2021. október 31.
Szűk körbe lépett a Fradi - száz győzelem érdekességei
Három edző osztozik a száz sikeren, görög csapatot győztünk le legjobban, a németek „szenvedtek” legtöbbet.

Amint arról beszámoltunk, női kézilabdacsapatunk szombaton este szoros meccsen legyűrte a Buducsnoszt Podgoricát, ez pedig, túl azon, hogy együttesünk továbbra is veretlen az idény során, azt is jelenti, hogy elérte a bűvös százas határt a Bajnokok Ligája-győzelmek tekintetében.

A korábban Bajnokcsapatok Európa Kupája néven futó legrangosabb nemzetközi kupasorozat 1994-ben kapta meg a ma is használt elnevezést. Azóta a mieinken kívül öt klub – a Larvik, a Hypo, a Krim Ljubljana, a Buducsnoszt és a Győr – tudott százszor diadalmaskodni a BL-ben, vagyis meglehetősen szűk körbe lépett be a Ferencváros. Ennek apropóján gyűjtöttünk össze néhány érdekességet, statisztikai mutatót a száz győztes meccsel kapcsolatban.

A száz győzelmünkkel összesen tizenhat ország csapatait szomorítottuk. A legtöbbször, tizenkilencszer német klubok ellen szereztünk két pontot, és talán meglepő lehet, hogy ezen a ranglistán a második helyen a norvégok állnak tizenkét Fradi elleni vereséggel. Az egyébként a közelmúlt legjelentősebb kézilabdanemzetei közé tartozó Norvégia klubcsapatai ellen tehát nem ment, vagy mondhatjuk, hogy nem megy rosszul. Közülük legtöbbször, ötször a Larvikot múltuk felül, a legutóbbi három siker azonban a 2021-es BL-győztes Vipers ellen jött. Kilenc-kilenc dán és francia klub elleni diadalt számolunk, míg orosz és montenegrói együtteseket hét-hét alkalommal győztünk le. A legtöbbet a Metzet, a Buducsnosztot és a Thüringert keserítettük, mindhárom klub hétszer „esett áldozatul”, legnagyobb különbséggel pedig a görög Anagennisi Artast múltuk felül (42-16). Bár az emlegetett százba nem tartozik bele, mert csak selejtező volt, ám említést feltétlenül érdemel a ciprusi Kefalovrysos Kythreas elleni, szorosnak nem nevezhető kétmeccses párharc. Előbb idegenben 69-7-tel, majd hazai pályán, figyelem, 82-9-cel intéztük el Kythreas legjobbjait.

A száz BL-győzelmünkön három tréner osztozik: Zsiga Gyulának egy jutott, Németh Andrásnak negyvenegy, a jelenlegi vezetőedzőnk, Elek Gábor pedig ötvennyolc sikernél jár. Nem véletlenül emlegetjük oly sokszor, hogy a hazai pálya a Ferencváros életében mekkora segítséget jelent – a megnyert összecsapások hatvanhét százaléka saját közönségünk előtt zajlott. Az egy idényben megnyert meccsek száma az előző szezonban volt a legtöbb, de kissé torzítja az eredményt, hogy az átalakított lebonyolítás miatt a korábbiaknál többször léptünk pályára. A legjobb arányban a 2002/2003-as idényben nyertük a mérkőzéseket, nyolcból hatszor szereztük meg a pontokat, de hiába csak a Viborg (34-26) és az El Osito L'Eliana Valencia (35-26) bizonyult nálunk jobbnak abban az évben, utóbbi a negyeddöntőben búcsúztatott minket. Százkilencvennégy meccs kellett a száz győzelemhez, vagyis átlagban minden második mérkőzését húzta be a Fradi a BL-ben az elmúlt huszonhét évben.

Szívmelengető érdekesség, hogy az első BL-győzelmet elérő csapatból ma is a klubért dolgozik Kökény Beatrix, Pádár Ildikó, Fiedler Erika, Fiedler Adrienn, Szarka Éva és Tóth Beatrix is.

Itt tartunk most, 2021-ben, száz győzelemnél és ezernyi felemelő emléknél – reméljük, bízunk benne, hogy folytatás következik.

Cikkajánló

Előre a győzelemért, a bajnoki címért!

Szerdán este a Fáy utcában lép pályára női kézilabdacsapatunk, amelyet két pont választ el az aranyéremtől.

Legyőztük az Albát, a következő siker bajnoki címet ér

Az Alba Fehérvár elleni sikerrel eldőlt: ha női kéziseink legyőzik a Vasast, megnyerik a bajnokságot.

Hazai pályán tehetjük meg az utolsó előtti lépést

Szombaton az Alba Fehérvár elleni bajnokival folytatja szereplését női kézilabdacsapatunk.

Egy megvan - magabiztosan nyertünk a NEKA ellen!

Női kézilabdacsapatunk már a szünentben kilenc góllal vezetett, könnyedén hozta el a két pontot.

A közönségkedvenc Nerea Pena nagy bejelentést tett

Korábbi kézilabdázónk elárulta, miért döntött így, és melyik volt a legszebb ferencvárosi emléke – VIDEÓ

Balatonbogláron léphetünk még eggyel közelebb a célhoz

A NEKA elleni meccsel indulhat el a visszaszámlálás – női kézilabdacsapatunk nem hibázhat a bajnokságban.

A kezünkben a sorsunk a véghajrában

Hátralévő négy mérkőzéséből legalább hármat meg kell nyernie női kézilabdacsapatunknak a bajnoki címhez.

Klujber: „Ez a kezünkben van, nem szabad elengednünk!”

Női kézilabdacsapatunk a Győr elleni szűk vereség ellenére is nagy lépést tett a bajnoki cím felé – VIDEÓ!

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin