2020. december 29.
Magyarország legjobb és legerősebb csapata!
Ez történt egyéni szakosztályainkkal idén júliusban, augusztusban és szeptemberben – VIDEÓK!

Bár a koronavírus-járvány miatt tavasszal egy időre megállt a sportélet, idővel újraindultak az edzések és a versenyek, amelyek után több sportágban is kiválóan teljesítettek a ferencvárosi versenyzők. Négyrészes összeállításunkban idén is felidézzük egyéni és kisebb szakosztályaink teljesítményét. A harmadik részben júliustól szeptemberig tekintjük át a történéseket.

Atlétika

A nyár hagyományosan a legmozgalmasabb időszak az atléták életében, ráadásul júliusra túl voltunk a koronavírus-járvány első hullámán is, így a hagyományos nagy atlétikai versenyeket meg tudták rendezni hazánkban 2020-ban is. A szabadtéri szezont július 2-án Veszprémben, az Egyéni csúcsok versenysorozatának első állomásán kezdték meg a fradisták, ahol egy arany-, egy ezüst- és egy bronzérmet is sikerült szerezni Varga Dániel, Kazi Tamás valamint Vágó András révén. Egy héttel később a második fordulóban már a nemrég újonnan igazolt kiválóságunk, Csóti Jusztina is győzött, méghozzá két számban, 100 és 200 méteren is. Utóbbi számban Edőcs Fanni is szerzett egy harmadik helyet. A nemrég igazolt fradista sprinterek a Fradi TV-ben is bemutatkoztak:

A felnőttek mellett az utánpótlás korú versenyzők is brillíroztak, Herczeg Attila a Dél-alföldi Dobó Versenysorozat záró, kecskeméti állomásán nyerte meg a gerelyhajítást, míg a 15 éves Vrabecz Anna a gödöllői GEAC Ugrónapon magas- és távolugrásban is dobogóra állhatott. Ami a felnőtteket illeti, Kazi Tamás ismét a középpontba került, ezúttal a monoton futóedzések helyett egy változatos amerikai edzésmódszert kezdett el társaival alkalmazni, aminek a Fradi TV is utánajárt:

Júliusban minden hétvégére jutott több atlétika verseny, az Egyéni csúcsok versenyének harmadik körében Tarlukács Ádám révén szereztünk egy ezüstérmet 400 méteren, míg a serdülőknél a GYAC felkészülési ugró versenyén a távol- és az ötösugrást is megnyertük Lawson Richárd Hahn illetve Kiss Mátyás kiváló teljesítményével. Közben egy grazi nemzetközi versenyen Csóti Jusztina behúzta a 100 és a 200 métert is, Nagy Vanessza Noémi pedig az U18-asok között diadalmaskodott 100 méter gáton. Tatabányán is szép sikereink voltak a helyi klub pályaavató versenyén, távolugrásban kisajátítottuk a dobogót Virovecz István-Galambos Tibor-Szabó László sorrendben, míg hármasugrásban Prekli Zoltán lett második. Az Ikarus dobóversenyén Horváth Attila a serdülőknél lett ezüstérmes gerelyhajításban. Július legnagyobb versenye a kétnapos hagyományos Honvéd Kupa volt, amelyen egyben az összetett magyar bajnokságot is megrendezték. Az első napon a 4x100-as női váltóban Csóti Jusztina az U23-as válogatott tagjaként arany-, míg Nagy Vanessza az U18-as válogatott tagjaként ezüstérmes lett, 100 gáton Edőcs Fanni lett második, gerelyhajításban pedig Herczeg György első. A második napra is jutottak szép eredmények, Csóti Jusztina egyéniben is szerzett érmet, 3. lett 100 méteren, míg Szabó László második lett ugyanezen a távon a férfiaknál. Távolugrásban Galambos Tibor diadalmaskodott éppen Szabót megelőzve, míg az összetett magyar bajnokságot is klasszisunk zsebelte be a második napi versenyszámok után, így már 21-szeres magyar bajnoknak mondhatja magát.

Az augusztus a Budapest Open és Budapest Bajnoksággal indult, ahol taroltak a fradisták: 5 arany-, 4 ezüst- és 2 bronzérmet szereztünk. Jöhetett az év legfontosabb versenye, a 125. Atlétikai Magyar Bajnokság a budapesti Lantos Mihály Sportközpontban! Az FTC atlétái az elvárásoknak, minden idők talán legerősebb fradista atlétikai kerete képességeihez mértek szerepeltek. Az első napon 3 arany-, 3 ezüst- és 1 bronzérem lett a termés, Huszák János diszkoszvetésben, Galambos Tibor távolugrásban és Máté Tamás férfi 100 méteren ünnepelhetett magyar bajnoki címet. A második napon újabb négy arany jött össze, Galambos Tibor a hármasugrást is behúzta, ezzel már 23-szoros magyar bajnok, míg Máté Tamás a másik sprintszámon, 200 méteren is győzött. Első lett a férfi 4x400-as váltónk is, míg női 200 méteren Nagy Vanessza és Csóti Jusztina révén kettős fradista siker született.

Máté Tamás nem elégedett meg két felnőtt ob-aranyával, nem sokkal később az U23-asok között is megfejelte még egy arannyal 100 méteren, de első lett Pap Kristóf távol- és hármasugrásban, a férfi 4x100-as váltónk, valamint Edőcs Fanni 100 gáton is. Melléjük jött még két ezüst is Abdul Kevin Kristóf révén magasugrásban, valamint a 4x400-as férfi váltótól, Csóti Jusztinától 200 méteren és juniorban Ley Fannitól 100 gáton.

Egy héttel később az ifjúsági magyar bajnokságon is remekül teljesítettek a fradisták, Nagy Vanessza duplázott 100 és 200 méteren, de első lett a hármasugró Csúri Bence és a gerelyhajító Herczeg György is. Nagy Vanessza még egy ezüstöt is mellétett 100 gáton, míg fiú távolugrásban és leány magasugrásban egy-egy fradista bronz jött össze.

Ahogy a szakosztály vezetője, Vágóné Solti Mária nyilatkozott, minden idők legerősebb Fradija várta a Csapatbajnokság kétnapos székesfehérvári döntőjét szeptember elején. Nem is kellett csalódnunk: összetett harmadik helyet értünk el, ami minden idők legjobb ferencvárosi eredménye! Szakosztályvezetőnk a verseny utáni interjúban kiemelte, Magyarország jelenlegi legjobb és legerősebb atlétika csapata a Fradié, ha minden klub egyedül indult volna, akkor ugyanis megnyerjük a bajnokságot.

A szezon érdemi része Budapesten, a Szuper Liga döntőjével zárult. A Fradi négy aranyérmet is ünnepelhetett: Máté Tamás férfi 200 méteres síkfutásban, Pap Kristóf férfi hármasugrásban, Huszák János férfi diszkoszvetésben, míg Csóti Jusztina női 200 méteres síkfutásban végzett az élen. Az FTC atlétái így 16 versenyszámban összesen 4 arany- , 5 ezüst- és 2 bronzérmet szereztek, és a bravúros csapatbajnoki szereplés után megerősítették a szakosztályvezető által elmondottakat.

Birkózás

Ha nyár, akkor strandbirkózás! Az FTC versenyzői is kipróbálták magukat 2020 nyarán ebben az egyre népszerűbb, fejlődő szakágban, amelynek országos bajnoki versenysorozatot is tartottak több helyszínen augusztusban. A mieink a második állomáson mutatkoztak be Balatonfüreden, ahol László Koppány U14 55 kilóban győzött, míg Szabados Noémi felnőtt női 70 kilóban harmadik lett. A záró állomást a Lupa Beachen tartották, ahol ugyan egy hatalmas vihar átírta a programot, és közel jártunk ahhoz, hogy lefújják a versenyt, végül késő délután bepótolták a programot, így László Koppány ismét győzött, összetettben pedig második lett, míg Szabados Noémi egy újabb harmadik hellyel az összetett bronzérmet is megszerezte.

A szeptember a kadét országos bajnoksággal kezdődött Gyálon, ahol kötöttfogásban +110 kilóban Seregi Balázs, míg szabadfogásban 48 kilóban Lengyel László, 55 kilóban pedig Mizsei Zoltán ünnepelhetett bajnoki címet, a csapatversenyt pedig az FTC a harmadik helyen zárta. Következett a junior OB Orosházán, ahol szintén nem maradtunk aranyérem nélkül. Ezúttal a lányok szállították a sikereket, 59 kilóban Szabó Nikolett, 65 kilóban pedig Szabados Noémi diadalmaskodott. A hónapra a koronát a szeptember közepén megrendezett felnőtt országos bajnokság tette fel, amelyen Szabados Noémi a junior cím után egy még értékesebb aranyat is begyűjtött, de a szabadfogásúak 70 kilós súlycsoportjában Muszukajev Iszmail is magyar bajnok lett, a Fradi pedig összesen öt éremmel zárta a viadalt!

Curling

Nem voltak könnyű helyzetben a curlingezők, akiknek a járvány első hulláma idején jégpálya híján szinte semmilyen lehetőségük nem volt arra, hogy specifikusan gyakorolják a sportágukat. Szeptember végén féléves szünet után fejezték be a csapatbajnokságot, amely mindkét csapatunknak jól sikerült, a nőknél az FTC Girl Jam, míg a férfiaknál az FTC Dream Team szerzett csapatbajnoki ezüstérmet.

Kajak-kenu

A járvány a kajakosok mindennapjait is felforgatta, a teljes szezon eltolódott, és fontos nemzetközi versenyek maradtak ki a naptárból. Július végén fiatal versenyzőink számára rendeztek fontos versenyt, a Budapest Bajnokság – Budapesti Diák Kupán pedig sok szép eredmény mellett Fölsz Eszter révén aranyérmet is sikerült szerezni gyermek leány MK1 2000 méteren. Augusztusban már az idősebbekre is fontos megmérettetés várt, a Vidék Bajnokságon Fadd-Domboriban férfi K4 500 és 1000 méteren is fradista győzelem született, de záporoztak a további érmes helyezések is, míg a sukorói Pest megyei bajnokságon a fiú serdülőknél K4 500 méteren, míg a lányoknál serdülő K1 2000 méteren Orbán Gréta, illetve gyermek MK1 2000 méteren Fölsz Eszter révén jött a bajnoki cím. Augusztus 24-e és 26-a között jött a csonka, eltolódott szezon legfontosabb versenye, a felnőtt országos bajnokság Szolnokon. A Fradi négyesei itt is remekeltek, férfi K4 200, 500 és 1000 méteren is a dobogó legalásó fokára állhatott a ferencvárosi egység.

Egy héttel később az utánpótlás számára is jött az OB, szintén Szolnokon, az első napon a négyesünk itt is nyert 200 méteren az U23-asoknál, míg Keresztes Kristóf emellé ifi K1 200-on bajnok lett, Kirkov Valentin pedig az U23-asoknál ugyanezen a távon ezüstérmet szerzett. A második napon emellé érkezett még sok fényes érem.

Nincs más hátra tehetségeink számára, mint jövőre ugyanilyen lendülettel berobbanni a felnőttek mezőnyébe is! Keresztes Kristóf előtte azonban még az idény zárásaként elindult az Olimpiai Reménységek Versenyén is Szegeden, ahol egyesben 200 méteren elcsípett egy fényes bronzérmet.

Kerékpár

Kerékpár szakosztályunk 2020-ban megindult afelé, hogy újra régi dicsőségében tündököljön. Az első nagy lépést Matuz Etelka tette meg efelé, aki július elején az országúti országos bajnokságon megnyerte a nők versenyét, így pályafutása első bajnoki aranyérmét nyerte a szakágban!

Előtte nem sokkal az időfutam OB-n is szerzett egy bronzérmet a szintén ferencvárosi Hajnal Adrienn mögött. Közben látássérült parakerékpárosunk, Ocelka Róbert és segítője, ötödik helyen végzett a parekerékpárosok Európa-kupa sorozatának puhói állomásán, ezzel versenyben maradtak a tokiói paralimpiára való kijutásért! Július végén jött a hagyományos kritériumverseny a Hungaroringen, ahol Matuz Etelka toronymagasan végzett a női verseny élén, míg a második helyen is fradista, Marton Orsolya végzett. A parakerékpárosoknál Ocelka Róberték diadalmaskodtak, ez számukra egyben országos bajnoki címet is ért. Utánpótlás korosztályú versenyzőink is remekeltek a nyári főszezonban. A Kiss-lányok, Kamilla és Viktória a kisebb versenyekről is szállították az érmeket, de az utánpótlás Országos Bajnokságon is kitettek magukért, U13-ban Kamilla bajnok lett a pályaversenyen, míg nővére U15-ben második, a mezőnyversenyben pedig harmadik lett. Kiss Viktória a rangos versenyen, a KSI Kupán is remekelt, az U15-ös időfutamot megnyerte! A felnőtteknél is érkezett érem rangos nemzetközi versenyről, Marton Orsolya harmadik lett a dunaalmási Brigetio Országúti Mezőnyversenyben. A régi szép időket felidézve a Millenárison tartották a 2020-as pálya országos bajnokságot, ahol Orosz Gergő az U23-as 4000 méteres állórajtos versenyt megnyerte, országos bajnoki címet szerezve ezzel! A verseny érdekessége az volt, hogy a kerékpárt kiegészítő sportágként előszeretettel űző rövidpályás gyorskorcsolyázóink is ott voltak a mezőnyben.

Korcsolya

Szeptember végén tértek vissza a jégre a rövidpályás gyorskorcsolyázók, ám a felnőtt világversenyek a járvány miatt elmaradtak, így az utánpótlás kapott nagyobb teret. A Gyakorló Jégcsarnokban zárt kapuk mögött tartották a juniorok olimpiai reménységek versenyét, amelyen nyolc FTC-érem lett a termés.

Teke

A Szuperliga felnőtt és ifjúsági bajnokság küzdelmei rendben elkezdődhettek a tekéseknél, emellett szeptemberre jutott még kiváló eredmény másik versenyről is. A rangos győri Kristyán Zsuzsa emlékversenyen szeptember elején a felnőtt női csapatunk másodikként zárt, míg Hegedűs Tímea serdülő egyéniben aranyérmet, ifjúsági vegyes párosban második helyezést ünnepelhetett.

Torna

A nyár szomorú hírrel indult: kiválóságunk, Babos Ádám bejelentette, sorozatos sérülései miatt felhagy profi pályafutásával. Döntéséről bővebb interjút is adott a FradiMédiának. Közben a Fradi TV stábja meglátogatta káptalanfüredi otthonában a kétszeres olimpiai bajnok klasszis, Magyar Zoltán mesteredzőjét, a közel nyolcvanévesen is lenyűgöző fizikai és mentális frissességnek örvendő Vígh Lászlót, aki elfeledett történeteket mesélt.

Közben kiválóságaink már az év végi nagy kihívásokra készültek, Balázs Krisztián szeptember végén Győrben nyert szintfelmérőt.

Triatlon

A triatlon idény java a nyáron zajlott, így a fontos versenyek nagy részét a járvány két hulláma között sikerült rendben lebonyolítani. Július legfontosabb versenye a rövid távú OB volt, amelyen Berekméri Levente a férfiak abszolút versenyében igen erős mezőnyben értékes bronzérmet szerzett, és férfi csapatunk is felállhatott a dobogó legalsó fokára. Az egyéni ranglista és mix váltócsapat országos bajnokságon Lengyeltótiban gyermek korosztályban fiú egyéniben Holba Zsombor révén, valamint mix gyermek csapatban is sikerült első helyen végezni. Augusztusban a sprinttávú országos bajnokságon is remekeltek a fradisták, minden korosztályban záporoztak az érmek. A hosszútávú országos bajnokságon történelmi eredményt értek el a fradisták, hárman is tíz órán belüli idővel végeztek a férfiak között az Ironman-távon (3800 méter úszás, 180 km kerékpározás, 42 km futás), ami a csapatverseny második helyét jelentette. Augusztus végén az utánpótlás OB-n is lett aranyérmesünk, ezúttal is Holba Zsombor szállította a legjobb eredményt. A Tisza Triatlon Ranglistaversenyen is odatették magukat a ferencvárosi sportolók, öt aranyérem született. Szeptember végén Ajkán rendezték a rövidtávú duatlon OB-t, amelyen Pécsi Annamária szakosztályvezető klubtársát, Vadai Mónikát megelőzve nyerte meg a nők versenyét, de több korosztályos siker is született.

Úszás

A járvány okozta leállás után a margitszigeti Négy Nemzet Úszóversennyel indult be újra a 2020-as úszó szezon. A Ferencvárosi Torna Club úszói a háromnapos versenyen öt érmet, köztük két aranyat és három ezüstöt szereztek. Verrasztó Dávid Rómában, a rangos Sette Colli versenyen Verrasztó Dávid behúzta kedvenc számát, a 400 vegyest, míg Török Dominik Márk lett a harmadik. Az utánpótlás az úszóktól megszokott mennyiségben szórta az érmeket minden versenyen, amelyen csak elindult.

Vívás

Szeptemberben fél év kihagyás után folytatódott a vívó szezon, méghozzá a gyermek országos bajnoksággal, ahol Bebesi Kolos erős mezőnyben lett harmadik. Az újonc fiúknál is jutott egy bronzérem a fradistáknak, Bónis Márk révén. A szeptember a serdülők országos bajnoksága zárta, ahol a fiúk csapatversenyében a Bebesi Kolos, Bónis Márk, Horváth Keán, Tóth Barnabás összeállítású Fradi a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

Cikkajánló

Nagyszerű eredmény atlétáinktól a kaposvári váltó ob-n

Két aranyéremmel és két ezüstéremmel zártuk a kaposvári váltó országos bajnokságot.

Két magyar bajnokunk szerepelt a Bahamákon

A WA Váltófutó Világversenyen Csóti Jusztina és Molnár Attila két számban szerepelt.

Tomaschof Kata harmadik lett az ob-n

Atlétánk fél éve még triatlonosként szerepelt klubunk színeiben.

Vb-indulónk nagy fölénnyel nyert Gödöllőn

Gerelyhajítónk, Herczeg György mellett több ferencvárosi atléta is érmes lett a toplista versenyen.

Csóti és Molnár az olimpiai részvételért küzd váltóban

Olimpiai kvalifikációs versenyen vesz részt Csóti Jusztina és Molnár Attila.

Exkluzív riport a Fradi vb-hősének otthonából

Atlétánk, Molnár Attila Balatonfüreden tartott emlékezetes kirándulást a FradiMédia stábjának - VIDEÓ

Bronzérmek a korosztályos Dobó Magyar Bajnokságról

A Takács testvérek diszkoszvetésben állhattak fel a dobogó harmadik fokára.

Klasszisunk és tanítványa: fél év és már három ob-arany

Atlétánk, Solymári Máté edzéseit Kazi Tamás irányítja, a páros pedig remekelt az elmúlt hónapokban - VIDEÓ

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin