2022. április 5.
Csíkszeredai győzelem a döntő harmadik meccsén
A Fradinak büntetőből sem jött össze a gól, a Sportklub 5-1-es győzelmével visszavette a pályaelőnyt.

Ahogy arról a mérkőzést felvezető cikkünkben is írtunk, az első két mérkőzés eseményei után garantáltan parázs csatára számíthatott az, aki kilátogatott kedd koraeste a Tüskecsarnokba a Ferencváros és az SC Csíkszereda között zajló, négy győzelemig tartó Erste Liga-döntős párharc harmadik mérkőzésére. Márpedig szívet melengetően sokan kilátogattak, több mint 2000 néző, közel telt ház várta a csapatokat a lelátón, fantasztikus, fináléhoz méltó hangulat uralkodott a helyszínen.

Ami a csapatok kereteit illeti, hazai oldalon továbbra is hiányzott a magyar jégkorongtársadalomban élénk vitát kiváltó hárommeccses eltiltása második mérkőzését töltő csapatkapitány, Nagy Gergő. Fodor Szabolcs vezetőedzőnek így variálnia kellett a sorokon, ezúttal Kulmala Rasmus, Somogyi Balázs és Juhani Tamminen alkották a Fradi első sorát. A vendégeknél az első meccsen rendkívül sajnálatos, súlyos sérülést szenvedő Salló Alpáron kívül a második találkozón sportszerűtlen és rendkívül sérülésveszélyes szabálytalansága miatt egymeccses eltiltást kapott csapatkapitány, Becze Tihamér is hiányzott, Láday Tamás és Andrej Taratuhin viszont visszatért Rico Rossi keretébe.

Az előzetes várakozásoknak megfelelő tempóban és hőfokon kezdődött a mérkőzés. A két csapat az első néhány percben még picit óvatosabb volt, de a párharcok már ekkor is kőkemények voltak. A 6. percben Gyenisz Kuljas a kelleténél egy kicsit keményebb is volt, Kóger elleni magas botos szabálytalansága kiállítást ért. Jól játszották meg a mieink ezt az első emberelőnyt, olyannyira, hogy a vezetést is megszereztük: Kärmeniemi távoli lövése kipattant Adorjánról, a kapu előtti hatalmas forgalomból pedig Kóger Dániel kotorta a kapuba. (1-0) Nem sokkal később jöhetett az első vendég emberelőny is, Pavukot állították ki testre ütésért. Ez pedig egyenlítést hozott, ugyanis a Csíkszereda is kihasználta rögtön első emberelőnyét, Gyenisz Kuljas bombázott távolról a hálóba. (1-1) Öt az öt ellen folytatódott a szikrázóan kemény küzdelem, a 12. percben viszont ismét emberelőnybe kerültek a kék-fehérek, a vendégkapunál a korongért küzdő Fowlie-t szórták ki testre ütésért. Nem tudták azonban végigtámadni a két percet előnyben a csíkiak, ugyanis Rokaly Szilárd szabálytalankodott a támadó harmadban, így 45 másodperc négy a négy elleni játék, majd több mint egy perc hazai emberelőny következett. A nyomást sikerült rátenni az ellenfél harmadára, gól azonban nem született, ahogy a harmadból hátralévő, továbbra is rendkívül küzdelmes öt percben sem.

Az első harmadtól kezdve hatalmasat küzdöttek a felek.

A második játékrész elején folytatódott az első harmadra jellemző kemény, kiegyenlített játék. Mindössze két és fél percet kellett várni egy páros kiállításra, Somogyi és Milam találták meg egymást a palánknál. Ebből pedig a Csíkszereda jött ki jobban, Gecse Hugó távoli lövése épphogy, de megpattant a kapu előtt a kilátást takaró Láday Tamáson, így Arany nem védhetett – megszerezték a vezetést a vendégek. (1-2) A kapott gólból olyannyira nem ocsúdtunk fel, hogy sajnos rögtön jött a következő: David Stach utánament saját kapu elé tett korongjának, majd a kipattanót közelről értékesítette. (1-3) Sőt, könnyen háromgólosra is nőhetett volna a hátrány, de Arany két hatalmas védéssel meccsben tartotta a mieinket. A 29. percben Lapenkov ütközte le Borost egy az elhíresült Nagy Gergő – Salló-esethez hasonló mozdulattal. Ahogy akkor, ezúttal sem történt kiállítás, és szerencsére sérülés sem, a plexi azonban nem bírta az ütközést, és összetört, így technikai szünetet kellett elrendelni, a játékosok az öltözőbe vonultak.

A kényszerszünet után gyors ferencvárosi, majd szeredai emberelőny következett Taratuhin illetve McFadden szabálytalanságai után, ám mindkét csapat hátrányos védekezése jól dolgozott ezúttal. Három és fél perccel a harmad vége előtt Kuljas vitte a jégre egy gáncsolással Pavukot, azonban ez a hazai emberelőny is kihasználatlan maradt.

A várakozásoknak megfelelően az egész mérkőzés bővelkedett a parázs jelenetekben.

A harmadik harmad elején megpróbáltuk az eddigieknél kicsit jobban ráerőltetni az akaratunkat ellenfelünkre, az első veszélyes, ám végül kaput elkerülő lövés viszont Kubat nevéhez fűződött a 42. percben. Rögtön ezután a vendégek játékosa szóváltásba keveredett Bohunickyvel, aminek védőnk részéről gyors kesztyűledobás és boksz lett a vége, amibe az ellenfél nem akart végül beleállni, de nem tudta elkerülni – végül a játékvezetők léptek közbe. Az ítélet Kubat részére kettő perc, Bohunickynek 2+2 lett, sőt, Tóth Gergőt is kiszórták két percre. A váratlanul kialakuló kettős emberelőnnyel gyorsan élt a Sportklub, Gyenyisz Kuljas újabb gólt érő bombát eresztett meg a kapunkra távolról. (1-4) A szimpla hátrányt már kivédekeztük, sőt, nem sokkal később egy hazai helyzet után a csíki kapu előtt kialakuló tömegjelenetben Taratuhin volt a kelleténél agresszívebb Fowlie kárára, így kiszórták két percre. Gyorsan felálltunk emberelőnyben a támadó harmadban, és bár megvoltak a nagy helyzetek, végül nem sikerült élni a lehetőséggel, Adorján háromszor is bravúrt mutatott be. Nem sokáig játszottak teljes létszámban a felek, előbb Hajóst, majd másodpercekkel később Kuljast is kiszórták. Négy a négy ellen nem változott az eredmény, de ismét nem sokáig maradtunk esemény nélkül, ugyanis a harmad feléhez közeledve elcseréltük magunkat. Szegény embert még az ág is húzza, mondhatnánk, de ezúttal legalább a hátrányt kivédekeztük. Sőt, emberhátrányban is volt lehetőségünk szépíteni, Fowlie lépett meg egy remek szólóval, a cselt is megcsinálta, ám Adorján óriásit védett. Az 54. perc elején Tamminen is egyedül lépett ki, de kihagyta a nagy helyzetet – ebben nagyban közreműködött Farkas Tamás, akit gáncsolásért állítottak ki, így a mieink kerültek emberelőnybe.

A harmadik harmadban a nagyobbnál nagyobb helyzetek sem voltak elegendőek a gólszerzéshez.

Ismét nagy Fradi-helyzetek, és nagy Adorján-védések következtek, majd 17 másodperccel a hátrány vége előtt, 05:13-mal a harmad vége előtt Fodor Szabolcs időt kért, és húzott egy bátor, de háromgólos hátrányban érthető lépést: levitte kapusát, így hat a négy ellen, üres kapuval próbálkoztunk. A csíkiak kiegészültek, maradtunk hat az öt ellen, és a nagyobbnál is nagyobb helyzeteket hagytunk ki, egy alkalommal még emberrel együtt sem sikerült áttuszkolni Adorjánon a korongot. 04:13-mal a vége előtt O’Connor darált túl hevesen a kapu előtt, a kiállítás után Arany visszatért a jégre, maradtunk öt a négy ellen emberelőnyben. Megint volt helyzet McFadden távoli bombája után, ám Adorján ismét hárított. Két és fél perccel a vége előtt ismét levittük Aranyt, ám nem sokáig, ugyanis 02:17-tel a vége előtt Tóth Adrián is kiült a büntetőpadra, mivel pedig a csíkiak másodperceken belül kiegészültek, emberelőnybe kerültek. Nem sokáig, Arany ismét lement a padra, így ezúttal öt az öt ellen jött a bátor üres kapus játék. Másfél perccel a vége előtt is megvolt a nagy lehetőség, ezúttal a kapu torkából sem sikerült átjuttatni Adorjánon a korongot. Láday viszont szabálytalankodott, így továbbra is üres kapuval jöhetett egy újabb felállás, öt mezőnyjátékos négy ellen – gondolhattuk, ám a sporik a kiállítás helyett végül büntetőt adtak a Fradinak. A büntetőt Tamminen végezte el, elfektette Adorjánt, aki a döntő pillanatban kiszúrt a botjával, és hárított. Ezután már tényleg öt a négy ellen folytatták a felek, 43 másodperccel a vége előtt pedig Reisz Áron korongot szerzett, meglépett, és üres kapura lezárta a mérkőzést. (1-5)

A Ferencváros hatalmasat küzdött, a mieink a harmadik harmadban nagy hátrányban Fradi-szívhez hűen harcoltak üres kapuval is a végsőkig, ám a mai napon a legnagyobb helyzetek sem voltak elengendőek a gólok, míg a Csíkszereda remekül használta ki lehetőségeit, így nagy arányú győzelmet aratott. Ezzel a Sportklub visszavette a pályaelőnyét, vagyis a bajnoki címhez már biztosan kell nyernünk legalább még egy meccset idegenben is. Folytatás rögtön másnap, szerdán 18.30-tól a Tüskecsarnokban. Hazai jegyek rendkívül korlátozott számban még kaphatóak online elővételben ITT.

Férfi jégkorong, Erste Liga, döntő, 3. mérkőzés
FTC-Telekom – SC Csíkszereda 1-5 (1-1, 0-2, 0-2)
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – McFadden, Hegyi, Kulmala, Somogyi, Tamminen – Seregély, Kärmeniemi, Tóth A., Tóth G., Fowlie – Boros, Bohunicky, Pavuk, Kóger, Hajós – Roczanov, Sarcia, Bán, Farkas S., Komáromy. Vezetőedző: Fodor Szabolcs
SC Csíkszereda: Adorján (Szamankov) – Gecse H., Láday, Péter B., Részegh T., Rokaly Sz. – Milam, O’Connor, Reisz, Rokaly N., Szkacskov – Farkas T., Kubat, Fodor Cs., Lapenkov, Stach – Kuljas, Papp Sz., Péter A., Sofron, Taratuhin. Vezetőedző: Rico Rossi.
Gólok: Kóger (06:37, EE, Kärmeniemi)), illetve Kuljas (09:01, Stach, Sofron), Gecse (24:20, Részegh T.), Stach (25:40), Kuljas (42:11, EE2, Szkacskov, Stach), Reisz (59:17, üres kapu, Részegh T.)
Kapura lövések: (12:13, 10:7, 22:6) 44:26
Védések: (12:11, 5:10, 4:22) 21:43 / 80.77% : 97.73%
Kiállítás percek: (4:4, 4:6, 12:10) 20:20
Emberelőny kihasználás: (8 / 1) 12.50% / (8 / 3) 37.50%
Emberelőnyben töltött idő: (8 / 1) 12.50% / (8 / 3) 37.50%
Emberhátrányos védekezés: (3 / 8) 62.50% / (1 / 8) 87.50%

Cikkajánló

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin