2021. január 7.
Okos játékkal nagyon fontos győzelem a Gyergyó ellen
Férfi hokisaink 3-0-ra győzték le a Gyergyói HK-t a Tüskecsarnokban, Arany Gergely kapott gól nélkül védett.

Magyar bajnok, Erste Liga-győztes és Magyar Kupa-címvédő férfi jégkorongcsapatunk két győzelemmel kezdte az újévet, január 3-án a Tüskecsarnokban rendes játékidőben sikerült legyőzni a közvetlen rivális MAC HKB Újbudát, majd két nappal később Dunaújvárosban rendkívül szoros küzdelemben, komoly harcos karaktert mutatva sikerült a hajrában fordítva elhozni mindhárom pontot. Ez azt is jelenti, hogy a Ferencváros 2021-ben még veretlen, a pontokra pedig szükség is van, hiszen minden idők legszorosabb alapszakasza van kibontakozóban az Erste Ligában, ráadásul nincs középszakasz, az első 36 meccs végeredménye határozza meg a rájátszás mezőnyét és kiemeléseit.

A pontok gyűjtését az ellen a Gyergyói HK ellen kellett megkísérelni folytatni, amellyel eddig kétszer találkozott a Fradi az Erste Liga 2020/21-es kiírásában. Október elején még a koronavírus-járvány miatt teljesen felborult felkészülési időszakkal és szezonrajttal terhelt csapatok találkoztak a Tüskecsarnokban, és a Gyergyó hosszabbításban nyert 2-1-re – ez volt a székelyek első győzelme a Fradi ellen a ligába való 2018-as visszatérésük óta. Később november közepén a mieink első idei erdélyi túrájának nyitányaként szétlövés után hoztunk el két pontot Gyergyószentmiklósról. A Gyergyó, amelynek kerete, stábja és játéka jelentősen átalakult, megerősödött a szezon közben (erről a meccs beharangozójában ITT részletesen írtunk) a hatodik helyről várta a találkozót, de kevesebb lejátszott mérkőzése miatt jó eséllyel üldözhette az Újpestet és a MAC HKB-t, ráadásul gyors egymásutánban két hazai Csíkszereda-verésből, tehát szintén jó formában érkeztek a budapesti mérkőzésre.

Az első játékrészt a Ferencváros kezdte jobban, de ahogy arra számítani lehetett, a remekül záró, taktikus gyergyói védekezés és Jordon Cooke jól zárt, ráadásul a szükséges lövésszámot sem kapta meg az idén is parádés formában lévő kanadai kapus. A vendégek jól reagáltak a játékunkra, sőt, a harmad első nagyobb helyzete is az övéké volt, Arany azonban szintén a helyén volt a túloldalon. A 12. perc elején Lauri Kärmeniemi elkésett szerelési kísérlete után az első emberelőny a Gyergyó előtt adódott. Ezzel nem tudtak élni, ismét remekül működött az egész szezonban jó számokat hozó emberhátrányos védekezésünk. Arra viszont jó volt a vendégeknek a fór, hogy átvették a játék irányítását, amit az első játékrészből hátralévő 7-8 percben sikerült is megtartaniuk. Ezekben a percekben hatékonyabb volt a piros-fehérek játéka, stabil védekezésből folyamatosan szépen építették a támadásaikat. Más kérdés, hogy a védelmünk és Arany semlegesítették őket, így hiába a 13:6-os kapuralövési fölény a vendégeknél, az első harmad gól nélkül zárult. (0-0)

A második harmadot is a vendégek kezdték aktívabban, de ez a lendület gyorsan megtört, Joe Basaraba szabálytalansága után ugyanis már a 22. percben megjött az első ferencvárosi emberelőny a mérkőzésen. Amennyire igaz viszont, hogy a Fradié a mezőny egyik legjobb emberhátrányos védekezése, egyelőre idén annyira nem megy a játék a mieinknek emberelőnyben. Ez ezúttal is igaz volt, a gyergyóiak komolyabb megterhelés nélkül kivédekezték az első hátrányukat. Arra viszont jó volt ez a két perc, hogy felvegyük a ritmust, és a 25. percre megérkeztünk a mérkőzésbe korongbirtoklásban, lövésekben, veszélyes támadások terén is, kiegyenlítődött a mérkőzés. Megvoltak az első komolyabb helyzeteink is, Cooke viszont egyelőre magabiztosan állta a sarat. A 28. percben aztán Szabó Pál Krisztián lépett ki egy kontrával – a kilépő emberekre játszott hosszú villámgyors indításos kontrákat az egész meccsen remekül játszották a vendégek –, Sarcia pedig bár utolérte, csak szabálytalanul tudta megállítani a gólhelyzetben kitörő ellenfelet, így büntető következett. Ezt azonban Szabó mellé ütötte, Arany remekül zárta a szöget. A büntető után nem sokkal Pavuk keveredett szóváltásba a játékvezetőkkel, aminek végleges fegyelmi lett a vége, így ő már nem térhetett vissza a jégre. A kihagyott lehetőség megbosszulta magát a vendégeknél, a 33. percben góllá érett az egyik támadásunk, Nagy Gergő kevergetett az alapvonalnál a koronggal, majd laposan passzolt a középen érkező Hegyihez, aki távolról éppen hogy el tudta még lőni az érkező védő mellett, a korong pedig laposan a hálóba csúszott. (1-0) A kiharcolt vezető gól után abszolút átvette az irányítást a Fradi, mezőnyben és lövések számában is. Sőt, előbb elcserélték magukat a vendégek, majd bár Hodgman saját harmadában elkövetett flegma átadása után veszélyes helyen szerezhetett volna korongot a hátrányban legelöl portyázó Basaraba, átcsorgott a pakk az ütőjén, majd reflexből utánakapott bottal a kilépő ellenfélnek, a szabálytalanság után pedig így közel egy percig kettős emberelőnyben támadhattunk. Ezzel viszont sajnos egyáltalán nem sikerült élni, előbb bár lehetett volna egy nagy helyzet, de döntő pillanatban passz közben kettétört Nagy Gergő ütője, majd Ellerby utolsó emberként hajmeresztő módon veszítette el a korongot, amivel St-Amant egyedül léphetett ki, Arany azonban megfogta a ziccert, nem lőtt gólt kettős hátrányban a Gyergyó. Szimpla előnyben szépen kijátszottunk lövésig egy akciót, amit Somogyi vágott fölé, majd egy újabb egyedül kilépő vendégjátékossal szemben parádézott Arany. A harmad végén még egyenlő létszámnál Raszulov is lövőtávolságba tudott lopakodni, Arany viszont még egy nagyot fogott, így a kihagyott gyergyói ziccerekről és egy okosan befejezett akció után megszerzett hazai vezetésről szólt a második harmad.

A második játékrész végén Tóth Gergő még összeszedett egy kiállítást, így több mint másfél perc áthúzódó emberelőnnyel kezdte a harmadik játékrészt a Gyergyó. Szépen megjáratták a korongot, gólt azonban nem tudtak szerezni, a büntetés végén viszont Rasmus Kulmala elszáguldott egy megszerzett koronggal a jobb szélen, mesterien tálalt a túloldalon érkező Hajós elé, aki magabiztosan fejezte be a ziccert, emberhátrányos gólt ütöttünk! (2-0) Innen már egyértelműen uraltuk a játékot, kontrolláltuk az eseményeket. Az emberelőnyünk ugyan továbbra sem működött, nem tudtuk kihasználni Szabó szabálytalanságát, de továbbra is uraltuk a jégen az eseményeket. A Gyergyó egyre kevesebb veszélyes támadást tudott vezetni, a párharcokat is egyre nagyobb számban húztuk be. A 46. percben Szabó és Kärmeniemi akadtak össze a kapunk mögött a palánknál, az esetnek páros kiállítás lett a vége. Négy a négy ellen, majd öt az öt ellen is maradt a fölényünk, így Szilassy Zoltánnak már viszonylag korán, az 57. perc végén le kellett vinnie kapusát időkérést követően. Ezután szinte egyből eldöntöttük a meccset, Nagy Gergő szerzett korongot a semleges harmadban, Hodgman elé tálalt, aki bár majdnem elszórakozta a ziccert, végül Somogyi elé sodorta a korongot, aki közelről az üres kapuba passzolt. (3-0) A legvégén még a játék késleltetése miatt kapott egy büntetést a Gyergyó, de ez már nem osztott, nem szorzott.

Egy taktikailag felkészült, nagyon sokat fejlődött, jó erőkből álló csapat ellen sikerült nagyon fontos, önbizalomnövelő győzelmet aratnunk, amivel nem mellékesen átvettük a vezetést az Erste Liga tabelláján, amit vasárnapig biztosan meg is fogunk tartani. Akkor lép ugyanis újra jégre a DEAC, ahogy a Ferencváros is, a DAB ellen a Tüskecsarnokban.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – Gyergyói HK 3-0 (0-0, 1-0, 2-0)
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Ellerby, Hegyi, Hodgman, Somogyi, Nagy G. – Boros, Versteeg, Kulmala, Tóth A., Németh A. – Kärmeniemi, Sarcia, Hajós, Sági, Pavuk – Bán, Galántai, Farkas S., Tóth R., Tóth Gergő. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gyergyói HK: Cooke (Ruczuj) – Kozma, Troncinsky, Koskiranta, St-Amant, Péter Zs. – Fejes, Imre, Basaraba, Pance, Silló – Ferenc Csibi, Raszulov, Sára, Szabó P. K., Szigeti – Elekes Darabont, Nagy Cs., Barabás, Bíró G., Csergő. Vezetőedző: Szilassy Zoltán
Gólok: Hegyi (32:08, Nagy G., Hodgman), Hajós (41:41, EH, Kulmala, Arany), Somogyi (57:08, üres kapu, Hodgman, Nagy G.)
Kapura lövések: (6:13, 11:6, 13:6) 30:25
Védések: (13:6, 6:10, 6:11) 25:27 / 100.00% : 90.00%
Kiállítás percek: (2:0, 32:6, 2:6) 36:12
Emberelőny kihasználás: (6 / 0) 0.00% / (2 / 0) 0.00%
Emberelőnyben töltött idő: 7:24 / 4:00
Emberhátrányos védekezés: (0 / 2) 100.00% / (0 / 6) 100.00%

Cikkajánló

Szerződést hosszabbított Arany Gergely

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott csapatunk kapusával, aki újabb két évre írt alá a Fradival.

Galajda Zsomboré a szezon Fradi-gólja

A tavaly nyáron érkezett fiatal játékos elődöntős találatát szavazták meg a szurkolóink az év legjobbjának.

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin