2020. november 10.
Ismét drámai fordulatok, de győzelem a vége
Férfi hokisaink háromgólos előnyből engedték fordítani a Titánokat, de végül ráadásban behúzták a meccset.

Váratlan helyzetbe került hétfő este magyar bajnok, Erste Liga-győztes és Magyar Kupa-címvédő férfi jégkorongcsapatunk. A koronavírus-fertőzés elleni védekezés érdekében újabb szigorításokról döntött a Magyar Kormány, amelyek bár várhatóan csak kedd éjféltől lépnek életbe, így elméleti lehetőség adódott volna rá, hogy a keddi jégkorong-mérkőzések, így az FTC-Telekom Titánok elleni összecsapása is nézők előtt kerüljön megrendezésre, azonban a klub úgy döntött, óvatosságból és elővigyázatosságból már a keddi jégkorongmeccsen sem lehetnek jelen a szurkolók.

Ez azt jelentette, hogy egyre jobb formába lendülő együttesünknek hűséges szurkolói támogatása nélkül kellett jégre lépnie kedd este a Titánok ellen, ám ennek ellenére is a Ferencváros számított a találkozó esélyesének. Fodor Szabolcs együttese a koronavírus-járvány a csapatot érintő második hulláma miatt októberben több mint két hetet hagyott ki, a visszatérést követően a november eleji válogatott szünetig viszont zsinórban három győzelmet aratott, a skalpok között van a listavezető MAC HKB Újbudáé is. Ráadásul az első legyőzött éppen a Titánok csapata volt Győrben. A Fehérvár-farm ugyan azóta tudott meccset nyerni, ám legutóbbi négy találkozóját elveszítette.

Esélyeshez méltóan kezdte a Ferencváros a találkozót, már az első harmad legelejétől kezdve többet birtokolták a korongot a mieink, folyamatosan elhozták a bulikat, és nyomás alatt tartották a Titánokat. Ha esetleg hiba csúszott valamelyik átadásba, akkor is hamar ismét ferencvárosi ütőn járt a korong, rendkívül hatékonyan támadott le a Fradi már a vendégek harmadában. Ennek a nyomásnak pedig szinte rögtön meglett az eredménye, alig telt el két perc a találkozóból, amikor Somogyi Balázs kapott a jobb oldalon korongot a kékről Tóth Gergelytől, teljesen tisztán vehette át, még meg is nézhette magának a kaput, majd magabiztosan vágta a pakkot a Titánok kapujában kezdő Szeles Martin lepkés kesztyűje felett a hálóba. (1-0) A gyors gól még jobban felpörgette az amúgy is láthatóan ezer fokon égő Fradi-játékosokat, akik láthatóan nagyon akartak bizonyítani a zárt kapu ellenére, ez pedig kifizetődött – kevesebb mint egy perccel később Lauri Kärmeniemi kékvonalról megeresztett lapos korongja is utat talált Szeles előtt a hálóba, a vendégek kapusa nem sokat láthatott a kapuja előtti hatalmas „forgalomban”, a korong pedig megtévesztően meg is pattant a jégen, így lett tökéletes lövés! (2-0) A két gyors bekapott gól után a Titánok fiataljai valamelyest rendezni tudták a soraikat, néhányszor már a ferencvárosi harmadba is eljutottak, ám az egész első játékrész alatt nem tudtak veszélyes helyzetet kialakítani Nagy Kristóf kapujánál – a Fradi első számú hálóőre, Arany Gergely betegsége után a meccskeretbe már vissza tudott térni, azonban a védést még nem bízta rá Fodor Szabolcs. Kollégájának nem volt nehéz dolga, az első harmadban elképesztő, 24:2-es ferencvárosi előnyt mutatott a kapura lövési statisztika… Egy ízben emberelőnyben is próbálkozhatott a Fradi, a 14. perc végén Hajnal Attila terítette le Hodgmant, azonban látszott, hogy a speciális játéka még mindig nem az igazi a zöld-fehéreknek – erre panaszkodott Fodor Szabolcs is még több mint egy héttel korábban, a DAB elleni meccs után. Így is magabiztos, kétgólos előnnyel várhatta azonban a címvédő FTC-Telekom a folytatást.

A második játékrész az elején úgy nézett ki, hogy ott folytatódik, ahol az első abbamaradt. Továbbra is a mieink birtokolták többet a korongot, a Titánok játékosai nem tudtak mit kezdeni a mély letámadással. Sőt, komoly lélektani fegyvertényt mutatott be a Fradi, ugyanis kivédekezett egy emberhátrányt, majd amikor úgy tűnt, már-már megérkeznek a meccsbe a vendégek, és megvoltak az első veszélyes helyzetek is, akkor mégis a Ferencváros szerezte az újabb gólt. Boros szerzett korongot a saját harmadában, végigszáguldott vele mindenkit faképnél hagyva a bal oldalon, majd remek ütemben centerezett a középen teljesen üresen érkező Németh Attilának, akinek tulajdonképpen nem is volt már nehéz dolga a hálóba vágni a korongot. (3-0) A játék képe és a lélektan alapján a Fradinak ekkor lett volna esélye arra is, hogy lezárja a mérkőzést, ehhez képest a mieink elkezdtek hasonlóan játszani, mint másfél héttel korábban a DAB ellen, amikor negyedóra alatt engedték vissza négygólos előnyből az ellenfelet a meccsbe. Most is egy emberelőny hozta meg az esélyt a vendégeknek, Németh második szabálytalansága után jól járatta meg a korongot a Titánok csapata a harmadunkban, majd McNulty távolról remekül vágta a hálóba a pakkot, Nagy Kristóf nem érhetett le a lövésre. (3-1) Az egyre több helyzettől, lövéstől és főképp a góltól felébredtek a vendégek, és játékban is megérkeztek a mérkőzésbe. Egyre élesebb lett a találkozó, sok volt a kemény ütközés, egy ilyen után Tóth Gergő készült kesztyűt ledobni ellátni Császár baját a zsűrifülke előterében. Bár a játékvezetők későn értek oda, és a bunyó elkezdődött, a „zebrák” ennek azonnal véget vetettek, és miután nem minősítették „fair fight”-nak a küzdelmet, Császár megúszta két perccel, Tóth Gergő viszont öt plusz véglegest kapott. A bulinál rögtön Tóth Adrián és Németh Kristóf is eljátszottak egy páros gyakorlatot, két-két percért cserébe, így sokáig négy a négy ellen játszottak a felek. A 36. percben Madácsi is szabálytalankodott, így ekkor négy a három ellen játszhatott néhány másodpercig a Fradi, míg a vendégeknél három játékos melegítette egymás a büntetőpadon. Hamar fordult azonban a kocka, Császár és Németh visszatértek a jégre, Tóth Adrián viszont ismét szabálytalankodott, és mivel öccse öt percéből is bőven maradt még, így több mint egy percig kettős előnyhöz jutottak a Titánok. Éltek is az óriási eséllyel, öt a három ellen Riku Tiainen vágta a kapunkba a korongot. (3-2) A harmad második felében egyértelműen jól jött ki a kiállításcunamiból a vendégcsapat, az utolsó percek játéka alapján pedig elmondhatjuk, bizony a Ferencvárosnak jött jobban a harmad végét jelző dudaszó…

A harmadik harmadra új lendületet vett a Ferencváros, megint jól működött a mély letámadás, a vendégeknek az első játékrészhez hasonlóan már a saját harmadukból való korongkihozatal is nehézségekbe ütközött. Sőt, Vincze Gergő szabálytalansága nyomán azzal is próbálkozhattak a mieink, hogy értékesítsenek egy emberelőnyt. Ez sajnos épp fordítva sült el, egy korongvesztés után Németh Kristóf egyedül száguldott végig a pályán, és egy az egyben belőtte az egyenlítő gólt, emberhátrányban tudott betalálni a Titánok… (3-3) Az egyenlítő gól után próbáltuk tartani a nyomást az ellenfélen, de érződött egyfajta visszafogottság a korábbiakhoz képest, benne maradt a mieink játékosaiban, hogy innentől egyetlen hiba is elég ahhoz, hogy kicsússzon a kezünkből a mérkőzés. Ehhez közel is kerültünk, Hodgman ugyanis az 56. percben összeszedett egy szabálytalanságot, a vendégek pedig Tiainen révén mindössze 11 másodperc alatt éltek is az előnnyel. (3-4) Megtörtént a szinte lehetetlen forgatókönyv, háromgólos hátrányból fordítottak a Titánok. Négy és fél percünk maradt egyenlíteni, mindent egy lapra feltéve kezdtünk támadni, Fodor Szabolcs az időkérését is elhasználta, és már azt figyelhettük, mikor korcsolyázik le Nagy Kristóf a jégről, hogy üres kapuval támadjunk emberelőnyben, amikor Tóth Gergely lőtte el a kékről a pakkot egy hosszú korongjáratás végén, és bár úgy látszott, ő a gólszerző, Somogyi végül beleért, a lényeg viszont, hogy összejött az immáron bravúrszámba menő egyenlítés! (4-4)

Ugyan háromgólos előny birtokában erre nem látszott esély, végül a mieink örülhettek annak, hogy sikerült hosszabbításra menteni a meccset. A ráadás percei sem alakultak rózsásan, Somogyit egy perc játék után kiszórták. Kasper Vuorinen időt is kért, érezte, hogy itt lehet az esély a szenzációszámba menő győzelem megszerzésére is. A mieink azonban hősiesen védekezték ki a négy a három elleni emberhátrányt, többször önfeláldozó mozdulatot bemutatva, majd elment egy kontra, aminek a végén Justin Hodgman remek mozdulattal fejezte be Tóth Gergely passza után az akciót (5-4), a győzelmet végül otthon tartotta a Fradi! Bár nem ilyen mérkőzésre számítottunk sem előzetesen, sem háromgólos vezetés után, végül örömmel konstatálhattuk, hogy egy vesztésre álló mérkőzést ha a hosszabbításban is, de sikerült 5-4-re megnyernünk.

Folytatás vasárnap délután, a szezon első Derbijén, az Újpest ellen – nagy kár, hogy zárt kapuk mögött.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – Titánok 5-4 (2-0, 1-2, 1-2, 1-0 – h.u.)
FTC-Telekom: Nagy K. (Arany) – Tóth Gergely, Ellerby, Sági, Tóth A., Nagy G. – Sarcia, Kärmeniemi, Hodgman, Kulmala, Németh A. – Hegyi, Boros, Hajós, Somogyi, Pavuk – Bán, Tóth Gergő, Roczanov, Tóth Re., Tóth Ri. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Titánok: Szeles (Gyenes) – Erdély B., Reiter A., Tiainen, Luusuaniemi, Császár H. – Dobmayer, McNulty, Rétfalvi, Németh K., Huovinen – Kóger B., Hajnal, Madácsi, Almási, Balogh B. – Vincze G., Jakimcsuk. Vezetőedző: Kasper Vuorinen
Gólok: Somogyi (02:05, Tóth Gergely, Pavuk), Kärmeniemi (02:59, Hodgman), Németh A. (25:00, Boros), Somogyi (58:34, Tóth Gergely, Hajós), Hodgman (63:21, Tóth Gergely), illetve McNulty (32:26, EE, Tiainen), Tiainen (37:55, EE2, Huovinen, McNulty), Németh K. (48:02, EH), Tiainen (55:36, EE, Császár, McNulty)
Kapura lövések: (24:2, 8:14, 12:6, 2:0) 46:22
Védések: (2:22, 12:7, 4:11, 0:1) 18:41 / 81.82% : 89.13%
Kiállítás percek: (0:2, 33:6, 2:2, 2:0) 37:10
Emberelőny kihasználás: (2 / 0) 0.00% / (7 / 3) 42.86%
Emberhátrányos védekezés: (3 / 7) 57.14% / (0 / 2) 100.00%
Emberelőnyben töltött idő: 4:00 / 6:22

Cikkajánló

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

Para jégkorong nyílt nap a Fradi sátorban

Szombat délután utánpótlásunk jégkorongpályáján a siket- és a parahokié volt a főszerep.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin