2022. október 14.
Vereséggel kezdtük a Kontinentális Kupát
Férfi jégkorongozóink 8-5-re kikaptak a házigazda francia Angers-től a rangos nemzetközi kupa első napján.

Amint arról korábban beszámoltunk, a magyar bajnoki címet zsinórban négyszer elhódító férfi jégkorongcsapatunk október 14-e és 16-a között a franciaországi Angers-ban szerepel a rangos európai kupasorozat, az IIHF Kontinentális Kupa második fordulójának C-csoportjában. Az FTC-Telekom csütörtök kora reggel utazott el repülőgéppel Budapestről Párizsba, ahonnan egy nagyjából négyórás buszúttal érték el a Loire-völgyi várost. Fodor Szabolcs még csütörtök este átmozgató edzést vezényelt a csapatnak, az első napról szóló videós beszámolónkat ITT érik el.

A sorsolás szeszélye úgy hozta, hogy rögtön az első nap a csoport talán legnagyobb esélyesével, a házigazdával, a francia professzionális liga ezüstérmesével, a francia válogatott játékosokkal és kanadai légiósokkal felálló Ducs d’Angers együttesével csapott össze a Ferencváros. A mieink így rögtön pénteken főműsoridőben, este 20 órás kezdéssel léptek jégre, a találkozóra a néhány évvel ezelőtt átadott, impozáns ICEPARC 3500 férőhelyes csarnokának lelátói szinte teljesen megteltek, remek hangulatban várhatták tehát a felek a mérkőzést. A délutáni programban a román bajnokság megnyerésével kvalifikáló Csíkszereda hozta a papírformát, 5-0-ra legyőzte a horvát bajnok KHL Sisak együttesét.

Ami a meccskeretet illeti, az első sorban ezúttal Brayden Low és Nagy Gergő mellett Kulmala Rasmus szerepelt, a teljes keretből pedig csak a sérülés miatt Budapesten maradó Julius Marva hiányzott.

A mérkőzés elején hatalmas elánnal támadták le a mieinket a hazaiak, ennek pedig már az első percben meg lett az eredménye: egy saját harmadban eladott korong után Charbonneau lőtte rá Aranyra a korongot, a kipattanóra pedig a középen érkező Tommy Giroux eszmélt a leghamarabb, és megszerezte a vezetést. (1-0) A következő percekben sikerült valamelyest kiszabadulni a nyomás alól, de még mindig inkább az Angers irányította a találkozót, amely a 6. perc végén Nicolas Ritz egyéni villanása révén megduplázta előnyét. (2-0) Kontrákból megvoltak a lövéseink, sőt, többet is lőttünk kapura ellenfelünknél, Kulmala kevéssel tüzelt a bal oldali vas mellé, majd Low tesztelte Gracnar kapust, de a harmad feléhez érkezve is mezőnyben inkább a Fradi harmadának közelében zajlott a játék, folyamatos volt a nyomás Arany kapuján. A 13. percben egy Gracnarról kipattanó korongnál Manning csak szabálytalanul tudta elhárítani a gólveszélyt, így a mérkőzés első emberelőnye a miénk volt, amivel sajnos nem sikerült élni. Sőt, már öt az öt ellen ziccerig jutott az Angers, Arany nagy bravúrral fogta meg Giroux közeli lövését. A harmad hajrájában is maradt a nyomás a kapunkon, de újabb gól a szünetig már nem született.

A szünet után viszont igen, méghozzá ferencvárosi oldalon! Hiába támadott le ismét az első másodperctől kezdve az Angers, egy saját kapunk mögötti korongszerzésből Kärmeniemi indította remekül a kilépő Brayden Low-t, aki egyedül tört kapura, és Gracnar mellett elhúzva a korongot értékesítette a ziccert. (2-1) Sőt, alig két perc játék után egyenlítettünk is, a remek egyéni befejezést bemutató Kulmala Rasmus révén! (2-2) Sajnos egy villámgyors hazai akciónál Boros csak szabálytalanul tudta megállítani ellenfelét, a hazaiak pedig kihasználták első emberelőnyüket, Halley vette be távoli lövésből Arany kapuját. (3-2) A 29. percben Tóth Gergő szabálytalankodott a támadó harmadban, kisebb dulakodás is kialakult az eset után, támadónkat pedig kiállították. Az Angers sajnos ismét gyorsan kihasználta az emberelőnyt, az első közeli lövésnél Arany még a meccs védését mutatta be, másodszorra viszont átcsorgott rajta Robin Gaborit korongja. (4-2) A franciák nem sokkal később egyenlő létszámnál is eredményesek voltak: Ritz lőtt rá egy korongot a palánkra a jobb oldali kapuvasunk közvetlen közelében, az egyenesen visszapattanó pakkot Arany nem tudta megfogni, Giroux-nak pedig közelről már nem volt nehéz dolga. (5-2) Ez nem csak azért volt baj, mert először a mérkőzésen három volt közte, hanem azért is, mert a harmad eleji pszichés fölény nemhogy odalett, de a hazaiak teljesen átvették az irányítást ezekben a percekben. Kevesebb mint három perccel a második szünet előtt szép gólt lőtt az Angers, Charbonneau tette élesen a kapunk elé a korongot, a berobbanó Giroux pedig kapásból lőtt a kapunkba, mesterhármast szerezve ezzel. (6-2)

A harmadik játékrészt Nagy Kristóf kezdte meg a kapunkban, és rögtön bravúrt kellett bemutatnia egy kilépő hazai támadó ziccerénél. Két perccel később Kreisz szépen csúsztatta el a korongot Gracnar alatt a túloldalon, visszahozva a mieinket a mérkőzésbe. (6-3) Sőt, ha Szorokin bombája beakadt volna… de nem akadt, a kapuvas megmentette a franciákat az újabb kapott góltól. A 48. percben emberelőnybe kerültünk Manavian szabálytalansága után, és nagyon közel jártunk hozzá, hogy újabb gólt szerezzünk, a korong azonban elsőre úgy tűnt, belülről, de csípte a gólvonalat, majd a védők felszabadítottak. Videózás után viszont kiderült, hogy Kestilä próbálkozása áthaladt a vonalon, így felzárkóztunk két gólra! (6-4) Egyértelmű fölényben játszottunk ebben a harmadban, minden dicséret megilleti a reménytelen helyzetben is nagyot küzdő ferencvárosi játékosokat. Még akkor is, ha nem tartott sokáig a remény, jött ugyanis Phillipe Halley, elfektette Nagy Kristófot, és megszerezte az Angers hetedik gólját. (7-4) Sőt, nem sokkal később Kärmeniemi szabálytalansága után emberelőnyben egy végletekig kijátszott akció végén előkészítőként is jeleskedett, Gaborittal lövetett gólt. (8-4) Még mindig nem volt vége, hét perccel a vége előtt Kärmeniemi lövésébe remekül ért bele a kapu előterében Brayden Low, a korong átcsorgott Gracnaron. (8-5) Kevesebb mint öt perccel a vége előtt Manavian ült ki két percre, emberelőnyben támadhattunk – az utolsó szalmaszálba próbáltunk belekapaszkodni… Nem sikerült, leperegtek a hátralévő percek, véget ért a mérkőzés.

A Ferencváros sokáig emlékezetes, 13 gólos csatát vívott az előzetesen a csoport nagy esélyesének kikiáltott francia ezüstérmes ellen, és bár többször is remek karaktert mutatva visszajött a meccsbe, végül pont nélkül korcsolyázott le a jégről – a meccs legjobb ferencvárosi játékosának a kétgólos Brayden Low-t választották. Folytatás szombat délután Erste Ligás nagy riválisunk, a Csíkszereda ellen!

Fodor Szabolcs értékelése a mérkőzés után:

Férfi jégkorong, IIHF Kontinentális Kupa, 2. forduló, C csoport
ICEPARC d’Angers, Franciaország
Ducs d’Angers–FTC-Telekom 8-5 (2-0, 4-2, 2-3)
Ducs d’Angers: Gracnar (Barrier-Heyligen) – Manning, Llorca, Brown, West, Gaborit – Ross, Manavian, Giroux, Halley, Charbonneau – Ritz, Dusseau, Bouvet, Torquato, Sarlieve-Fonfraid – di Dio Balsamo, Couturier, Fauvel. Vezetőedző: Mario Richer.
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Sarciá, Nilsson, Kulmala, Low, Nagy G. – Szorokin, Boros, Kaijser, Kestilä, Betteridge – Seregély, Kärmeniemi, Kozma, Kreisz, Tóth A. – Kucsma, Bán, Galántai, Farkas S., Tóth G. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gólok: Giroux (00:48, Charbonneau), Ritz (05:54), Halley (23:29, EE, Giroux), Gaborit (28:55, EE, Halley, Charbonneau), Giroux (31:27, Ritz, Dusseau), Giroux (37:18, Charbonneau), Halley (50:34, Giroux), Gaborit (51:59, EE, Halley), illetve Low (20:36, Kärmeniemi), Kulmala (22:22), Kreisz (42:30, Sarciá, Tóth A.), Kestilä (49:08, Nilsson, Nagy G.), Low (52:50, Kärmeniemi, Nagy G.)
Kapura lövések: 29:43 (12:16, 12:10, 5:17)
Védések: 38:21 (16:10, 8:8, 14:3) 
Kiállítás percek: 6:6 (2:0, 0:4, 4:2)

Cikkajánló

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

Para jégkorong nyílt nap a Fradi sátorban

Szombat délután utánpótlásunk jégkorongpályáján a siket- és a parahokié volt a főszerep.

Vereség az Erste Liga-döntő második meccsén is

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-0-ra kaptak ki a Brassótól, rendkívül nehéz helyzetből folytatják a finálét.

Hazai vereség az Erste Liga-döntő első meccsén

Férfi hokisaink 5-3-ra kaptak ki a Brassótól a négy győzelemig tartó széria első meccsén a Tüskecsarnokban.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin