsapata a bajnokságban, ezzel őrzi első helyét a tabellán.

Kötelező győzelemért utazunk Szentesre

Még utoljára ellenfélként néz szembe női pólócsapatunkkal az FTC leendő vezetőedzője, Matajsz Márk.

Nagy csatát nyertünk meg a Dunaújváros ellen

9-8-ra győzte le egyik közvetlen riválisát a bajnokságban a listavezető FTC-Telekom női vízilabdacsapata.

Fókuszban a bajnokság

A rájátszás szempontjából játszik fontos meccset az FTC-Telekom Waterpolo női csapata a Dunaújváros ellen.

Nem juthatunk tovább a BL-ben

Az FTC-Telekom Waterpolo női csapata 13-8-as vereséget szenvedett a tavalyi ezüstérmes Mataro ellen.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin