2022. május 4.
Kulmala gólpassz, legyőztük Litvániát!
A magyar férfi jégkorong-válogatott három fradistával a soraiban 2-1-re verte Litvániát.

Remekül kezdte a ljubljanai Divízió I/A-s felnőtt férfi jégkorong-világbajnokságot a magyar válogatott. A Fodor Szabolcs ferencvárosi vezetőedzőt is a szakmai stábjában tudó magyar együttes összeszedett, kreatív játékkal a feljutási esélyek szempontjából rendkívül fontos, ráadásul nagy különbségű, 5-1-es győzelmet aratott a világranglistán előrébb rangsorolt Dél-Korea ellen.

A mieink a torna második napján szintén a délutáni idősávban léptek jégre a néhány héttel a torna előtt az orosz és a fehérorosz válogatottak kizárása, így az osztrák és a francia együttes A csoportba sorolása miatt a Divízió I/B mezőnyéből felkerült Litvánia ellen. A litvánok előző este játszottak a házigazda Szlovéniával, így talán fáradtabbak lehettek a magyar játékosoknál, ám több mint vállalható, 4-2-es vereségük a torna favoritja, a házigazda ellen óvatosságra kellett, hogy intse a múltban Litvánia ellen zömében nagy különbségű győzelmeket arató magyar válogatottat.

A mieink meccskerete egy az egyben megegyezett a Dél-Korea elleni keddi csapatéval, ami azt jelenti, hogy a keret négy ferencvárosi játékosa közül Kulmala Rasmus a második, Nagy Gergő a harmadik, Kóger Dániel a negyedik támadósorban szerepelt, míg Arany Gergelyt ezúttal sem nevezte a mérkőzésre a Sean Simpson vezette szakmai stáb.

A mieink nagyon gyorsan kezükbe vették a kezdeményezést, és az első gólra sem kellett sokat várni, Kulmala halászott le egy litván korongot, majd Sebők lőtte ki a hosszú oldalt (0-1). A folytatásban Magosit ütközték le, szerencsére nem volt komoly és folytatta a játékot. Egy sikertelen litván akciót követően Cetvertak próbált belekötni Sofronba, de a játékvezetők gyorsan rövidre zárták a kísérletet. 11:33-nál Bosas kapott két percet durva játékért. Az emberelőnyben sikerült felállnunk az ellenfél harmadában, majd egy szép korongjáratás után Sofron lövését fogta Armalis, majd Sebők bombája kerülte el a kaput. Szűk két perccel a harmad vége előtt Sofron kapott két percet miután szabálytalanul ütközte le ellenfelét, így 2+2 percet kapott. Az első harmadban újabb gól már nem született, így egygólos előnnyel mentünk a pihenőre.

Sofron áthúzódó kiállítása miatt emberhátrányban kezdtük a második játékrészt, de a litvánok nem találtak fogást rajtunk, kivédekeztük, sőt, Hári egyedül léphetett ki ziccerben, de Armalis kapus nyerte a párharcot. A kiegészülés után ismét mi irányítottunk, egy ízben Hári ment el a jobb oldalon, áttette a túloldalra, Sofron lőtt, úgy tűnt gól, meg is adták, de aztán visszanézték, és kiderült, hogy a bal oldali kapuvasat találta el a korong. Azonban szabálytalankodtak Sofronnal a lövés pillanatában, a gólt ugyan elvették, de büntetőt lőhettünk. Hári volt az ítéletvégrehajtó, és ezúttal ő nyerte a párharcot a kapus ellen, előbb elfektette egy csellel, majd elhúzta keresztbe, és az üres kapuba pöccintett (0-2). Egy újabb szabálytalanságot követően Erdély is kapott egy kétperces büntetést, a magyar harmadból folytatódott a játék. A litvánok elhozták a pakkot, majd Alisauskas egy kisebb igazítás után lőtt a hálóba (1-2). Pillanatokkal később Sofron passzolt Erdélynek, ám az egyik védő utolérte, és az utolsó pillanatban menteni tudott, így 2-1-gyel fordulhattunk rá az utolsó etapra.

Közel egyperces áthúzódó emberelőnnyel kezdtük a záró harmadot, de hiába voltak meg a helyzeteink, azokat nem tudtuk gólra váltani. Pillanatokkal később két litván lépett ki, de Rajna védett, maradt az egygólos magyar előny. A korong ellövése után Garát esett rá a litvánra, a játékvezetők pedig ráfújták a két percet, de nagyszerűen kivédekeztük a hátrányt. 48:32-nél Certvertakot küldték ki könyökhasználatért, majd az előny alatt Alisauskast is kiszórták, így több mint egy percig öt a három ellen támadhattunk, de a kettős előnyt nem tudtuk kihasználni. Sorra jöttek a magyar helyzetek, egy ízben Kulmala kapott ajándék korongot Sebőktől, de a litván kapus az utolsó pillanatban mamuttal védett. Három perccel a vége előtt Kulmala is kapott két percet, az előny alatt a kapust is lehozta Litvánia, de válogatottunk magabiztosan tartotta előnyét. A kiegészülést követően is maradtak kapus nélkül a litvánok, de ezúttal sem tudtak élni lehetőségeikkel.

A magyar válogatott a Korea elleni siker után Litvániát is legyőzte, így két mérkőzés után továbbra is hibátlan a Divízió I/A-s világbajnokságon. Sean Simpson együttese legközelebb május 6-án, pénteken a házigazda Szlovénia ellen lép jégre.

Férfi jégkorong,
Divízió I/A világbajnokság

Litvánia – Magyarország 1-2 (0-1, 1-1, 0-0)
Hala Tivoli, Ljubljana, Szlovénia

Litvánia: Armalis (Pavliukov) – Alisauskas, Jasnievicius, Cetvertak, Cizas, Gintaustas – Rumsevicius, Gusevas, Kaleinikovas, Grinius, Krakauskas – Krukovski, Cypas, Bosas, Kumeliauskas, Noreika – Stankius, Binkulis, Krasilnikovas, Kudrevicius, Bendzius. Szövetségi kapitány: Ron Pasco.
Magyarország: Rajna (Hetényi) – Garát, Macaulay, Erdély, Hári, Sofron – Pozsgai, Horváth M., Kulmala, Sebők, Magosi – Szirányi, Fejes, Papp, Nagy G., Terbócs – Kiss R., Kóger, Vas J., Tóth R., Sárpátki. Szövetségi kapitány: Sean Simpson.
Gólok: Alisauskas (27:03, Cizas, Krakauskas), illetve Sebők (00:51, Kulmala Rasmus), Hári (23:38)
Kapura lövések: 34:45
Védések: 43:33
Kiállítás percek: 10:10

Cikkajánló

A hoki vb fradista hősei: „Tökéletes szezonzárás volt!”

Élménybeszámolót tartottak a Fradi TV kamerái előtt a ljubljanai Divízió I/A hoki vb fradista hősei – VIDEÓ!

„A célunk bennmaradni az A-csoportban”

Szurkolóinak hálás a szlovéniai vb-n feljutást kiharcoló, hétfőn hazatért magyar hokiválogatott - VIDEÓ

Kellettek a Fradi-gólok is: Legyőztük Romániát!

Nagy Gergő és Kulmala Rasmus is betalált a 4-2-re nyerő magyar jégkorong-válogatottban.

Kikapott Románia, megvan a feljutás!

Románia 5-4-es veresége után a magyar csapat már biztosan feljutott az A-csoportba.

Vereség Szlovéniától a vb-n

A magyar férfi jégkorong-válogatott ennek ellenére akár már szombaton továbbjuthat.

Remek játékkal négygólos magyar siker a vb-nyitányon

A magyar férfi hokiválogatott három fradistával 5-1-re győzte le Dél-Koreát a Divízió I/A vb nyitónapján.

Itt a vb-keret: négy Fradi-játékos utazik Ljubljanába!

Sean Simpson kijelölte a férfi jégkorong-válogatott szlovéniai Divízió I/A vb-n résztvevő végleges keretét.

Nagy Gergő gólt lőtt, de Dél-Korea győzött

A magyar férfi jégkorong-válogatott 4-2-re kikapott Dél-Koreától az utolsó vb-felkészülési meccsen.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin
close
Fradi most
Fradi most