2019. június 17.
Méltó búcsú – bajnokként vonul vissza a pontkirály
Az aranysisakos kanadai támadó, Braden Walls pályafutása első ligagyőzelme után akasztja szögre a korcsolyát.

Braden Walls, nem túlzás kijelenteni, jött, látott, és győzött. A kanadai center 2018 nyarán Fodor Szabolcs vezetőedző hívására csatlakozott az FTC-Telekom újjáalakuló férfi jégkorongcsapatához, és az előző idényben már a Brassó színeiben is remek szezont futó rutinos támadó pályafutása legjobb szezonját futotta zöld-fehérben. Az Erste Liga alapszakaszában egy kivételével minden mérkőzésen jégre lépett, és 39 meccsen 34 gólt (elődjével, az exfradista Jereme Tendlerrel holtversenyben a legtöbbet a mezőnyben) és 23 asszisztot jegyzett, 57 pontjával a harmadik helyen zárt a kanadai táblázaton, és csapata legeredményesebbjeként aranysisakban szerepelhetett a rájátszásban. A középszakaszban hat meccsen 2+2, míg a rájátszásban 6+6 pontot tett hozzá impozáns teljesítményéhez, egyszer Nagy Gergővel közösen az övé volt A Hét Gólja, de olyan emlékezetes pillanatot is köszönhetünk neki, mint a Jubileumi Derbin szerzett találata. Ugyan korábban az Angers színeiben nyert Francia Kupát, míg a Brianconnal Francia Ligakupa-győzelemig jutott, mégis a Ferencvárossal megnyert bajnokság és Erste Liga volt pályafutása első bajnoki és ligagyőzelme. És amint nemrég kiderült, az utolsó is. A 34 éves, remek képességekkel megáldott játékos ugyanis úgy döntött, befejezi aktív jégkorongos pályafutását, most pedig búcsúinterjújában a szurkolóktól is elköszön.

- Mikor hoztad meg a végső döntést a pályafutásoddal kapcsolatban, és mik voltak a döntésed okai?
- Már a szezon közben is gondolkodtam rajta, hogy lehet, hogy tíz év profi sport után ez lesz az utolsó idényem, de akkor még nem voltam száz százalékig biztos a döntésemben. Őszintén szólva, már a franciaországi időszakom végén is megfordult a fejemben, hogy elég volt, de utólag belegondolva örülök neki, hogy még ráhúztam ezt a két évet. Leginkább azért, mert ahogy haladt előre a bajnokság, úgy éreztem egyre inkább, hogy a Fradival valami különleges tettet hajthatunk végre. Rendkívül boldog vagyok, hogy végül ez sikerült is. De azt hiszem, 34 évesen tudni kell a csúcson abbahagyni, ráadásul az idősebbik fiam szeptembertől iskolás lesz, nem mindegy, hogy még egy-két év bizonytalan kimenetelű játékért cserébe feláldozzuk-e azt, hogy jó suliba, jó és állandó közösségbe járhasson – szóval mérlegeltem, és úgy döntöttem, elég volt.

- A karriered során több országban és számos csapatban megfordultál, de a Ferencváros színeiben nyertél először ligát. Milyen emlékeket őrzöl a döntőről?
- Nem túlzok, ha azt mondom, felemelni az Erste Liga trófeáját az idény végén a legnagyobb elismerés volt pályafutásom során. A maga módján persze minden trófea különleges volt, amit elhódítottam korábban, de most már teljesnek érzem, amit a hokiban elértem. Korábban már két-három szezonban közel jártam hasonlóhoz Franciaországban is, de soha nem jutottam el a mindent eldöntő mérkőzés megnyeréséig. Azt hiszem, aki profi sportra adja a fejét, gyerekkorától kezdve az olyan pillanatokról álmodik, mint amik végül eljöttek az életemben április elején. Ez olyan élmény, amit biztosan soha nem fogok elfelejteni.

- Ezek szerint tényleg ez volt a legtökéletesebb alkalom, hogy bejelentsd a visszavonulásod…
- Abszolút. Életem legjobb szezonján vagyok túl, minden szempontból. Szinte mindent elértünk a csapattal, amit el lehetett, a ligában pedig mindent vittünk – megnyertük az alap-, majd a középszakaszt, és végül a miénk lett az aranyérem is. De a Magyar Kupa-bronzérmet is sikerként könyvelem el, hiszen egy jóval magasabban rangsorolt csapat ellen szereztük meg, és ne feledkezzünk meg a tizenkilenc meccses veretlenségi szériánkról sem! Azt hiszem, bátran mondhatjuk, hogy ez a szezon bekerül a klub történelemkönyvébe. És én is mindig méltó helyen fogom tartani a dicsőségfalamon az idén megszerzett két aranyérmet.

- Mindössze egy szezont töltöttél a Fradiban, de micsoda szezon volt! Ha röviden kellene megfogalmaznod, milyen volt belülről ez a bajnokcsapat?
-  Lassan azt fogjátok hinni, hogy udvariaskodok, de nem: a legközvetlenebb, legszuperebb srácok, akikkel valaha volt szerencsém egy csapatban játszani! A mindennapos munka a jégen soha, egyetlen pillanatra sem érződött munkának velük. Tényleg egy család voltunk. Mindenki támaszkodhatott mindenkire jó és rossz helyzetekben egyaránt. Szurkoltunk egymásnak és támogattuk a másikat, amikor nem ment túl jól a játék valakinek. Minden egyes mérkőzésen egymásért harcoltunk, és a címerért a szívünk fölött, senkinek nem a mez hátán lévő név volt a fontos. Azt hiszem, ezért is tudtunk sikeresek lenni. Életre szóló barátokat szereztem, ami ilyen rövid idő alatt nagyon ritkán fordul elő. Mindig is a szívemben őrzöm majd ezt a brigádot!

- Ami azt illeti, valóban felejthetetlen élményeket éltetek át együtt: a bajnoki ünneplés, a tiszteletkör a Groupama Arénában…
- Rengeteg felejthetetlen élményt szereztünk idén, az erdélyi túráktól egészen a Jubileumi Derbiig, nem beszélve a trófea felemeléséről és az utána jövő fiesztáról. Olyan érzelmeket éltem át, amiket nem is nagyon tudok szavakba önteni. Sokmindent mondhatnék, de talán a legfontosabb, amit a klub irányába érzek, a köszönet. Hihetetlen, hogy fogadtak és megbecsültek itt engem és a családomat is, fantasztikus év volt. Sokan mondták, hogy Magyarországon ilyen nincs máshol, most már tudom, igazuk volt. Innen üzenem minden jégkorongozónak, hogy ha Magyarországon akarnak játszani, a Fradinál nincs jobb hely ehhez!

- Aranysisakos házi pontkirályként emelhetted a magasba a trófeát, így a statisztikák szerint is ez volt a legjobb idényed.
- Biztos, hogy így van, de még egyszer mondom, ennél sokkal fontosabb, hogy ilyen csapatban, ilyen társakkal, ilyen stábbal hozott össze a sors, így nekem is könnyebb dolgom volt eredményesnek lenni. Bajnokok lettünk, hogy aranysisakos voltam-e, vagy sem, nem számít. Bármikor odaadnék bármennyi aranysisakot egyetlen ligagyőzelemért. Ráadásul legalább öt-hat társam volt, aki simán megérdemelte volna az aranysisakot- ez is mutatja a csapatunk erejét. Végül én lettem a szerencsés, de sokan megérdemelték volna még.

- Mit üzensz búcsúzóul a csapatnak?
- A társaknak a szívem legmélyéről kívánom, hogy maradjanak ilyenek, és tudom, hogy jövőre is a győzelemért lesznek harcban. Őrizzék meg magukban az idei emlékeket, és vigyék tovább a nehéz pillanatokra! Az edzőknek és a stábnak pedig hatalmas köszönettel tartozom, hogy bíztak bennem, hogy lehetőséget kaptam itt játszani, és hogy egyike lehettem ezeknek a srácoknak. Csodálatossá tették az utolsó szezonomat!

- És mit üzensz a szurkolóknak?
- Hálás vagyok a fradistáknak. Mindig ott voltak, hogy szurkoljanak nekünk, nem számított semmi más! Srácok, Ti teszitek a jégkorongot azzá, ami! A drukkerek nélkül nem lenne értelme az egésznek. Soha nem fogom elfelejteni, amikor télen hullámvölgybe kerültünk, a fradisták pedig kijöttek késő este a csarnokhoz, hogy görögtűzzel és indulóval búcsúztassák az Erdélybe induló csapatot. Ahogy azt sem, amikor a döntő negyedik meccse után Csíkszeredában nem túl barátságos hangulatban hagytuk el a jeget, de a mieink minden veszély ellenére ott vártak minket a kijáratnál. Ez akkor mindennél többet jelentett! Köszönöm, hogy átélhettem, mit jelent Fradistának lenni, viselni ezt a mezt és ezt a címert, büszkén tettem, és a családommal együtt igazi otthonra leltem itt. Nyugodtan mondhatom, hogy örökre fradista maradok!

- Tudod már, hogy mihez kezdesz a civil életben?
- Az biztos, hogy augusztusban visszatérünk a feleségemmel és a két fiammal Kanadába, de előtte még megtartjuk a lagzinkat, az még elmaradt eddig. Remélem, hogy valamilyen formában kapcsolatban tudok maradni a jégkoronggal, de biztos, hogy egészen más lesz, mint játszani. Egyelőre szeretném kiélvezni az időt, amit a családommal és a barátaimmal tölthetek, sajnos ez kevésbé volt előtérben az elmúlt tizenhat évben… Nagy kalandra készülünk a családdal, legalább akkorára, mint amikor két éve Franciaországból Kelet-Európába költöztünk, de mindannyian izgatottan várjuk ezt az új fejezetet! Még egyszer, köszönök mindent, és hajrá, Fradi!

Boldizsár Márton

Az FTC-Telekom jégkorongcsapatának hivatalos változásai a 2019-es holtszezonban:
Érkezett: Hajós Roland (DVTK Jegesmedvék), Nagy Kristóf (MAC Újbuda U20), Németh Attila (DEAC), Tóth Gergely (Dunaújvárosi Acélbikák)
Távozott: Dósa Krisztián (?), Pleszkán József (?), Rafaj Attila (?), Braden Walls (visszavonul)
Maradt: Arany Gergely, Myles Fitzgerald, Jászai Dávid, Lauri Kärmeniemi, Nagy Gergő, Pavuk Attila, Marcus Perrier, Anssi Rantanen, Brett Switzer, Tóth Adrián

Cikkajánló

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin