2021. február 4.
30 évet vártunk az újabb újpesti kiütésre
Legutóbb Nyilasi Tibor csapata nyert legalább olyan nagy különbséggel Újpesten, mint Dibusz Dénesék szerdán.

Mint ismert, magyar bajnok férfi labdarúgócsapatunk szerdán 4-0-ra győzött az Újpest FC vendégeként az NB I 19. fordulójában. E sikernek köszönhetően 13 pontra növeltük előnyünket a tabella élén! A szerdaihoz hasonló nagyarányú Fradi-győzelemmel a múltban ritkán végződött idegenbeli derbi – lássuk az eddigi kiütéseket!

Harminc éve vártunk erre

Jól kezdtük az 1990/1991-es élvonalbeli szezont. Mit jól? Villámrajtot vettünk, az 1990. augusztus 18-án lejátszott újpesti idénynyitón ugyanis 5-0-ra nyertünk! Micsoda bemutatkozás volt ez az akkor újonc vezetőedző, Nyilasi Tibor és a védelemben debütáló későbbi kapitány, Lipcsei Péter számára! Szenes Sándor és Fonnyadt Zsolt duplázott, mellettük Bánki József is eredményes volt…

Azóta ahogy mondani szokás, sok víz lefolyt a Dunán. Az akkor bemutatkozó Lipcsei Péter később több korszakban még 648 alkalommal lépett pályára a Ferencváros mezében. Nyolc bajnoki címet nyertünk, miközben egy nehezen megemészthető döntésnek köszönhetően megjártuk az NB II-t is. Kétszer eljutottuk a Bajnokok Ligája főtáblájára, nyertünk megannyi derbit, de olyan nagy különbséggel egyetlen egymás elleni idegenbeli bajnokit sem, mint szerdán. Harminc évet vártunk az újabb kiütésre!

Azok a régi szép idők…

Hogy érzékeltessük, mit jelent bajnoki mérkőzésen, ráadásul idegenben kiütést mérni a legnagyobb riválisra, rögzítsük: ami szerdán és azt megelőzően 30 évvel korábban, 1990 augusztusában sikerült, arra a két említett alkalom mellett mindössze háromszor volt példa a Ferencvárosi Torna Club futballcsapatának történelmében.

A magyar futball történetében először 1907. szeptember 29-én fordult elő ilyen. A Népszigeten lejátszott bajnokin vasárnap délután hat gól ellenében egyet sem kaptunk az Újpesttől, azaz 6-0-ra nyertünk! Így álltunk fel akkor: Fritz — Rumbold, Manglitz — Gorszky, Bródy, Schaschek — Braun, Weisz F., Koródy, Schlosser, Szeidtler. Schlosser duplázott, Weisz F. és Koródy is betalált, Rosmann öngólt vétett, illetve volt egy gólszerzőnk, akinek nevét nem tudták megörökíteni a korabeli krónikások.

1932. április 10-én eggyel alább adtuk, „csak” 5-0-ra nyertünk idegenben. „A Ferencváros egysége szétmorzsolta a minden részében ingadozó Újpestet” – harsogta a Népsport tudósítása, miután Takács II és Toldi duplája, valamint Táncos találata győzelemre vezette a Fradit.

A harmadik nevezetes alkalommal, 1940 novemberében is 5-0-ra nyertünk Újpesten, Kalocsai dr. és Finta mellett háromszor dr. Sárosi volt eredményes. „A Sárosi dr. által pompásan vezérelt Ferencváros ellenállhatatlan volt” – írta másnap a sportlap.

Több mint öt éve tartó veretlen széria

A szerdai 4-0-s siker volt a 15. egymás utáni derbi, melyen megőriztük a veretlenségünket az Újpest ellen. Tíz győzelem és öt döntetlen az elmúlt időszak mérlege, a lila-fehérek legutóbb 2015 decemberében tudtak legyőzni minket - a saját pályájukon ennél is régebben, 2014. szeptember 21-én.

Sorozatunkat a jelenlegi idényben még egyszer, 2021. április 24-én lesz lehetőség folytatni, akkor a Groupama Arénában fogadjuk az Újpestet.

Cikkajánló

Kiütés! 4 gólt és 3 pontot szereztünk a derbin

Isael, Uzuni és Vécsei Bálint talált az Újpest kapujába, emellett egy öngólt is vétett a házigazda.

Rebrov: „Sokat segített, hogy mi lőttük az első gólt”

Vezetőedzőnk nem a statisztikával foglalkozik, már a következő mérkőzésre koncentrál.

„A derbigyőzelem nagy önbizalmat ad”

Két gólszerzőnk, Isael és Vécsei Bálint értékelte az Újpest 4-0-s kiütését.

Vonulás, megbotlás, költözés, készülés

Svájciakat dicsérő német lapok, bulizó szurkolók, hibaelemző válogatott - készülünk a németek ellen.

„A mester tudja, mire vagyok képes”

Botka Endre a svájci és német meccsről, pályára lépési és a válogatott továbbjutási esélyéről beszélt.

A szurkolók bevették Kölnt, folytatás Stuttgartban

Óriási buli és hagyományos közös vonulás a kölni stadionig, a magyar szurkolók ismét megmutatták - VIDEO

„A vereség miatt kevésbé érdekel, hogy betaláltam”

Az Eb-n Svájc ellen góllal bemutatkozó Varga Barna szerint a németek ellen is lehet keresnivalónk.

Rossi: Svájc váratlant húzott ellenünk

A szövetségi kapitány szerint az első félidő ráment a svájciak trükkjére, 2-3 jó teljesítményt látott csak.

close
Facebook Youtube Instagram TikTok
Viber Spotify Linkedin