2021. április 3.
Remek győzelem a szezon zárásaként, megvan az MK-bronz!
Férfi jégkorongozóink 4-2-re legyőzték a Magyar Kupa bronzmeccsén a szlovák Extraligás DVTK Jegesmedvéket.

Amint arról korábban beszámoltunk, férfi jégkorongcsapatunk a Csíkszereda elleni Erste Liga-elődöntős búcsú után a magyar bajnoki cím mellett a Magyar Kupa meghívásos négyes döntőjében kapott lehetőséget arra április 2-3-án, hogy szépen zárja le a koronavírus-járvány miatt alapjaiban felforgatott, furcsa és rendkívül nehéz 2020/21-es idényt. A sorsolás úgy hozta, hogy az FTC-Telekom a pénteki elődöntőben a házigazda, szintén Erste Ligás DEAC-cal csapott össze, míg a másik ágon a két külföldi ligában edződő magyarországi csapat, a Hydro Fehérvár AV19 és a DVTK Jegesmedvék találkoztak. A mieink a kora délutáni első elődöntőben bár vezettek, végül hosszabbításban 2-1-es vereséget szenvedtek, így eldőlt, hogy ahogy az elmúlt kilenc évben, úgy ezúttal sem lesz címvédés a Magyar Kupában – utoljára a Dunaújvárosnak sikerült ez még 2012-ben. A másik ágon a fehérváriak legyőzték a miskolciakat, így eldőlt, hogy szombat kora délután a bronzmérkőzésért, és a szép szezonzárásért a szlovák Extraligás Jegesmedvékkel mérkőzünk meg.

Az elődöntőben látottakhoz képest némileg átalakított, felforgatott sorokkal vágott neki a találkozónak a Ferencváros, ugyanis a már korábban is hiányzó Justin Hodgman mellett sem a pénteken kézsérülést szenvedett Kóger Dániel, sem a DEAC elleni mérkőzés után kiosztott egymeccses eltiltását töltő Nagy Gergő nem állt Fodor Szabolcs rendelkezésére – a csapatkapitányi „C” betűt így a felnőttek között a Ferencvárost 2014 óta szolgáló Farkas Simon viselte ezúttal a mezén.

Nagy tempóban indult a mérkőzés, ahogy arra számítani lehetett, a szlovák Extraligás rutinnal rendelkező DVTK megpróbálta diktálni az iramot. Nem volt ezzel könnyű dolguk azonban, hiszen a mieink az elejétől kezdve jól beleálltak a meccsbe, gyors, lendületes, izgalmas oda-vissza hoki alakult ki már az első percektől, egyelőre nagyobb helyzet nélkül. A harmadik perc közepén Roczanov szabálytalankodott a palánknál, így gyorsan emberelőnybe kerültek a Jegesmedvék. Az első lehetőség mégis a mieink előtt adódott, egy villámgyors hátrányos kontra végén Tóth Richárd kapu elé tett korongjáról az ezúttal a hiányzók miatt támadót játszó Tóth Gergely centikkel maradt le. Ezután viszont felállt a DVTK a harmadunkban, megvolt a korongjáratás és néhány veszélyes lövés, Arany Gergely azonban remekül kezdte a mérkőzést a kapunkban. Sikerült kivédekeznünk a hátrányt, zömében maradtak támadásban viszont a miskolciak, a mieink gyors kontrákkal próbálkoztak. Ritó kevergetett az alapvonal mögött, majd kapura húzott, Arany jól zárta a szöget, majd egy távoli lövésbe szúrt bele Révész közelről, de elkerülte a kapunkat a korong. A harmad feléhez közeledve egyre nőtt a nyomás a kapunk előtt, viszont ellenfelünk ezt nem tudta gólra váltani, rendkívül taktikusan játszottak a mieink, odaértek minden egyes korongra és emberre. A 11. percben Ritó hámozta át magát két védőnkön is, és már csak Arannyal állt szemben, ám kapusunk nyerte a párbajt. A 13. percben Versteeget állították ki bottal lökésért, ismét emberelőnybe került a DVTK, de a hátrányos védekezésünk ezúttal is nagyon jól működött, egy alkalommal pedig Arany is bravúrt mutatott be lábbal, így ez a miskolci előny is kihasználatlan maradt. A harmad utolsó perceire sikerült kiszabadulnunk a nyomás alól, többször is eljutottunk az ellenfél kapujáig, a legközelebb Sarcia járt a gólhoz egy bombával, ami kissé mellé ment. Egy perccel a játék vége előtt parázs pillanatok következtek, Versteegre kissé érthetetlen módon fújtak rá egy szabálytalanságot a semleges harmadban, amit az érintetten kívül Ellerby is határozottan sérelmezett a játékvezetőknél, így ő pedig tíz perc fegyelmi büntetést kapott. Az ellenféltől Wehrs próbálta meg számon kérni játékosainkon a reklamálást, akit Pavuk tessékelt arrébb az esettől, közel jártak a felek egy bunyóhoz is, ám ennek elejét vették a játékvezetők. Az utolsó fél percben emberelőnyben még megsorozta kapunkat a DVTK, Arany azonban parádézott, így gól nélkül zárult az első húsz perc.

Versteeg kiállítáából 55 másodperc áthúzódott a második játékrészre is, így öt a négy ellen kezdtük a harmadot. Ezt nagyobb probléma nélkül kivédekeztük, utána pedig öt az öt ellen az első harmadnál sokkal jobban feljebb toltuk a játékunkat, kiegyenlítettebb volt a mérkőzés. Ennek nyomán keményebb is lett az összecsapás, egyre több komoly ütközés, párharc tarkította a találkozót. Szerencsére ebből a mieink jöttek ki jobban, és a 24. percben megszereztük a vezetést. Rasmus Kulmala húzott kapura egy korongot, az Adorjánról kipattanót pedig Somogyi Balázs kegyetlenül vágta a félig üresen tátongó kapuba. (1-0) A vezető góltól a második harmadban egyébként is egyre jobban játszó csapatunk óriási lendületet kapott, a 28. perc elején pedig már kettővel vezettünk, egy kapu előtti kavarodás végén Németh Attila juttatta a miskolci hálóba a korongot. (2-0) Sőt, mindössze 22 másodperc kellett a harmadik gólunkig, Tóth Gergely lőtte ki egy szóló végén a hosszú oldalt. (3-0) Elképesztő lendületbe kerültünk, a DVTK Jegesmedvék ki is kérték az idejüket. Ennek ellenére a következő percekben végleg lezárhattuk volna a találkozót, ám előbb Somogyi, majd Versteeg törte szinte ketté a kapuvasat egy-egy lövéssel. A 30. percben Galajda kiállítása után először a mérkőzésen emberelőnybe kerültünk, ám sajnos ezzel nem éltünk jól. Olyannyira, hogy Magosi Bálint elszáguldott egy kontrával, és kilőtte a botos oldalt, hátrányos góllal zárkózott a DVTK. (3-1) Nem tartott azonban sokáig ellenfelünk öröme, alighogy letelt a kiállítás, Somogyi ismét a hálóba vágott közvetlen közelről egy kipattanót, visszaállt a háromgólos különbség! (4-1) Sőt, Révész Marcell hibája után a 32. perc legvégén újabb emberelőnyt kaptunk, ebből viszont, bár remekül álltunk bele, nem sikerült újabb gólt szerezni. Megérkezett viszont az a megalkuvást nem tűrő, harcos játék, amelyet Fodor Szabolcs a pénteki mérkőzés utáni interjújában olyannyira hiányolt az elmúlt időszakból, a második harmadban jó volt nézni a Fradi játékát. Ezért is sajnálhattuk igazán a 36. percben, hogy nem sikerült gólra váltani a többi helyzetet és kapuvasat, hiszen Vojtkó Mátyás révén szépített a DVTK. (4-2) Úgy nézett ki, ellenfelünk háromgólos hátrányban sem tett le arról, hogy visszajön a mérkőzésbe, és küzdöttek tovább becsülettel. Két perccel a játékrész vége előtt Sági és Ritó akadtak össze, páros kiállítás lett a vége. Négy a négy ellen a miskolciaké volt az első veszélyes lövés Galanisz révén, Arany nagyot védett. Nem sokkal utána a mieink jártak közel a gólhoz, ám Hajós próbálkozását fogta Adorján. Az utolsó percben még Tóth Adriánra ráfújtak egy gáncsolást, így a harmad hátralévő 38 másodpercében négy a három ellen próbálkozhatott a DVTK, azonban hősiesen kivédekeztük ezt a nem könnyű bő fél percet.

A páros kiállítás másodpercek alatt letelt, így a harmadik harmadot valamivel több mint egy percig „hagyományos”, öt a négy elleni emberhátránnyal kezdtük. Két veszélyes lövést is megeresztettek Arany kapujára, aki két remek védéssel, magabiztosan kezdte a játékrészt. A miskolciak az előnyük végén nagyon közel jártak a gólhoz, ám Révész közvetlen közelről leadott lövése fölé perdült. A 44. percben Pavuk kiállítása után ismét emberelőnybe került a DVTK, két újabb nehéz perc várt a mieinkre. Ezt is sikerült magabiztos és rendkívül hősies hátrányos védekezéssel hatástalanítani, egyenlő létszám mellett pedig ismét remekül tartottuk, mondhatni a legtöbb esetben csírájában elfojtottuk a miskolci rohamokat. Ahogy múltak a percek, úgy vált ellenfelünk egyre hitehagyottabbá, bár kétségtelenül próbálkoztak becsülettel a támadásépítéssel, remekül kontrolláltuk az eseményeket. Végre azt a magabiztos, céltudatos, megalkuvást nem tűrő Fradit láthattuk a jégen, amelyiket hiányoltunk a pénteki elődöntőben, ez pedig a szezon utolsó mérkőzésén azért jelenthet némi gyógyírt az elveszített Erste Liga- és Magyar Kupa-elődöntő után, pláne, hogy ezért a teljesítményért érem is járt a végén.

Hiába a miskolci rohamok, több gól ugyanis már nem esett a találkozón, ez pedig azt jelenti, hogy a Ferencváros 4-2-re megnyerte a DVTK Jegesmedvék elleni helyosztót, és a 2019-es bronz- valamint a 2020-as aranyérem után ismét a harmadik helyen végzett a Magyar Kupában, éremmel zárva így a megpróbáltatásokkal teli szezont.

Magyar bajnoki aranyérem, Magyar Kupa-bronzérem, nincs más hátra, mint az ilyenkor szokásos és összességében megérdemelt köszöntés: szép volt, fiúk!

Férfi jégkorong, Magyar Kupa, négyes döntő, bronzmérkőzés
FTC-Telekom – DVTK Jegesmedvék 4-2 (0-0, 4-2, 0-0)
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Ellerby, Versteeg, Kulmala, Tóth A., Somogyi – Kärmeniemi, Sarcia, Hajós, Németh A., Sági – Boros, Hegyi, Pavuk, Tóth Gergely, Tóth R. – Bán, Farkas S., Roczanoc, Tóth Gergő. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
DVTK Jegesmedvék: Adorján (Kiss B.) – Hadobás, Wehrs, Walker, Ritó, Vas J. – Szirányi, Kiss D., Galajda, Csanyi, Magosi – Láda, Vojtkó, Galanisz, Révész, Miskolczi – Rokaly Sz., Lövei, Mattyasovszky. Vezetőedző: Tokaji Viktor.
Gólok: Somogyi (23:48, Kulmala, Kärmeniemi), Németh A. (27:15, Hajós, Bán), Tóth Gergely (27:37, Versteeg), Somogyi (31:39, Tóth A., Versteeg), illetve Magosi (30:56, EH), Vojtkó (35:43, Lövei, Ritó)
Kapura lövések: (5:12, 16:12, 3:19) 24:43
Védések: (12:5, 10:12, 19:3) 41:20 / 95.35% : 83.33%
Kiállítás percek: (16:0, 4:6, 2:0) 22:6
Emberelőny kihasználás: (2 / 0) 0.00% / (6 / 0) 0.00%
Emberelőnyben töltött idő: 4:00 / 10:00
Emberhátrányos védekezés: (0 / 6) 100.00% / (0 / 2) 100.00%

Cikkajánló

Jégkorong-válogatott: két meccs itthon, fradistákkal

Áprilisban háromcsapatos tornát játszik a ferencvárosiakkal a keretében készülő férfi jégkorong-válogatott.

Jégkorong: négy fradistával állt munkába a válogatott

Sean Simpson szövetségi kapitány 23 játékossal dolgozik a Vasas Jégcentrumban, fókuszban az olimpiai selejtező

Fodor Szabolcs az MK-bronz után: „Legyen ez a minimum!”

Vezetőedzőnk és duplázó támadónk értékeltek a Magyar Kupa-bronzérmet hozó győztes szezonzáró után – VIDEÓ!

Hosszabbításos vereség, a bronzért játszunk szombaton

Férfi hokisaink a ráadásban 2-1-re kikaptak a DEAC-tól a Magyar Kupa négyes döntőjének elődöntőjében.

A magyar bajnokság után a kupában is címet védhetünk

Férfi hokisaink 2020-ban Miskolcon történelmet írtak a Magyar Kupában, most Debrecenben készülnek bravúrra.

Sorsoltak a Magyar Kupában: velük játszunk a döntőért

Férfi jégkorongcsapatunk a házigazdával kezd pénteken a Magyar Kupa elődöntőjében.

Fodor Szabolcs: „Büszkén tudunk tükörbe nézni”

Bár férfi jégkorongozóink búcsúztak az Erste Ligától, 28. alkalommal nyerték meg a magyar bajnoki címet.

Drámai búcsú az Erste Ligától, de magyar bajnoki cím

Férfi jégkorongozóink bár kétgólos hátrányból egyenlítettek, végül hosszabbításban kikaptak Csíkszeredában.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok Viber Linkedin
close
Fradi most
Fradi most