2019. szeptember 21.
Valóra vált álom! 14 év után újra lesz fradista a vb-n!
Három, izgalommal teli hét után, edzése végén hívták a jó hírrel diszkoszvetőnket, Huszák Jánost – INTERJÚ!

Legutóbb 14 évvel ezelőtt szurkolhattunk fradista atlétának szabadtéri világbajnokságon. Akkor magyar bajnok gerelyhajítónk, Szabó Nikolett 55.17 méteres dobásával a 20. helyen zárt Helsinkiben.

Mint arról beszámoltunk, pénteken hivatalossá vált, hogy diszkoszvetőnk, Huszák János indulhat a jövő héten Katar fővárosában, Dohában rendezendő világbajnokságon. Nehézatlétánk őszintén mesélt a rendkívül izgalmas, várakozással teli hetekről, a gratuláló üzenetekről és a selejtezőig hátralévő egy hétről.

- Gratulálunk! Szerintem most akkora kő eshetett le a mellkasodról, hogy azt még Katarban is hallották.
- Nagyon szépen köszönöm! Igen, az lehet. Nagyon izgalmas hetek állnak mögöttem, de most roppant boldog vagyok.

- Mi történt az elmúlt hetekben? Gondolok itt arra, hogy amikor nemrég beszéltünk, akkor csak néhány nap volt a határidőig, de nem történt semmi.
- Igen… Sok határidő volt az elmúlt néhány hétben. Szeptember 6-a volt a szintteljesítési idő, szeptember 11-e azon versenyzőknek a visszaigazolása volt, akik ugyan nem teljesítették a szintet, de bekerültek a 32 induló közé. Akkor én még voltam ezen a listán. Szeptember 16-án igazolták vissza a szintet teljesítőket és akkor vártuk, hogy akkor valaki kiesik, mert ez ilyenkor mindig benne van a pakliban és akkor ott leszek. Az akkori lista alapján pedig ott voltam a 32., tehát már kijutó helyen. Jött a kedd, a szerda, majd csütörtökön kiadtak egy előzetes, 31 fős nevezési listát, azon viszont már nem voltam rajta. A Magyar Atlétikai Szövetség ekkor a nemzetközi szövetség elnökségéhez fordult, de nem csak miattam, hanem rajtam kívül még két gerelyhajító is hasonló helyzetbe került. 

- Bocsánat, hogy közbeszólok, de ahogy láttam a többi dobószámban jóval több versenyző indulhat.
- Pontosan! A férfi kalapácsvetőknél 34-en, férfi súlylökésben 36-an vannak, akkor ne legyen már az, hogy ebben a két számban 28, 29 és 31 sportoló lehet csak ott a világbajnokságon. Elindult tehát egy huzavona, a MASZ-nál még csütörtök délután azonnal intézkedni kezdtek, de állítólag több országból is jelezték, hogy ez így nem igazán jó. Ráadásul van egy szabadkártyás lehetőség, de ebbe most nem szeretnék belemenni.

- Majd jött a péntek!
- Délelőtt a dobó szakági referens felhívott az edzésem után, hogy gratulál a részvételemhez, mert kijutottam. Mondom, ezt nem hiszem el. Persze, végig hittem benne, hogy sikerülhet, de most tényleg egy nagy kő esett le a szívemről.

- A telefonod memóriája bírja a terhelést, mert ahogy látom sorra kapod a gratuláló üzeneteket.
- Erős kis kütyü, még nem volt vele gond, elbírja, nem fog lefagyni. De nagyon jó érzés, hogy ilyen sokan gratulálnak. Épp az előbb írt a világbajnoki bronzérmes, klasszis tízpróbázó Zsivoczky Attila, hogy: „Ha valaki megérdemli, az te vagy! Nagyon gratulálok!”

- Sok készülésre nem lesz időd, hiszen szombaton már selejteztek.
- A csapatbajnokság volt az utolsó versenyem, azóta pedig ment az izgalom, hogy mi lesz. Gondolj bele, hogy úgy készülsz egy világversenyre, hogy mész vagy sem. A kedvesem, a szüleim, a barátaim, itt a Fradinál is nagyon sokan nézték a listát, izgultak, hogy mi lesz. Viszont, ha én is azt figyeltem volna, akkor nem tudok a saját edzésemre koncentrálni. Ez a bizonytalanság nagyon rossz volt, most már azért könnyebb. Szinten tartó edzéseket végeztünk az edzőmmel, Kővágó Zoltánnal, hogy kondiban és mozgásban maradjak. Szerdán utazunk, egy hét múlva selejtezek és a program szerint pedig hétfőn van a döntő. Ez azért kemény.

- Hogyan alakul a vb lebonyolítása?
- A 32 indulót két tizenhatos csoportra osztják a selejtezőben. Onnan a legjobb 12 bejut a döntőbe, ahol mindenki dob hármat, a legjobb nyolc pedig dob újabb hármat.

- Ez a karriered legnagyobb sikere?
- Egyértelműen! Amikor tavaly augusztusban elkezdtük Zolival az edzést, akkor annak örültünk volna, hogy tudjak fájdalom nélkül dobni, ugye a sérülésem után. Ehhez képest eljutottunk odáig, hogy kijutottam életem első felnőtt világbajnokságára. Az előző évek megpróbáltatásait most kamatostul visszakaptam.

- Hogy telik ez az egy hét a selejtezőig?
- Az edzőmmel megbeszéljük, hogyan legyen ez a hét nap az edzésekkel, pihenőkkel. Budapesten és Szolnokon is edzek, igyekszem minél több időt Zolival tölteni, hogy lássa, hogyan alakulok.

A világbajnokságot szeptember 27. és október 6-a között rendezik meg. A férfi diszkoszvetők selejtezőjét szeptember 28-án, szombaton, magyar idő szerint 16.45-től bonyolítják le, a döntőt szeptember 30-án, hétfőn, 20.25-től rendezik. A programot ITT érheti el.

Molnár Péter

Cikkajánló

Fedettpályás egyéni csúccsal lett első Szabó László

Szabó mellett az FTC-színekben induló Van Doremalen Dóra és Galambos Tibor is a dobogó tetején ünnepelhetett.

Aranyérmeket értek ugróink egyéni csúcsai

Az FTC atlétika szakosztálya négy éremmel zárta a hétvégi két utánpótlás-versenyt.

Kazi Tamás arany-, Galambos Tibor ezüstérmes Bécsben!

Az FTC többszörös magyar bajnok atlétái kiválóan szerepeltek a rangos osztrák nemzetközi versenyen.

Szakosztályaink csodás éve – 4. rész

Sikerek a shorttrack VK-n, Biczó aranya, Szemes-show vívásban - Szakosztályi sikerek, 4. rész – VIDEÓK!

Szakosztályaink csodás éve – 3. rész

Az első korcsolya bajnoki aranyak, atléta és úszó éremeső - Szakosztályi sikerek, 3. rész – VIDEÓK!

Szakosztályaink csodás éve – 2. rész

Balázs Krisztián világbajnoki érmet nyert. • Klasszisunk nem akárhogy ünnepelte szenzációs csúcsát – VIDEÓK!

Szakosztályaink csodás éve – 1. rész

Egy megható történet, Szabados Noémi sikerei és parádézó atléták - Szakosztályi sikerek, 1. rész – VIDEÓK!

A Fradi hőse: dobogón állt, mégis másnak adta az érmét

Elmérték atlétánk ugrását, de ő már akkor tudta, hogy mit tesz majd a díjátadó után – VIDEÓ!

close
Facebook Youtube Instagram Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most