2024. január 21.
Ötből ötödször is legyőztük idén az Újpestet!
Férfi hokisaink ezúttal a hosszabbításban döntötték el a derbit, Kulmala állította be a 4-3-as végeredményt.

30-szoros magyar bajnok, bajnoki címvédő férfi jégkorongcsapatunk, bár még mindig több sérült játékos hiányát szenvedi, gyorsan kiheverte a három vereséggel zárult múlt heti erdélyi túrát. Mint megírtuk, Fodor Szabolcs együttese szerdán egy Újpest elleni idegenbeli 7-3-as győzelemmel kezdte a hetet, amivel kettős sikerrel, 12-7-es összesítéssel búcsúztatva a lila-fehéreket, bejutott a Magyar Kupa négyes döntőjébe, majd pénteken a DEAC elleni 4-1-es hazai győzelemmel folytattuk, immáron az Erste Ligában. Vasárnap újabb derbi várt az FTC-Telekomra, ezúttal a Tüskecsarnokban, ligapontokért. A mérkőzés kérdése az volt, sikerül-e az idényben ötből ötödik alkalommal is legyőznünk a lila-fehéreket, amely a presztízs mellett azért is fontos lett volna, mert a nullpontos erdélyi kiruccanás után a BJA HC pontszámban utolérte a mieinket, így a győzelem a tabellaelső pozíció megtartását is jelentette volna.

Közel telt ház, 1500 néző, és az idén a derbiken már megszokott remek hangulat fogadta a csapatokat a Tüskecsarnokban. Ferencvárosi oldalon Galajda Zsombor és Erik Němec hiányoztak sérülés miatt, míg Boros Dániel és Tóth Adrián a pontrendszer korlátai miatt maradtak ki, a kapuban Arany Gergely kezdett.

A mérkőzés előtt ünnepi pillanatok zajlottak a jégen, a kezdő korongbedobást ugyanis jégkorong szakosztályunk szakmai igazgatója, a játékosként a Fradival nyolc bajnoki címet szerzett Hudák Gábor végezte el, aki ma ünnepelte 60. születésnapját, így a csapat érte is küzdött a derbin.

A két ősi rivális párharca mindig szoros csatát hoz a tabellán elfoglalt helyezéstől függetlenül, most sem volt ez másképp. Az első percektől kezdve gyors, parázs, kemény játék zajlott a jégen, eleinte nagy helyzetek nélkül. Az első ziccer a vendégek előtt adódott a 8. percben, egy háromszögezés után Laakkonen közeli lövésénél védett óriásit Arany, majd rögtön az ellentámadásból a túloldalon Rajnának is bravúrra volt szüksége. A kiegyenlített játék közepette a mieinknek sikerült először elbillentenie a mérleg nyelvét, a 11. percben Brady bal oldali passza teljesen üresen találta meg középütt, a kapu előtt Nagy Gergőt, akinek a sportágban ritkán láthatóan hosszú ideje volt nem csak átvenni a korongot, de még igazítani is, mielőtt a hálóba emelt (1-0). A 16. perc elején Turcotte próbált meg lecsapni a vendégkapu előterében egy korongra, amit Rajna igyekezett maga alá húzni, majd bunyóba keveredett az érkező védőkkel, végül tízperces fegyelmit kapott sportszerűtlen magatartásért – a szabályok értelmében ennél a büntetésnél egyenlő létszámban folytathattuk. Így is egyenlíteni tudtak azonban a vendégek, egy a harmadunkban körbejáratott korongot végül Christian Silfver bombázott a kékről Arany hálójába (1-1).

Nem kezdődött jól a második harmad, a 23. perc végén egy kissé szerencsés góllal megszerezte a vezetést az Újpest: Erdőhelyi vitte be a korongot a harmadunkba a jobb oldalon, és bár a védők megállították, a pakk a középen üresen érkező Kyle Just elé pattant, aki a hálóba lőtt (1-2). A gól szerencsére nem fogta meg sokáig a mieinket, folytatódott az izgalmas, derbihez méltó oda-vissza hoki. Az adok-kapokból pedig a Fradi került ki jobban, a 35. percben megjárattuk a korongot a vendégek harmadában, majd egy kapu mögül érkező visszapasszt Nagy Gergő centerezett balról, Adam Brady pedig szépen lőtt Rajna kapujába (2-2). Óriási nyomás alá helyeztük ellenfelünket az egyenlítés adta lendületet kihasználva, de a tűzijáték nem zárult góllal, Rajna állta a sarat. 48 másodperccel később Kärmeniemi kapott nagyot a palánknál az újpesti kapu mögött, az esetnek kisebb kakaskodás lett a vége, a kiállítás viszont elmaradt.

Amilyen szerencsétlenül kezdődött a második játékrész a mieink számára, olyan szerencsésen a harmadik: a kapu mögött egy koronggal tétovázó Rajna Miklós bárdjáról Kulmala Rasmus csente le a pakkot, majd a ketrece elé kétségbeesetten visszaigyekvő újpesti kapus mammutjai között, szinte nullszögből a hálóba lőtt, 16 másodperc telt el a harmadból, és újra vezettünk (3-2)! Furcsa dolog jégkorongban, pláne egy derbin, de a 45. percig kellett várni a meccs első kisbüntetésére, ekkor Bangát szórták ki gáncsolásért. Az emberfórt pedig rögtön ki is használta az UTE, Kiss Patrik lőtt a hálóba (3-3). Nem sokkal később először a mérkőzésen a Ferencváros is játszhatott emberelőnyben, hiába viszont a nyomás, kihasználatlanul maradt a lehetőség. Az utolsó tíz percben komoly erőket mozgósítottunk, hogy megnyerjük rendes játékidőben a találkozót, de kimaradtak a helyzetek, a lila-fehérek ellen idén először jöhetett a hosszabbítás.

A ráadásban egyből magunkhoz ragadtuk a kezdeményezést, a rendkívül agilis fellépésnek pedig meglett az eredménye, a 62. percben Kulmala Rasmus a hálóba vágta a győztes gólt (4-3).

4-3-as győzelmünk azt jelenti, hogy ezúttal bár pontot veszítettünk, végül öt meccsből ötödször is legyőztük a szezonban az Újpestet, az viszont, hogy a hétfőt a tabella első vagy második helyén kezdjük-e, a BJA HC később kezdődött meccsének végeredménye függvényében dől el.

Férfi jégkorong, Erste Liga, alapszakasz
FTC-Telekom – UTE 4-3 (1-1, 1-1, 1-1, 1-0 – h.u.)
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Marva, Roth, Nagy G., Brady, Kulmala – Hrabal, Kärmeniemi, Turbucz, Kestilä, La Porte – Seregély, Crespi, Banga, Bán, Németh A. – Kocsis, Haranghy, Turcotte, Farkas S., Tóth G. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
UTE: Rajna (Sági) – Silfver, Nyquist, Laakkonen, Metsavainio, Saarelainen – Franyó, Kiss D., Tiala, Just, Kiss P. – Tornyai, Erdőhelyi, Lőczi, Benk, Kovács A. – Laskawy. Vezetőedző: Markus Juurikkala.
Gólok: Nagy G. (10:13, Brady, Kulmala), Brady (34:25, Nagy G., Seregély), Kulmala (40:14, Brady), Kulmala (61:54, Hrabal), illetve Silfver (18:16, Laskawy), Just (22:59, Tiala, Erdőhelyi), Kiss P. (46:06, EE, Laakkonen, Tiala)
Kapura lövések: 62:31 (17:15, 19:11, 24:5, 2:0)
Védések: 28:59 (14:16, 10:18, 4:23, 0:2) 
Kiállítás percek: 12:2 (10:0, 0:0, 2:2)

Cikkajánló

Marad a Ferencvárosnál a rutinos hátvéd

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott a csapatunkat már hat éve segítő finn Lauri Kärmeniemivel.

Szerződést hosszabbított Arany Gergely

Jégkorong szakosztályunk mindenben megállapodott csapatunk kapusával, aki újabb két évre írt alá a Fradival.

Galajda Zsomboré a szezon Fradi-gólja

A tavaly nyáron érkezett fiatal játékos elődöntős találatát szavazták meg a szurkolóink az év legjobbjának.

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin