2021. július 13.
Az FTC olimpiai bajnokai 5. rész: Novák Ilona
Az ötödik részben következik klubunk máig egyetlen olimpiai bajnok testvérpárjának másik tagja, Novák Ilona.

Olimpia. A szó, amely a földkerekség legnagyobb sportrendezvényét jelenti. Azt a sporteseményt, amelyet négy évente az egész világ vár, amelyre az egész világ figyel. Így teszünk most is, a világjárvány miatt egy évvel halasztott tokiói olimpiához egyre jobban közeledve. Az olimpiai játékokon győzni minden sportoló álma, amely azonban nem mindenkinek, sőt csak nagyon keveseknek adatik meg. Most induló sorozatunkban azokat a bajnokokat mutatjuk be, akiknek ez a hatalmas dicsőség úgy adatott meg, hogy közben a Ferencvárosi Torna Club sportolói voltak. Eddig 24-en vannak, összesen 29 olimpiai bajnoki címük van.

Sorozatunk jelen epizódjának főszereplője: Novák Ilona. Ő az előző részben bemutatott Novák Éva nővére, aki ugyanúgy, mint a húga, 1952-ben, Helsinkiben, a magyar sport aranyolimpiáján szerzett dicsőséget hazánknak és klubunknak. Mindmáig ők az egyetlen testvérpár, akik Fradi színekben olimpiai bajnoki címig jutottak.

Testvérpár a Fradiban és az olimpián

Novák Ilona 1925. május 16-án, Budapesten született. A MUE (Magyar Úszó Egylet) színeiben kezdett úszni 1938-ban. 15 évesen már magyar bajnokságot nyert. 1948-ban a londoni olimpián 100 m háton negyedik, a 4x100 m gyorsváltóban ötödik helyezést ért el, mindeközben többszörös főiskolai világbajnok volt. 1950-ben aztán az ÉDOSZ-ba, azaz a Fradiba igazolt. Nem tett mást, mint követte az akkor már itt úszó testvérét. Karrierje nem tört meg, tovább szárnyalt, sőt mint tudjuk, innen érte el világraszóló sikerét a helsinki olimpián.

Testvére mellen és gyorson, ő pedig háton és gyorson volt világklasszis. A helsinki olimpián háton nem indult, csupán a 100 m gyorson és a 4x100 m-es gyorsváltóban. 100 gyorson nem jutott a döntőbe, a váltóban pedig tudjuk, mit művelt, hiszen a testvérénél már megemlékeztünk a nagy tettről, az aranyról. Ő volt a váltó első embere, ő adta meg az alaphangot a későbbi világcsúcshoz és győzelemhez. Őt Temes Judit, majd a testvére Éva követte, végül Szőke Kató fejezte be az úszást. Mindannyian fantasztikusak voltak, eredményük fergeteges világcsúcs lett (4.24,4), a helsinki olimpián az egyetlen úszó világcsúcs.

Bajnok úszóból tanár és sportvezető

Még a versenyzői pályafutása idején szerzett tanári diplomát. Előbb általános iskolában tanított, majd az ELTE tanszékéről vonult nyugdíjba. Több mint két évtizedet töltött el a magyar úszósport vezérkarában, a szövetség alelnöke, szövetségi kapitány volt, az Európai Úszóliga elnökségének tagja. Húgával együtt iktatták be 1973-ban Floridában az úszóhírességek csarnokába. Férje, Popper Imre volt, akiről így vallott:

"A férjemmel, Popper Imrével az uszodában ismerkedtem meg. A bátyámmal, Istvánnal vízilabdázott, majd a Ferencváros szakosztályvezetője lett. Az úszólányok között észre sem vett. A rajtkövön álltam, amikor barátja azt mondta neki, nézd, a Novák Ilonának milyen jó lábai vannak. Akkor megnézett, s házasság lett belőle."

Nem sokkal 94. születésnapja előtt 2019. március 14-én, Budapesten halt meg, a Farkasréti temetőben nyugszik.

Az FTC népligeti olimpiai sétányán látható mellszobát 1999-ben Balás Eszter készítette.

Emlékét a többi nagy bajnokhoz hasonlóan tiszteljük és őrizzük.

Szerző: FTC Múzeum

(Címlapkép: mno.hu)

Cikkajánló

Az FTC olimpiai bajnokai 24. rész: Székely Bulcsú

Olimpiai bajnokainkat bemutató portrésorozatunk 24. részében Székely Bulcsú vízilabdázóról olvashatnak.

Az FTC olimpiai bajnokai 23. rész: Kósz Zoltán

Portrésorozatunk 23. részében a 2000-es olimpián aranyérmet nyert vízilabdakapust, Kósz Zoltánt mutatjuk be.

Az FTC olimpiai bajnokai 22. rész: Sike András

Sorozatunk 22. részében következik a szöuli olimpián aranyérmes birkózó, Sike András története.

Az FTC olimpiai bajnokai 21. rész: Magyar Zoltán

Sorozatunk 21. részében következik a két olimpián is aranyérmes tornász, Magyar Zoltán története.

Az FTC olimpiai bajnokai 20. rész: Gerendás György

Sorozatunk 20. részében következik a montreali olimpián aranyérmes vízilabdázó, Gerendás György története.

Az FTC olimpiai bajnokai 19. rész: Hesz Mihály

Sorozatunk 19. részében következik a mexikói olimpián aranyérmes kajakos, Hesz Mihály története.

Az FTC olimpiai bajnokai 18. rész: Juhász István

Sorozatunk 18. részében következik a negyedik mexikói olimpiai bajnok FTC-labdarúgó története.

Az FTC olimpiai bajnokai 17. rész: Szűcs Lajos

Sorozatunk 17. részében a VVK-döntős Fradi és a válogatott labdarúgó legendájáról olvashatnak.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most