2020. február 20.
Erste Liga: a Fehérvári Titánok a negyeddöntős ellenfél
Címvédő férfi hokisaink a fehérváriakkal csapnak össze a hétfőn kezdődő Erste Liga-rájátszás negyeddöntőjében.

Szerda este mind az alsóházban, mind a felsőházban véget ért a férfi jégkorong Erste Liga 2019/20-as szezonjának középszakasza. Utóbbiban a magyar bajnokságban és a ligában egyaránt címvédő Ferencváros játszotta az utolsó mérkőzést, amelyen szépen búcsúzva a liga második periódusától, 7-2-es győzelmet aratott a DEAC ellen, alaposan visszavágva a hétfői debreceni fiaskóért.

A szerdai mérkőzésnek már nem volt számszerű tétje, hiszen a találkozó előtt már eldőltek a felsőházi helyezések. Hétfő este tudhattuk, hogy az FTC-Telekom megnyerte a középszakaszt, így zsinórban a második idényben várhatta első kiemeltként a liga mindent eldöntő, végső, egyenes kieséses szakaszát, a rájátszást. Az első kiemelés több tényező miatt is rendkívül fontos: egyrészt, a magasabb kiemelésű csapat végig pályaelőnyt élvez a playoffban, vagyis a Fradi ameddig versenyben van, minden négy győzelemig tartó párharcot hazai pályán kezdhet, és amennyiben hetedik meccsre kerül a sor, azt otthon, saját közönsége előtt vívja meg. Másrészt, bár tavaly óta változott a lebonyolítás, és az elődöntőben majd a versenyben maradt csapatokat kiemelés szerint sorrendbe állítják, és 1-4., 2-3. alapon alakítják ki az elődöntős párosításokat, de a negyeddöntőben ezúttal is ellenfélválasztásra került sor, és az első kiemelt választhatott elsőként az 5-8. helyen rangsorolt csapatok (Sportklub Csíkszereda, Gyergyói HK, UTE, Fehérvári Titánok) közül.

Az Erste Liga a negyeddöntők kezdete előtt sajtótájékoztatót tartott, amelyen előbb Szőke Álmos ligaelnök, valamint Szabados Richárd, a névadó főszponzor Erste Bank Hungary Zrt. vállalati üzletágvezetője, a liga alelnöke értékelték az idei szezon eddigi részét, majd a csapatok képviselői sorrendben bejelentették, és indokolták ellenfélválasztásukat.

"Röviden értékelve, az Erste Liga 2019/20-as idényének szeptemberi kezdete óta lezajlott 220 mérkőzés - 180 az alapszakaszban, 40 a középszakaszban. Ami a számokat illeti, nézőszámban sikerült nőnie némileg a ligának, még úgy is, ha a nézőszámátlagokat a Csíkszereda 1600 fős hazai átlagnézőszáma uralja. Az alap- és középszakaszban összesen 1221 gól született, ez 6,7-es meccsenkénti gólátlagot jelent. Emellett egyre kiegyenlítettebb a liga, egyre kevésbé kiszámítható, mi lesz egy-egy meccs eredménye, vagy a végső sorrend az alap- vagy a középszakaszban. Volt több nagy meglepetés is, a liga fejlődése pedig elősegíti, hogy a csapataink a nemzetközi színtéren is egyre kiemelkedőbb teljesítményre legyenek képesek. Elég csak a Ferencváros Kontinentális Kupa-menetelésére, vagy arra gondolni, hogy a Magyar Kupában három, papíron magasabban rangsorolt ligában edződő magyar csapatot tudtak megelőzni" – mondta el Szőke Álmos ligaelnök.

Szőke Álmos a játékvezetésre is kitért. Elmondta, ugyan folyamatos bírálatok érik a játékvezetést, arról nem szabad megfeledkezni, hogy egy rendkívül gyors játékról van szó, amelyben a hibázási lehetőség is nagyobb, emellett a liga és a magyar szövetség rendkívül nagy hangsúlyt fektet a játékvezetői kar képzésére, fejlesztésére, annak érdekében, hogy folyamatosan minél magasabb szintre kerüljön a bíráskodás a ligában. A ligaelnök emellett kijelentette, hogy megvizsgálva minden érvet és lehetőséget, azt a döntést hozták, hogy ettől az évtől kezdve a rájátszásra a csapatoknak NINCS lehetősége külföldi játékvezető igénylésére, a teljes playoffot magyar játékvezetők fújják majd. Ez is része a magyar játékvezetői kar fejlesztésének, hogy ilyen hőfokú mérkőzéseken is a magyar sípmesterek dolgozzanak.

Ezt követően Szabados Richárd alelnök is értékelte az idényt. Elmondta, már zajlanak az egyeztetések a következő szezonnal kapcsolatban. Volt csatlakozási szándék is a ligához, a MAC Újbuda farmcsapata személyében, azonban az a döntés született, ameddig a MAC első csapata a szlovák Tipsport Ligában szerepel, nem indulhat farmcsapat az Erste Ligában. Ha a klub február végéig nyilatkozik arról, nem indul Szlovákiában, úgy lehetősége lesz csatlakozni a magyar bázisú ligához. A névadó főszponzor képviselője emellett arról is beszélt, a nemrég nagy sikerrel elindított díjakat is ki fogja osztani idén is az Erste Bank a csapatok javaslatai alapján. Szabados Richárd arra is kitért, tovább folytatják a nagy sikerrel zajló workshop sorozatot is, amelynek célja a kluboknál dolgozó szakemberek szakmai találkozója és közös fejlődése.

Ezután következett az ellenfélválasztás. Az első kiemelt csapat, vagyis a Ferencváros képviseletében Fodor Szabolcs vezetőedző bejelentette szakmai stábunk választását: ennek értelmében az alsóházi tabella harmadik, vagyis utolsó rájátszást érő helyén záró FEHÉRVÁRI TITÁNOK lesz az FTC-Telekom ellenfele a négy győzelemig tartó negyeddöntős párharcban. 

"Álszent dolog volna nem azt feltételezni, hogy papíron a Titánok ellen lehet a legnagyobb esélyünk sikerrel megvívni a negyeddöntőt. De itt jön a képbe a sport, mint faktor, amelyben már nagyon sok példát láttunk akár nagy meglepetésekre is. A papírforma szerint a fehérváriak tűnnek ideális ellenfélnek, de a választás helyességét ezután a jégen is be kell bizonyítanunk. Ellenfelünk már idén is többször bizonyította korábban, akár ellenünk is, hogy nagyon jó csapat, fiatalok, gyors hokit játszanak. Fel kell pörögnünk, száz százalékra lesz szükség ellenük. Nem számítok könnyű párharcra." - indokolta választását vezetőedzőnk.

Fodor Szabolcs azt is elmondta, hogy nem gondolkodunk a címvédésen, nem tekintünk előrébb annál, mint a következő mérkőzés, és az aktuális párharc, így ezúttal is csak a hétfői, első negyeddöntős mérkőzésre koncentrálunk.

A negyeddöntős párharcot február 24-én és 25-én, hétfőn és kedden 18.00-kor kezdjük hazai jégen, a Pesterzsébet Jégcsarnokban, majd február 28-án és 29-én, pénteken és szombaton Székesfehérváron folytatjuk. Az ötödik, hatodik, és hetedik mérkőzést, amennyiben szükséges, március 2-án, 4-én és 6-án rendezik.

Az első két mérkőzésre az online jegyelővétel az Eventim hálózatában hamarosan elkezdődik.

Az ellenfélválasztó sajtótájékoztató teljes felvétele:

Férfi jégkorong, Erste Liga, rájátszás, negyeddöntő
A négy győzelemig tartó párharcok párosításai:

FTC-Telekom – Fehérvári Titánok
Dunaújvárosi Acélbikák – UTE
Corona Brassó – Gyergyói HK
DEAC – Sportklub Csíkszereda

Cikkajánló

Jégkorong: Nagy Gergő az év csapatában!

Magyar bajnok, megosztott Erste Liga-győztes férfi hokisaink kapitánya ott van a szezon hat legjobbja között.

Jégkorong: vége a teljes hazai szezonnak

A Magyar Jégkorong Szövetség az összes általa megrendezett bajnokság leállításáról döntött.

Jégkorong: vége a szezonnak, bajnok a Ferencváros!

A Magyar Jégkorong Szövetség szerda esti döntése értelmében az FTC-Telekom nyerte a félbeszakított OB I-et.

Dobbant a Fradi-szív, megvan a második győzelem!

Férfi hokisaink 3-1-es győzelmet arattak az UTE elleni OB I döntő, egyben Erste Liga-elődöntő második meccsén.

Ferencvárosi előnyből jöhet a második felvonás

Férfi hokisaink ma is jégre lépnek az UTE ellen a magyar bajnoki döntő és Erste Liga-elődöntő második meccsén.

Nagyszerű kezdés, nálunk az előny a bajnoki döntőben

Férfi hokisaink 6-3-as győzelemmel kezdték az UTE elleni OB I döntőt, egyben Erste Liga elődöntőt.

Jön, amire 28 éve vártunk: Derbi a magyar bajnokságért!

Ma elkezdődik az Újpest elleni négy győzelemig tartó Erste Liga-elődöntő, ami egyben magyar bajnoki döntő is.

Bajnoki döntő előtt: „Számítunk a szurkolóinkra!”

Férfi hokisaink az Újpest elleni Erste Liga-elődöntőre, egyben magyar bajnoki döntőre készülnek – VIDEÓ!

close
Facebook Youtube Instagram Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most