2021. március 16.
Taktikus játékkal remek győzelem, vezetjük a párharcot!
Férfi hokisaink 5-1-re legyőzték a nagy rivális Csíkszeredát az Erste Liga-elődöntő első meccsén.

Eljött, amire a magyarországi jégkorongéletet közelről követők régóta vártak, a rájátszásban találkozik egymással a magyar bázisú honi hokibajnokság, az Erste Liga elmúlt három szezonjának két meghatározó nagyágyúja, az FTC-Telekom és a Sportklub Csíkszereda. Aki nem követte volna szorosan nyomon az elmúlt három szezon történéseit, azoknak a mérkőzés előtti beharangozóban összefoglaltuk, hogyan és miért is vált akkora presztízscsatává a liga kétségtelenül két legjobb játékra képes csapatának párharca. Nem csoda hát, hogy ugyan a járványügyi előírások miatt továbbra sem lehetnek sajnos szurkolók a csarnokokban a mérkőzéseken, óriási érdeklődés övezte szurkolói és szakmai körökben egyaránt a zöld-fehérek és a kék-fehérek összecsapását.

A lélektanilag rendkívül fontos párharcon belüli vezetés megszerzése mellett abból a szempontból is fontos volt már, hogy otthon tartja-e az első két győzelmet a magasabb alapszakasz-kiemelése miatt pályaelőnnyel kezdő Ferencváros, hogy ezúttal az idegenbeli mérkőzéseket már nem a Tüskecsarnokban, hanem Csíkszeredában kellett lejátszani, így az sem mindegy, a csapatoknak hányszor kell utazniuk a két helyszín között.

Mindkét csapat öt mérkőzésen jutott tovább a negyeddöntőből a MAC HKB Újbuda illetve a Gyergyói HK ellen, így ugyanannyi ideje volt pihenni és felkészülni a csapatokra, bár az, hogy a két együttes egymással találkozik, csak szombat este vált biztossá, amikor az első kiemelt Corona Brassó hetedik meccsen lépett tovább a nyolcadik kiemelt Vasassal szemben.

Ferencvárosi oldalon nagy meglepetés nem volt az első elődöntős mérkőzés meccskeretét illetően. A negyeddöntő utolsó találkozóit kisebb sérülés miatt kihagyó Boros Dániel és Sarcia Antonino is visszatértek, így ezúttal Bán Károly és Sági Martin maradtak ki, és Hajós Roland volt a tartalék támadó a negyedik sorban.

Rögtön meleg pillanatokkal indult a találkozó a Ferencváros kapuja előtt, egy semleges harmadbeli korongszerzéssel Mathieu Tousignant lépett ki, és már csak Arany Gergellyel állt szemben, azonban a negyeddöntő öt mérkőzésén 93,51%-os védési mutatót produkáló kapusunk rögtön nagy bravúrral nyitott, majd Ty Wishart távoli ismétlését is hárította. Az első néhány perc a Csíkszeredáé volt, ellenfelünk megpróbált a saját korábban jól bevált taktikánkkal zavart kelteni, és már a mérkőzés kezdetétől nagy tempót diktálva igyekezett nyomás alatt tartani a mieinket. A 3. percben Alekszandr Loginov is közel került a gólhoz, balról fonákkal leadott lövését azonban fogta Arany, majd két perccel később is nagyot mentett, amikor Judd Blackwater cselezte magát ziccerig. A 7. percben egy kaput elkerülő távoli Hegyi-lövéssel jeleztük, kijöttünk valamelyest a szorításból, ám továbbra is a vendégek tartózkodtak többet a mi harmadunkban. A 10. percig kellett várni, hogy először igazán teszteljük a negyeddöntőben három mérkőzésen szóhoz jutó, azokon 95,1%-kal védő, mindössze 22 éves Adorján Örs képességeit, azonban magabiztosan fogta Kóger jobbról leadott fonáklövését. A következő próbálkozásnál viszont már tehetetlen volt, hiába tett nagy nyomást a harmadunkra a Csíkszereda, egy korongszerzés után Németh Attila remek passzából Pavuk Attila ment el a jobb oldalon egy kontrával, majd tanárian tálalt a túloldalon érkező Rasmus Kulmala elé, aki élt az ajtó-ablak lehetőséggel, és a hálóba vágta a korongot! (1-0) Sőt, másfél percen belül ismét eredményesek voltunk egy mintaszerű kontrából: megint a kapunk előtt zajlott a játék, ezúttal is sikerült felszabadítani, most Tóth Adrián indult meg a jobb oldalon, szépen váltott Nagy Gergővel, aki két védőt is kicselezett, mielőtt kihagyhatatlan helyzetbe hozta a hosszú oldalon Somogyi Balázst, ő pedig befejezte az akciót! (2-0) Érezhető volt, hogy a két gyorsan bekapott gól megfogta a nagy lendület ellenére gyors gólt lőni nem tudó vendégeket, de továbbra is nagyon szoros és kiegyenlített maradt a játék. Sőt, a 15. percben Fodor Csanád egyedül léphetett ki két védőnk között, Versteeg az utolsó pillanatban beérte és vetődve szerelte, sajnos szabálytalanul. Az első emberelőny tehát a vendégek előtt adódott, jól fel is álltak a harmadunkban, veszélyes helyzet viszont nem alakult ki, remekül zárt a hátrányos speciális egységünk. Sőt, időölő kontrára is futotta az erőnkből, így egy kékvonalas Kuljas-lövéssel, amelyet fogott Arany, el is halt a csíki emberelőny. A harmad hátralévő percei kiegyenlített mezőnyjátékkal teltek, így kétgólos előnnyel mehettünk az első szünetre.

Nem kezdtük jól a második harmadot, Tóth Adrián szinte az első valamirevaló vendégtámadásnál összeszedett egy kiállítást. Ezt is remekül kivédekeztük, sőt, Hajós hajszállal maradt le egy passzról, közel jártunk a hátrányos gólhoz. A kiegészülés után közel jártunk az újabb gólhoz, Nagy Gergő és Tóth Adrián sakk-mattig játszottak egy támadást, utóbbi végül túl sokáig tétovázott a lövés előtt. A 25. percben aztán Wishart szabálytalansága után megkaptuk a mérkőzésen az első emberelőnyünket. Hamar felálltunk, azonban nem sikerült nagy helyzetet kialakítani az adogatásból, a két perc második felére pedig ki is szabadult a Sportklub a szorításból, a vendégek is kivédekezték a maguk hátrányát. Kiegyenlített percek következtek, mindkét fél próbált a másik fölé kerekedni mezőnyben, de egyik csapat sem vállalt a kelleténél nagyobb kockázatot ebben a periódusban. A 29. percben Combs adott le éles szögből veszélyes lövést, Arany fejvédővel hárított. A vendégek erőltették a korongokat a kapunk közvetlen előterébe, de a védelmünk remekül reagált ezekre a helyzetekre. Átlépve a játékrész felén ismét inkább a vendégeknél volt a mezőnyfölény, de igazán nagy helyzetet nem tudtak kialakítani, amikor pedig lövéshez jutottak, Arany magabiztosan fogta. A 33. percben Becze egy közeli lövéssel csak centiket tévedett, egy perccel később pedig először a mérkőzésen kapusunk is tehetetlen volt: egy saját harmadbeli korongszerzést követően ment el egy kontrával a Csíkszereda, Fodor Csanád pedig remekül cselezte magát a kapunkig, keresztbe korcsolyázva elfektette Aranyt, majd az üresen tátongó kapuba passzolta a korongot. (2-1) Sőt, egy perccel később nagyon közel járt az egyenlítéshez is a kék-fehér együttes: Becze tüzelt kintről, Arany védett, a kapu előtt helyezkedő Taratuhin viszont kapura tessékelte a kipattanót, Versteeg hosszan előrenyújtott bottal bravúrosat mentett, sikerült a korongot a gólvonalon tartva nekiszorítania a vasnak, majd kifelé piszkálnia. A játékvezetők videón visszanézték az esetet, de egyértelmű volt, nem adták meg gólnak. Maradt viszont támadásban a Csíkszereda, sőt, a 37. percben egy újabb emberelőnyt is kaptak, miután Hajós Roland próbálta meg túl agilisan kiszorítani és megállítani kapura törő ellenfelét. Hamar felálltak emberelőnyben a vendégek, és másfél percig komoly nyomást tudtak gyakorolni a mieink harmadára, utána viszont sikerült felszabadítani. Sőt, hét másodperc még hátra is volt Hajós kiállításából, amikor elcserélte magát a Sportklub, így közel két percre mi kerültünk emberelőnybe, a büntetést a gólszerző Fodor Csanád ülte le. Sajnos nem sikerült jól beleállnunk ebbe a fórba, a harmad végéig nem is tudtunk felállni a vendégek harmadában, így a Csíkszereda megnyerte a második harmadot, és rendkívüli izgalmakra lehetett számítani a harmadik húsz percben.

35 másodperc áthúzódó emberelőnnyel kezdtük a harmadik játékrészt, amelyben egy Kärmeniemi-lövésig jutottunk, amit szépen fogott Adorján. Egyenlő létszámban visszaállt a játéknak a mérkőzésen addig látott képe, a Csíkszereda mezőnyben próbált fölényben játszani, ám nem tudtak igazán veszélyes lehetőségekig eljutni, ami a mieink remek, koncentrált, taktikus játékát dicséri. Sőt, a 47. percben közel kerültünk ahhoz, hogy eldőljön a mérkőzés: Tóth Gergely lőtt kintről, Adorján védett, a kipattanót pedig Nagy Gergő egy lövőcsel után nem ellőtte, hanem remekül tálalt a bal oldalon helyezkedő Somogyi elé, aki kapásból a hálóba juttatta a pakkot! (3-1) Az újabb gól után felbátorodtunk, és némileg feladtuk az addigi taktikus játékot, egy kitámadásunk után pedig Combs egyedül vezethette a korongot Aranyra, de ezúttal is kapusunk nyerte a párbajt. Az 52. percben még kapott egy esélyt a közelebb zárkózásra a Csíkszereda, miután Roczanov Dezsőt fogásért kiküldték két percre. Ezt is a Fradinak sikerült azonban a maga javára fordítani: Nagy Gergő ment el egy villámgyors kontrával, ezúttal Hajós Rolandot hozta kihagyhatatlan helyzetbe, aki emberhátrányos góllal eldöntötte a mérkőzést! (4-1) A vendégek becsületből még megnyomták az előnyükből hátralévő időt, de nem sikerült betalálniuk. Sőt, az 56. percben Salló veszélyes szabálytalansága után a mieink kerültek 2+2 percre emberelőnybe, így lényegében a mérkőzés végéig öt a négy ellen játszhattunk. Hamar megszálltuk a vendégek harmadát, és tanárian járattuk a korongot, ezzel is pörgetve a hátralévő időt, majd másfél perccel a vége előtt Tóth Adrián fordulatból hozta kihagyhatatlan helyzetbe a kapu előtt Nagy Gergőt, aki asszisztjai után meglőtte rendkívül megérdemelt gólját is, feltéve az i-re a pontot önmaga és a csapat mai teljesítményét illetően. (5-1) Borost még kiállították az utolsó percben, így emberhátrányban fejeztük be a mérkőzést, de ez már nem változtatott a lényegen.

Rendkívül higgadt, taktikus játékkal ilyen nagy gólkülönbséggel is megérdemelt győzelmet arattunk, és ezzel elkönyvelhetjük a legfontosabbat: behúztuk a négyből az első győzelmet, megtartottuk a pályaelőnyünket, és vezetjük a párharcot. Minden mást nagyon gyorsan el kell felejteni a szerda esti folytatás előtt...

Férfi jégkorong, Erste Liga, rájátszás, elődöntő, 1. mérkőzés
FTC-Telekom – Sportklub Csíkszereda 5-1 (2-0, 0-1, 3-0)
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Ellerby, Hegyi, Tóth A., Nagy G., Somogyi – Tóth Gergely, Versteeg, Németh A., Kulmala, Pavuk – Boros, Kärmeniemi, Hodgman, Kóger, Tóth R. – Hajós, Sarcia, Farkas S., Roczanov, Tóth Gergő. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Sportklub Csíkszereda: Adorján (Demeter) – Kuljas, Papp Sz., Becze, Bíró T., Taratuhin – Salló, Wishart, Combs, Blackwater, Rokaly N. – Láday, Loginov, Fodor Cs., Részegh Zs., Tousignant – Györfy T., Farkas T., Casaneanu, Gecse H. Vezetőedző: Jason Morgan.
Gólok: Kulmala (10:37, Pavuk, Németh A.), Somogyi (12:03, Nagy G., Tóth A.), Somogyi (46:37, Nagy G., Tóth Gergely), Hajós (52:26, EH, Nagy G.), illetve Fodor Cs. (33:10, Tousignant)
Kapura lövések: (7:14, 7:20, 14:9) 28:43
Védések: (14:5, 19:7, 9:11) 42:23 / 97.67% : 82.14%
Kiállítás percek: (2:0, 4:4, 4:4) 10:8
Emberelőny kihasználás: (3 / 1) 33.33% / (5 / 0) 0.00%
Emberelőnyben töltött idő: 7:10 / 8:48
Emberhátrányos védekezés: (0 / 5) 100.00% / (1 / 3) 66.67%

Cikkajánló

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin