2024. június 2.
Lékai Máté: Izgatottan várom az olimpiát!
Irányítónk 12 év után készül újra olimpiára, elmondta, mi változott azóta és kérdeztük a korán kelésről is.

Kereken száz gólig jutott a mögöttünk hagyott, bajnoki negyedik hellyel, Európa-kupa elődöntővel és Magyar Kupa-negyeddöntővel zárult évadban férfi kézilabdacsapatunk irányítója, Lékai Máté. A 2012-es londoni olimpia után ismét a világ legnagyobb sporteseményére készülhet – szűk két hónappal a párizsi játékok rajta előtt beszélgettünk vele, amelyre a magyar csapat egyik legrutinosabb tagjaként készülhet távozó ferencvárosi csapattársával, Imre Bencével, valamint a következő szezontól a Népligetbe érkező Ancsin Gáborral.

– Az egyik első szabály, hogy sportban nincs „mi lett volna, ha”, de a szezonunk értékelésekor mégis talán kicsit indokolt. Tavasszal ugyanis óriási pechszéria és súlyos sérüléshullám sújtotta a csapatot. Mit gondolsz, milyen lehetett volna a szezonhajrá, amennyiben mindenki egészséges?

– Valóban nincsen „ha”, de én is úgy gondolom, hogy ha többen vagyunk, sokkal jobban zárhattuk volna ezt a tavaszt. Az eredmény az, amivel nem vagyunk elégedettek, az alapelvárás ugyan a negyedik hely volt, de mindenki harmadik akart lenni, jövőre reméljük, a sérülések jobban elkerülnek minket. Természetesen ez benne van a sportban, más csapatoknál is előfordul, de az most egy különösen szerencsétlen tavaszzárás volt. De ahogy mondtam, nincsen „ha”, így alakult, ebben most ennyi volt.

– Miben kell előrelépnünk a következő évadra?

– Mindig lehet fejlődni a játék minden elemében. Talán most azt mondanám, hogy a góllövéssel jobban állunk, mint a védekezéssel, talán ebben lehetne a legtöbbet javulni, de ez mindig változó. Azért is kapunk viszonylag sok gólt, mert mindig gyorsan szeretnénk játszani, magas támadásszámmal, ami nekünk és az ellenfelünknek is több lehetőséget ad a gólszerzésre. Tehát például egy 36-30-as győzelem nem feltétlenül jelenti azt, hogy rosszul védekeztünk.

– A következő hetekben Párizsra koncentrálsz, ahol 9 órakor kezdődő mérkőzés is vár rátok. Hogy állsz a korán keléssel?

– Megmondom őszintén nem vagyok koránkelő, de a reggel kilences kezdés a világon egyetlen kézilabdázónak sem ideális. Mindenkinek akkor kezdődik majd a meccs, ehhez senki sem tud előzetesen hozzászokni. Biztosan hajnali kelést jelent, reggelizni kell, oda kell érni a csarnokba, bemelegíteni. Ehhez alkalmazkodni kell majd.

– Többször mondtad az elmúlt években, hogy úgy mész neki egy-egy világversenynek vagy akár válogatott meccsnek, mintha az lenne az utolsó. Ez az idei olimpia előtt hatványozottan igaz?

– Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy olimpiából valószínűleg ez lesz az utolsó nekem. Még ha korban nem is tartanék itt, akkor sem biztos, hogy ott lenne a következőnek a válogatott, mert sajnos nem magától értetődő a részvételünk. Mindig élvezni kell a pillanatot, amikor ott vagy, mindent megtenni a minél jobb eredményért, és akkor emelt fővel jöhetsz le a pályáról, legyen bármi is az eredmény.

– Június 24-én kezditek a közvetlen felkészülést. Addig hogyan alakul a program?

– Tord (Tord Ellingsen a magyar válogatott erőnléti edzője – a szerk.) mindenkinek külön programot állított össze, attól függően, hogy mikor fejezte be a szezont. Talán mondanom sem kell, hogy kőkemény, de itt a Fradin minden adott a jó munkához, valamint erőnléti edzőnk, Nagy Ábel is sokat segít.

– Mennyiben megy másképp neki a mostani Lékai Máté az olimpiának, mint a tizenkét évvel ezelőtti?

– Már nagyon fáj a derekam meg a térdem… A viccet félretéve szerintem ugyanúgy megvoltak az erősségeim és hiányosságaim akkor, mostanra annyiban biztos több lettem, hogy rutinosabb vagyok, jobban ismerem a testemet, tudom nagyjából a határaimat, a regenerációra és az alapozásra is jobban figyelek. Más a csapatban betöltött szerep is természetesen, akkor én voltam a legfiatalabb, most pedig az egyik legöregebb, vagy inkább mondjuk úgy, hogy legtapasztaltabb.

– Most nagyobb benned a várakozás vagy Londonban volt?

– Őszintén szólva nem emlékszem, hogy akkor mi volt bennem. Az biztos, hogy a mostani olimpia mezőnye a valaha volt egyik legerősebb lesz. Nagyon nehéz feladat vár ránk, de izgatottan várom a tornát, bízom benne, hogy tényleg ott leszek a keretben és elkerülnek a sérülések. Az európai olimpia nekünk magyaroknak mindig nagyobb pluszt ad nekünk, az itthoniak könnyebben ki tudnak jönni, illetve otthonról ideális időpontban tudják nézni, nem kell hajnalban kelni.

– Néhány napja úgy fogalmaztál, hogy nem mi vagyunk a legügyesebb játékosok, nem a legmagasabb szinten játszunk, de küzdeni tudásban a legszűkebb elitbe tartozunk. Mi az, amiért ennyire különleges ez a társaság?

– Ha megnézzük, a magyar válogatott játékosok közül nagyon kevesen játszanak rendszeresen a Bajnokok Ligájában, de még az Európa-ligában sem sokan. Ezt csak azzal tudjuk ellensúlyozni, hogy nagyon jó a szakmai stáb és rengeteget dolgozunk. A válogatottban is fontosak az egyéni képességek, de rengeteget jelent, hogy a címeres mezért küzdesz. Mint a hazai rendezésű olimpiai selejtezőn is láthattuk, óriási energiákat szabadít fel ez az érzés, ami semmi máshoz nem hasonlítható.

A PÁRIZSI OLIMPIA FÉRFI KÉZILABDA-PROGRAMJA:

Csoportmérkőzések (Párizs):
Július 27., 11:00: Magyarország – Egyiptom
Július 29., 21:00: Magyarország – Argentína
Július 31., 9:00: Magyarország – Norvégia
Augusztus 2., 9:00: Magyarország – Dánia
Augusztus 4., 16:00: Magyarország – Franciaország

A további program (Lille): 
Augusztus 7.: férfi negyeddöntők
Augusztus 9.: férfi elődöntők 
Augusztus 11.: férfi bronzmérkőzés, döntő

Cikkajánló

A BL-csapatok után mi voltunk a leggólerősebbek

Férfi kéziseink nemcsak eredményesség tekintetében, hanem számokban is sikeres szezont zártak.

Négy kulcsjátékosunkkal hosszabbítottunk

Lékai Máté, Kovacsics Péter, Füzi Dániel és Borbély Ádám is hosszabbított. Kialakult férfi kéziseink kerete.

Évzáró banketten vettek részt kézilabdázóink

Jó hangulatban telt női és férfi kézilabdacsapatunk szezonzáró bankettje is.

Fradi-nevelésű játékosokkal erősödünk

Karai Miklós és Juhász Ádám is visszatér, nyártól felnőtt férfi kézilabdacsapatunk játékosai.

Válogatott játékos érkezik a jobbszélre

A több, mint 600 NB I-es gólnál tartó Tóth Ádámmal pótolja Imre Bencét férfi kézilabdacsapatunk.

Két játékosunk készülhet Párizsra a férfi válogatottal

Lékai Máté és Imre Bence is bekerült a férfi kézilabdázók 20 fős, az olimpiai felkészülést megkezdő keretébe.

Újra Nagy Bence lett az NB I gólkirálya

Átlövőnk 144-szer talált a K&H Férfi Kézilabda Liga 2023/24-es szezonjában, így ismét ő lett a...

Megoldható vb-csoportba kerültünk

Megtartották a jövő évi férfi kézi-vb sorsolását, a hollandokkal is találkozunk majd Varasdon.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin