2022. április 1.
Remek záró harmad, győzelem Csíkban, itt a pályaelőny!
Férfi hokisaink remek játékkal 5-1-re győztek az Erste Liga-döntő első meccsén a Csíkszereda otthonában.

Pénteken magyarországi idő szerint 17.30-kor elkezdődött, amire több mint egy hete vártunk: Csíkszeredában kezdetét vette az Erste Liga 2021/22-es szezonjának döntője. Mivel a címvédő Sportklub Csíkszereda nyerte az alapszakaszt, így a legelőkelőbb kiemeléssel vághatott neki a rájátszásnak, ami azt is jelenti, hogy az erdélyiek kezdték pályaelőnnyel a magyar bajnok Ferencváros elleni finálét. Így a széria első két mérkőzését a Vákár Lajos Műjégpályán rendezték.

Kétségtelen, hogy az Erste Liga elmúlt három idénye ennek a két csapatnak a párharcáról szólt, erről a mérkőzést felvezető beharangozónkban is írtunk. Hogy milyen játékerőt is képvisel jelenleg ellenfelünk, arról Fodor Szabolcs is nyilatkozott nemrég – ennek ellenére Fradi-szívvel küzdve meg kell próbálni minden egyes mérkőzésen a maximumot kiadni. A pályaelőny elvételéhez egy győzelem mindenképpen kellett az első két mérkőzés valamelyikén, ez már csak azért is hatalmas tett lett volna, mert a Fradi-Csíkszereda párharc elmúlt nyolc mérkőzésén rendre hazai győzelem született – utoljára 2021 februárjában, az alapszakasz hajrájában, egy a Sportklub számára akkor már tét nélküli mérkőzésen tudtunk győzni a Vákárban.

Ferencvárosi oldalon a Gyergyó elleni első elődöntős mérkőzésen Imre Patrik szabálytalanságánál sérülést szenvedett Roczanov Dezső továbbra sem állt rendelkezésre, valamint a mérkőzés napjára Galántai Richárd is kiesett, így a harmadik és a negyedik sort valamelyest át kellett alakítania Fodor Szabolcsnak. A Csíkszeredának is volt nagy hiányzója, a csapatkapitány Becze Tihamér személyében.

Telt ház és fantasztikus hangulat fogadta a csapatokat Csíkszeredában.

Telt ház előtt, fantasztikus hangulatban kezdődött a döntő első mérkőzése, amelyet a magyar, majd a székely himnusz vezetett fel. Az első percek óvatosabb tapogatózással teltek, ami nem csoda, ismerve a tét nagyságát. Az első néhány lövés a hazaiaké volt, nagy helyzet azonban a mieink előtt adódott, egy kapu mögüli visszapattanót Pavuknak egy igazítás után közelről kellett volna a félig üresen tátongó kapuba húzni, ám Adorján nagyot védett. A 9. percben McFadden volt szabálytalan, így jöhetett a mérkőzés első emberelőnye. Meg is érkezett a nagy nyomás a harmadunkra, de Arany és a hátrányos védekezésünk is remekül dolgozott. Bohunicky és Lapenkov egyszer már korábban is majdnem összeakadtak, a 12. percben azonban ki is alakult a bunyó, végül a hazai játékos kettő, a Fradi védője 2+2 percet kapott, így jöhetett az újabb szeredai emberelőny. A képlet az előzőhöz volt hasonló, jött a nagy hazai nyomás, ám remekül védekeztünk, és Arany is állta a sarat. Nem sokkal később Nagy Gergő ütközte le Sallót a harmadunkban az alapvonal közelében, a hazaiak játékosa pedig lenn maradt a jégen. Sem szabálytalanság, sem szándékosság nem történt, hiába a hazai drukkerek azonnali heves reakciója, kapitányunk ott is maradt végig az ellenfél játékosánál, és bár vétlen volt a sérülésben, többször is elnézést kért. Ahogy a televíziós visszajátszásokon is tisztán látszott, Salló szerencsétlenül kapta el a palánkot – végül hordágyon vitték le, némi vért is takarítani kellett a pályáról. A hazai játékos lefelé menet intett a közönségnek, ennek ellenére azért kórházba szállították, agyrázkódás veszélyével – innen is jobbulást kívánunk neki! A kényszerszünet a hazaiakat fogta meg jobban, olyannyira, hogy a 18. percben megszereztük a vezetést, Cody Fowlie használt ki egy takarást, és az emiatt kissé rosszul helyezkedő Adorján mellett a hálóba lőtt. (0-1) Sőt, bő egy perccel a harmad vége előtt megdupláztuk az előnyünket, Kulmala Rasmus kapott egy fantasztikus hosszú indítást két védő között, villámgyorsan ellépett egyedül, majd Adorjánt becsapva értékesítette a ziccert. (0-2)

Bohunicky saját harmadban elkövetett gáncsolásával indult a második harmad, így ismét a hazaiak próbálkozhattak emberelőnyben. Sőt, emberhátrányban Kóger kissé feleslegesen hevesen találta el magas bottal Rokaly Szilárdot, így 46 másodpercig kettős emberelőnyben támadhatott a Sportklub. Több bomba is érkezett a kapunkra, ám elképesztően jól és önfeláldozóan dolgozott a védekezésünk, így sikerült megúszni ezt a rendkívül nehéz periódust. Alighogy kivédekeztük azonban a kettős hátrányt, jött az újabb kiállítás, ezúttal Hegyi volt a büntetett. Most már percek óta óriási volt a nyomás a kapunkon, de a védelem és Arany rendíthetetlen volt, kivédekeztük ezt a két percet is. Sőt, a kiegészülés után Kulmala duplázhatott volna, ismét ziccerben lépett ki, ezúttal azonban Adorján nyerte a párharcot. Emberelőnybe kerültünk viszont, először a mérkőzés során, Sofron testre ütése után. Hamar felálltunk, megjárattuk a korongot, és közel volt a gól is, Kulmala tiszta lövése a felső vason csattant. Bár maradt a nyomás a szeredai kapunk a továbbiakban is, nem sikerült kihasználnunk az előnyt, Kóger került ziccerbe, de Adorján nagyot védett. Kiegészült a Sportklub, de ziccer megint a mieink előtt adódott egy létszámfölényes megugrás során, McFadden azonban elhibázta a lehetőséget. A sokadik kihagyott helyzetet pedig megbüntette a Csíkszereda, David Stach kapott ajándék korongot egy letámadás után a kapunk előtt, és élt is a nagy lehetőséggel. (1-2) Bár addig tökéletesen kontrolláltuk a mérkőzést, a váratlan gól után kissé átkerült a momentum a hazaiakhoz. Sőt, három és fél perccel a vége előtt Szkacskov is nagy helyzetben ugorhatott ki, Boros elsodorta, büntető nem lett, de ismét a Sportklub játszhatott emberelőnyben. Megnyomták a hazaiak ezt az emberelőnyt is, de Arany és a védelem megint remekül tette a dolgát, ismét kivédekeztünk egy hátrányt, így egygólos előnnyel várhattuk a harmadik harmadot.

Kemény párharcok és kiegyenlített játék jellemezte a második harmadot.

A harmadik harmad elején Bohunicky ütője találkozott Sofronnal, az ellenfél támadója fájlalta az esetet, kiállítás viszont nem történt. Nem sokkal később viszont érkezett egy újabb ferencvárosi gól, korongszerzést követően két játékosunk lépett ki teljesen egyedül, Somogyi passzolta keresztbe, Bán Károly pedig higgadtan lőtt a félig üresen tátongó kapuba – mikor szerezze meg első gólját ferencvárosi színekben, ha nem egy Erste Liga-döntőn! (1-3) Sőt, egy perccel később már hárommal vezettünk, Tóth Gergő távoli lövése Fowlie kapu előtti takarásának köszönhetően talált utat a kapuba. (1-4) A magabiztos előny tudatában abszolút uralni kezdtük a mérkőzést, a 48. percben pedig emberelőnybe kerültünk Rokaly Szilárd szabálytalansága után. Ezt pedig egy gyors akció végén sikerült is kihasználni, Pavuk Attila lőtt középről egy jó passz után a hálóba, eldöntve az első mérkőzést! (1-5) Olyannyira, hogy a Sportklub vezetőedzője, Enrico Rossi kapust is cserélt, Makszim Szamankov érkezett a jégre. Az utolsó percekben már talán mindkét csapat a meccs végét várta - ami meglepő, hogy a hazaiak is, sőt, az 54. percben még Stach magas botja után emberelőnybe kerültünk, igaz, ezzel nem sikerült élni. Az utolsó percben még egy kiállítás történt, így emberelőnyben fejeztük be a meccset, ez azonban már nem változtatott a lényegen.

Zsinórban öt vesztes mérkőzés után győzött ismét a Ferencváros a Vákár Lajos Műjégpályán - mikor, ha nem az Erste Liga döntőjében! Ezzel a győzelemmel a Fradi elvette az ellenfél pályaelőnyét - folytatás szombaton matinéidőpontban, magyarországi idő szerint 13.30-tól, ismét Csíkszeredában!

Férfi jégkorong, Erste Liga
Döntő, 1. mérkőzés
Sportklub Csíkszereda – FTC-Telekom 1-5 (0-2, 1-0, 0-3)
Sportklub Csíkszereda: Adorján (Szamankov) – Kubat, Salló, Szkacskov, Sofron, Stach – Gecse, Láday, Fodor Cs., Péter B., Részegh T. – Milam, O’Connor, Lapenkov, Rokaly Sz., Taratuhin – Kuljas, Papp Sz., Casaneanu, Reisz, Rokaly N. Vezetőedző: Enrico Rossi.
FTC-Telekom: Arany (Nagy K.) – Hegyi, McFadden, Kulmala, Nagy G., Tamminen – Kärmeniemi, Seregély, Fowlie, Tóth A., Tóth G. – Bohunicky, Boros, Hajós, Kóger, Pavuk – Komáromy, Sarcia, Bán, Farkas S., Somogyi. Vezetőedző: Fodor Szabolcs.
Gólok: Stach (32:59, Szkacskov, Sofron), illetve Fowlie (17:22, Tóth A., Seregély), Kulmala (18:54, Nagy G., Tamminen), Bán (42:34, Somogyi), Tóth G. (44:01, Fowlie), Pavuk (47:37, EE, Somogyi)
Kapura lövések: (11:9, 11:10, 6:0) 28:19
Védések: (7:11, 10:10, -3:6) 14:27 / 73.68% : 96.43%
Kiállítás percek: (2:6, 2:8, 6:0) 10:14
Emberelőny kihasználás: (7 / 0) 0.00% / (4 / 1) 25.00%
Emberelőnyben töltött idő: 11:13 / 5:26
Emberhátrányos védekezés: (1 / 4) 75.00% / (0 / 7) 100.00%

Cikkajánló

Galajda Zsomboré a szezon Fradi-gólja

A tavaly nyáron érkezett fiatal játékos elődöntős találatát szavazták meg a szurkolóink az év legjobbjának.

Távozik két cseh és egy finn játékos

Jégkorong szakosztályunk egy támadója és két védője nem hosszabbít szerződést a Ferencvárossal.

Erste Liga-idényünk számokban

A jégkorongos klubszezon végeztével felelevenítjük az idény mérföldköveit a számok tükrében.

A SZEZON FRADI-GÓLJA - SZAVAZÁS

Látványos cselek, remek csapatmunka – szurkolóink dönthetnek, melyik volt a szezon legszebb hokis Fradi-gólja!

Nem lesz ott a világbajnokságon a Fradi védője

Férfi jégkorongcsapatunk hátvédje, Seregély Máté sérülés miatt kihagyja a bolzanói Divízió I/A vb-t.

Negyedszer is vereség, ezüsttel zártuk az Erste Ligát

Férfi jégkorongozóink ezúttal 4-1-re kaptak ki Brassóban, így véget ért az Erste Liga döntő párharca.

A túlélésért lépünk jégre szerdán

A Brassónak a párharc lezárása, a Fradinak pedig annak elnyújtása lesz a célja a döntő negyedik meccsén.

Vereség Brassóban, szerdán a túlélés a cél

Bajnok hokisaink 5-2-re kikaptak a Corona Brassó otthonában az Erste Liga-döntő harmadik mérkőzésén.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin