2019. október 19.
Bravúrgyőzelem, vasárnap a továbbjutásért játszunk!
Férfi hokicsapatunk bravúrral 3-2-re nyert a szlovén Olimpija Ljubljana ellen az IIHF Kontinentális Kupában.

Pénteken magabiztos, 6-0-s győzelemmel tért vissza 19 év után a nemzetközi porondra az FTC-Telekom magyar bajnok, Erste Liga-címvédő férfi jégkorongcsapata, az IIHF Kontinentális Kupa 2. fordulójának D csoportjában a második játéknapon azonban a spanyol bajnok, baszk Txuri Urdinnál jóval nehezebb kihívás várt Fodor Szabolcs együttesére. Az ellenfél a szlovén bajnoki címvédő, sokáig az osztrák bázisú EBEL-ben edződő, ma az Alpesi Liga élmezőnyébe tartozó patinás egyesület, az Olimpija Ljubljana volt. A szlovének rendkívül felpaprikázva érkezhettek ráadásul a Ferencváros elleni találkozóra, hiszen péntek este hiába játszottak jobban, 1-1 után büntetőkkel elveszítették a házigazda, olasz bajnok Ritten elleni mérkőzést. Ráadásul presztízsmeccs volt ez a szlovéneknek, hiszen az Alpesi Ligában is rendszeresen összefutnak a felek, legutóbb hetedik meccsbe torkolló negyeddöntőt vívtak egymással.

Erős ellenfél ide vagy oda, mindenki tudta a Fradi háza táján, a továbbjutási álmok megőrzéséhez bizony győzni kell. A spanyolokat leszámítva három közel azonos képességű csapat versenyez ugyanis egyetlen továbbjutó helyért, és egészen biztos, ahogy az a Ritten-Olimpiján is látszott, hogy az egymás elleni meccseken pillanatnyi nüanszok döntenek majd.

Ugyanazokkal a sorokkal mentünk neki a meccsnek, mint tegnap a Txuri Urdin ellen, a kapuban azonban Arany Gergely kezdett. A Ljubljanánál érdekes változást hajtott végre Gregor Poloncic vezetőedző: a Ritten ellen remekül védő Us helyett a rangsorban kissé hátrébb lévő kapusát, Tilen Spreitzert kezdette.

Ahogy arra számítani lehetett, óriási tempóban indult a mérkőzés, a Ljubljana megpróbálta lerohanni és ezzel meglepni a Ferencvárost, a mieink azonban állták a sarat. Annak ellenére is, hogy gyors egymásutánban két emberhátrányt is megítéltek ellenünk, azonban Tóth Renátó és Roczanov büntetése után is kivédekeztük a két-két percet. Egyenlő létszámban gyors egymásutánban mindkét csapat megszerezhette volna a vezetést, ám előbb Pesuttal szemben nyert egy az egy elleni párharcot brravúrral Arany Gergely, majd másodpercekkel később a túloldalon Nagy Gergp léphetett ki a kontrával, azonban itt is a kapus, Spreitzer volt a győztes. A 9. percben egy védelmi hiba után aztán góllá érett a szlovén nyomás, egy saját harmadunk határán eladott koronggal indult meg Kujavec, a kapu elé tett pakkra pedig Luka Zorko érkezett, és kihasználta a lehetőséget. (0-1) Nem hogy összetört volna a Fradi a bekapott góltól, de szerencsére felpörgött: alig két perc után jött a válasz! Hatalmas kavarodás alakult ki az Olimpija kapuja előtt, Spreitzer többször is bravúrral védett, hárman próbálták egyszerre áttuszkolni rajta a korongot, végül Nagy Gergő lövése után Pavuk Attila elé keveredett a pakk, aki közelről a hálóba pofozta azt! (1-1) A gólunk nagyon megfogta a szlovénokat, olyannyira, hogy alig fél perccel később már vezettünk is! Egy lendületes akció végén Myles Fitzgerald próbálkozása után akartak felszabadítani a védők, Lauri Kärmeniemi azonban a hálóba lőtt! (2-1) A harmad közepén egyértelműen átvette a játék irányítását a Fradi, sőt, a harmadikhoz is közel jártunk, Tóth Adrián kapott jó korongot a kapu előtt, ám nem tudott ráfordulni, korcsolyával viszont még lekészítette az érkező Fitzgeraldnak, a remek lövést Spreitzer tornázta fölé. Ezekben a percekben olyan sebességgel játszottunk, amire mintha ellenfelünk nem számított volna. A 16. percben kisebb tömegjelenet alakult ki a szlovén kapu mögött: Németh Attila kapott nagyot, palánkra lökés-gyanúsan, ezt ő maga és Tóth Gergely is számon kérték – a játékvezetők azonban elejét vették a bunyónak, és nem adtak kiállítást sem. Egy perccel később harmadik emberelőnyét is megkapta a Ljubljana, amellyel ismét nem sikerült élnie, azonban még mielőtt rendeztük volna a sorokat, egyenlítettek: Kujavec lövése előtt még összezártak a védőink, a lecsorgót azonban Simsic a kapuba vágta. (2-2) Rendkívül izgalmas, tempós, sok helyzetes mérkőzést játszott egymással a két csapat, az első harmad végén igazságosnak tűnt a döntetlen.

A második játékrész első percei ellenfelünké voltak, de a védelmünk és Arany Gergely is remekül állta a sarat. Sőt, a 27. percben sikerült fordulásból megszerezni ismét a vezetést! Pavuk lőtte jobbról a kapu elé a korongot, az érkező Rasmus Kulmala pedig fantasztikus ütemben ért bele, és a hálóba juttatta a pakkot! (3-2) A góllal átlendültünk a minimális holtponton, és a következő percekben uraltuk a mérkőzést. A 30. percben megvolt az első emberelőnyünk is az első harmad három hátránya után, de az Olimpija is komolyabb gond nélkül kivédekezte a hátrányt. A 37. percben ismét előnybe kerültünk, majd a fór végén közel húsz másodpercig kettős előnyünk is volt, de sem ezzel, sem a szimplával nem sikerült élni. Ami viszont jó hír volt, hogy a szlovének nem tudtak veszélyt kialakítani a kapunk előtt, remekül uraltuk a játékot a harmad végén.

A második játékrész végén még egy szlovént kiállítottak, így 26 másodperc áthúzódó előnnyel kezdtük a harmadik harmadot, amiből felállni sikerült, veszélyeztetni azonban nem. Közben Rasmus Kulmala a palánknál kapott egy hatalmasat, és sajnos már nem is tudta folytatni a játékot, a helyére Tóth Renátó lépett fel az első sorba. Ez szerencsére nem érződött a játékunkon, több komoly helyzetet is kialakított a Fradi a harmadik harmad közepén, ám Pavuk passza után Tóth Renátó lövésénél Spreitzer bravúrral védett, majd Tóth Adrián és Fitzgerald sem tudták áttuszkolni alatta nem sokkal később a korongot. Kivédekeztünk egy újabb emberhátrányt, ezzel hibátlan maradt az emberhátrányos védekezésünk, ez is az egyik kulcsa volt a meccsnek. Az utolsó öt percet nagyon megnyomta az Olimpija, de rendkívül magabiztosan kontrolláltuk az eseményeket. Három perccel a vége előtt a szlovének mestere időt is kért, minden bizonnyal már a kapuslehozatalra készülve – ez két perccel a vége előtt következett be. Még kaptunk egy emberhátrányt, így hat a négy ellen védekeztünk, ám hősies munkával ezt is megoldottuk, is megőriztük egygólos előnyünket! Ismét szólhatott a Ferencváros tiszteletére a magyar nemzeti Himnusz a meccs végén, a talán papírforma után megvolt a bravúrgyőzelem is!

A Fradi 3-2-es győzelme azt jelenti, hogy hat pontjával vezeti az IIHF Kontinentális Kupa 2. fordulójának D csoportját, és vasárnap este 18.00-tól minden bizonnyal csoportdöntőt játszhat a házigazda Ritten Sporttal (amennyiben a dél-tiroliak megverik ma este a Txuri Urdint, ám ez tulajdonképpen borítékolható). Ha így lesz, a vasárnap esti meccs győztese továbblép a sorozat legjobb nyolc csapata közé, és november közepén a harmadik körben Dániában lesz jelenése. Szurkoljunk érte, hogy a Ferencváros legyen az…

Férfi jégkorong, IIHF Kontinentális Kupa, 2. forduló, D csoport
Arena Ritten, Olaszország
FTC-Telekom - Olimpija Ljubljana 3-2 (2-2, 1-0, 0-0)
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Rantanen, Kärmeniemi, Kulmala, Nagy G., Pavuk – Pulli, Tóth Gergely, Tóth A., Switzer, M. Fitzgerald – Sarcia, Hegyi, Tóth Re., Hajós, Németh A. – Jászai, Tóth Gergő, Roczanov, Farkas S., Tóth Ri. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Olimpija Ljubljana: Spreitzer (Us) – Logar, Kranjc, Jezovsek, Music, Koren – Planko, Cepon, Ropret, Rajsar, Pesut – Zorko, Brus, Kujavec, Bohinc, Simsic – Chvatal, Svete, Gorse, Orehek, Sever. Vezetőedző: Gregor Poloncic.
Kapura lövések: 23:22 (12:9, 6:6, 5:7)
Védések: 20:20 (7:10, 6:5, 7:5)
Kiállítás percek: 10:8 (6:0, 0:6, 4:2)
Emberelőny kihasználás: 0% (4/0) : 0% (5/0)
Emberhátrányos védekezés: 100% (5/5) : 100% (4/4)
Gólszerzők: Pavuk (10:06, Nagy G.), Kärmeniemi (10:29), Kulmala (26:30, Pavuk), illetve Zorko (08:48, Simsic, Kujavec), Simsic (18:36, Kujavec)

Cikkajánló

Zajlik az alapozás bajnok hokisainknál

Férfi jégkorongcsapatunk játékosai túl vannak az első fizikai felmérőn, és egyéni edzésterv szerint dolgoznak.

Együtt marad a sor: három hokisunk is hosszabbított

Farkas Lőrinc Simon, Roczanov Dezső és Tóth Gergő is 2021-ig meghosszabbította lejáró szerződését.

Jégkorong: fiatal válogatott támadót igazoltunk!

A DEAC négyszeres felnőtt válogatott, korábbi ligagyőztes hokisa, Sági Martin egy évre írt alá csapatunkhoz.

Négy fradista jelölt a szezon legjobbjainak díjaira

Az Erste Liga idény végi egyéni díjainak jelölései után hat kategóriában négy ferencvárosi jelöltet hirdettek.

A pontgyáros támadó: „Itthon a legjobb helyen vagyok!”

A Ferencvárossal 2022-ig hosszabbító Tóth Adrián újabb két évében is címeket nyerne – INTERJÚ!

Újabb jó hír: hosszabbított a gólgyáros támadó

Tóth Adrián 2022-ig meghosszabbította az előző idény végén lejáró szerződését férfi jégkorongcsapatunkkal.

Jégkorong: válogatott védő az első új nyári igazolás

A Fehérvári Titánok ötszörös felnőtt válogatott védője, Imre Patrik egy évre írt alá férfi hokicsapatunkhoz.

A válogatott kapus: „Nem is gondolkodtam más opcióban!”

A Ferencvárossal 2022-ig hosszabbító válogatott hokikapus döntéséről és terveiről beszélt – INTERJÚ!

close
Facebook Youtube Instagram Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most