2022. február 13.
„Bíztunk az érmekben, titkon reméltük az aranyat is”
Az FTC ügyvezető alelnöke, Nyíri Zoltán nyilatkozott Liu Shaoang pekingi, 500 méteren aratott győzelme után.

Mint megírtuk, a testvéréhez, Liu Shaolin Sándorhoz hasonlóan négy éve ötkarikás bajnoki címet szerző Liu Shaoang magyar idő szerint vasárnap kora délután másodízben is olimpiai bajnok lett, miután megnyerte a Pekingben zajló téli olimpia rövidpályás gyorskorcsolya-versenyének férfi 500 méteres fináléját. Az FTC versenyzőjének sikere a magyar rövidpályás gyorskorcsolyázás, egyszersmind a magyar sport, valamint a Ferencvárosi Torna Club történelmének első egyéni téli olimpiai aranyérme is egyben. A döntőt követően az FTC ügyvezető alelnöke, Nyíri Zoltán nyilatkozott a fradi.hu-nak.

- Milyen érzések kavarogtak önben akkor, amikor Liu Shaoang elsőként ért célba, ezzel pedig ferencvárosi szempontból is sporttörténelmi győzelmet aratott a téli olimpián?

- Nagyon jó kimondani azt, hogy az FTC történetének első téli olimpiai aranyérmét szerezte meg Ádó, külön más polcra helyezi ezt a győzelmet, hogy egy idén 123 éves klub történetének első egyéni aranyérmét szerezte a téli olimpián. Ádó fantasztikus volt az egész olimpián, végig kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, hiszen minden egyéni számában döntős volt. Vasárnap mindhárom futamán elsőként ért célba, ezen a napon érinthetetlen volt. Annyival jobb volt a többieknél, hogy kétség sem férhet ahhoz, hogy a legjobb versenyző lett az olimpiai bajnok.

- Liu Shaoang favoritként várta a döntőt, azonban még a szakértők is óvatosan fogalmaztak az esélyeivel kapcsolatban. Ön rendíthetetlenül hitt a győzelemben?

- Persze. Tudni kell, hogy Ádó eddig mind a 13 alkalommal győzött, amikor az egyes pályáról indult. Nagyon nehéz megverni, amikor onnan rajtolhat, hiszen remek rajtja van, az 500 méteres távon pedig nem könnyű előzni, ahhoz sokkal gyorsabbnak kell lenni a riválisoknak. Azt gondolom, hogy az Ádónál sokkal gyorsabb gyorskorcsolyázó nincs a világon, ezért ha az elején magához tudja ragadni a kezdeményezést, akkor szinte lehetetlen legyőzni. Szerencsére ezt vasárnap is bizonyította.

- Jelentősen megnőtt az FTC esélye a téli olimpiai aranyéremre onnantól kezdve, hogy a klub 2019 februárjában átigazolta az akkor már olimpiai bajnok Liu-testvéreket, végül ez a cél is beteljesült vasárnap Pekingben. Bár az 5000 méteres váltó B-döntője még hátra van, érmet már nem szerezhetünk - hogyan értékeli a Fradi-sportolók szereplését?

- Ha végiggondoljuk, hogy a sportolóink az idei téli olimpián szereztek egy váltó-bronzérmet, Liu Shaoang nyert egy egyéni bronzot 1000 méteren, vasárnap pedig egy aranyat is 500-on, láthatjuk, hogy három téli olimpiai érmünk van, ez pedig óriási dolog. A kiutazás előtti utolsó találkozónk alkalmával is azt kértem a sportolóinktól, hogy készüljenek fel becsülettel, tegyenek oda mindent, mert ha úgy jönnek le a jégről, hogy ők mindent megtettek, akkor az eredmény sem marad majd el. Bizonyos számok versenye után lehet, hogy csalódást érezhetünk, emlékezhetünk, Liu Shaolin Sándor megnyerte az 1000 méteres döntőt, mégis kizárták. Bíztunk benne, hogy a versenyzőink érmeket szereznek majd Pekingben, titkon természetesen reméltük az aranyérmet is.

- Mit gondol, ezek a sikerek, különösen Liu Shaoang aranyérme milyen lökést adhat a klub rövidpályás gyorskorcsolya szakágának?

- Ez természetesen egy nagy esély számunkra is, egy olyan sansz, amivel élnünk kell. Eddig is úgy gondoltam, hogy rendkívül erős az utánpótlásunk, most ők is láthatták, hogy érdemes dolgozni, szenvedni az edzéseken, mert meglesz az eredménye. A Fradiban meglévő utánpótlásnak és másoknak is biztosan hatalmas motivációt jelent majd a jövőben, hogy a Ferencvárosban minden lehetőség adott ahhoz, hogy valaki nagy bajnok legyen.

Cikkajánló

Fantasztikus siker! Liu Shaoang olimpiai bajnok!

Liu Shaoang mindhárom futamát megnyerte vasárnap a férfi 500 méteres távon, ezzel magyar sporttörténelmet írt.

Liu Shaoang: „Az első futamtól kezdve nyugodt voltam”

Az FTC rövidpályás gyorskorcsolyázója vasárnap már az ébredése pillanatában érezte, hogy olimpiai bajnok lesz.

Rá emlékezünk ma

Nemrég elhunyt klasszis vízilabdázónkra emlékezünk április 26-án.

Őket ünnepeljük ma

Április 26-án a Fradi család hét tagját köszönthetjük.

Őt ünnepeljük ma

Ezen a napon férfi kézilabdázónkat köszönthetjük.

Megkoszorúztuk Czibor Zoltán szobrát Komáromban

Az egykori kiváló labdarúgó 1948 és 1950 között szolgálta a Ferencvárost.

Őket ünnepeljük ma

Április 24-én a Fradi család öt tagját köszönthetjük.

Rájuk emlékezünk ma

A Fradi család négy tagjára emlékezünk április 24-én.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin