2021. február 17.
Későn ébredtünk, vereség Csíkszeredában
Férfi hokisaink 6-4-es vereséget szenvedtek az erdélyi túra első meccsén, folytatás csütörtökön.

Ahogy arról a mérkőzés beharangozójában ITT korábban írtunk, egyfajta mini középszakasznak is beillik magyar bajnok, Erste Liga-győztes és Magyar Kupa-címvédő férfi jégkorongcsapatunk alapszakasz-záró négymeccses erdélyi túrája. Az első hely, és ezzel az első kiemelés, miután a Dunaújvárosi Acélbikák koronavírus-fertőzés miatt lemondta szintén négymeccses túráját, a találkozókat pedig 5-0-s eredménnyel a vétlen feleknek, vagyis az erdélyi csapatoknak ítélték, igencsak távol került. Matematikai esély ugyan még van, de azért a Brassót már nagyon nehéz lesz utolérni, ráadásul ezzel kapcsolatban már nem is teljesen csak a saját kezünkben van a sorsunk. A második helyet, és ezzel a második ellenfélválasztást és az első két körben garantált pályaelőnyt viszont abszolút saját magunk harcolhatjuk ki magunknak – így állt a helyzet négy mérkőzéssel a vége előtt.

Parádés összecsapásnak ígérkezett a Csíkszereda elleni dupla mérkőzésünk, nem csak a két együttes az elmúlt két évben rendkívül kiéleződött rivalizálása miatt (elég a 2019-es egymás elleni ligadöntőre, és a 2019/20-as, megosztott ligagyőzelemmel zárult versenyfutásra gondolni), hanem már csak azért is, mert ezért a bizonyos második helyért éppen a Sportklubbal állunk kiélezett csatában. A székelyeknek – köszönhetően a DAB-tól kapott hat pontnak is – két mérkőzéssel többet lejátszva két pont előnye volt a páros csúcsrangadó előtt. Ez azt is jelentette, hogy a Sportklub a Fradi ellen fejezi be az alapszakaszt, valamint azt is, hogy amennyiben két mérkőzésen legalább két ponttal többet szerzünk ellenfelünknél, akkor függetlenül az utolsó két meccsünk eredményétől megvan a második hely az alapszakasz tabelláján, ezzel pedig a második kiemelés a március 2-án kezdődő playoffra.

A Ferencváros kapujában Nagy Kristóf kezdett, cseréje pedig az U18-as csapatból felhívott Földes László volt, akit Fodor Szabolcs elvitt magával biztonsági okokból a négymeccses túrára. Arany Gergely ugyan ott van a csapattal, ám ezúttal nem nevezte őt a vezetőedző a meccskeretbe.

Az első öt perc jó iramú oda-vissza játékkal telt, mindkét oldalon megvoltak a lehetőségek, de Nagy Kristóf és a túloldalon László Arnold is jól állt bele a mérkőzésbe. Fokozatosan átvettük az irányítást, ennek egy veszélyes kékvonalas Ellerby-lökettel, majd pár perccel később egy középről, takarásból leadott Tóth Adrián-lövéssel adtunk nyomatékot. A 7. percben László kiejtett egy távoli lövést, a kipattanót Hodgman egyből kapura tette, a hazai hálóőr azonban nagyot spárgázva javította saját hibáját. A 8. percben megvolt az első veszélyesebb hazai helyzet, egy kontrával Becze ment el, és megpróbálta egy szemfüles rövid felsős lövéssel megtréfálni Nagy Kristófot, aki azonban zárta a szöget. Alig fél perccel később Becze már egy támadó harmadban megszerzett koronggal kígyózott szép egyéni villanással kapura, de ez sem vezetett eredményre, majd megszületett a mérkőzés első kiállítása, Hegyi Ádámot küldték ki bottal akasztásért. Remekül működött a hátrányos egységünk, ugyan a Sportklub nagy nyomás alá helyezte a harmadunkat, de mindig a helyén volt a blokk vagy a kapus. Azonban Hegyi alig térhetett vissza a jégre, még maradt a harmadunkban a hazai csapat, Taratuhin pedig rendkívül pontos lövést adott le jobbról, az alapvonal közeléből, megtalálva a korongnyi rést Nagy válla és a vas között. Elsőre és a lassításból is úgy nézett ki, a felső vasról az oldalsó vasra, majd onnan a gólvonal elé pattant a korong, ám a játékvezetők videózás, és az összes kameraállás tanulmányozása után megadták a gólt – nincs mit tenni, higgyünk nekik… (1-0) A bekapott gól valamelyest visszavetette a játékunkat, nem volt olyan pörgős a támadó harmadbeli letámadás, a Sportklub pedig kihasználta, hogy levegőhöz jutott, és átvette az irányítást. A remekül helytálló Nagy Kristóf vezetésével azonban minden próbálkozásukat megállítottuk, a 16. percben pedig egy veszélyes kontrával Kulmala és Németh ment el, a kapujából kivetődő László azonban hárítani tudott. Egy perccel később a negyedik sorunk vitt el egy újabb kontrát, Roczanov remekül tálalt Farkas elé, akit passz közben visszahúztak, elmaradt a kiállítás. A túloldalon Nagy mutatott be bárddal látványos védést Blackwater lövésénél, majd az utolsó percben még Sági és Versteeg révén is egyenlíthettünk volna, azonban ez nem jött össze. Sőt, fél perccel a vége előtt még Salló egy korongszerzés után veszélyes lövést eresztett meg, Nagy a helyén volt, így maradt az egygólos hazai vezetés a szünetre.

Nagyon nem indult jól a második játékrész, hiszen már mindössze 46 másodperc elteltével gólt szerzett a Csíkszereda: Sarcia nem tudta kiütni a korongot veszélyes helyzetben a harmadunkból, majd Wishart távoli lövése megpattant Sági ütőjén, ezzel becsapva Nagy Kristófot, és a rövid sarokba vágódott. (2-0) A második gól után is megpróbáltunk nyomást helyezni a hazai kapura, és visszajönni a mérkőzésbe, azonban a fölényünk meddőnek bizonyult. A 25. percben újabb lehetőség nyílt a Sportklub előtt, Becze egy remek szóló után azonban a rövid sarkot záró Nagy fejvédőjét lőtte telibe. Egy perccel később megvolt az első emberelőnyünk, Rokaly Norbertet küldték ki magas botért. Ebből viszont nemhogy nem tudtunk gólt szerezni, de kaptunk egyet… Versteeg lőtte hátba a kékről Kulmalát, a lepattanóval pedig kettő az egyben elment a Sportklub, a társ remekül vitte el az embert Blackwaternek, aki keresztbekorcsolyázás után szépen lőtte vissza Nagy botos húszasára a korongot. (3-0) Az emberelőny végén, majd a fór letelte után Ellerby jelentkezett két életerős bombával, ám egyik sem akadt be. Szegény embert pedig még az ág is húzza: a 31. percben elcseréltük magunkat, így ismét emberelőnybe került a Csíkszereda. Nagyon megnyomták a hazaiak ezt az előnyt is, és bár sokáig jól védekeztünk, a végén remekül járatták meg a korongot, befejezésképp pedig Taratuhin vágta kapásból jobbról a rövidbe a pakkot. (4-0) Hogy teljes legyen a hidegzuhany, alig egy perccel később Casaneanu és Rokaly Norbert mentek el egy kontrával, utóbbi pedig elfektette Nagyot, és szépen fejezte be az akciót. (5-0) Sőt, a 35. percben Tóth Gergő hibája után ismét emberelőnybe került a Sportklub. Ezt végre sikerült kivédekezni, sőt, a 38. percben Kóger remekül ment el egy ellentámadással, kimozgatta Lászlót majd Hodgman elé tálalt, akinek az így félig üresen tátongó kapuba kellett csak helyeznie – megtette. (5-1) 1:43-mal a harmad vége előtt Kuljas még lemaradt az emberéről, majd megkampózta, kiállítás lett a jutalma, ezzel viszont nem sikerült élni. Csoda kellett volna a harmadik harmadra a pontszerzéshez…

Az egyértelmű volt, hogy akármi is lesz a mérkőzés vége, a helyzetkihasználáson a jövőre nézve mindenképpen javítani kell: két harmad alatt 26:32 volt a kapura lövés ide, 5-1 a gólarány oda… 17 másodperc áthúzódó emberelőnnyel kezdtük a harmadik harmadot, ám ezzel nem sikerült túl sok mindent kezdeni. Nem sokkal később már a Sportklub került emberelőnybe, Hodgmant szórták ki gáncsolásért. Mindössze nyolc másodpercig lehetett azonban fórban a Csíkszereda, Yellow Horn kétszer egymás után szabálytalanul bulizott, ez pedig az új szabályok értelmében kiállítás játék késleltetéséért. Kulmala rögtön elhozta az immáron a hazai harmadban elvégzett bulit, Hegyi azonnal tüzelt, László nagyot védett. A 43. percben Kóger került ziccerbe a kapu előtt, azonban nem sikerült befejeznie. A kontrából a túloldalon is érkezett egy nagy helyzet, Kuljas lövését azonban fogta Nagy. Alig egészültek ki a felek, Yellow Horn egyből akasztott, így mehetett is vissza a büntetőpadra, emberelőnybe kerültünk. A mai napon azonban hiába nem játszottunk mezőnyben vagy lövésekben alárendelt szerepet, az egyéni hibák megpecsételték a sorsunkat, azokra kegyetlenül lecsapott a Sportklub. Így történt ez ezúttal is, Nagy Kristóf a kapujából kilépve összeszedte a korongot, majd letette maga mögé bárddal, csak éppen nem volt ott társ… Blackwater viszont lecsapott a pakkra, és közelről a kapuba húzta, ez sajnos nagy kapusbaki volt, a hazaiak pedig a második emberhátrányos gólukat szerezték… (6-1) Ezután a gól után látszott, hogy bár mindkét fél megpróbált menni szívből, azért talán nem volt korai kijelenteni, hogy eldőlt a mérkőzés. Még akkor is, ha az 51. percben Németh Attila kapu elé tett korongjáról lemaradtak a védők, Kulmala szép takarást adott, a hosszún érkező Sági pedig a hálóba továbbította a pakkot. (6-2) Hajtottunk tovább becsülettel, Lászlónak többször is nagyot kellett fognia, hogy ne zárkózzunk még közelebb. A nyomásunknak három és fél perccel a vége előtt lett meg az eredménye, Hegyi Ádám kékvonalas lövésébe senki nem ért bele, így a pakk a hosszú alsóban kötött ki, szép gól volt! (6-3), Sőt, két perccel a vége előtt Kärmeniemi csapott le egy korongra az ellenfél harmadában, és villámgyorsan be is vágta a korongot a hazai kapuba, felzárkóztunk két gólra! (6-4) Fodor Szabolcs azonnal jelezte kapusának, készüljön a lemenetelre, azonban erre sokáig nem volt lehetősége, a Sportklub is érezte a szándékot, és tartotta a korongot. Amikor Nagy végre lement, az ellenfél korongot szerzett, mezőnyjátékos védekezett a kapunkban, és bár nem kaptunk üres kapus gólt, egy tilos felszabadítás után Nagynak vissza kellett térnie, és már csak egy perc volt hátra a meccsből. Nagy továbbra sem tudott lekorcsolyázni, csak fél perccel a vége előtt, ez viszont már nem volt elég a csodához, sőt, Blackwater korongszerzése után Hodgman mentett meg minket bravúros vetődéssel az üres kapus góltól, így maradt az állás.

Túl későn ébredtünk fel a harmadik harmadban és találtuk meg a helyzetkihasználáshoz a kulcsot, amikor már túl nagy volt az ellenfél előnye, így a vége 6-4-es csíkszeredai győzelem lett. Ennek ellenére sem szabad azonban csüggedni, ki kell szűrni az egyéni védelmi hibákat és javítani kell a helyzetkihasználáson, de a játék képe egyáltalán nem volt olyan tragikus, mint ahogy az eredmény alakulása mutatta. Folytatás kevesebb mint 24 órán belül, csütörtökön 17.30-tól szintén Csíkszeredában, most már viszont nyerni kell, hogy esély maradjon az alapszakasz második helyének megszerzésére!

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
Sportklub Csíkszereda – FTC-Telekom 6-4 (1-0, 4-1, 1-3)
Sportklub Csíkszereda: László A. (Demeter A.) – Kuljas, Papp Sz., Becze, Bíró T., Taratuhin – Láday, Wishart, Blackwater, Combs, Rokaly N. – Loginov, Salló, Farkas T., Fodor Cs., Yellow Horn – Györfy, Casaneanu, Gecse O., Ilyés. Vezetőedző: Jason Morgan
FTC-Telekom: Nagy K. (Földes) – Ellerby, Hegyi, Hodgman, Kóger, Nagy G. – Tóth Gergely, Versteeg, Kulmala, Tóth A., Németh A. – Kärmeniemi, Sarcia, Somogyi, Sági, Hajós – Boros, Tóth R., Farkas S., Roczanov, Tóth Gergő. Vezetőedző: Fodor Szabolcs
Gólok: Taratuhin (10:48), Wishart (20:46), Blackwater (25:32, EH), Taratuhin (32:07, EE, Becze, Loginov), Rokaly N. (33:08, Casaneanu, Salló), Blackwater (44:46, EH), illetve Hodgman (37:15, Kóger), Sági (50:11, Németh A.), Hegyi (56:43, Hajós), Kärmeniemi (57:55, Farkas S., Roczanov)
Kapura lövések: (14:16, 12:16, 6:14) 32:46
Védések: (16:13, 15:8, 11:5) 42:26 / 91.30% : 81.25%
Kiállítás percek: (0:2, 4:4, 4:2) 8:8
Emberelőny kihasználás: (4 / 1) 25.00% / (4 / 0) 0.00%
Emberelőnyben töltött idő: 6:03 / 6:08
Emberhátrányos védekezés: (0 / 4) 100.00% / (1 / 4) 75.00%

Cikkajánló

Galajda Zsomboré a szezon Fradi-gólja

A tavaly nyáron érkezett fiatal játékos elődöntős találatát szavazták meg a szurkolóink az év legjobbjának.

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin