2021. június 5.
Kozák Danuta: Jó volt újra hallgatni a magyar himnuszt
Friss Európa-bajnokunk szerint, Bodonyi Dórával, a párosuk még sokat fejlődhet a tokiói olimpiáig.

Ahogy megírtuk, ötszörös olimpiai bajnok kajakosunk, Kozák Danuta K2 500 méteren Bodonyi Dórával, párosban győzött a lengyelországi Poznanban zajló kajak-kenu Európa-bajnokságon. Ez volt tizennégyszeres világbajnokunk tizennyolcadik EB-sikere. Friss Európa-bajnokunk szerint, a párosukban még komoly potenciál van.

-Hogy érzed magad alig pár órával a győztes döntőd után?

- Az előző héten volt az olimpiai válogató Szegeden, úgyhogy most eléggé feszített a tempó, őszintén szólva már várom, hogy a végére érjünk ennek az időszaknak, és visszatérjünk az olimpiai felkészüléshez, az edzésekhez. 

- A döntőben úgy tűnt, hogy a táv második felét jobban bírtátok, mint a fehéroroszok. Így is készültetek, hogy inkább a második résztávon robbantotok?

- Így van, készültünk a hajrára, azt is tudtuk, hogy a szembeszél miatt kicsit hosszabb lesz a pálya. Igazából a rajtunkon van még mit csiszolnunk, de összességében elégedettek lehetünk.

- Milyenek voltak a körülmények? Az ellenfelek mellett úgy nézett ki, hogy voltak más nehezítő tényezők is.

- Őszinte leszek, ez nem egy jó pálya. Nincsen például felvezetősáv, illetve az utolsó 200 méter körül két oldalon betonfal van, vagyis a legkisebb szél is nagy hullámokat tud gerjeszteni. Remélem a vasárnapi, egyéni döntőre javulni fog a helyzet, akkor már a futam előtt nem lesz annyi mozgás a vízen. Pénteken és ma is sok előfutam volt a mi számunk előtt, és ezek mellett a különböző motorcsónakok is nagy hullámzást okoztak. Ez sosem ideális.

- Azt nyilatkoztad, hogy jobbnak érezted a mai futamotokat, mint amit  nemrég, a szegedi válogatón teljesítettek. Konkrétan miben éreztél előrelépést?

- Az olimpiai válogató előtt nem sokkal ültünk össze először Bodonyi Dórával, és a szegedi viadalon, rögtön éles körülmények között mentünk először pályát. Azonban ott a döntővel kezdtünk, nem volt előfutam. Szegeden ugyan nyertünk, de voltak még hibák, próbáltuk most ezeket kijavítani. Sikerült az Eb-re fejlődnünk, de úgy érzem tudjuk mi még ezt majd fokozni.

-Milyen egy hajóban evezni Bodonyi Dórával? Nagyjából két hete alkottok egy párt, külső szemlélőként viszont azt mondaná az ember, hogy évek óta együtt mentek K2-ben.

- Dóriban az a jó, hogy érzem, hogy van ereje és jól tud tolni, nagyon stabilnak érezzük a hajót, nincs billegés. Azonban minnél többet megyünk együtt, annál jobban összeszokhatunk. Egyre több információnk lesz a másikról, és ezzel fokozatosan tudunk fejlődni.

- Edződ és egyben férjed, Somogyi Béla hogy értékelte a döntőtöket?

- Még nem volt időnk találkozni, hiszen rögtön a futam után mentünk az eredményhirdetésre, majd doppingvizsgálatra, ezért hosszabban még nem volt időnk értékelni. Annyit tudott nekem gyorsan mondani, hogy a futam vége jó volt. Bővebben csak délután tudjuk majd megbeszélni a mai döntőt.

-Vasárnap ismét hajóba szállsz. Hogy érzed, mire kell majd leginkább figyelned a K1 500 fináléjában? A hamarosan négyéves kislányodnak egy szép ajándék lenne mondjuk két aranyérem.

- Óvatosan fogalmaznék a vasárnapi döntő előtt. Amikor a dobogón álltunk és hallgattuk a magyar himnuszt, nagyon jó érzés volt tudni, hogy ez most nekünk, értünk szól. Rég élhettük már ezt át nemzetközi versenyen. Nem kiabálnám el a vasárnapi döntőt, mert kemény ellenfelek várnak rám. illetve a körülmények sem lesznek egyszerűek, elég egy apró hullám, és minden borulhat. Kemény verseny lesz.

Kozák Danuta K1 500-as döntője június 6-án, vasárnap 11.30-kor kezdődik.

Cikkajánló

Klasszisunk szülés után visszatérve Párizsra koncentrál

Kajakozónk, Medveczky Erika csodálatos kisfiáról és olimpiai álmairól mesélt – VIDEÓ

„Nem titkolt szándékom, hogy ott legyek az olimpián!”

Ismerje meg közelebbről a Fradi többszörös világbajnok új igazolását, a kenus Adolf Balázst – VIDEÓ!

Újabb világbajnok a Fradiban!

A kenus Adolf Balázs büszke rá, hogy csatlakozhatott a Ferencvárosi Torna Clubhoz.

Ott jelent meg Budapesten az FTC-felirat, ahol még soha

Fiatal kajakozóink a kemény munka mellett azért a pihenésre és a csapatépítésre is időt szakítanak – VIDEÓ

Balla nem jutott döntőbe 200 méteren az Előolimpián

Háromszoros Európa-bajnokunk kilenc századmásodperccel maradt le a fináléról a párizsi tesztversenyen.

Kajak-kenu vb: Balla ötödik 500 méteren

Háromszoros Európa-bajnokunknak nem volt esélye az éremszerzésre a döntő futamban.

Balla Virág világbajnoki döntős 500 méteren!

Az FTC kenusa futamgyőztesként jutott be a vasárnapi döntőbe.

Balla megnyerte a B döntőt a vb-n 200 méteren

Háromszoros Európa-bajnokunk egy hellyel csúszott le a fináléról, nincs meg a párizsi kvóta.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin