2022. május 3.
Remek játékkal négygólos magyar siker a vb-nyitányon
A magyar férfi hokiválogatott három fradistával 5-1-re győzte le Dél-Koreát a Divízió I/A vb nyitónapján.

Eljött, amire minden magyar jégkorongszurkoló várt a klubszezon vége óta: a magyar válogatott Dél-Korea elleni mérkőzésével elkezdődött a május 8-ig tartó Divízió I/A jégkorong világbajnokság a ljubljanai Hala Tivoliban. Annál is inkább hatalmas volt a várakozás, ugyanis a koronavírus-járvány miatt a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) döntése értelmében az elmúlt két évben nem rendeztek divíziós világbajnokságot, így a három év szünet után lehetett ismét vb-n szurkolni a magyar együttesnek. Ráadásul az orosz és a fehérorosz válogatottak kizárását követően a francia és az osztrák válogatott automatikusan felkerült az A csoportba, míg a Divízió I/A mezőnyét „alulról” Litvániával töltötték fel, így a magyar válogatottnak már „csak” négy ellenféllel kellett megküzdenie a két feljutó hely egyikéért, nagy lehetőséget kaptak tehát a mieink az elitbe kerülésre.

A játékosok és a Fodor Szabolcs ferencvárosi vezetőedzőt is a soraiban tudó szakmai stáb is nagyon várta a tornát, hiszen Sean Simpson szövetségi kapitány olimpiai selejtezőn már igen, világbajnokságon viszont még nem irányította a magyar együttest, valamint a négy ferencvárosi játékost is felsorakoztató utazó keretben is ott volt nyolc vb-újonc is.

A Dél-Korea elleni vb-nyitómérkőzésre a stáb a négyből három ferencvárosi játékos nevezett be, Kulmala Rasmus a második támadósorban kapott helyet Sebők Balázs és Magosi Bálint mellett, az FTC-Telekom és a magyar válogatott kapitánya, Nagy Gergő a harmadik sorban szerepelt Papp Kristóffal és Terbócs Istvánnal, Kóger Dániel a negyedik sorban játszott, míg Arany Gergely ezúttal kimaradt a meccskeretből, a magyar kapuban Rajna Miklós kezdett.

A mieink hamar a kezükbe vették a mérkőzés irányítását, és már a 7. percben meg is szereztük a vezetést, Fejes Nándor lőtt remekül a kék vonalról, a korong pedig egy védőn szerencsésen megpattanva a koreai kapus, Matt Dalton mellett a hálóba vágódott. (1-0) Sőt, egy perccel később már kettővel vezettünk, egy kapu előtti kavarodásnál Garát lövését még blokkolták a koreaiak, a kipattanót azonban Sofron István másodszorra Dalton lábai között már a hálóba tudta pofozni. (2-0) A folytatásban is támadásban maradt a magyar együttes, veszélyes lövéseink is voltak, újabb gól azonban az első játékrészben már nem született.

A másodikban viszont gyorsan igen, a 24. perc elején Erdély Csanád ment el egy szép csel után szólóban, első lövése a jobb oldali kapuvas tövéről pattant oldalra, a fehérvári támadó azonban az ismétlést éles szögből Dalton hátára vágta, onnan pedig a korong a hálóban kötött ki. (3-0) A 27. percben Hárival szemben szabálytalankodtak a koreaiak, jöhetett a meccs első emberelőnye. Ezzel pedig sikerült is élni, a születésnapos Hári cselezte magát a támadó harmadba, jól passzolt a jobbján érkező Terbócsnak, aki a kapu előtt keresztbe lőtte Erdélynek, ő pedig a sakk-mattig kijátszott akció végén a félig üresen tátongó kapuba lőtt. (4-0) A koreai kapitány időt is kért, ám ez nem változtatta meg a játék képét. Nem sokkal később Kim Von Dzsun szabálytalansága után ismét emberelőnybe kerültünk, de mindössze 17 másodpercig, ugyanis a korongvesztés után nagy igyekezetében gáncsoló Kulmalát is kiállították. Négy a négy ellen is lőttünk azonban egy gólt, Szirányi húzta meg a bal oldalon, pontos centerezését pedig a mesterhármasát ezzel befejező Erdély Csanád lőtte a hálóba. (5-0) A világ minden pontján minden jégkorongos világeseményen parádés hangulatot teremtő magyar szurkolók még az „alapjáratnál” is komolyabb eksztázisban szurkoltak, és majdnem beszurkolták a hatodikat is, Magosi viszont a rövid saroknál a kapuvasat találta el. A 34. percben Papp kapott két percet magas bot miatt, jöhetett az első koreai emberelőny, sőt, a kilépő An Dzsin Hujjal szembeni szabálytalanság után büntetőhöz jutott az ellenfél. A sértett végezte el a rávezetést, de nem lett meg a szépítés, An a jobb oldali vasra vágta a korongot. Sőt, a következő másodpercekben sem volt veszély, szépen védekeztük ki az emberhátrányt. A harmad utolsó pillanataiban még Sebők került ziccerbe, de Dalton ezúttal hárított, így ötgólos előnnyel vonultak el a mieink a második szünetre.

Nem kezdtük jól a harmadik harmadot, Kulmala szabálytalansága után hamar emberelőnybe kerültek a koreaiak. Emberhátrányban is nekünk volt lehetőségünk a kilépő Erdély révén, majd egyenlő létszámban is abszolút dominált a magyar válogatott. A harmad közepén közel kerültek a koreaiak a szépítéshez, a kilépő An Dzsin Huj lőtt kapuvasat, a kipattanóra érkező Kim Szang Vukkal szemben szabálytalankodtunk, de mégis el tudta lőni, a korong előbb a felső, majd a jobb oldali vasat érintve pattant kifelé. A játékvezetők elmentek videón visszanézni az esetet, majd hosszas tanakodás után nem ítéltek gólt, csak kiállítást. Nagy nyomás alá helyezte ellenfelünk a harmadunkat, de ezúttal is jól védekeztünk, sőt, Erdély korongot lopva ziccerben lépett ki, ám ezúttal Dalton nyerte a párharcot. A folytatásban a koreaiaknak több jó próbálkozása is volt, Rajna és a védelem azonban állta a sarat, nagyot küzdött az egész csapatunk a hálóőr hibátlan mérkőzéséért. Ez végül nem jött össze, bő két perccel a vége előtt ugyanis Kim Szang Vuk közel nullszögből meglepte Rajnát a rövid saroknál, és lapos lövéssel szépített. (5-1) Sőt, nem sokkal később kapuvasat is lőtt az ellenfél, de újabb gól már nem született.

A magyar válogatott összeszedett, kreatív, remek játékkal a feljutási esélyek szempontjából rendkívül fontos, ráadásul nagy különbségű, 5-1-es győzelmet aratott a világranglistán előrébb sorolt Dél-Korea ellen, a meccs legjobb magyar játékosa a háromgólos, négypontos Erdély Csanád lett. A magyar Himnusz szólt tehát a találkozót követően a Hala Tivoliban – folytatás szerdán 15.30-tól Litvánia ellen!

Férfi jégkorong, Divízió I/A világbajnokság
Hala Tivoli, Ljubljana, Szlovénia
Magyarország – Dél-Korea 5-1 (2-0, 3-0, 0-1)
Magyarország: Rajna (Hetényi) – Garát, Macaulay, Erdély, Hári, Sofron – Pozsgai, Horváth M., Kulmala, Sebők, Magosi – Szirányi, Fejes, Papp, Nagy G., Terbócs – Kiss R., Kóger, Vas J., Tóth R., Sárpátki. Szövetségi kapitány: Sean Simpson.
Dél-Korea: Dalton (Csun Dzsong Hun) – Li Ton Ku, Ju Bom Szuk, Kang Jun Szok, Kim Szang Vuk, An Dzsin Huj – O In Kjo, Kim Von Dzsun, Pak Dzsin Kju, Kim Ki Szung, Li Dzsong Min – Szong Hjong Csol, Li Min Dzse, Kim Hjo Szuk, Dzson Dzsung Vu, Sin Szang Hun – Nam Hi Tu, Kang Min Van, Li Dzsong Min, Li Dzse Huj, Kang Hvan Hi. Szövetségi kapitány: Li Csang Jung.
Gólok: Fejes (06:19, Papp, Nagy G.), Sofron (07:42, Garát, Erdély), Erdély (23:19, Sofron), Erdély (27:38, EE, Terbócs, Hári), Erdély (30:27, Szirányi), illetve Kim Szang Vuk (57:49, Kim Von Dzsun, An Dzsin Huj)
Kapura lövések: (5:2, 13:9, 5:9) 23:20
Védések: (2:3, 9:10, 8:5) 19:18 / 95,00% : 78,26%
Kiállítás percek: (0:0, 4:4, 4:0) 8:4

Cikkajánló

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

Brassóban folytatódik az Erste Liga-döntő

Magyar bajnok jégkorongozóink szépíthetnek a döntő párharcának első brassói mérkőzésén.

Para jégkorong nyílt nap a Fradi sátorban

Szombat délután utánpótlásunk jégkorongpályáján a siket- és a parahokié volt a főszerep.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin