2020. november 20.
Ismét a ráadás döntött, ezúttal legyőztük a Gyergyót!
Férfi jégkorongcsapatunk szétlövésben győzött 2-1-re a Gyergyói HK otthonában az idény első erdélyi meccsén.

Ahogy arról a mérkőzés beharangozójában írtunk, hosszú folyamat eredménye, hogy végül lehetségessé vált a magyarországi csapatok határon túli szereplése a férfi jégkorong Erste Liga 2020/21-es idényében, így pénteken koraeste a szezon első erdélyi találkozójára készült a házigazda Gyergyói HK és a címvédő FTC-Telekom. A Fradi az októberben a Tüskecsarnokban elszenvedett hosszabbításos vereségért akart visszavágni ellenfelének, amellyel egyben meglehetett zsinórban a hatodik győzelem, és amivel csapatunk egyetlen pontra zárkózott volna a listavezető MAC HKB Újbuda mögé a tabellán. Ez a presztízsen túl azért is fontos, mert a legfrissebb menetrend szerint a csúszások miatt az alapszakasz vége bőven belenyúlik a februárba, így az a döntés született, hogy idén nem lesz középszakasz az Erste Ligában, hanem az alapszakasz első nyolc helyezettje jut a rájátszásba, a kiemelések pedig közvetlenül a helyezésekből következnek majd, így egyáltalán nem mindegy, hányadik helyen zárja egy csapat az alapszakaszt a végelszámolásnál. Természetesen több mint egy hónapnyi szünet után a közben edzőváltáson és a keretet tekintve is jelentős ráncfelvarráson átesett Gyergyó is győzelemmel akarta folytatni szereplését, így parázs csatára volt kilátás a szurkolók nélkül igen furcsán festő Gyergyószentmiklósi Műjégpályán.

A hazaiak kapujában nem meglepő módon a rendkívül stabil és remek teljesítményéről híres Jordon Cooke kezdett, a mérkőzés első néhány percében azonban, bár a meccs indulásától kezdve többet birtokolta a korongot a Ferencváros, nem neki, hanem a mieink hálóját ezúttal is őrző Nagy Kristófnak volt több dolga. Igaz, hogy a Gyergyónak nem volt sok lehetősége, nehezen tudták kihozni a korongot a Fradi már jól megszokott előretolt, támadó harmadbeli letámadása miatt, ám a kevés akció szinte mindegyike veszélyesnek bizonyult, fiatal kapusunk azonban remekül tette a dolgát. A 9. percben Sarciára fújtak rá egy szabálytalanságot, így a mérkőzés első emberelőnye a gyergyóiak előtt adódott, ám jelentős helyzetig nem sikerült eljutniuk a két perc alatt, a speciális egységek terén is egyre jobban működő Ferencváros hátrányos védekezése tökéletesen zárt. A harmad második felére fokozatosan vettük át a vezetést veszélyes akciók terén is, ám a legfontosabb statisztikai mutatóban, a gólok számában egyelőre nem történt változás, Cooke is hozta a szokásos remek formáját. A játékrész kiegyenlítettségét jól mutatja, hogy a hajrára ismét a hazaiak kerültek inkább fölénybe helyzetek terén, ez pedig ezúttal kifizetődött: a 18. perc legvégén Podlipnik bombázott a kékről, a kapu előtti forgalomban megpattanó korong meglepte Nagyot, azonban elsőre még visszajött a vasról, Silló Arnold azonban közvetlen közelről a hálóba helyezte a kipattanót. (1-0) A harmadból hátralévő időben a játék felvette a mérkőzéseinken oly’ gyakori képet: gyors, kevés passzos játékkal teremtünk ott többször is az ellenfél harmadában, ám a veszélyes helyzetek elmaradtak, az ellenfél pedig megpróbált kontrából veszélyeztetni. Gól viszont már nem született, így hazai vezetéssel vonultak a felek az első szünetre.

A két csapat egymás elleni mérkőzésein nem ritka, hogy kevés gól dönt, így nagy jelentősége lehetett annak, hogy az egy híján ugyanannyi kapura lövést hozó első harmadban a Gyergyó tudta megszerezni a lélektanilag is fontos vezetést. A második játékrészre azonban a mieink láthatóan úgy érkeztek ki a jégre, hogy a maguk javára fordítsák ezt a helyzetet, nagy elánnal támadtuk le a hazaiakat. Ennek már a második percben meg lehetett volna az eredménye, a bal oldalt nagy lendülettel meginduló Hodgman azonban bár ziccerbe tette vissza középre a korongot Pavuknak, a lövésnél Cooke hatalmasat védett. Az ezt követő percekben is sorra a Fradi alakította ki a veszélyes helyzeteket, a Gyergyó szinte teljesen a kontráira hagyatkozhatott csak. Sőt, a 27. percben megjött az első ferencvárosi emberelőny is, Csergőt küldték ki akasztás miatt. Mindössze 14 másodperc alatt elpackáztuk azonban az előnyt, miután a harmadunkba visszakerült korongot elveszítve Sági kényszerült szabálytalanságra. Négy a négy ellen folytatódott a játék, majd jött némi gyergyói előny, de nem sikerült élniük vele a piros-fehéreknek, így a játékrész második felére kiegészültek a felek. Ez azonban kevesebb mint egy percig maradt így, ugyanis Ferenc Csibi szabálytalankodott. Sőt, egy perccel később egy kapu előtti lehetőségünk közben Timur Raszulov is szabálytalankodott, így egy percig támadhattunk öt a három ellen. Sikerült megjáratni, majd egy blokkolt lövés után Kulmala kissé jobbról akár lőhetett is volna, ám rendkívül okosan átpasszolta a túloldalon berobbanó Justin Hodgmannek, elfektetve ezzel Cooke-ot, így kanadai támadónk egyenlített, kihasználtuk tehát a kettős fórt. (1-1) Szimpla előnyben is veszélyesek maradtunk, a gyors második gól viszont nem jött meg, így kiegészült a Gyergyó, és rögtön kiegyenlítettebb lett a játék képe. Hiába jöttek azonban feljebb mezőnyben a hazaiak, az újabb veszélyes helyzet is a mieink előtt adódott. Hodgman ment el egy gyors kontrával, majd mesterien emelt a középen érkező Tóth Adrián elé, aki egy az egyben vihette Cooke-ra, ám nem tudta becsapni a kanadai hálóőrt. A harmad hajrájára is maradtunk fölényben, újabb gólt azonban nem sikerült szereznünk. Mindössze öt másodperccel a harmad vége előtt azonban még harsant a játékvezetők sípja: a folyamatosan hevesen reklamáló gyergyói debütáns, Joseph Basaraba kapott tízperces fegyelmit sportszerűtlen magatartásért.

A harmadik harmadban lényegében ott folytatódott a játék, ahol a szünetben abbamaradt, és az első nagy helyzet is a miénk volt, Tóth Adrián mehetett egy az egyben, ám ezúttal is Cooke nyert fontos párharcot. A 44. percben bebizonyosodott, a játékvezetők következetesek, aki reklamál, szinte azonnal tíz percet kap… Így járt Pavuk Attila is, aki a kelleténél hevesebben nyilvánította ki nemtetszését egy befújt tilos felszabadításnál. Ez viszont nem járt emberhátránnyal, így a jégen maradt az egyenlő létszám, és a kiegyenlített játék is, az utolsó harmad közepén nem lehetett volna megtippelni, ki nyeri a találkozót. Sőt, a következő nagy helyzet a Gyergyó előtt adódott, St-Amant szólójánál viszont Nagy Kristóf mutatott be bravúrt. A hazaiak után ismét a mieink percei következtek, pillanatnyi fölénynek bizonyult azonban ez, ugyanis az 50. percben elcseréltük magunkat, így emberelőnybe került a Gyergyó. Jól fel is álltak a piros-fehérek a harmadunkban, és három komolyabb lövéssel is jelentkeztek, ám Nagy Kristóf mindet fogta, sikerült kivédekezni a hátrányt. Egyenlő létszámban továbbra is rendkívül kiegyenlített volt a mérkőzés, még öt perccel a záró harmad vége előtt sem lehetett nem csak az eredmény, de a játék képe alapján sem megtippelni a győztest. Az utolsó öt percet egy rendkívül veszélyes Somogyi-lövés indította, majd három perccel a vége előtt óriási esélyt kapott a győzelemre a Gyergyó. Ellerby úgy tűnt, a saját harmadunkból ütötte a plexi fölött a játéktérről ki a korongot, de azt sem lehetett egyértelműen látni, hozzáért-e a plexihez a korong. A játékvezetők hosszas tanakodás után végül megítélték a kiállítást. Bár úgy tűnt, működik a hátrányos védekezésünk, a fór második percének az elején Troncinsky eresztett meg egy bombát a kékről, amely bár elsőre kipattant Nagyról, kapusunk látványos mozdulattal vetődött a korong után. Bár a nyomás maradt, helyzet és gól nem született, kiegészültünk. Sőt, az utolsó percet még megpróbáltuk megnyomni, el is jutottunk Cooke kapujáig, gólt azonban nem sikerült megszerezni, így az októberi Tüskecsarnok-beli egymás elleni meccshez hasonlóan 1-1-es rendes játékidő után következett a hosszabbítás.

A hosszabbítás kicsiben leképezte a rendes játékidőben látottakat, rendkívül kiegyenlített volt a játék, mindkét csapat remekül játszotta meg a három a három elleni játékot. A kapura a mieink voltak veszélyesebbek, előbb egy Kärmeniemi-bombát kellett védenie Cooke-nak, majd Pavuk tüzelt alig mellé, később Tóth Adrián is eldönthette volna, de a hazai kapus résen volt. A túloldalon előbb Troncinskynek, majd Podlipniknek volt komolyabb lövése, azonban végül egyik oldalon sem született gól, a győzelem sorsának szétlövésben kellett eldőlnie!

A mieink kezdték a büntetőpárbajt, Tóth Adrián lendületből higgadtan az alsó sarokba varrta a korongot, a túloldalon St-Amant gyenge kísérletét védte Nagy Kristóf, vezettünk! Kulmala lagymatag próbálkozása nem járt túl Cooke eszén, azonban Csergő hiába próbált cselezni, Nagy kiszúrt a bárddal. Nagy Gergő próbálta meg trükkösen betolni Cooke mammutjai között a korongot, ám a hálóőr résen volt. Bíró Gergő viszont hiába fektette el Nagy Kristófot, kapusunk spárgával a meccs védését mutatta be! Hodgman a másik oldalon viszont ugyanilyen mozdulattal megverte Cooke-ot, kettővel vezettünk! Sőt, a másik oldalon Basaraba kísérletét fogta Nagy, 2-1-re megnyertük a mérkőzést!

A találkozó szinte a tükörképe volt az októberi első egymás elleni meccsnek, most a Ferencváros szerezte meg 1-1 után ráadásban a győzelmet! Ezzel meglett csapatunk zsinórban hatodik győzelme a ligában, és egyetlen pontra zárkóztunk fel a tabellán a listavezető MAC HKB Újbuda mögé. Folytatás rögtön másnap, szombaton 17.30-tól Brassóban!

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
Gyergyói HK – FTC-Telekom 1-2 (1-0, 0-1, 0-0, 0-0, 0-1 – b.u.)
Gyergyói HK: Cooke (Ruczuj) – Ferenc Csibi, Podlipnik, Koskiranta, Bíró G., Szigeti – Kozma Zs., Troncinsky, Péter Zs., Basaraba, Ouellette St-Amant – Nagy Cs., Raszulov, Benedek, Csergő, Silló A. – Lázár, Barabás, Elekes Darabont, Sára. Vezetőedző: Szilassy Zoltán.
FTC-Telekom: Nagy K. (Arany) – Kärmeniemi, Sarcia, Somogyi, Kulmala, Nagy Gergely – Tóth G., Ellerby, Hodgman, Tóth A., Pavuk – Hegyi, Boros, Sági, Hajós, Németh A. – Bán, Tóth Re., Roczanov, Tóth Richárd, Tóth Gergő. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gólok: Silló A. (17:58, Podlipnik), illetve Hodgman (32:08, EE2, Kulmala, Ellerby), Tóth A. (65:00, győztes büntető)
Kapura lövések: (14:15, 7:10, 14:11, 3:5, 0:1) 38:42
Védések: (15:13, 9:7, 11:14, 5:3) 40:37 / 95.24% : 97.37%
Kiállítás percek: (0:2, 16:2, 0:14) 16:18
Emberelőny kihasználás: (4 / 0) 0.00% / (4 / 1) 25.00%
Emberhátrányos védekezés: (1 / 4) 75.00% / (0 / 4) 100.00%
Emberelőnyben töltött idő: 7:14 / 4:13

Cikkajánló

Bombaformában lévő bajnokok csúcsrangadója jön

Az alapszakasz egyik kulcsmeccse lehet a hat meccs óta veretlen Csíkszereda elleni rangadó a Tüskecsarnokban.

Gólzáporos erődemonstráció, öt góllal vertük a Brassót!

Férfi jégkorongcsapatunk egygólos hátrányból fordítva az idei szezonban először győzte le a Corona Brassót.

A szezon első Brassó elleni győzelme a tét

A DEAC mellett a Brassó az egyetlen csapat az Erste Ligában, amelyiket idén még nem győzte le az FTC-Telekom.

Hokis rehabilitáció: a villámgyors visszatérés titka

Két hokisunk a vártnál hetekkel korábban térhetett vissza súlyos sérüléséből, körbejártuk rehabilitációjukat.

Justin Hodgman A Hét Játékosa az Erste Ligában

Férfi jégkorongcsapatunk a házi pontlistát vezető kanadai támadóját választották az első hét legjobbjának.

Végre kiszakadt a gólzsák, kiütéses siker a DAB ellen!

Címvédő férfi hokisaink kiütéses, 8-1-es győzelmet arattak a Dunaújvárosi Acélbikák ellen az Erste Ligában.

Még sereghajtó, de jó formában lévő ellenfél érkezik

Címvédő férfi jégkorongcsapatunk 16.30-kor a Dunaújvárosi Acélbikákat fogadja a Tüskecsarnokban.

Sikeres óvás, újrajátsszuk a Vasas elleni meccset

A Magyar Jégkorong Szövetség Versenyirodája helyt adott az FTC óvásának.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most